Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Světlo pro AIDS 2019 se rozsvítí už v neděli, zapojte se také

Na neděli 19. května 2019 připadá 36. ročník mezinárodního dne Světla pro AIDS (International AIDS Candlelight Memorial). Organizace i jednotlivci po celém světě vzpomínají na přátele, příbuzné a partnery, které ztratili v souvislosti s infekcí HIV a onemocněním AIDS. Jako každý rok, i letos je tento den spojen s preventivními aktivitami, které mají zvýšit povědomí o této infekci a onemocnění. Letošní ústředním tématem je zintenzivnění boje za zdraví a práva.

Miliony infikovaných virem HIV

Když se Světlo pro AIDS v roce 1983 konalo poprvé, nikdo nepředvídal rozsah a dopad, který by celosvětová epidemie HIV mohla mít dnes, tedy po více jak 35 letech. Miliony ztracených životů a téměř 37 milionů lidí, kteří v současné době žijí s HIV.

Stojíme dnes na křižovatce turbulentní doby, ale také doby globálních změn zasahujících do oblasti HIV a AIDS: rozvoj vědy v oblasti zdravotnictví, mnohotvárné politické a finanční výzvy, které ovlivňují organizace bojující proti HIV a AIDS i lidi žijící s HIV po celém světě.

Podpora občanské společnosti, zejména pokud jde o spolky vedené lidmi a pro lidi žijící s HIV, ubývá. Pokračující porušování lidských práv vůči těm, kteří jsou nejvíce marginalizováni, a nedostatek politické vůle zvýšit aktivity států v oblasti podpory práv a zdraví osob žijících s HIV, nechávají stále mnoho lidí na pokraji společnosti, bez dostupnosti léčby a lékařské péče.

Světlo pro AIDS nám připomíná, že ti, kteří jsou nejvíce ohroženi epidemií HIV, tj. zejména lidé žijící s HIV ve všech možných skupinách (ženy, muži, mladí lidé, gayové, muži, kteří mají sex s muži, transgender lidé, sexuální pracovníci, uživatelé drog, chudí lidé, bezdomovci, migranti a dříve nebo v současné době věznění lidé), musí být i nadále prioritou našeho boje za právo na život a právo na zdraví. To zahrnuje boj za komplexní a dlouhodobou léčbu, pečovatelské a preventivní služby a zintenzivnění práce v oblasti lidských práv, snižování stigmatu, sociální a ekonomické spravedlnosti.

Zapalte svíčku

Připojte se k akci třeba tím, že v neděli zapálíte v okně svíčku, nebo tím, že nasvítíte svůj dům nebo sídlo firmy na červeno.

„Světlo pro AIDS je otevřenou aktivitou, zapojit se mohou jedinci, firmy i komunity, nasvítit svůj objekt na červeno a tím upozornit na problematiku HIV a zbytečnou stigmatizaci osob žijících s HIV. Budeme rádi, pokud se k nám veřejnost přidá a vyfocené nasvícené objekty s námi bude sdílet na Facebooku, Instagramu nebo Twitteru,“ říká ředitel Domu světla Jiří Pavlát. „Je ale možné se připojit jen zcela symbolicky, zapálením svíčky, vzpomínkou,“ dodává Pavlát.

Zapojí se i Praha a další

Praha se do vzpomínkové akce zapojí tím, že v neděli ve 20:00 hodin rozsvítí červeně Tančící dům (ve spolupráci s Pražskou správou nemovitostí), zapojí se také Fakulta elektrotechnická ČVUT, Žižkovská televizní věž (ve spolupráci s Českými radiokomunikacemi), obchodní Centrum Chodov i Obchodní centrum Nový Smíchov.

V dalších městech to bude např. českobudějovická radnice, Východočeské divadlo v Pardubicích, ostravská radniční věž Nové radnice, v Ústí nad Labem budova Severočeského divadla a v Plzni Nová scéna Divadla J. K. Tyla.

Česko má 23 nových případů HIV infekce. Chovejte se v měsíci lásky bezpečně

Titulní foto: © Depositphotos.com/belchonock

Autorem článku je Česká společnost AIDS pomoc, z. s., která vybudovala Dům světla. Nabízí praktickou pomoc HIV pozitivních občanům a bezplatné anonymní testování na HIV.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload