Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Gayové a lesby budou moct v San Marinu uzavřít registrované partnerství. Gratulujeme!

Malá zemička s dost neobvyklým politickým zřízením, známá jako snad nejstarší republika, obklopená Itálií San Marino umožní gayům, lesbám a nesezdaným heterosexuálům žijícím uzavřít na jejím území registrované partnerství.

O tom, že by sanmarinští gayové a lesby měly mít nějaká práva, rozhodl tamní parlament v roce 2012. Všem párům bez ohledu na pohlaví mělo být přiznáno právo trvale se usadit v San Marinu. Podle mluvčího LGBT association San Marino se jednalo o historicky první krok k akceptaci lidských práv LGBT+ menšiny.

O registrovaném partnerství se začalo diskutovat v roce 2016, kdy jej přijímala Itálie. Jelikož se v ten samý rok podařilo středolevicovým stranám zvítězit ve volbách, podařilo se včlenit do návrhu zákona i možnost přiosvojení dítěte partnera, kterou italský zákon o registrovaném partnerství neobsahuje (mohou o něm rozhodnout případ od případu italské soudy).

Po sérii politických diskuzí a veřejných slyšení byl kompletní zákon o registrovaném partnerství přijat san marinským parlamentem 15. listopadu 2018 s účinností od 5. prosince 2018. Sanmarinští gayové a lesby tak dostanou registrované partnerství k Mikulášovi.

Kromě přiosvojení garantuje gayům a lesbám, ale i nesezdaným heterosexuálům, kteří do něj také mohou vstupovat, registrované partnerství jistá práva a povinnosti vyplývající z manželství, včetně důchodů, zdravotní péče, dědictví, práva na trvalý pobyt atd.

Manželství jenom pro cizince

V dubnu 2014 podal sanmarinský gay, který uzavřel manželství v Anglii, podnět k zahájení parlamentní diskuze o uznání jeho zahraničního sňatku. Parlament hlasoval proti v poměru hlasů 35:15. 8. dubna 2015 se o registraci svého manželství pokusil znovu.

V prosinci 2017 přijal sanmarinský parlament novelu zákona o státním rozpočtu, která umožní gayům a lesbám cizincům uzavírat na území San Marina manželství, včetně svatby. Důvodem tohoto kroku je podpora cestovního ruchu, z něhož těží sanmarinská ekonomika.

Sanmarinská vláda je momentálně zavázaná k implementaci této novely. K legalizaci manželství pro všechny v San Marinu, tedy i pro tamní občany, není zatím politická vůle. Pomoci by mu mohlo, kdyby se k něčemu takovému odhodlala Itálie, kde je to ale zatím v nedohlednu.

Evropské ministáty patří v západní Evropě k těm nejkonzervativnějším

Prvním z nich se stalo v roce 2011 Lichtenštejensko poté, co se k přijetí této právní úpravy odhodlaly sousední Švýcarsko (2007) a Rakousko (2010). Následováno bylo Andorrou v roce 2014 a nyní se stává třetí. Monacké knížectví tak zůstává poslední západoevropskou zemí, která neumožňuje gayům a lesbám stvrdit své soužití, a to ani v podobě registrovaného partnerství, o němž se tam ale už diskutuje na politické úrovni.

Titulní foto: © Depositphotos.com/martinbalo

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

06. 12. 2018 v 11:45Off-line Neverlucky  (23/187/61)
taky tam je jen 1298.84 buzerantů, tak co by si to neuzavřeli:d
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload