Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Island: Férové manželství pro gaye a lesby

Ani jsme se nestihli ohřát na zasluněných portugalských plážích a už se opět vydáváme na sever, na Island, do země, která je proslulá sopkami, gejzíry, polární září a vůbec vším, čímž se může chlubit každá severská země. Nezapomínejme také, že to byl právě Island, kde se v roce 1980 jako první na světě ujala funkce hlavy státu žena – Vigdís Finnbogadóttirová.

Jelikož se Island těší pověsti země s vysokou úrovní nejen lidských práv sexuálních menšin, nelze se divit tomu, že se stal devátým v pořadí, který zpřístupnil manželství všem párům bez ohledu na pohlaví. Typicky mu nejprve předcházelo registrované partnerství, které přijal islandský jednokomorový parlament Althing v roce 1996.  Vstupovat do něj mohly pouze gay a lesbické páry, zatímco pro heterosexuální páry muže a ženu byl vyčleněn institut manželství. Pro registrované partnerství se tehdy vyslovily všechny politické strany.

Islandský zákon o registrovaném partnerství byl postupem času novelizován, až dosáhl svého zrovnoprávnění s manželstvím, včetně plných adopčních práv a možnosti jej uzavřít před Bohem. Vstoupila do něj i islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttir, která je považována za jednoho z prvních otevřeně LGBT+ politiků.  

Skoro celý Althing hlasoval „pro“ rovnost manželství

Po parlamentních volbách 2009 se nově vzniklá vláda otevřeně lesbické premiérky Jóhanny Sigurðardóttirové rozhodla zpracovat návrh novely zákona, který by nově zpřístupnil manželství všem párům bez ohledu na pohlaví, a nahradil jím dosavadní zákon o registrovaném partnerství. Podobně jako Švédsko a Norsko došel Island k závěru, že není nutné mít dva zákony, které se od sebe liší pouze v názvosloví. 

Zákon o manželství pro všechny měl v islandském jednokomorovém parlamentu Althingu podporu všech politických stran, koaličních i opozičních. 11. 6. 2010 pro něj hlasoval skoro celý parlament. Pro hlasovalo 49 poslanců a poslankyň, proti nikdo a 14 se zdrželo, případně nebylo přítomno. Účinným se stal 27. 6. 2010.  

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

07. 08. 2019 v 06:59Off-line Lofwyr  (45/180/85)
Ve světě se neděje nic jiného, než vyteplený vysraný Gay Pride a manželství buzerantů?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
07. 08. 2019 v 08:14Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ve světě se se děje spousta jiných věcí, ale pro tebe asi nic.
21. 05. 2020 v 23:29Off-line Odevl  (25/-/-)
Amen
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload