Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum 2019: Coming out přestává být problém, lidé jsou tolerantnější

Mínění o toleranci české společnosti k homosexuálně orientovaným mužům a ženám bylo zjišťováno pomocí otázky zaměřené na reakci sociálního okolí respondenta. Dotázaní se vyjadřovali k tomu, zda by ve městě či obci, kde žijí, přiznání homosexuality způsobilo potíže v soužití s lidmi. 42 % dotázaných se domnívá, že by takovéto přiznání způsobilo potíže. Větší podíl osob (48 %) zastává opačné stanovisko, tedy, že by takovéto přiznání potíže nezpůsobilo. Celá desetina dotázaných volí možnost „nevím“.

Srovnání s hodnotami z dřívějších měření ukazuje, že mínění občanů ohledně míry potíží, které by člověku způsobilo přiznání k homosexualitě má mírný setrvalý trend, podle kterého narůstá mínění, že přiznání k homosexualitě by problémy nezpůsobilo.

Na začátku sledovaného období v roce 2008 tento názor zastávaly necelé dvě pětiny (37 %) populace, oproti tomu na konci tohoto období v roce 2019 došlo k nárůstu na téměř polovinu populace (48 %).

Zdroj: CVVM SOÚ AV ČR, Naše společnost 4. – 14. 5. 2019, 1026 respondentů starších 15 let, osobní rozhovor.

Podrobnější analýza odhalila některé rozdíly v závislosti na sociodemografických charakteristikách populace. O tom, že přiznání k homosexualitě by rozhodně způsobilo potíže, jsou statisticky významně častěji přesvědčeni lidé starší 60 let či lidé přiklánějící se k levicové politické orientaci.

Protikladné mínění, že by přiznání k homosexualitě potíže nezpůsobilo, častěji zastávají respondenti celkově spokojení se svým životem a ti, kteří mezi svými přáteli nebo známými mají homosexuální ženu nebo muže. Lidé žijící v obci do dvou tisíc obyvatel častěji uváděli, že přiznání k homosexualitě by rozhodně způsobilo dané osobě potíže v soužití s lidmi z obce. Naopak lidé z větších měst a z Prahy častěji uváděli, že by to rozhodně žádné potíže nezpůsobilo.

Šetření bylo provedeno Centrem pro výzkum veřejného mínění, Sociologického ústavu AV ČR. Probíhalo v rámci průzkumu Naše společnost ve dnech 4. – 14. 5. 2019. Odpovídalo 1 026 respondentů starších 15 let na základě osobního rozhovoru.

Další aktuální průzkumy:

Průzkum 2019: Komu vadí homosexuálové? Lidem, kteří jsou nespokojeni se svým životem

Průzkum 2019: 75 % lidí souhlasí s registrovaným partnerstvím. Pozitivní postoj ke gayům a lesbám má ve společnosti vzestupnou tendenci

Průzkum 2019: Čím dál více lidí si uvědomuje, že mají v rodině a mezi přáteli gaye a lesby

Titulní foto: © Depositphotos.com/yekophotostudio, zdroj: cvvm.soc.cas.cz

Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload