Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Argentina: Férové manželství pro gaye a lesby

Po nějaké době se zase vydáváme mimo Evropu, a to přímo na druhý konec světa, do Argentiny. Tato jihoamerická země si prošla několika nelehkými obdobími, vojenskou diktaturou a finanční krizí, ale přesto jí nic nezabránilo v tom, aby se v roce 2010 stala první latinskoamerickou a desátou světovou zemí, která zpřístupnila manželství všem párům bez ohledu na pohlaví.

Kromě osobnosti Evity Perónové, tanga, dobrého vína (argentinské trapiche není vůbec špatné), steaků a nádherné přírody platí Argentina za jednu z nejliberálnějších a nejotevřenějších latinskoamerických zemí, a to navzdory faktu, že není sekulární. V průzkumu Pew Research Center se 74 % Argentinců a Argentinek vyslovilo pro akceptaci homosexuality.

Některé argentinské provincie před přijetím zákona o manželství pro všechny umožňovaly gay a lesbickým párům stvrdit svůj vztah prostřednictvím registrovaného partnerství, které však nebylo totožné s manželstvím. První vstřícné gesto vůči gayům a lesbám projevila v roce 2009 vláda nově zvolené argentinské prezidentky Cristiny Fernandézové Kirchnerové, která navázala na peronistickou tradici prvních dam střídajících své chotě v Casa Rosadě. Nelze se divit tomu, že argentinští gayové a argentinské lesby měly od ženy v nejvyšší státní funkci velká očekávání.

Téměř žádný odpor, jenom budoucí papež se zlobil

S návrhem zpřístupnit manželství všem párům bez ohledu na pohlaví přišel v roce 2009 argentinský ministr spradlnosti Aníbal Fernandéz. Argumentoval většinovou podporou veřejnosti a bojem s diskriminací. Bývalý argentinský prezident Néstor Kirchner podporoval diskuzi na toto téma. Jeho manželka Cristina se k tématu nevyjadřovala. Fernandéz se proto rozhodl svůj návrh prezentovat na vlastní pěst, ale nakonec k tomu nedošlo.

Na samém sklonku roku 2009 se Argentinský Kongres zabýval dvěma návrhy novel občanského zákoníku redefinující manželství z „trvalého svazku muže a ženy“ na „trvalý svazek dvou osob bez ohledu na pohlaví“. V dubnu 2010 vyjádřil Výbor Sněmovny poslanců pro rodinu, ženy děti a mládež přijetí návrhu zákona o manželství pro všechny. 5. 5. 2010 schválila Sněmovna poslanců návrh zákona legalizující sňatky gay a lesbických párů. Pro bylo 125 poslanců a poslankyň, proti 109. 

Následoval Senát, který zprvu zamýšlel přijatý zákon potopit. K samotnému hlasování mělo dojít 14. 7. 2010, ale nakonec se kvůli dlouhé rozpravě uskutečnilo až následující den. Senát nakonec zákon přijal. Pro bylo 33 senátorů a senátorek, proti 27. Následně 21. 7. 2010 byla nová legislativa podepsána argentinskou prezidentkou Cristinou Fernandézovou Kirchnerovou.  

Legislativní proces se obešel bez výrazných protestů. Hlavní opoziční silou byl kardinál Jorge Bergolio – současný papež František. V průzkumu IPSOS z roku 2015 podpořilo manželství pro všechny 59 % Argentinců a Argentinek.

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload