Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Francie: Férové manželství pro gaye a lesby

Sýry, historické památky, šansony, parfémy, Mona Lisa, Eiffelova věž, romantika, víno a od roku 2013 manželství pro všechny bez ohledu na pohlaví, tím vším se může pyšnit současná Francie. Ta odnepaměti platí za jednu z nejliberálnějších evropských zemí. Byla dokonce první, která dekriminalizovala homosexualitu, a to už v roce 1791 po Velké francouzské revoluci. Do té doby končily osoby usvědčené z pohlavního styku se stejným pohlavím na hranici. 

I tak ale existovaly zákony, které se daly aplikovat na represi sexuálních menšin podobně, jako tomu bylo v socialistickém Československu po roce 1961. Ty byly definitivně zrušeny v roce 1981 za prezidenta Francoise Mitteranda.

V roce 1999 přijala vláda Lionela Jospina zákon o občanském paktu solidarity (PACS), který umožňoval všem párům bez ohledu na pohlaví úředně stvrdit svůj svazek. Jednalo se o jakousi alternativu k manželství, která mu však nebyla rovná podobně jako je tomu v případě českého registrovaného partnerství.

Úspěch v roce 2013

V roce 2012 vyhrál volby socialista Francois Hollande, který slíbil, že otevře manželství všem párům bez ohledu na pohlaví. V následujících parlamentních volbách získali socialisté v Národním shromáždění většinu a nový francouzský premiér Jean Marc Ayrault slíbil, že se Francie do jara zařadí po bok zemí, kde je manželství přístupné všem párům bez ohledu na pohlaví se všemi právy a povinnostmi z něj vyplývajícími, včetně adopcí.

Autorkou novely francouzského občanského zákoníku byla ministryně spravedlnosti a lidskoprávní aktivistka Christiane Taubirová, původem z Francouzské Guyany. Téma manželské rovnosti se stalo předmětem několika společenských a právních diskuzí, ačkoliv si její odpůrci později stěžovali, že jim nebyl dán dostatečný prostor.

Agresivní antikampaň a výtržnosti v Paříži

Proti zákonu o manželství pro všechny se ve Francii zrodila agresivní antikampaň La Manif Pour Tous (Manifest za všechny) v čele s francouzskou humoristkou Frigide Barjotovou a odbornicí na církevní PR Ludovine de la Rochérovou.

Zatímco paní Rochérová děsila veřejnost hororovými scénáři, které údajně ve Francii po legalizaci manželství pro všechny nastaly, jaksi jí uniklo, že během demonstrací La Manif Pour Tous vzrostla anti-LGBT nenávist, včetně fyzických ataků, až o 78 %. Informovala o tom organizace SOS Homophobia.

Taktéž neuvedla, že aktivisté La Manif Pour Tous měli na svědomí výtržnosti v pařížských ulicích, blokádu dopravy na Champs-Elyséés, rasistické nadávky směrem k paní Taubirové, a že se k ní připojilo i krajně pravicové Hnutí Civitas.  

Podpora manželství pro všechny ve Francii stoupá

Navzdory tomu všemu zákon o manželství pro všechny prošel celým legislativním procesem a účinným se stal 17. 5. 2013. Průzkum Pew Research Center z roku 2017 potvrdil, že 73 % Francouzů a Francouzek manželství pro všechny podporuje, což je vysoký nárůst oproti roku 2013, kdy tato hodnota korelovala mezi 50-60 %, s čímž se tak trochu setkáváme i u nás.

Nejvíc francouzskou veřejnost rozdělovala otázka adopce dětí. Legalizací manželství pro všechny si většina lidí uvědomí, že žádná „apokalypsa“ nenastává. Paříž si už od 6 let může říkat romantickým městem, neboť je v ní láska jenom jedna bez ohledu na pohlaví. Že to za to stálo, potvrdil dokonce i francouzský politolog Pierre Grangé, který „Jsme fér“ poskytl rozhovor.

Už pět let je ve Francii legální manželství gayů a leseb. Kdo všechno stál v jeho pozadí?

Takto vypadala úplně první svatba dvou gayů ve Francii

Francie schválila sňatky gayů! Už je umožňuje 11 států

Francie: 78% nárůst homofobních útoků po zlegalizování gay manželství

Titulní foto: Wikipedia

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

06. 10. 2019 v 18:15Off-line ErikKonig  (22/-/-)
Super zachvilu každý štát bude mať zákon o povolení LGBT manželstvách ale na Slovensku sa potom ani nehovorí no asi prečo no preto lebo sme tristo rokov pre opicami.
07. 10. 2019 v 22:50Off-line Steve.D  (49/185/129)
Nic si z toho nedělej. V České republice jsou mnozí podobní inteligenti.
31. 03. 2023 v 21:46On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Až na to, že La Manif pour tous dosáhla si 3 miliónů demonstrantů. Teplé manželství protlačili francouzští wokové proti vůli národa a jednou jim zlomí vaz.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload