Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Odborníci vyzývají Ugandu ke zrušení anti-gay zákonů. Varují před jejich dalším zpřísňováním

Uganda má spolu s dalšími bývalými britskými koloniemi v Africe jedny z nejpřísnějších zákonů proti homosexuálním praktikám, což podle některých lékařských expertů zhoršuje situaci týkající se pandemie HIV/AIDS. Serge Paul Eholié z Pobřeží slonoviny, Keletso Makofane z Harvardu, James G. Hakim ze Zimbabwe a Kenneth Ngure z Keni proto vydali minulý měsíc zprávu týkající se stávajících zákonů proti sodomii, jakož i snah o jejich zpřísnění známých pod názvem „Kill the Gays“.

Ty v roce 2014 po přijetí ugandským parlamentem zrušil ugandský ústavní soud. Součástí přísnějších zákonů proti LGBTQ byl i trest smrti za praktikování homosexuality, jakož i kriminalizace těch, kteří takové osoby nenahlásí úřadům.

Ve svém společném prohlášení publikovaném ve Star Observer odborníci varují, že kriminalizace homosexuálního chování je z medicínského hlediska kontraproduktivní, neboť vede ke zvyšování počtu nakažených virem HIV/AIDS, který je v Ugandě jedním z největších na světě. „Kriminalizace LGBT skupin a dalších marginalizovaných menšin je neefektivní z hlediska boje proti pandemii HIV/AIDS,“ uvádějí experti ve svém dopise.

„V roce 2018 tvořili muži mající sex s muži, lidé závislí na drogách, sexuální pracovníci a transgender spolu s jejich partnery největší procento nakažených HIV. Chce-li ugandská vláda dosáhnout snížení počtu infikovaných, měla by se snažit s těmito nejohroženějšími skupinami spolupracovat,“ dodávají.

Uganda porušuje lidská práva a diplomatické závazky

„Návrh ugandského zákona Kill the Gays, který zamýšlí Uganda znovu přijmout navzdory nálezu ugandského ústavního soudu z roku 2014, je vážným porušením lidských práv a odporuje diplomatickým závazkům, v nichž se Uganda zavázala nediskriminovat a nestigmatizovat HIV pozitivní populaci. Tyto zákony navíc odporují ugandskému národnímu strategickému plánu boje s HIV/AIDS, jehož cílem je boj s diskriminací a podpůrné programy pro nejohroženější skupiny, mezi něž bezesporu patří muži mající sex s muži,“ stojí ve společném prohlášení.

Odborníci rovněž připomínají, že ze své zkušenosti vědí, jaké dopady má diskriminace na nejmarginalizovanější skupiny. V době přijímání návrhu zákona Kill the Gays došlo k vraždě Briana Wasswy, jednoho z členů ugandské LGBTQ komunity. Uganda později oznámila, že za homosexualitu nebude uplatňovat zprvu zamýšlený trest smrti. Jednalo se o reakci na nález ústavního soudu, který zákon Kill the Gays zrušil z procedurálních důvodů. I tak ale osobám usvědčeným homosexuálních praktik hrozí až doživotní vězení.

„Potěšilo nás, že Kancelář prezidenta Ugandy se nakonec rozhodla nepokoušet se znovu předkládat ústavním soudem zrušený zákon, a žádáme ugandskou vládu, aby otevřeně odsoudila veškerou diskriminaci a násilí mířenou proti LGBTQ lidem, a aby veškeré její aktéry odsoudila,“ uzavírají odborníci svůj dopis.

Titulní foto: © Depositphotos.com/lunamarina

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

11. 11. 2019 v 17:14Off-line Steve.D  (49/185/129)
Já jen nechápu co k takové nenávisti vůči gayům vede.
12. 11. 2019 v 16:32Off-line Fermin  (29/176/63)
Steve.D: Na vině je nevzdělanost a s ní související pověrčivost tamního obyvatelstva. Svůj díl historický díl viny má ale i kolonialismus a dnes aktivita amerických evangelikálních misionářů. Ti v Ugandě sehráli hlavní roli. :(
13. 11. 2019 v 09:52Off-line Steve.D  (49/185/129)
A čím je to způsobené u nás?
13. 11. 2019 v 17:59Off-line Bweepo  (24/175/60)
u nás normalizací
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload