Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Veřejná ochránkyně práv: „Gayové a lesby volají po manželství, česká společnost se na to zdá být připravená“

Anna Šabatová, veřejná ochránkyně práv, provedla jedno z nejrozsáhlejších dotazníkových šetření mezi lesbami, gayi, bisexuály a trans lidmi v České republice. Ve spolupráci s Prague Pride zjišťovala, s jakými problémy a překážkami se LGBT+ osoby v posledních pěti letech potýkaly, jak je podle nich společnost přijímá, s jakými společenskými stereotypy a předsudky se setkávali a jaké jsou jejich zkušenosti s diskriminací a obtěžováním.

Do výzkumu se zapojilo celkem 1 981 leseb, gayů, bisexuálů a trans lidí. Muži a ženy byli zastoupeni zhruba stejně (každý 46 %), v menší míře byly zastoupeny trans osoby nebo lidé s transgender či transsex minulostí. Ve věkové struktuře výrazně převládali mladí lidé do 25 let, z hlediska sexuální orientace dominovali gayové (43 %), dále lesby (24 %) a bisexuální osoby (21 %).

Manželství stejnopohlavních párů a rodinný život

Za nejzásadnější považují gayové a lesby otázku soužití stejnopohlavních párů, tedy možnost uzavírat manželství a vychovávat společné děti. Zpřístupnění manželství stejnopohlavním párům má mezi LGBT+ lidmi masivní podporu, vyslovilo se pro ně až 98 % dotazovaných.

96 % respondentů rovněž vyjádřilo přesvědčení, že zpřístupnění manželství a adopcí i párům stejného pohlaví by vedlo k výraznému zlepšení života a postavení LGBT+ lidí. Vnímají manželství jako uznání rovnoprávnosti a jsou přesvědčeni, že by se tím postupně oslabila řada dalších problémů spojených s diskriminací, urážkami či obtěžováním.

S tímto názorem se ztotožňuje i velká část české veřejnosti. Podle předchozího výzkumu ombudsmanky a spolku Prague Pride provedeného společností MEDIAN v roce 2018 podporuje manželství pro všechny 65 % lidí. Ještě větší část veřejnosti – 71 % – by souhlasila s možností adopce biologického dítěte partnera či partnerky ve stejnopohlavním páru.

„Domnívám se, že by Poslanecká sněmovna měla důsledně zhodnotit význam institutu manželství pro život gayů a leseb a zvážit možnost uzavírání manželství i stejnopohlavními páry. Náš výzkum mezi jiným ukázal, že v očích gayů, leseb i běžné veřejnosti dělají právní i symbolické rozdíly z registrovaného partnerství podřadný svazek,“ konstatuje ombudsmanka Anna Šabatová.

Registrovaní partneři například nemají po smrti partnera nárok na vdovský či vdovecký důchod, vstupem do registrovaného partnerství nevzniká společné jmění, jako je tomu u manželů a zásadní rozdíly jsou v oblasti rodičovství. Registrovaný partner si nemůže osvojit dítě svého partnera. Přestože dítě společně vychovávají, rodičovská práva a odpovědnost má pouze jeden z nich. Výbor ministrů a Parlamentní shromáždění Rady Evropy se přitom dlouhodobě přiklání k posílení práv rodičů a dětí v „duhových“ rodinách.

Postavení ve společnosti: předsudky, urážky, diskriminace

Celkově se LGBT+ osoby přiklánějí k tomu, že jejich postavení v České republice je spíše vyhovující, ale není bezproblémové. Stále se setkávají s předsudky, urážkami a výhružkami. Běžně čelí odlišnému chování okolí (lidé je na veřejnosti sledují, jednají s nimi méně zdvořile), názoru, že by neměli svou sexuální orientaci dávat najevo veřejně, a předsudku, že je homosexualita nepřirozená.

Více než třetina dotázaných se v posledních pěti letech setkala s diskriminací, což je 3x vyšší podíl než u běžné populace. Velká většina z nich (až 91 %) ale tyto incidenty nijak neřešila. Jako důvod nejčastěji uváděli, že šlo o triviální incidenty, které nestály za oznámení, v kombinaci s celkovou skepsí a přesvědčením, že oznámením diskriminace by se nic nezměnilo. Tato bagatelizace nemusí znamenat, že se jich diskriminace nebo obtěžování nedotýká, spíše jsou na tyto situace, které se obvykle těžko prokazují, kvůli jejich četnosti zvyklí.

Diskriminace a obtěžování hlavně ve škole a v zaměstnání

Nejčastěji se LGBT+ osoby setkávají s diskriminací či šikanou ve škole a v zaměstnání. Ve škole se typicky jedná o různé projevy zesměšňování, vyhrožování a šikany ze strany spolužáků, ale dotazovaní v rámci výzkumu popsali také incidenty, kdy se zesměšňujícího, až hrubě urážlivého chování dopustil školský personál.

„Je zarážející, že ačkoli mají školy vychovávat mladé lidi k vzájemnému respektu a toleranci, nezanedbatelná část dotazovaných uvedla, že nejzávažnější incidenty šikany, obtěžování nebo diskriminace zažili právě v rámci vzdělávání. Školy by měly dbát na přívětivé klima, důsledně prověřovat každé podezření na šikanu, zařazovat do vzdělávání témata týkající se sexuálních menšin. Doporučuji také, aby se problematika lidské sexuality a homofobie stala součástí povinného pedagogického základu studia učitelství,“ uvádí ombudsmanka.

Téměř čtvrtina dotazovaných uvedla, že v práci často zakouší negativní postoje vůči LGBT+ lidem. 11 % respondentů se v uplynulých pěti letech setkalo s diskriminací nebo obtěžováním v zaměstnání.

„Zaměstnavatelé by měli předcházet obtěžování a mít vypracovaný plán postupu v případě, že se na pracovišti objeví obtěžování z důvodu sexuální orientace nebo genderové identity,“ konstatuje ombudsmanka a kromě jiného doporučuje Státnímu úřadu inspekce práce, aby také metodicky usměrnil inspektoráty práce při provádění kontrol a šetření případů namítané diskriminace LGBT+ zaměstnanců.

Oběti incidenty nehlásí

Více než polovina dotazovaných se za posledních 5 let setkala s obtěžováním (nadávky, zesměšňování), což je mírně víc, než za Českou republiku uváděl výzkum FRA z roku 2012. Zhruba každý desátý dotazovaný má také zkušenost s vyhrožováním a téměř stejný podíl také s fyzickým či sexuálním napadením.

Obtěžování, vyhrožování či násilí se nejčastěji dopouští neznámá dospělá osoba na veřejném místě (ulice, náměstí), což ztěžuje možnost tyto incidenty řešit. Častým místem obtěžování jsou také škola, internet, veřejná doprava, u napadení a vyhrožování jde o kavárny, restaurace či kluby.

Drtivá většina LGBT+ osob tyto incidenty dál neřešila a nevyhledala pomoc. I nejzávažnější případy napadení či vyhrožování oznámilo policii jen 13 % obětí, obtěžování pouze 2 % obětí.

„Zjistili jsme, že oběti tyto incidenty následně bagatelizovaly a nepovažovaly přivolání policie za nutné. Alarmující je zejména to, že zhruba pětina se na policii neobrátila, protože jí nedůvěřuje, bála se zesměšnění a toho, že jejich případ nebude brán vážně. Dalším uváděným důvodem byla skepse a nedůvěra v to, že by policie daný problém vyřešila,“ shrnuje některá zjištění ombudsmanka a doporučuje Ministerstvu vnitra dohlížet na to, aby nedocházelo k nevhodnému chování nebo ke zlehčování záležitostí LGBT+ lidí.

K usnadnění přístupu ke spravedlnosti ombudsmanka doporučuje vládě a Poslanecké sněmovně např. přiznat LGBT+ osobám v trestním zákoníku stejnou ochranu před nenávistnou trestnou činností, jakou mají rasové, etnické, národnostní či náboženské skupiny. V diskriminačních sporech doporučuje např. upravit sdílení důkazního břemene tak, aby k němu docházelo i v případě namítané diskriminace z důvodu sexuální orientace nebo genderové identity aj.

Celý výzkum naleznete zde

5 důvodů, proč se registrované partnerství nerovná manželství

Průzkum: 75 % Čechů souhlasí s manželstvím pro gaye a lesby

Titulní foto: © Depositphotos.com/vantuz, zdroj: ochrance.cz

Onload

7 názorů ke článku

18. 05. 2019 v 17:05Off-line Steve.D  (49/185/129)
Česká společnost je připravená. Teď ještě musí připravenost prokázat poslanci.
18. 05. 2019 v 19:48Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Zdá se, ale není. :-P
18. 05. 2019 v 19:55Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ale samozřejmě, že česká společnost je připravená, poslanci asi ještě ne.
18. 05. 2019 v 19:58Off-line Steve.D  (49/185/129)
Já ano.
22. 05. 2019 v 10:09Off-line Luck1  (35/182/80)
Další politikum. Co vím, tak to nikoho moc nezajímá. To jenom někteří co žijí ve své bublině si to myslí. Pokud to myslíte vážně a chceme doopravdy vědět co si lidé myslí, udělejme referendum a ne jen nějaké průzkumy veřejného mínění.
05. 11. 2020 v 16:47Off-line Mikaela  (49/176/60)
Když jsem přes jednoho známeho sexuologa dala koncept na vyřešení jablka sváru netušila jsem že ho bude číst primátor města a potom se dostal až sněmovního výboru a od k***iků byl klid su rozhodně osobně s paní Šabatovou jednat o změnách protože vím že legislativa jiných zemi má sice jakýsi ústupek ale stále platí jejich zákony takže hold je načase se ptát co komu zas nevoní a v debatach proti politikum neposílat ustrašené zajíčky ale ostřilenější lidi kteři je umí nasrat a použit jen třeba to co už bylo v mediich takže má kryté záda
05. 11. 2020 v 17:49Off-line Steve.D  (49/185/129)
O něčem se nedá dělat referendum. Jako třeba o popravě blondýnek. Otázka práv a povinností gayů a leseb je také v referendu nehlasovatelná.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload