Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Během Prague Pride 2019 se nechalo otestovat celkem 861 lidí na různé infekce. Testy odhalily HIV, žloutenku i syfilis

V letošním roce se nechalo během týdne Prague Pride otestovat nejvíce lidí od roku 2014, kdy Česká společnost AIDS pomoc začala terénní testování v rámci festivalu poskytovat. Celkem bylo provedeno 2 308 testů u 861 lidí. Z toho bylo realizováno 852 testů na HIV, 748 na syfilis a 265 na žloutenku typu B a 443 na žloutenku typu C.

Již tradičně projevili největší zájem o testování účastníci sobotního programu v Pride Parku na Letné. Pouze v průběhu soboty, 10. 8. 2019, bylo otestováno celkem 449 lidí, u nichž bylo realizováno 445 testů na HIV, 379 na syfilis a 249 na žloutenku typu B a 393 žloutenku typu C.

„Letos poprvé jsme dosáhli v terénu téměř laboratorního standardu díky přístroji GeneExpert, který byl vyvinut pro americkou armádu pro detekci infekcí v podmínkách války. Stroj doporučuje využívat Světová zdravotnická organizace a včetně personálu nám ho zdarma poskytla společnost Bio-Vendor – Laboratorní medicína. Díky tomu se klienti dozvěděli spolehlivé a přesné výsledky během dvou hodin,“ říká Jiří Pavlát, ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc.

Do Národní referenční laboratoře bylo odesláno celkem 14 vzorků k ověření diagnózy, z toho 4 vzorky na HIV a 10 případů na syfilis. U HIV je to stejný počet jako v předchozím roce, u syfilis se jedná o nárůst o 5 případů.

„Dále jsme odhalili a potvrdili 2 případy žloutenky B a 3 případy žloutenky C. Zatím nejsou vyhodnoceny laboratorní testy z ordinací Domu světla. V případě potvrzení HIV+ výsledků čeká nové pacienty zahájení léčby. HIV je nevyléčitelná infekce, ale správné a pravidelné užívání HIV antiretrovirotik sníží hladinu HIV v těle na nezjistitelnou úroveň a zabrání přenosu viru na sexuální partnery. Virus se stane nedetekovatelný a nepřenosný (nedetekovatelný = nepřenosný),“ dodává Jiří Pavlát.

Testování v průběhu festivalového týdne

I v letošním roce probíhalo testování v průběhu celého festivalového týdne v malém stanu na Střeleckém ostrově. Testovalo se především na HIV a syfilis. Výsledky byly všem testovaným dostupné během dvou minut. Zájemci se kromě této lokality mohli nechat otestovat také na tradičním místě v Domě světla v sídle sdružení v Karlíně, a to ve standardní testovací časy.

Testování v Pride Parku

Pro hosty sobotního Pride Parku na Letné byl letos již podruhé připravený velký testovací, klimatizovaný stan. Posílena byla především kapacita mobilní laboratoře. Klientům se v testovacím stanu věnovalo celkem 45 zdravotníků a poradců, na testech pracovalo 7 laborantů. Klienti se výsledky rychlotestů dozvěděli do jedné hodiny. Přímo v mobilní laboratoři se prováděly také testy reaktivních vzorků detekčním strojem GenExpert, jehož výsledky jsou stejně přesné, jako z běžné laboratoře. Tyto výsledky se testovaní dozvěděli do dvou hodin.

Změnou oproti loňskému roku byl pořadník propojený s obrazovkou, na které se průběžně zobrazovala pořadová čísla zájemců o testování, kteří nemuseli čekat v dlouhé frontě. Vylepšené bylo také internetové připojení a technické zázemí stanu, což zamezilo výpadkům a zbytečnému zdržení.

Pro zájemce o testování byl již tradičně připravený on-line před-testový dotazník v češtině, slovenštině, angličtině, němčině a španělštině. Veškeré testy byly bezplatné a anonymní.

Titulní foto: TZ, Grucon, zdroj: TZ

Onload

1 názor ke článku

21. 08. 2019 v 12:17Off-line I8051  (52/184/97)
Hm, ten test je ale na prajdu platnej tak 5 minut ... :-)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload