Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

SARS-CoV-2 není jediný virus, který se přenesl ze zvířete na člověka. HIV byl původně opičí virus, říká virolog Jiří Černý

Nakazit se virem HIV je naštěstí mnohem složitější, než virem SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění COVID-19. Abyste se nakazili virem HIV, musíte něco vykonat. „Mít nechráněný rizikový sex, být nitrožilním uživatelem drog nebo mít tu smůlu, že dostanete transfúzi od člověka s HIV,“ říká virolog Jiří Černý.

Zvířecí říše přenesla na lidskou populaci řadu nemocí. Nejvýznamnější jsou viry vztekliny a HIV. „HIV byl původně opičí imunodeficientní virus, který infikoval šimpanze. Na začátku dvacátého století se přenesl do lidské populace. Došlo k tomu někde v Africe a první infikovaní lidé byli pravděpodobně lovci, kteří se při zpracování opičího masa řízli o kost a virus je infikoval skrze krev,“ vysvětluje Černý.

Virus HIV poté pravděpodobně cirkuloval v populaci někde Kongu. Když se následně zintenzivnil styk afrických zemí s vnějším světem, virus se dostal mezi sedmdesátými a osmdesátými lety do zbytku populace.

Podívejte se celý rozhovor v pořadu Real Talk, ve kterém vysvětluje, proč se proč se nevyvíjely léky na koronaviry, jaká je evoluce patogenů a další příklady virů, které získáváme od zvířat, popisuje hlavní rozdíly mezi viry a bakteriemi, jak fungují léky na virová onemocnění, vakcíny a očkování. Odpovídá také na častou otázku, jestli byl SARS-CoV-2 vyvinutý v laboratoři a co všechno se dá v dnešní době „namodifikovat“.

Virolog Jiří Černý vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy a Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity. Podílel se na mnoha výzkumech virových nákaz ve světě (Yale University, Göttingen University, Lübeck University, Copenhagen University, University of São Paulo). Nyní působí na Fakultě tropického zemědělství České zemědělské univerzity.

Titulní foto: youtube.com

Onload

2 názory ke článku

23. 04. 2020 v 06:52Off-line FreudToldYou  (27/179/67)
No to je mi ale novinka..
10. 09. 2022 v 10:01Off-line Waioleta  (50/-/-)
Hmm a potom veř že jíš něco co má být potravinou budoucnosti a neštěstí je na světě to raděj budu jíst jen to co si vypěstuju a mám jistotu že zůstanu negatviní
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload