Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Severní Irsko uzákonilo manželství pro gaye a lesby. Gratulujeme!

Severní Irsko dosud platilo za jedinou zemi Spojeného království, v níž nemohou gayové a lesby uzavřít manželství. Časy se ale po dlouhém boji tamních LGBT+ aktivistů změnily a nyní je tato instituce přístupná všem párům bez ohledu na pohlaví i tam. Informovala o tom britská rozhlasová stanice BBC.

Anglie, Wales a Skotsko přijaly zákon, který umožnil gay a lesbickým párům uzavřít manželství už od roku 2014. Severní Irsko se tak opozdilo o pět let. První svatba by se měla uskutečnit v únoru 2020, na svatého Valentýna.

První svatba stejnopohlavního páru se v Anglii a Walesu uskutečnila v březnu 2014. Ve Skotsku tomu bylo na Silvestra téhož roku.

V čem je Severní Irsko jiné?

Severní Irsko disponuje vysokou mírou nezávislosti na Londýně, respektive na Westminsterském paláci. Přijetí či nepřijetí většiny severoirských zákonů závisí na tamním parlamentu, který se ale více než 1 000 dní nesešel kvůli neshodám mezi dvěma hlavními politickými stranami Demokratickou unionistickou stranou (DUP) a Sinn Féin.

Když Anglie, Wales a Skotsko legalizovaly manželství pro všechny v roce 2014, stalo se Severní Irsko jedinou zemí Spojeného království, která toto neumožňovala. Sousední Irsko přijalo zákon o stejnopohlavním manželství v referendu. Pro změnu hlasovalo více než 60 % oprávněných voličů a voliček.

Vzhledem k tomu, že severoirský parlament už nějakou dobu nefunguje, rozhodl se o změně tamního manželského zákona Westminsterský palác. Jelikož Shromáždění Severního Irska nevyužilo možnosti veta, stala se nová legislativa platnou k 22. říjnu 2019. Nesouhlas s ní vyjádřili představitelé unionistů, někteří politici a církve.

Co bylo v pozadí?

Shromáždění Severního Irska hlasovalo o zákonu, který by umožnil všem párům bez ohledu na pohlaví uzavřít manželství, celkem pětkrát. V listopadu 2015 byl zákon už na dosah, protože jej schválila nejtěsnější možná většina. Pro hlasovalo 53 poslanců, proti 52.

DUP nicméně využila svého práva mezikomunitního hlasování (petition of concern), které jí umožňuje blokovat přijetí některých zákonů, pro nějž by se měla nalézt podpora napříč celým politickým spektrem, tedy jak u Sinn Féin, tak i u DUP.

Titulní foto: © Depositphotos.com/lisafx, zdroj: bbc.co.uk

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

1 názor ke článku

27. 10. 2019 v 21:03Off-line Steve.D  (49/185/129)
Cením si vysoce aktivity Jana Fialy. Co pro nás dělal, dělá a ještě v budoucnu dělat bude. Jeho přínos pro LGBT komunitu je nedocenitelný.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload