Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

5 důvodů, proč u voleb kroužkovat kandidáty, kteří podporují manželství pro gaye a lesby

Za pár dní proběhnou volby do Poslanecké sněmovny. V tuto chvíli máme poslední možnost změnit to, jakým směrem se Česká republika vydá v dalších čtyřech letech a zda budou mít konečně gay a lesbické páry a jejich rodiny s dětmi právní jistoty a ochranu, které jsou v jiných rodinách samozřejmostí.

Proč byste měli právě vy podpořit manželství pro všechny a kroužkovat férové kandidáty a kandidátky, přestože se vás toto téma třeba přímo netýká? Iniciativa Jsme fér připravila podrobný přehled férových kandidátů a pět hlavních důvodů.

V nadcházejících volbách bude manželství pro všechny bojovat o každý hlas. Právě 101 férových poslanců a poslankyň by stačilo k tomu, aby byly sňatky desetitisíců gay a lesbických párů konečně zrovnoprávněny a aby tisíce dětí gayů a leseb získaly jistoty i právní ochranu. Aby k tomu došlo, je potřeba kroužkovat ty kandidáty a kandidátky, kteří by manželství pro všechny v hlasování podpořili. Jak na to?

Kromě celých stran můžete jednotlivým kandidátům udělit takzvané preferenční hlasy tím, že jejich jméno zakroužkujete. V případě, že v rámci jedné strany chcete vyzdvihnout jednoho kandidáta například pro jeho názory, můžete využít právě preferenčních hlasů. Pokud jich kandidát v rámci strany dostane více než pět procent, může se v kandidátní listině posunout výše a má tak větší šanci dostat se do Sněmovny. Kdo jsou ti, kteří chtějí podpořit rovné sňatky, zjistíte v předvolebním průzkum Jsme fér.

1. Rovné sňatky by vyřešily desítky praktických problémů i nedůstojné postavení statisíců lidí

Registrované partnerství nemá ve vztahu k manželství téměř žádné praktické ani finanční zvýhodnění, to z něj tak dělá nedůstojné polomanželství. Například registrovaní partneři nemohou nabývat majetek do společného jmění (což nakládání s majetkem zjednodušuje), ale musí si vše pořizovat jako podíloví spoluvlastníci, udělovat si donekonečna plné moci a následně se jimi prokazovat.

Neexistuje pro ně žádná úprava vypořádání společného majetku v případě rozpadu partnerství. Pokud jeden z partnerů zemře, ten druhý nemá nárok na vdovský či vdovecký důchod a ani na něj nepřechází dávky sociální podpory (důchod, nemocenská).

2. Právní jistoty zajistí dětem stabilní rodinné zázemí a právní ochranu

Podle současného zákona nemají registrovaní partneři dostatečné právní jistoty a nevytváří tak stabilní rodinné zázemí, které by mělo být základem každé rodiny. Gay a lesbické páry jsou již teď adoptivními rodiči nebo pěstouny.

V případě rozpadu vztahu jsou tak děti v právním vakuu a v horším případě mohou s faktickým rodičem úplně ztratit kontakt. Faktický rodič je pak na úřadech či ve zdravotnických zařízeních ve vztahu k dítěti prakticky cizí osobou. Pokud je tedy v dané chvíli k dispozici pouze on, zdraví dítěte může být ohroženo.

3. Ukotvíme Česko směrem na západ

Obě politické koalice – koalice Pirátů a Starostů a koalice SPOLU, která zahrnuje ODS, TOP 09 a KDU-ČSL – se před volbami ohání tím, že Česko patří na západ. Co to ale vlastně západní hodnoty jsou? Jsou to ty, které respektují demokratické principy.

Posunutí Česka na západ znamená podporu a souhlas s lidskými právy, tzn. uznávání principů svobody, spravedlnosti, solidarity i rovnoprávnosti. To jsou hodnoty, kterým féroví poslanci i poslankyně rozumí. Naslouchají totiž všem občanům bez výjimky, i těm znevýhodněným, kteří se mohou nacházet na okraji společnosti i přesto, že si svou roli v ní kolikrát nevybrali dobrovolně.

Příkladem mohou být právě i tisícovky gay a lesbických párů, které čekají, až se s nimi bude zacházet stejně jako s ostatními páry a rodinami. Manželství pro všechny už uzákonilo celkem třicet jedna států po celém světě. Celkem tak na světě žije více jak miliarda lidí v zemích, kde si lidé mohou vzít toho, koho milují. Pojďme se i my k těmto státům připojit.

4. Manželství pro všechny povzbudí českou ekonomiku

Stalo se to v Irsku, stalo se to na Tchaj-wanu a v mnoha dalších zemích. Poté, co se manželství otevřelo i gay a lesbickým párům, se roztrhl pytel se svatbami. Pro ekonomiku, hlavně pro tu lokální, to znamená příjemný vzestup. Zvýší se poptávka po drobných podnikatelích a podnikatelkách – od cukrářů a cukrářek přes květináře a květinářky až po ty, co plánují rodinné akce nebo vedou hotely a restaurace.

Podle analýzy organizace Open For Business z ledna roku 2020 by přijetí zákona o manželství pro všechny mohlo do státního rozpočtu bezprostředně přinést až 2,7 miliardy korun. V „době post-koronavirové“ je tahle částka ještě důležitější. Vlna svateb by mohla doslova zachránit stovky malých a středních podniků, které pandemie postihla nejvíce.

5. Manželství pro všechny podporuje většina Čechů a Češek

Podle nejnovějšího průzkumu agentury NMS Market Research z července tohoto roku manželství pro všechny podporuje 65 % Čechů a Češek. I další průzkumy ale dokazují stabilní podporu rovných sňatků napříč českou společností.

Výzkum agentury MEDIAN z ledna roku 2020 ukazuje, že by manželství pro všechny podpořilo 67 % českých občanů.

Podle jiného kontinuálního průzkumu MEDIAN MML TGI o mediálním chování, životních postojích a názorech mezi 7 417 respondenty starších 12 let konaném v době od ledna do června 2021, je manželství pro všechny nakloněno 62 % populace. Jednalo se o nejdelší a nejrozsáhlejší šetření v ČR, do nějž byla zahrnuta otázka na postoj k manželství pro všechny.

Koho volit? Jděte k volbám a kroužkujte tyto kandidáty, kteří podporují manželství pro gaye a lesby

Koalice Pirátů a Starostů odhalila volební program: Uzákoní sňatky pro gaye a lesby, stačí jim na to rok

Titulní foto: © Depositphotos.com/feedough, zdroj: jsmefer.cz

Autorem článku je iniciativa Jsme fér, která od roku 2017 usiluje o to, aby v České republice mohli dva muži nebo dvě ženy vstoupit do manželství se všemi právy i povinnostmi a mít skutečnou svatbu.
Onload

15 názorů ke článku

07. 10. 2021 v 11:33Off-line Buzna_z_ovy  (103/-/-)
Jak už jsem psal Vejce, s tebou se nikdo brát nebude, takže o čokly nemusíš mít strach. A nech si prosím ty tvoje stupidní názory hodny nevyvinutého plodu pro sebe, ušetříš tím spoustu času, který můžeš věnovat svému vojenskému výcviku před barákem.
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
08. 10. 2021 v 01:27Off-line Weave  (36/177/94)
Hlvne nevolit Piraty topku a podobne struktury protože to je konecna pro Česko...
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
08. 10. 2021 v 01:29Off-line Weave  (36/177/94)
Ale Piráti tu maj predplaxenou dobrou propagandu... To uz je pátý clanek za sebou kde redakxe vyzyva k volení pirátů...
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
08. 10. 2021 v 01:30Off-line Weave  (36/177/94)
Ale když ma clovek konceptuální gramotnost a vidi co Piráti delaj za svinstva okolo, jak se chovají a co jeste planujou tak tahle strana nikdy!
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
08. 10. 2021 v 14:56Off-line Ellvin  (23/183/81)
V současné chvíli jsou (tedy aspoň pro mě) důležitější témata, která jsou zapotřebí řešit, než manželství pro všechny. Máme zde podzim a tím pádem Covid-19 dává o sobě (zcela nečekaně) opět vědět. Je potřeba se na případnou čtvrtou vlnu pořádně připravit, aby to nedopadlo, jako minulý rok, což se obávám, že se k tomu nezadržitelně blížíme :-( teď před volbami nikdo nechce uvalit žádná tvrdší opatření ze zcela pochopitelných důvodů. Ale po volbách může být taky pozdě.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
10. 10. 2021 v 14:29Off-line Steve.D  (49/185/129)
A kdy, když ne teď?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
13. 10. 2021 v 16:24Off-line Waioleta  (50/-/-)
Jako příslib dobrý jenže počítám že proti bude ODS ,KDU čsl ,SPD Takže zůstane jen otázkou zda bude mít na příč těmito stranama podporu u ANO
16. 10. 2021 v 20:49Off-line Steve.D  (49/185/129)
Tak vyjdeme do ulic. Prague Pride to jistí. Povedlo se jim ho sice letos zrušit, ale ne na věky!
29. 10. 2021 v 14:55Off-line Jmeno-nick  (18/176/61)
Nějak to nevyšlo když tam ani ty Piráti nejsou :D
29. 10. 2021 v 17:17Off-line Steve.D  (49/185/129)
Při ruských a čínských dezinformacích je div, že se tam vůbec dostali.
08. 12. 2021 v 23:20Off-line Iglw  (48/172/77)
Jen sliby,skutečnost je opačná!
13. 03. 2022 v 08:18Off-line Waioleta  (50/-/-)
Je tu možnost jak to zvrátit a Ukrajina nahrála do karet takže už víme co přinesli tyhle volby a jak kdo se k čemu staví takže je čas u podzimních voleb na odvetu ale snad se najde lepši kandidát i na prezidenta
09. 12. 2022 v 23:29Off-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Kdyby se jednalo o to, že homosexualita je trestaná smrtí, měla by takováhle mobilizace smysl. Ale tyhle pochybný neziskovky neřeší skutečný lidký práva, jen svoje dotace hanba Valkovi!
10. 12. 2022 v 04:30Off-line HledamMladyPero  (58/184/70)
I tahle redakce, jakoby mluvili o nějaký virtuální medializovaný gejovatosti, ti dva fousáčis kočárkem na A2larmu, nemá to se skutečností nic polečnýho, jen herci jako Strponický to naplňují jak kýč. Já žiju ve vztahu sklukem 33 let a nikdy by mně nenapadlo vstoupit do manželství, je to úchylně trapná šaškárna.
Ale co se děje v Čečně a v Íránu, tyhle buzny nezajímá. Tím to začíná a končí, milý státe, dej mi pokoj a nech mně m***t a žít si po svým, za to jsme bojovali před 30 lety. viz https://www.ceskatelevize.cz/…-nez-bohove/
15. 02. 2023 v 09:30Off-line Jaromir1987  (35/173/71)
Větší blbost jsem nikdy nečetl. Kdo. To psal ať se nechá vyšetřit trpí očividně. Psychickou vadou proto volily Gay Generála Pavla. A budou do valky
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Parlamentní volby 2021:

Podívej se na další – Jsme fér:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – Tipy:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload