Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Portugalsko: Férové manželství pro gaye a lesby

Zatímco v sousedním Španělsku se gayové a lesby mohli už 5 let hnát do chomoutu, Portugalsko se zákonem o manželství pro všechny přeci jen otálelo. Nakonec se ale v roce 2010 stalo šestou evropskou a osmou světovou zemí, kde mohou manželství uzavřít všechny páry bez ohledu na pohlaví.

Ačkoliv je Portugalsko považováno za konzervativní zemi s katolickou většinou, sňatky gayů a leseb se v něm prosadily zcela bez problémů. I Portugalci a Portugalky si prošli obdobím klerofašistické diktatury Antónia de Olivera Salazara, kterou ukončila Karafiátová revoluce v roce 1974, a proto jsou zřejmě, podobně jako Španělé a Španělky, ostražitější vůči prolínání katolické církve do politiky.

Ústavní právo na manželství pro všechny?

Portugalsko je mimo jiné také první evropskou zemí, v níž se otázka zpřístupnění manželství všem párům bez ohledu na pohlaví řešila na soudní úrovni. Po Karafiátové revoluci 1974 byla přijatá ústava obsahující zákaz diskriminace, který byl v roce 2004 rozšířen i o příslušníky sexuálních menšin. Na základě této skutečnosti se dvě portugalské lesby soudily s portugalskými úřady o právo na vydání manželské licence.

9. 7. 2009 rozhodl portugalský ústavní soud, že portugalská ústava neobsahuje nárok gay a lesbických párů na manželství. 

Manželství parlamentní cestou a zpočátku bez adopcí

S prvními návrhy přišli v roce 2008 poslanci Levého bloku a zelené Os Verdes. Oba Republikové shromáždění zamítlo.  Portugalský premiér José Socrates nicméně slíbil, že pokud v parlamentních volbách 2009 znovu zvítězí, prosadí jeho vláda zákon, který umožní gayům a lesbám uzavírání manželství, nebude-li obsahovat adopce dětí.

V reakci na to se zrodila portugalská kampaň za manželství pro všechny, kterou podpořil například známý portugalský autor a držitel Nobelovy ceny za literaturu José Saramago. Po vyhraných volbách potvrdila nová Socratova vláda, že svůj předvolební slib splní. V prosinci téhož roku vyjádřila portugalská vláda souhlas s návrhem novely portugalského občanského zákoníku umožňující gayům a lesbám uzavírání manželství bez adopce dětí. 

Po Novém roce byl přijat zákon o manželství pro všechny ve zrychleném řízení. Portugalský prezident Aníbal Cavao Silva si nejprve chtěl ověřit jeho ústavnost. Poté, co mu portugalský ústavní soud potvrdil, že sňatky gayů a leseb nejsou v rozporu s ústavou, jej 17. 5. 2010 podepsal. Prvním párem, který v Portugalsku uzavřel manželství, se staly Teresa Piersesová a Helena Paixãová – ty, které se o tuto možnost soudily. 

Od roku 2016 mohou portugalské gay a lesbické páry žijící v manželství také společně adoptovat děti. Republikové shromáždění tehdy přehlasovalo veto portugalského prezidenta Aníbala Cavai Silvy k nově přijaté novele občanského zákoníku rozšiřující manželství pro všechny o adopce dětí.

Většina Portugalců a Portugalek s manželstvím pro všechny souhlasí

V Portugalsku se téma manželství pro všechny, jak je nám dobře známo, stalo předmětem bulvární antikampaně, která se je všemožnými způsoby snažila zdiskreditovat. I tak byl však odpor vůči němu ve srovnání se Španělskem téměř zanedbatelný.

V únoru 2010, kdy Republikové shromáždění definitivně přijalo zákon o manželství pro všechny, proti němu protestovalo v ulicích Lisabonu pouhých 5 000 Portugalců a Portugalek. Nesouhlas vyjádřil také tehdejší papež Benedikt XVI., podle něhož je manželství gayů a leseb „nebezpečné a zničující“. 

V průzkumu Pew Reseach Center z roku 2017 vyjádřilo souhlas s manželstvím gayů a leseb 59 % Portugalců a Portugalek

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

2 názory ke článku

26. 07. 2019 v 19:19Off-line Steve.D  (49/185/129)
Proč se do toho plete církev? Co jí je po životech jiných lidí? O svoje skandály se nestará.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 08. 2019 v 08:50Off-line Astro1990  (33/186/91)
Pravda. Sňatek bych povolil, třeba jen úředně, 2 svědci, aby to bylo. Do kostelů chodit nemusíme, ty ať si církev nechá pro muže a ženu. A s adopcí dítěte. Stejně v naší době již 8 leté dítě ví, co je to gay vztah a co spolu dělají.... Takže adoptovat si např 9 leté dítě je lepší... Než aby vyrostlo do 18 let v domově... A pak bude dělat co... Bez zázemí??? Fetovat, bezdomovec, socka na ubytovně... Někteří tak dopadnou
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload