Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Utekli před válkou, nyní čelí diskriminaci aneb těžký úděl LGBTIQ+ Ukrajinek a Ukrajinců

Málokdo z nás si dovede představit, jak se asi cítí lidé, kteří si museli ze dne na den sbalit jen pár svých nezbytných věcí, a navždy opustit domovy, v nichž žili a vyrůstali s tím, že už se možná nikdy nevrátí, případně z nich jednou uvidí jen popel a prach. A což teprve gayové, lesby, bisexuálové a v neposlední řadě i transgender, kteří patří mezi ohrožené skupiny i za normálního stavu, natož za války.

Během 6 týdnů od ruské invaze na Ukrajinu uteklo ze země více než 4,4 milionu lidí. Část se usadila v jim bližší kultuře, tedy v Polsku, na Slovensku a v Česku, ale někteří zamířili i dál na západ, do Německa, Francie a Spojeného království. Britská lidskoprávní organizace Micro Rainbow je momentálně jediná, která se přímo zaměřuje na LGBTIQ+ uprchlíky, jimž poskytuje zázemí v 16 vybraných azylových domech. Zde nacházejí nejen střechu nad hlavou, nýbrž i sociálně právní poradenství a psychologickou podporu.

Ačkoliv se to může zdát neuvěřitelné, i ve zdánlivě otevřeném Spojeném království, v němž už je rovnost manželství zcela běžnou věcí, se LGBTIQ+ uprchlíci mohou setkávat s odmítáním a předsudky. Status menšiny v menšině, tedy utečence s odlišnou sexuální orientací nebo genderovou identitou, je přitom ještě více posiluje. Ojedinělé nejsou ani případy obtěžování, fyzických ataků a znásilňování.

„Problematiku diskriminace LGBTIQ+ imigrantů dlouhodobě řešíme s ministerstvem vnitra a za sebe mohu říct, že úspěšně. Jakmile dotyčný požádá o azyl, nic mu nebrání okamžitě požádat o místo u nás, aniž by byl umístěn v homofobním nebo transfobním prostředí,“ nechal se slyšet Sebastian Rocca, výkonný ředitel a zakladatel Micro Rainbow s dodatkem, že mnozí konečně získají možnost žít v plném souladu se svou skutečnou identitou. „Budou se moct nalíčit, nosit vysoké podpatky, případně nosit nekonvenční oblečení, aniž by jim za to cokoliv hrozilo,“ dodal.

Navzdory příznivému vývoji po Euromajdanu v roce 2014, kdy ukrajinská vláda v rámci svých ambicí na členství v EU a NATO usilovala o LGBTIQ+ inkluzivní politiku, jejíž součástí bylo přijetí antidiskriminační legislativy a zahájení debat na téma možné legalizace stejnopohlavních svazků, patří Ukrajina spíše mezi konzervativnější země. Většina festivalů LGBTIQ+ hrdosti se ani ve větších metropolích neobešla bez útoků ze strany nacionalistických skupin, a proto musela mít zpřísněnou policejní ochranu.

Titulní foto: © Depositphotos.com/aletia, zdroj: pinknews.co.uk

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

26 názorů ke článku

17. 04. 2022 v 22:36On-line Mr.Hood  (40/183/107)
Přesně jak píše @capslock0 ...
No, zase bych to tak nedramatizoval a nevytvářel problém tam kde není.
Nevytvářejmě z toho drama a podívejme se na celou situaci racionálním pohledem (což u převážně většiny aktivistů celkem schází - řekl bych).
Diskriminace tady? Opravdu závažná? pf ... uveďte mi prosím příklady. Nějak mi to hlava nebere. :-)
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
17. 04. 2022 v 22:46Off-line Iglw  (48/172/77)
No a co tím chtěl autor říci??
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
17. 04. 2022 v 23:49On-line Mr.Hood  (40/183/107)
@iglw: Mno, má to přece popsaný v popisku. Tyhle slova ho živí: "Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě." :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
18. 04. 2022 v 00:01On-line Mr.Hood  (40/183/107)
@iglw: tedy ... zřejmě se tím živí anebo s tímto aktivismem jistým dílem souvisí. Řekněme, že z tohoto důvodu také musí podávat nějaký "veřejný report". :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
19. 04. 2022 v 10:21Off-line Waioleta  (50/-/-)
Mě taky zablokovali na seznamu.cz vstup do běžné diskuze a to pri jsem že porušila obchodní smlouvu což nejsu si vědoma v čem.I když su LGBT kontraverzni v politice a trefa do černého někomu vadí což pak se osobně ani nedivím že na Čt ve večerních zprávach sou náznaky že mám v něčem pravdu tak jak jí ti to nímandi umlčeli prostě zablokováním hold jak vidět i tu cenzura jaka si je. Je dobré po příchodu sem zmapovat situaci a pak podel toho i jednat než jít po hlavě do všeho a pak to má dopady.Volím vždy neutrální look a aspon´ se ztratím jak šedá myš v davu ale zas na druhou stranu mám lepší rozhled co se kolem mne děje
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
22. 04. 2022 v 20:19Off-line I8051  (53/184/97)
Na vstup do seznami diskuse se musi souhlasit s nejakou "obchodni smlouvou"? Jinak jestli jsi psal, jako sem, tak te asi zablokovali proto, ze psat fakt neumis a zveda se z toho lidem kufr ... :-)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
25. 04. 2022 v 16:01Off-line Waioleta  (50/-/-)
No to by někdo by si jí musel přečíst pozorně když i články tu zavání politkou
25. 04. 2022 v 16:02Off-line Waioleta  (50/-/-)
No a ty znáš smlouvý a pravidla ohledně LGBT komunity nebo to zas je jen načtená fantazie někoho?
01. 05. 2022 v 19:13Off-line IIIIII  (33/-/-)
Když se budou chovat normálně, nikdo je diskriminovat nebude. Pokud chlap mluví fistulí, je převlečený za travestí nebo něco na ten způsob, tak pochopitelně bude terčem pozornosti. Ale to je přece věc volby. Nemusí to dělat. Když má někdo vrozený handicap, třeba šilhá, tak za to nemůže a takového je třeba chránit před šikanou a diskriminací. Ale vy sami píšete v článku, cituji:" Budou se moct nalíčit, nosit vysoké podpatky, případně nosit nekonvenční oblečení..." Tak to přece je otázka že to někdo chce dělat. Chce provokovat na ulici. To dělá s tím záměrem. Mně to nevadí. Klidně ať chodí jak chce, ale on musí počítat s tím, že všichni nejsou tak tolerantní. Však si může najít jiný koníček, než provokování konzervativních lidí. Notabene když utíká před válkou.
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
02. 05. 2022 v 18:19Off-line Moss  (19/180/70)
Fňuk p**o
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
04. 05. 2022 v 00:09Off-line Mettaton  (20/-/-)
Takhle špatně z místní redakce mi již dlouho nebylo. Už si tu neomarxistickou propagandu o údajném útlaku lgbt komunity strčte i s tou pirátskou propagandou za klobouk. Naše generace ví s prominutím prd o tom co je to diskriminace.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
04. 05. 2022 v 15:18Off-line Fogacer  (55/172/61)
Některé komentáře zde mi příjdou dost nefer !! Kdo alespoň okrajově sleduje autora příspěvku tak ví,že se zabývá právními i sociálními aspekty hlavně u nás ale i v zahraničí !! Ono porovnávat práva LGBTQ je totiž důležité abychom si uvědomili,že ač situace u nás není růžová tak lepsí než v jiných zemich !! A jinak osobně neřeším zda někdo díky své orientaci pochází z jakékoli válkou ohrožené země a ještě jim spíše vkládat věci zcela nepodstatné je urážející jak pro ně tak pro zásadní svébytnost podpory solida***y i lidskosti Kdo chce podporuje,kdo ne, nemusí!! Ale kamenovat je díky zemi z níž utíkají doslova před zabíjením je dost nepochopitelné u některých lidí zde. Je to pomalu jako na sociálních sítích kde mnozí věří lžím nebo neznají celou pravdu ohledně podpory! Já jsem vážně nemocen a potřeboval bych také jisté věci jež nejsou,nebo je složité je získat ale nikdy bych svou byť vážnou situaci nesrovnával s válečnými imigranty!! Ano nemám na kdejakou zábavu nebo nelze kultura jako dřívě a o dovolené už ani nesním, nelze díky mému stavu ale oni přišli doslova o vše a mnohdy o členy rodiny! Navíc manželé,bratři a dokonce ženy bojují za právo mít svou zem.

A jinak k dotacím organizacím hajícím naše práva? Mnozí žijí nebo žili v registrovaném partnerství a ten zákon nepřišel sám o sobě ale díky aktivistům !! Kdyby se meli živit ze státní podpory neziskovkám (jež byli většinou seškrtány,či dokonce zrušeny díky špatnému stavu státních financí!). Znám dost lidí hájících práva těch mino***ních skupin obyvatel a jedno vím víc než dobře! Nikdo z toho se nejen,že neuživí ale sami dávají ze svého dost financí např.na různé cesty,dopravu a aktivitu dělají proto,že tomu věří! Sám jsem dlouhá leta pracoval v rámci lgbtq neziskovky a naopak jsem veškeré své vlastní prostředky do toho vkládal! Jen propagace,tisk, pronájem sálů apod. to jsou finance jež vám nikdo jen tak nedá! Ano jsou i sponzoři ale buďme jim vděční!! Jinak by mnohé lgbt aktivity ani nevznikly! Mnozí srovnávají PRIDE se scenou lgbtq propagace a činnosti! Ale je to jen malý střípek a lidé tam jezdí! To zda někdo jde v civilu nebo jako plameňak je jiná věc!! Většina lidí chodí prakticky v tomtéž jako majo***a! Dlouho jsem tu nebyl tak sorry. A omluva za chyby,huře se píše a vidí,takže diktuji! Jo a negace neberu važně, jen ty objektivní :-) Mě neukamenujete, mám na bedrech už tak šílenou nemoc.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
06. 05. 2022 v 14:52Off-line Waioleta  (50/-/-)
Pokud se někdo cíti být uražený tak proč nejde bojovat přímo tam?Hold jim chybý lidi co se týče strategie ale taky využít takzvaně zabavenou munici i když je fakt že by to nevedlo možná k nejlepšímu aspektu jak to zvrátit ale pokud někdo chce dal dělat ramena a ukazovat jak je silný pak neni od věci mu ukázat že i jeho zbraně dokážou i jim vzít to nejcenější a to život čím víc škod napáchat protivníkovy tím mu dát najevo že 9.5 je pro něj debakl jako u Hitlera který dostal lekci u Stalingradu .Putin jinou strategii nepoužívá hold je načase ,aby si tu někdo oprášil dějěpis ze základní školy a otevřel si znovu atlas světa co sme měli na základce tohle je pro něj realita on nic nového nepoužíva a je divné že mu nikdo neumí číst v tváři protože ta napoví víc než si někdo dokáže představit
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
08. 05. 2022 v 23:54Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Na grindru mám tolik Ukrajinců až to hezké není. Jak jim napíšete že mohou pracovat legálně u nás na skladu tak okamžitě blokují. Já měl v baráku na Kolínsku x let Ukrajince dík nikdy více.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
09. 05. 2022 v 15:15Off-line Waioleta  (50/-/-)
No co to co vidím v Mariopolu tak se mě chce zvracet to jako fakt chcou zpět Sovětský svaz? Tady samovar , matrošky a boršč? No to mě poser
10. 05. 2022 v 04:42Off-line Toy  (100/178/70)
Mám pár gay kámošů na UA, ale to co mi posílají, fakt nechcete. My si tady můžeme pískat, jak jsme tolerantní země proti nim...
11. 05. 2022 v 09:33Off-line MxP  (22/185/80)
Gender je forma kategorizace lidí podle jejich vizualnich a osobnostních rysů, takže powere pokud pujdeš opravdu do detailu, jelikož každý člověk je originál, tak těch genderů může být kolik je lidí.

Pokud chces byt obecný, tak mužeš použit muž a žena pro oznacení lidí s ženskou postavou a femininitou nebo mužskou postavou a maskulinitou.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 05. 2022 v 11:20On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Já sem si nevším, že by Rusové zabíjeli buzny. Je to dost nechutná propaganda tady. Ale ty co se tak narodili a nevybrali si to a zase vedou ty kecy obětí si nic dobrýho nezasloužej ve smysly vyššího principu mravního.
04. 06. 2022 v 19:35Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Uż utekl zpátky na Ukrajinu?
07. 06. 2022 v 10:12Off-line Waioleta  (50/-/-)
Spíš sou zalezli jak krtci když jim lécou nad hlavama rakety
08. 06. 2022 v 19:10Off-line Jihmedv  (32/175/90)
Já jsem vážně zvědav, kdo jsou vlastně ti chudí uprchlíci v SUVečkach za 2 mega.
09. 06. 2022 v 14:19Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Stejnak kvůli nim bude v Čechách Občanská válka.
09. 06. 2022 v 15:06Off-line Waioleta  (50/-/-)
No co i tu je Donbaska oblast hold bez čechů nám tu na Moravě bylo líp
09. 06. 2022 v 15:10Off-line Hrabuvka  (40/180/75)
Jupí jupí střílej.
13. 09. 2022 v 21:40On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
Problém aktiistů je v tom, že tu věc, za kterou bojujou, považujou za důježitější, než všechno ostatní. Když jsem tedy Ukrajinec, tak se mám odlíčit a jít bojovat. Pokud to neudělám a uteču do ciziny a vyžaduju soucit, tak jsem parazit, zbanělec, který ještě kňourá. A vůbec nechápu, že pro mnohý lidi tady (super, že jich je v týhle diskusi spíš menšina) je jeich gejovatost důležitější než loajalita ke svému národu.
14. 09. 2022 v 18:53Off-line Waioleta  (50/-/-)
Nebo nechcou doplatit jako za druhý sv.války hold blíži se zima takže hold hrozba je jak ve Stalingradu či Leningradu no co ale na Playboyi maji prima klipy wangabond.com hold je to dost live stylu takže to se cení
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload