Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Poslankyně Barbora Kořanová z ANO: „Souhlasím s manželstvím pro gaye a lesby“

Poslankyně Barbora Kořanová (ANO) je podporovatelkou manželství pro stejnopohlavní páry. Až dojde na hlasování, zákon podpoří. V rozhovoru řekla, že když mají homosexuálové stejná práva a povinnosti, měli by mít i stejné možnosti.

Proč aktivně podporujete gay a lesbické manželství?

Důvod je prostý. Ať už jsme homosexuální či heterosexuální orientace, všichni jsme lidé, a vzhledem k tomu, že všichni disponujeme stejnými právy a povinnostmi, měli bychom mít i stejné možnosti. Zakazovat gayům a lesbám vstupovat do manželství s jejich stejnopohlavními protějšky je v podstatě tím samým, jako bychom zakazovali uzavírat manželství zrzavým lidem jenom proto, že jsou zrzaví, anebo národnostním menšinám. Tento můj názor zazněl i na kulatém stolu. Ani jsem se nerozhodovala, pokud má dcera bude lesba, i tak chci sedět na její svatbě.

Ve Sněmovně se projednávají dva návrhy. Jeden na manželství pro všechny, druhý na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Který z nich je víc průchozí?

Myslím si, že přijetí ústavní novely je nereálné. Co se týče manželství pro všechny, tak to má podle mého názoru velkou šanci na úspěch. Rozhodující ovšem bude takzvaný třetí návrh, který chce zavést stejná práva a povinnosti, vyjma užívání slova manželství, a který tím pádem může změnit názor některých nerozhodnutých poslanců a poslankyň, případně odradit některé, kteří se chystají hlasovat „pro“.

Jak se obecně profiluje ANO, které je také členem liberální frakce Evropského parlamentu Aliance liberálů a demokratů (ALDE)?

Na to je obecně těžké odpovědět. Toto téma a tento zákon vyvolává velké emoce a tím pádem logicky půlí náš poslanecký klub. Obecně vzato se přístup k této problematice liší poslanec od poslance, poslankyně od poslankyně.

V čem konkrétně je pro ně kontroverzní? 

Tradice a jednotlivá dílčí práva, s nimiž mají kolegové problém. Setkala jsem se s názory, že by gayové a lesby mohli mít právo uzavírat sňatky, ale že by jim neměla být umožněná adopce dětí. Já samozřejmě ctím tradici manželství, ale v dnešní době, kdy máme vysokou míru rozvodovosti, zaznamenávám, že se ze společnosti vytrácí hodnoty, případně jsou špatně vykládány. Navíc mě zaráží, že my jako zákonodárci bychom měli tyto hodnoty určovat.

Poznámka redakce: Gayové a lesby si mohou osvojit dítě jako samožadatelé, a to i když žijí v registrovaném partnerství. Jejich partneři a partnerky s nimi sice procházejí adopčním procesem, ale ze zákona může osvojit pouze jeden. Děti tedy mohou být adoptovány do domácností gay a lesbických párů, ale ze zákona mají pouze jednoho rodiče, ačkoliv je reálně vychovávají dva muži, či dvě ženy.

Pokud budou mít problém s adopcí dětí, proč by pro ně byl přijatelnější třetí návrh „stejný obsah, jiný název“?

Myslím, že lidé, kteří mají tento názor, budou i proti této „třetí cestě“. Kdo je proti adopcím, nepodpoří ani jeden z těchto návrhů – tedy manželství pro všechny anebo partnerství s manželskými právy a povinnostmi.

Co Vás motivovalo ke vstupu do politiky?

Chuť a odhodlání něco změnit, a pak je tu také nespokojenost s tradičními politickými stranami. Všeobecně je známo, že je politika mužským oborem, ale já jsem ráda, že do ní vstupuje čím dál víc žen, a já doufám, že se to číslo bude i nadále zvyšovat. Jedním z důvodů je i fakt, že ženy umějí být v mnoha případech konstruktivnější a jsou více otevřeny kompromisnímu řešení.

Je sto let od zavedení volebního práva žen. Po posledních volbách zasedlo do poslaneckých lavic 40 poslankyň. Vidíte ve zpřístupnění manželství všem určitou symboliku?

100% ano. Myslím, že by to bylo hezké.

46 českých poslanců ze šesti stran chce uzákonit plnohodnotné manželství pro gaye a lesby

Czeslaw Walek: „Je to historický okamžik, poslanci po 11 letech vedli pořádnou debatu o vztazích gayů a leseb“

Titulní foto: Jan Fiala

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

23. 11. 2020 v 14:17Off-line Mikaela  (49/176/60)
pokud vím tak i v bundestagu jsou zakotvena jednotlivá ustanovení a podel toho co jsem dala do oběhu se nijak neliší tak jak jsem předvídala hold pro něco dobré je i znést i jak se říka dva kroky v před a jeden vzad hold i politika má svá rizika
05. 06. 2021 v 15:16Off-line Mikaela  (49/176/60)
Adopce jako taková podlehá podel zákona bez rozdílu i když nikdo nikomu neupírá právo na normální styl rodiny v mém návrhu bylo že je pod dozorem ospodu na dobu jednoho roku a podel situace se dál rozhoduje jak dál s tím že platí i u normálních rodin protože dítě není majetek
05. 09. 2021 v 17:33Off-line Cirkumcize01  (62/170/65)
To,se,pekne prihriva polivcicka,asi,chcete,ušetřit za topeni????????????????
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – ANO:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Rozhovor:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload