Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum 2019: 75 % lidí souhlasí s registrovaným partnerstvím. Pozitivní postoj ke gayům a lesbám má ve společnosti vzestupnou tendenci

Celé tři čtvrtiny dospělé populace (75 %) uznávají v českém právním řádu právo gayů a leseb uzavřít registrované partnerství. Proti tomu, aby bylo homosexuálním ženám a mužům umožněno registrované partnerství uzavírat, se v našem výzkumu postavila pětina dotázaných (20 %).

V názoru na právo osob stejného pohlaví uzavřít sňatek je česká veřejnost rozdělaná na přibližně dvě stejně velké poloviny, souhlas s ním vyjádřilo 47 % oslovených, nesouhlas 48 %.

„Nadpoloviční převahu souhlasných odpovědí jsme zaznamenali v případě adopce dětí partnera/partnerky, s nimiž daný člověk žije a na jejichž výchově se podílí. Takové právo by homosexuálním ženám a mužům přiznaly tři pětiny české veřejnosti (60 %), proti tomu by se postavilo 31 % obyvatel,“ uvádí Sociologický ústav AV ČR.

Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, Naše společnost 4. – 14. 5. 2019, 1026 respondentů starších 15 let, osobní rozhovor.

Z časového srovnání s předcházejícími výzkumy je zřejmé, že veřejné mínění o právu na registrované partnerství je od roku 2008 poměrně stabilní. Od roku 2009 totéž platí o názoru na uzavření sňatku, ačkoliv zde lze pozorovat přeci jen o něco větší výkyvy. „Například z roku 2017 na rok 2019 došlo ke statisticky významnému nárůstu podílu nesouhlasných odpovědí ohledně práva homosexuálních párů na uzavření sňatku, konkrétně o 7 procentních bodů,“ uvádí tisková zpráva.

„Navzdory těmto výkyvům lze z dlouhodobého hlediska sledovat vzestupnou tendenci souhlasných odpovědí ke všem jednotlivým zmíněným právům homosexuálů. Pohled na dlouhodobou časovou řadu (od roku 2005), potvrzuje toto tvrzení, kdy dochází ke kontinuálnímu nárůstu souhlasů u všech uvažovaných položek, které se týkají práv homosexuálních párů,“ dodávají výzkumníci.

Poznámka: Hodnoty v tabulce jsou součtem odpovědí „rozhodně ano“ a „spíše ano“ a součtem odpovědí „rozhodně ne“ a „spíše ne“. Dopočet do 100 % u jednotlivých položek v každém roce tvoří odpověď „nevím“.
Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, Naše společnost 4. – 14. 5. 2019, 1026 respondentů starších 15 let, osobní rozhovor.

Šetření bylo provedeno Centrem pro výzkum veřejného mínění, Sociologického ústavu AV ČR. Probíhalo v rámci průzkumu Naše společnost ve dnech 4. – 14. 5. 2019. Odpovídalo 1 026 respondentů starších 15 let na základě osobního rozhovoru.

Další aktuální průzkumy:

Průzkum 2019: Komu vadí homosexuálové? Lidem, kteří jsou nespokojeni se svým životem

Průzkum 2019: Čím dál více lidí si uvědomuje, že mají v rodině a mezi přáteli gaye a lesby

Průzkum 2019: Coming out přestává být problém, lidé jsou tolerantnější

Titulní foto: © Depositphotos.com/EpicStockMedia, zdroj: cvvm.soc.cas.cz

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload