Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Stáhněte si aplikaci eRouška do svého mobilu. Chraňte sebe i ostatní před nemocí COVID-19

Aplikace eRouška si díky Bluetooth pamatuje ostatní eRoušky, které jste potkali. Usnadní tak pracovníkům hygienické stanice dohledávání rizikových kontaktů. Přispějte i vy k tomu, aby nakažených koronavirem přibývalo méně. Stáhněte si ji pro Android a již brzy i pro iOS (aplikace je již dispozici, pozn. red.).

Je to další projekt, který vznikl v rámci iniciativy COVID19CZ. Záštitu nad ní převzalo Ministerstvo zdravotnictví ČR. Motivací k jejímu vytvoření byla snaha pomoci hygienikům snadněji, efektivněji a rychleji dohledávat lidi, s nimiž v poslední době nakažení přišli do styku a u nichž je vysoké riziko nákazy. Výhodou pro uživatele je zejména skutečnost, že v případě, že u nich nákaza propukne, dokážou snadno a rychle předat hygienikům své kontakty za poslední dny a hygienu navíc upozorní i na kontakty s těmi, které nemohou osobně znát.

Tím se přispívá k postupnému uvolňování celostátní karantény a snížení dopadů pandemie na společnost a ekonomiku České republiky. Aplikace na podobném principu fungují i v dalších státech a většinou jsou velmi účinným prostředkem v boji proti šíření koronaviru.

Jak to funguje?

Aplikace eRouška je jedním z konceptů chytré karantény. Aplikace se přes Bluetooth spojí s dalšími telefony s eRouškou v nejbližším okolí a uloží jejich identifikátory. Pokud bude později některý z uživatelů eRoušky označen pracovníkem hygieny za pomoci testů jako nakažený, epidemiologický model vyhodnotí, zda jste s ním přišli do kontaktu dost dlouho na to, aby bylo nutné vás varovat a směřovat k dalšímu vyšetření.

Když jste nakaženého potkali

Když potkáte někoho, u koho se později prokáže koronavirus, hygienická stanice vás bude moci telefonicky kontaktovat. I když jste spolu třeba jen stáli ve frontě v obchodě.

Když se nakazíte vy

Pokud se u vás koronavirus prokáže, pracovník hygienické stanice vás požádá o přehled lidí, které jste v posledních dnech potkali. Vy mu jednoduše na jeden klik odešlete anonymní seznam uživatelů eRoušky, se kterými jste byli v rizikovém kontaktu. Včetně těch, které osobně neznáte, jen jste s nimi třeba jeli autobusem. Nikdo se nedozví, že jste je mohl nakazit zrovna vy.

Bezpečné a anonymní

Aplikace využívá Bluetooth technologii a do telefonu majitele ukládá pouze anonymizovaná data o mobilních zařízeních s instalovanou eRouškou, která se v poslední době vyskytovala poblíž. Měří a ukládá přitom sílu Bluetooth signálu. Pokud uživatel eRoušky zjistí, že má pozitivní test na koronavirus, může data z telefonu využít a předat anonymizovaná ID aplikací, se kterými se setkal, při epidemiologickém šetření hygienikům.

Hygienik se při rozhovoru s nakaženým zeptá, jestli používá aplikaci eRouška a zda chce sdílet data ze svého telefonu. Uživatel pak odešle anonymizovaná data. Pouze prověření hygienici mají přístup k zabezpečenému rozhraní, ve kterém mohou spárovat identifikátory z aplikací s telefonními čísly, která uživatelé zadali při registraci.

Hygienici takto získají pouze telefonní kontakty daných uživatelů aplikace eRouška. Žádné další informace týkající se těch uživatelů eRoušky, kteří s nakaženým přišli do styku, nebudou mít k dispozici. Stejně jako nebudou mít k dispozici data o zařízeních, která eRoušku nainstalovanou nemají.

Hygienci pak mohou ty, které vyhodnotí jako rizikové, kontaktovat mnohem rychleji, než v případě dosavadního ručního dohledávání lidí, s nimiž mohli být nakažení v kontaktu.

Titulní foto: youtube.com

Onload

2 názory ke článku

20. 04. 2020 v 13:27Off-line Betonica  (39/191/93)
Lidem, co neumí česky, bych sebral českou občanku, Vjaceslave!
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
21. 04. 2020 v 02:53Off-line I8051  (53/184/97)
Tvl tak mi erouska nasla nakazenej Pioneer, Soundlink a tri telky .. tak to poslu hygienikum, at mi ji prijedou vylecit :-)
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload