Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Brazílie: Férové manželství pro gaye a lesby

Neprostupné deštné pralesy, řeka Amazonka, vodopády Iguazu, světoznámá pláž Copacabana, každoroční festival v Riu de Janeiru přímo pod Sochou Krista Spasitele, jíž se toto město, které ročně přiláká miliony turistů, pyšní. Nejen tím vším se Brazílie proslavila. Od 16. 5. 2013 pochopila spolu s více než deseti státy, že láska je skutečně jenom jedna, a že neexistuje žádná „hetero“, nebo „homo“ verze. Ano, slyšíte správně. Od té doby mohou v této katolické zemi uzavřít manželství všechny páry bez ohledu na pohlaví.

Paradoxní je, že ačkoliv lidská práva LGBT+, včetně rovného manželství, podporovalo mnoho brazilských politiků, včetně bývalých prezidentů Lula Silvy a Dilmy Rouseffové, diskuze o manželství pro všechny proběhly téměř výhradně na soudní úrovni. V roce 2004 přiznal brazilský soud gay páru tvořeným Brazilcem a Britem oficiální status prostřednictvím takzvaného manželství podle anglosaského práva (common-law marriage). Oba muži tou dobou už žili v brazilském městě Curitiba. 

Všechny páry bez ohledu na pohlaví se mohou vzít, rozhodl soud

5. 5. 2011 rozhodl brazilský nejvyšší soud, že všem gay a lesbickým párům musí být v Brazílii umožněná registrace jejich svazku se všemi páry a povinnostmi vyplývajícími z manželství. Podmínkou je k jeho uzavření je buď vlastnictví společného bankovního účtu, anebo společné soužití. 

17. 6. 2011 se soudce Jeronymo Pedro Villas Boas z brazilského státu Goiânia rozhodl anulovat registrované partnerství dvou mužů Liorcina Mendese a Odilia Torrese. Ačkoliv odvolací soud toto rozhodnutí zrušil, gay pár se kvůli obavám z dalších pokusů o rušení jejich stávajícího partnerství přestěhoval do Ria de Janeira, kde uzavřel nový svazek.  

14. 5. 2013 rozhodla Národní rada pro justici v poměru hlasů 14:1, že notáři ve všech brazilských státech jsou povinní oddávat všechny páry bez ohledu na pohlaví a na vyžádání měnit registrovaná partnerství na manželství. Brazílie se tak stala dvanáctou světovou a druhou latinskoamerickou zemí, v níž je manželství přístupné všem. Soudní rozhodnutí se sice pokusila napadnout Křesťanskosociální strana Brazílie, ale neočekává se, že by se setkalo s úspěchem. 

Rovněž lze považovat za vyloučené, že by současný brazilský fašistický prezident José Bolsonoro již zavedené manželství pro všechny zrušil, a to i díky rozhodnutí Meziamerického soudu pro lidská práva z ledna 2018, podle něhož jsou všechny smluvní země Americké konvence o lidských právech vázané ke zpřístupnění manželství všem párům bez ohledu na pohlaví. Mezi ně patří i Brazílie. I tak ale lze ze strany Bolsonora zaznamenat agresivní anti-LGBT+ rétoriku. Přesto s manželstvím pro všechny souhlasí těsná většina 52 % Brazilců a Brazilek. Potvrdil to průzkumu AmericasBarometr z roku 2017.

Titulní foto: 

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

Názory ke článku

Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload