Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Dáša z Mostu se stala nejvýraznější českou transgender postavou, transsexuálům dodala odvahu

Komediální seriál „Most!“, který odvysílala Česká televize začátkem letošního roku, se stal nejúspěšnějším seriálem České televize za více než pět posledních let. Tvůrci Petr Kolečko a Jan Prušinovský se nebáli postavit svůj projekt na drsném humoru, vulgárních výrazech a narážkách na společenské či rasové menšiny.

Osmidílný cyklus se odehrává v severočeském Mostě, kde Luděk a jeho parta kamarádů z hospody žijí poměrně spokojeným životem, dokud se Luďkův bratr Pavel nerozhodne vrátit do rodného města coby transsexuálka Dáša, čímž odstartuje řetězec událostí.

Foto: Česká televize

A právě Dáša, která je doposud asi nejvýraznější transgender postavou z českých filmů a seriálů, je jednou z nejzajímavějších postav. Několik milionů diváků sledovalo seriál, který se zaobíral celkem tabuizovaným tématem – změnou pohlaví.

Dáša se narodila jako Pavel, ale jako žena uvězněná v mužském těle nikdy nemohla být spokojená. Proto se rozhodla pro změnu pohlaví a po čase i pro návrat do Mostu, na což její známí reagovali velmi různorodě. V této dějové lince tedy můžeme sledovat, čemu transgender lidé běžně čelí – v průběhu seriálu je Dáša například několikrát oslovena svým starým mužským jménem, tzv. deadnaming.

Dáša si snadno získala divácké sympatie, protože její postava je přátelská, energická, nebojí se být sama sebou, neutíká, umí si uspořádat svůj život a vyjednávat se svým okolím. Není divu, že takové vyobrazení transgender postavy dodává trans lidem dobrý pocit a víru v to, že je možné žít spokojeně.

Herečka Erika Stárková, která postavu Dáši ztvárnila, ji považuje za svou doposud nejkřehčí roli, díky které si uvědomila své ženství. O své roli se radila i se svou kamarádkou, herečkou a transgender ženou Lucií Brychtovou. Aby seriálová Dáša působila věrohodně, dostala mužský hlas – daboval ji herec Jan Cina.

Foto: Česká televize

O změnu pohlaví v České republice ročně zažádá sto lidí. I přesto je transsexualita pro mnoho lidí tabu, obzvlášť transgender ženy se potýkají s potížemi a mají problém najít si partnera. Transgender lidi lze velmi snadno (a často nezáměrně) zranit i slovy.

Seriál se zaobíral i dalšími vážnými tématy, jako je například homofobie, rasismus a chudoba. Ačkoliv se během osmi týdnů vysílání stal natolik populárním, že sledovaností předčil i program hlavního vysílacího času, druhé série se bohužel nedočkáme.

Osmidílný seriál Most! můžete zhlédnout na webu České televize.

Titulní foto: Česká televize

Autor článku je hříšný bůh sexu, půlku výplaty nechává v sexshopu a jeho uměleckou tvorbu raději hledejte na RedTube.
Onload

4 názory ke článku

23. 03. 2019 v 18:44On-line Snilek  (27/190/70)
dycky Most
Souhlasím - 11   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
24. 03. 2019 v 20:38Off-line FRANTA987  (48/187/89)
Tento komentář byl smazán redakcí, protože porušoval Podmínky serveru. Je zakázáno používat vulgarismy a urážet ostatní uživatele.
01. 02. 2020 v 13:36Off-line Mikaela  (49/176/60)
Nic ve zlém ale jako parodie na něco dobrý až na to že jsem přepsala scénář a je na portále x-hamter,com pod povídkama z názvem smlouva z d´áblem kde jsem se skvěle rozepsala a nikdo se mě neopavážil sk***izovat prostě na celovečerní film by to stačilo jde sice jen o zkrácenou verzi ale klidně bych si tam osobně zahrála i hlavní postavu . I Samotnému Zvěřinovy jsem říkala je jen sabotáž a pustit něco co má být osvěta tak na záchvat smíchu by to stačilo . Stačí jen maličkost a pánové scénář je na světě
08. 02. 2022 v 16:22Off-line Waioleta  (50/-/-)
Jo není odvěci že je víc akční a nikdo ani nemá ani páru že by tohle sklidným pojetím mohla hrát i neherečka co umí zahrat i zvrhlou scénu
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload