Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Historička holokaustu: Odpor k homosexuálům byl v koncentračních táborech brutální

Včera 27. ledna jsme si připomněli oběti holokaustu. Za zmínku proto rozhodně stojí rozhovor s historičkou Annou Hájkovou, která připomněla, že homosexuálové byli v době holokaustu na samém okraji společnosti. Děsivé navíc je, že to, co o nich víme, máme jen z druhé druky – od jejich přeživších spoluvězňů.

„Lidé, kteří se v táborech podíleli na stejnopohlavních aktivitách, totiž na rozdíl od ostatních přeživších své vzpomínky nesepsali, ani sepsat nemohli,“ říká historička Hájková pro server idnes.cz.

Postavení gayů a leseb se nezlepšilo ani po druhé světové válce. V Německu byl paragraf 175 (kriminalizoval homosexualitu u mužů – pozn. red.) zrušen až v roce 1973. Poslední stopa kriminalizace byla odstraněna dokonce teprve v roce 1994, protože do té doby platila rozdílná hranice legálního věku pro sexuální styk,“ vysvětluje Hájková a dodává: „Je to tragická, nesmírně nespravedlivá historie“.

Celý rozhovor si můžete přečíst na webu idnes.cz.

Titulní foto: © Depositphotos.com/AndreyOrletskyy

Onload

1 názor ke článku

31. 01. 2019 v 11:55Off-line Matthewko  (28/182/85)
Celá história a celkovo ľudská spoločnosť je nespravodlivá :( Bohužiaľ je to tak, nikto nemyslí na druhých, každý len sám na seba a nebolo to nikdy inak a asi ani nebude :( česť výnimkám, ktoré ale, len potvrdzujú pravidlo. A problematika holokaustu je celkovo neprimerane zameraná len na etnikum židov. Už menej sa vie, že v táboroch smrti trpeli a zomierali aj iné skupiny našej nespravodlivej a sebeckej spoločnosti.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Holokaust:

Podívej se na další – Homofobie:

Podívej se na další – Koncentrační tábor:

Podívej se na další – Druhá světová válka:

Podívej se na další – Historie:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload