Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Monako povolilo gayům a lesbám uzavírat registrované partnerství. Gratulujeme!

Monacká vláda a Národní rada, 18členný parlament tohoto městského státu proslulým zejména kasiny, přijaly 5. 12. 2019 zákon o partnerském soužití přiznávající všem párům bez ohledu na pohlaví určitá práva a povinnosti. Dalo by se říci, že se jedná o určitý ekvivalent k francouzskému PACS, taktéž přístupným jak gay a lesbickým, tak i heterosexuálním párům. Francie od roku 2013 umožňuje všem párům bez ohledu na pohlaví také uzavírání sňatků.

V souladu s judikaturou Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) se za rodinu považují nejen vztahy založené na manželství, které v České republice mohou zatím uzavřít pouze muž a žena, ale i další rodinná uspořádání. Evropský soud to potvrdil například v několika klíčových rozsudcích, z nichž nejzásadnější byla kauza Oliari a další proti Itálii. Informoval o tom Rosemont International.

Zmiňovaný případ by se v nadcházejících letech mohl stát jakýmsi katalyzátorem vedoucím ke zlepšení právního postavení gay a lesbických vztahů a rodin jimi tvořených v zemích, které jim nepřiznávají status manželství, případně jiného oficiálního svazku. Jedním z nich je Monako, které až donedávna patřilo mezi nejkonzervativnější západní země, v níž gayové a lesby nemohli uzavírat ani registrované partnerství.

Itálie, která byla přímo diplomaticky vázaná rozhodnutím ESLP v kauze Oliari, přijala v roce 2016 zákon o registrovaném partnerství (bylo s ním spjaté i vyslovení důvěry vládě Mattea Renziho) přiznávající gay a lesbickým párům žijícím v něm v podstatě stejná práva a povinnosti jako mají manželé, vyjma slibu věrnosti a rodičovských práv, ta ale mohou italské soudy v některých případech duhovým rodinám přiznat.

Tuto výjimku si vyjednala tamní opozice, která po vzoru francouzské skupiny La Manif Pour Tous, taktéž pořádala několik demonstrací proti přijaté legislativě, aby registrované partnerství nebylo příliš „ekvivalentní“ manželství.

V Monaku se zatím jedná pouze o přiznání majetkových práv gay a lesbickým párům s ohledem na vysoké životní náklady v městském knížectví, které je oblíbeným místem ekonomicky silných turistů, což znamená tlak na růst cenové hladiny.

Titulní foto: lisafx

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

4 názory ke článku

08. 01. 2020 v 08:29Off-line Lofwyr  (45/180/85)
Děje se ve světě i neco jiného, než kňučící buzíci a kdo kde povolil sňatky?
08. 01. 2020 v 19:28Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ne.
08. 01. 2020 v 21:16Off-line Woorfy  (25/180/68)
Ano.
09. 01. 2020 v 10:44Off-line Steve.D  (49/185/129)
Ne.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload