Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Homosexualita je nemoc, myslí si stále mnoho vietnamských rodičů i pedagogů

Navzdory veškerým snahám vietnamské vlády ve vztahu k ochraně LGBT+ lidských práv, je stále mnoho vietnamských rodičů i pedagogů přesvědčeno, že být gayem, lesbou, bisexuálem nebo trans je nemocí, a v tomto duchů vychovávají dokonce i děti a mládež. Informoval o tom nejnovější report Human Rights Watch (HRW).

Manželství gay a lesbických párů, ani registrované partnerství, není ve Vietnamu zatím uzákoněné. Pohlavní styk mezi osobami stejného pohlaví nebyl nicméně nikdy trestný. Věk způsobilosti k pohlavnímu styku je pro všechny sexuální orientace stejný a příslušníkům LGBT+ komunity není upírána možnost služby v armádě, jako tomu bylo například v USA.

V roce 2015 byla translidem po hormonálním a chirurgickém zásahu umožněná úřední změna pohlaví. Do té doby byli nuceni kvůli absenci příslušné právní úpravy nuceni cestovat za účelem tranzice do sousedního Thajska. Následující rok 2016 podpořil Vietnam rezoluci Rady pro lidská práva OSN o ochraně LGBT+ lidských práv. Přestože ve Vietnamu politická vůle je a v Hanoji se běžně koná festival Viet Pride, čelí LGBT+ Vietnamci a Vietnamky společenským stigmatům a diskriminaci.

Ve své zprávě o situaci LGBT+ vietnamských dětí a mládeže poukázal HRW na skutečnost, že se ve vietnamské společnosti stále šíří stereotypy, dezinformace a anti-LGBT+ rétorika, a že stále mnoho rodičů a pedagogů a pedagožek považuje příslušnost k LGBT+ za nemoc.

LGBT+ by měli jít k lékaři?

„Ve škole se necítím vůbec bezpečně kvůli všeobecné atmosféře, která panuje vůči LGBT+. Nikdy jsem se nesetkala s fyzickým násilím, ale psychicky velmi strádám, když neustále slýchám, že jsem nemocná,“ postěžovala si Nhung, 17letá bisexuální dívka.

Za pravdu jí dali i další její LGBT+ vrstevníci a vrstevnice, podle nichž dezinformace o LGBT+ coby nemoci často šíří a podporují i samotní pedagogové a pedagožky. Quân, 17letý gay, se například podělil se svým zážitkem z hodiny biologie na střední škole, kdy je vyučující informoval, že by LGBT+ měli navštívit lékaře, který by je z jejich „nemoci“ vyléčil injekční aplikací ženských hormonů.

Vietnamské ministerstvo školství nicméně v roce 2019 oznámilo, že plánuje začlenit sexuální výchovu, včetně osvěty o LGBT+, do školních osnov. Vše je momentálně ve stádiu přípravy. Graeme Reid z HRW nicméně ubezpečil britský deník The Guardian, že ve srovnání s dřívějšími lety se povědomí o LGBT+ a jejich společenská akceptace ve Vietnamu přeci jenom zlepšilo, a že vše je momentálně jenom otázku času.

Stejnopohlavní manželství ve Vietnamu: Svatba, která nic neznamená

Nový průzkum: Ve kterých zemích mají muži největší přirození? Češi jsou na tom zatraceně dobře!

Vietnam má za sebou svůj první Gay Pride

„Neptej se a nemluv“ na HBO: Zvláštní historie zákona, kvůli kterému armáda USA propustila přes deset tisíc gay vojáků

Titulní foto: © Depositphotos.com/Frenzelll

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

6 názorů ke článku

19. 02. 2020 v 10:20Off-line Lofwyr  (45/180/85)
A není to snad nemoc? Stačí se podívat na velkou část profilů a nebo s dotyčnými vést "smysluplný" dialog a je jasno :-D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
19. 02. 2020 v 21:08Off-line Monogatari  (43/195/80)
Když učitel šíří nesmysly, to je trestuhodný.
19. 02. 2020 v 21:19Off-line Invictus  (23/182/100)
No, tak aspoň mám diferenciální diagnózu.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
22. 02. 2020 v 13:31On-line Hrabuvka  (40/180/75)
Je to svatá pravda.a nic a nikdo to nezmění.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
25. 02. 2020 v 14:18Off-line Steve.D  (49/185/129)
Homosexualita není nemoc. A kdo to říká, lže. A to se brzy změní. Protože, jak řekl Václav Havel:”Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí.” A to platilo, platí a bude platit stále...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 03. 2020 v 21:04Off-line Steve.D  (49/185/129)
Zase jeden, co Českou republiku srovnává s Ruskem. Bažinu jménem Rusko už nechte dál spát.
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload