Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

První postkomunistická země s manželstvím pro všechny: Česko nebo Estonsko?

Estonsko je od 1. ledna 2016 první a dosud jedinou zemí bývalého Sovětského svazu, v níž mohou gayové a lesby oficiálně stvrdit svůj svazek prostřednictvím registrovaného partnerství.  Zákon jim přiznává určitá práva a povinnosti vyplývající z manželství (dědictví, společný majetek), včetně možnosti přijmout za své partnerovo dítěte, vyjma společných adopcí a užívání tohoto slova.

Vzhledem k tomu, že příslušný zákon byl přijat až těsně před koncem volebního období, nestihly se odhlasovat související prováděcí akty. Tato povinnost zůstala na bedrech nového parlamentu a vlády, na níž se od roku 2015 podílela konzervativní ProPatria, která se zákonem o registrovaném partnerství nesouhlasila.

I z tohoto důvodu se opět nestihly přijmout prováděcí právní akty k zákonu o registrovaném partnerství, a tudíž estonské gay a lesbické páry získaly od roku 2016 možnost registrovat se, ale s nejistým právním postavením.  Pro uplatnění práv, které jim měl tento institut přinášet, jim pouhá registrace partnerství nestačí. Často se musejí dodatečně obracet na soudy.

Právní vakuum, v němž LGBT+ Estonci žijí, je předmětem kritiky některých politiků, zejména estonské prezidentky Kersti Kaljulaidové.  Odpůrci registrovaného partnerství se pokoušeli využít příležitosti a prosadit jeho zrušení, ale neuspěli.

Dokázalo by vše vyřešit jedno manželství pro všechny?

Vzhledem k tomu, že Estonsko je přímo ukázkový příklad toho, jaké nejasnosti vnáší do právního řádu, existence dvou separátních institutů, měli by čeští politici a české politici zvážit, zda skutečně není lepším řešením redefinice manželství.

Nicméně je třeba vzít v potaz, že Estonsko je vzhledem ke své sovětské minulosti k těmto otázkám přeci jenom konzervativnější než Česko. Podle Eurobarometru z roku 2015 by s manželstvím pro všechny souhlasilo pouze 31 % Estonců. Nesmíme zapomínat, že v Estonsku také žije početná ruská menšina. 

Tak jako tak uznávají estonské soudy v některých případech zahraniční manželství dvou mužů nebo dvou žen uzavřené v zahraničí.  K prvnímu takovému případu došlo v prosinci 2016, kdy odvolací soud v Tallinnu zrušil rozhodnutí prvoinstančního soudu v Harju, který odmítl registrovat švédské manželství dvou mužů.  V jiném případě nebylo této žádosti vyhověno a dotyční se museli spokojit pouze s registrovaným partnerstvím. Nicméně na rozdíl od České republiky, lze mluvit o určitém pokroku.

Manželství muže a ženy do ústavy?

Uznávání zahraničních gay a lesbických sňatků, které by mohlo být prvním krokem k jeho legalizaci, nenechalo, nezůstalo bez patřičné odezvy.

V listopadu 2017 vyzval biskup Estonské evangelické luteránské církve Urmas Viilma estonský jednokomorový parlament Riigikogu k přijetí ústavního zákona nově definujícím manželství jako výlučný svazek muže a ženy. „Nic takového není napsáno v Bibli, natož v ústavě,“ odpověděl mu mluvčí Riigikogu Eiki Nestor.

Naopak s ústavním zakotvením manželství jako svazku muže a ženy vyjádřila souhlas Estonská konzervativní lidová strana, která si v letošních parlamentních volbách polepšila o 12 poslaneckých křesel. Stejně jako je tomu v případě České republiky, i Estonsko zůstává jedinou pobaltskou zemí, jejíž ústava „nechrání“ tradiční pojetí manželství.

Titulní foto: © Depositphotos.com/curaphotography

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

08. 05. 2019 v 14:26Off-line Betonica  (39/191/93)
Cetl jste si to po sobe Jene?

Co jsou prosim provadeci pravni akty? Mate na mysli provadeci vyhlasky, predpisy ci zakony?

Proc stavite Estonsko do postsovetskych zemi, trebaze Cesko jako satelitni stat bylo do znacne miry timtez (trebaze nebylo soucasti SSSR).

"Tak jako tak uznávají estonské soudy v některých případech zahraniční manželství dvou mužů nebo dvou žen uzavřené v zahraničí."

Zahranicni manzelstvi je z podstaty uzavrene v zahranici, neni treba jedno opakovat dvakrat.


A tak dale a tak dale. Jako agitka pro k***icky mene smyslejici asi dobry pokus, pro nas ostatni dalsi zprava o tom, ze o nicem. Plus, neskodilo by uvest zdroje, vcetne odkazu na ne.


A konecne: Ne, neni potreba redefinovat manzelstvi. Uz ono slovo samotne vyjadruje, o jaky svazek a koho se jedna. Daleko jednodussi by bylo novelizovat zakon o reg. partnerstvi tak, aby koreloval a pravy a povinnostmi noveho obc. zakoniku.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload