Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Evoluční biolog Jaroslav Flegr: 10 zásadních pravidel, jak se nenakazit COVID-19

Vědec Jaroslav Flegr působí v oblasti evoluční biologie a parazitologie. Jeho jméno je v posledních týdnech a měsících hojně zmiňováno, protože ve spojení s onemocněním COVID-19 bije na poplach a odhaduje vysoký nárůst infikovaných. Na svém Facebooku proto sepsal protiepidemické desatero, které by měl každý dodržovat v nejbližších dnech a týdnech.

Protiepidemické desatero

  1. Zachovávat sociální distanc – nepřibližovat se k jiným lidem blíže než na 2 metry a nedotýkat se jich.
  2. Umývat si ruce mýdlem, jakmile se dotknete předmětů, kterých se dotýkali jiní lidé.
  3. Doma i kdekoli jinde desinfikovat sdílené předměty (klávesnice a podobně).
  4. Nosit kvalitní roušku, nejlépe s nanovlákny a vyžadovat, aby roušky nosili lidé ve vašem okolí.
  5. Nevycházet mezi lidi, když to není nezbytně potřeba. V rámci možností pracovat z domova, a to i za cenu změny zaměstnání či dokonce povolání.
  6. Nakupovat vše co lze pouze po internetu.
  7. Nezúčastňovat se žádných hromadných akcí – hromadná akce se rozumí cokoli, kde je více než 5 lidí. To samé vyžadovat od členů domácnosti.
  8. Větrat a udržovat v místnostech vysokou relativní vlhkost (nad 40 %), například tím, že budete mít v místnostech nastavenou nižší teplotu a budete tam nosit teplé oblečení. V suchu kapénky vysychají a virus se udrží ve vzduchu dlouho a doputuje na delší vzdálenost.
  9. Udržovat se v dobré fyzické kondici – jíst dost zeleniny, ovoce, vitamínů (především D a C – obojí jen v doporučeném denním dávkování), pohybovat se na čerstvém vzduch v místech, kde nejsou lidi. Dostatečně odpočívat a spát.
  10. Udržovat se v dobré psychické kondici – komunikovat telefonicky či elektronicky s přáteli, známými a příbuznými, přednostně s těmi dříve narozenými, konzumovat na dálku kulturu (hudbu, divadlo, filmy), číst knihy, vzdělávat se, pomáhat druhým, snažit se si dělat v rámci možností radost.

Titulní foto: video.aktualne.cz

Onload

15 názorů ke článku

23. 09. 2020 v 23:51Off-line Trente  (44/184/82)
Prijde mi jako clovek mimo realitu. At si bada dal sam na sobe. Pokud bych se tim mel doslova ridit, budu mit socialni kontakty na nule, stane se ze me silny introvert, prijdu o sve zajmy a konicky a dostanu tak akorat psychozu z nemoci a osameni.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
24. 09. 2020 v 12:32Off-line Igni  (36/192/130)
Podle me je teda Flegr tak trochu mesuge a ne uplne mentalne v poradku (coz u lidi s vysokym intelektem nebyva az tak jedinecne). Podstatne ale je, ze ten typek neni epidemiolog ani specialista na viry, takze neni o nic verohodnejsi, nez treba Smucler.
24. 09. 2020 v 12:50Off-line JaKaS  (23/-/-)
Igni, mešuge třeba je. Znám ho osobně, je to můj učitel. Ale meleš hrozné blbosti. Je to evoluční parazitolog v první řadě, kdy se do parazitologie nepočítají jen hlísti a prvoci, ale i viry. Takže virům rozumí velmi dobře. A vzhledem k tomu, že je evoluční parazitolog, velmi podrobně zkoumal dějiny epidemií, přičemž jejich mechanismům velmi dobře rozumí. Tak když o dané věci víš prd, nemel blbosti.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 09. 2020 v 12:58Off-line Igni  (36/192/130)
Jakas: Na zaklade jeho publikaci a co sem videl oboru, mi teda neprislo, ze je na viry nejaky expert, ale ano, mas pravdu, parasitologie v sirokem vykladu obsahuje bakterie i viry. Nijak nerozporuju, ze je inteligentni a vzdelany, ale podle me to je porad kapku mimo jeho obor a specializaci (aspon podle jeho zivotopisu (co dela ve volnem case fakt nevim), a podle me strasi.
Jo a jeste dodam, nijak nerozporuju jeho rady na to, jak se proti tomu chranit, to mi neprijde od veci tak jako tak. Ale to straseni desetitisici mrtvych, mi prijde trochu hloupe. (i kdyz teda ani takova cisla mi neprijdou jako nic strasneho popravde).
24. 09. 2020 v 13:00Off-line Igni  (36/192/130)
JaKas: Vetsina historickych epidemii (pokud si dobre pamatuju), byla spis bakterialni, ne? Nemluve teda o tom, ze si nejsem jist, jak moc jsou prenositelne "zkusenosti" z cehokoliv starsiho jak cca 20 let, protoze i treba takova Spanelska chripka (ta byla virova) existovala v uplne jinych zivotnich a predevsim zdravotnickych podminkach.
24. 09. 2020 v 13:01Off-line JaKaS  (23/-/-)
S tím, že je někdo cynická pragmatická mrcha, které nepřijde strašné desetitisíce mrtvých, které by přijít nemusely, nic neudělám. Já si nemyslím, že to bude tak hrozné a mám dojem, že Flégr využívá argumentační hyperbolu, aby jasně ukázal, kam až to může dojít. Ale i takové hlasy jsou třeba v momentě, kde kdejaký odborník říká, že o nic nejde.

Bylo by fajn si uvědomit, co znamená titul profesor a že odbornost a znalostní základna není jen o tom, v čem daný člověk publikuje.
24. 09. 2020 v 13:06Off-line JaKaS  (23/-/-)
On je fakt problém, že jdeme mentálně a myšlenkově od extrému k extrému. Hezky to jde vidět u roušek. Vezmi si roušky jako symbol. Symbolu vlastně čeho? Během první vlny to byl symbol selhání státu, ale i mezilidské sounáležitosti, solida***y, bezpečí. Dnes během druhé vlny to je symbol útlaku, nutnosti přežití a konfliktu mezi těmito póly. On by člověk řekl, že čím déle je společnost v krizi, tím více si zvyká, ale ono ne, ona se jen více polarizuje do pólů. Ani jeden scénář není vhodný, protože zákonitě potlačuje racionalitu. Prostě to jednoduché myšlení "rouška je opruz, ale chápu, že může nějak pomoci, ale budu pečlivě dbát na to, abych si ji mohl co nejdříve sundat" chybí. Proč taky myslet jednoduše, když mohu vymýšlet komplikované konspirační scénáře. Nemohu nevzpomenout na knihu Paula Watzlawicka "Úvod do neštěstí" - jedno ze základních děl psychoterapuetické paloaltské školy myslící v jazykových problémech a sociálních paradoxech - my vlastně nechceme být spokojení, páč jsme odsouzeni k tomu, abychom si vytvářeli problémy.

Staří Římané měli krásný pojem "conjuctio opositorum" - prostě, že se v tobě musí protiklady setkat a s tím setkáním pak pracovat. Zlatá střední cesta se tomu říká, občas je fajn.
24. 09. 2020 v 13:16Off-line JaKaS  (23/-/-)
Bakteriální? Tak on to není jen černý mor, mnohem lepší data máme ze španělské chřipky a tak fakt bakteriální nebyla a byla podmínkami blíže než epidemie středověká. To samé epidemie SARSu, kde ty data máme ještě lepší. Ptačí chřipka. Prasečí chřipka.
24. 09. 2020 v 13:52Off-line Igni  (36/192/130)
Souhlasim s tebou, ze problem je z extremu do extremu, me se od st**tu libila Svedska cesta. Tedy cesta minimalnich omezeni ale vysoke zodpovednosti a pridanych opatreni (rousky, rozestupy, desinfekce, izolace rizikovych skupin).

Ano, jsem pragmatik, rocne v CR umre cca 120tisic lidi, tudiz pokud umrou nizsi desitky tisic lidi (coz se oba ale shodnem, ze je extrem), z ceho drtiva vetsina budou lidi s dalsimi zdravotnimi problemy (tedy stari lide, chronicky nemocni atd), nevidim to jako az takovy problem, uz proto, ze u techto lidi je obecne vyssi pravdepodobnost umrti. (a tohle bude extremni pragmatismus: z hlediska statu je duchodce cisty vydaj a zatez zdravotniho systemu, tudiz "predcasne umrti" duchodce je z pohledu statu positivni (i kdyz je to lidsky tragedie)).

Co se tech bakterii a viru tyce. Ano, Sars a "chripky", predevsim Spanelska chripka. Mam ale obecne problem s tim "poucme se z historie", protoze v moderni dobe zadna poradna epidemie nebyla, posledni de facto byla Spanelska chripka (proc je nazev Cinska chripka rasisticky nechapu :D ). Jenomze Spanelska chripka se odehrala v uplne jinych podminkach, jak zdravotnickych, tak zivotnich a ve vysledku i ekonomickych/hospodarskych. Neivm nakolik je takova zkusenost prenositelna. A to uz vubec nemluvim o epidemiich stredoveku nebo i staroveku (treba Justiniansky mor a pod).
24. 09. 2020 v 13:55Off-line Igni  (36/192/130)
jinak me stve, ze tady nemuzu opravovat svoje komenty, uz ted vidim par chyb :D
25. 09. 2020 v 15:02Off-line Igni  (36/192/130)
Gewoon: Tak to spis umocnuje to co rikam, ne? :D Krom toho, ne kazdy clovek s nadvahou je rizikovy :) nemam cukrovku, cholesterol je v poradku, tlak mam idealni. :P a i kdyby, tak si za tim co rikam porad stojim. V normalnim rezimu si dovolim tvrdit, ze jsem zdravejsi a mam lepe fungujici telo nez kdejaky rachiticky chrastitko tady :D
25. 09. 2020 v 15:06Off-line JaKaS  (23/-/-)
Dáme výběh na Ještěd, jo? Zaručuji ti, že po 200 metrech budeš mít k***a velký kyslíkový dluh, což bude značit to, že tvoje velmi obézní tělo nefunguje správně.
25. 09. 2020 v 15:13Off-line Igni  (36/192/130)
Rozhodne bych mel, coz neznamena, ze lidi s normalni vahou by nemeli ;) Tam zalezi spis na treningu, nez cimkoliv jinem. Ale to jsme se dostali hodne daleko od COVIDu :)
Gewoon: S tim se neda nez souhlasit, i kdyz to nijak moc nesouvisi s predchozi diskuzi :D
25. 09. 2020 v 15:17Off-line Igni  (36/192/130)
JaKas: A jenom dodam, ja nijak nepopiram, ze silna nadvaha (ci obezita, coz je muj pripad) neni negativnim dopadem na zdravi z dlouhodobeho hlediska, ale pausalizovani neni moc dobre. (ja treba jeste na jare pred operaci 3x-4x tydne byl ve fitku a v prumeru sem navesloval 40km tydne na trenazeru, vetsina hubenouru co znam se ke sporotvani dostane tak pres telku, nebo kdyz si jdou dvakrat do mesice zahrat volejbal nebo squash)
26. 09. 2020 v 22:43Off-line Adamson  (37/178/84)
cela spolecnost je pomatena , covid zastinil uplne vse
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload