Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Průzkum: 65 % Čechů a Češek podporuje manželství pro gaye a lesby

„Většina Čechů a Češek se domnívá, že by gay a lesbické páry měly mít možnost uzavírat manželství. Stejně tak by většina souhlasila s tím, aby mohly stejnopohlavní páry společně osvojovat děti,“ píše organizace Jsme fér s odvoláním na výzkumu agentury NMS Market Research z července 2021.

Další průzkum tak potvrdil, že gay a lesbické páry a jejich rodiny s dětmi nemají před českými zákony stejná práva a povinnosti jako ostatní páry a rodiny.

„Češi s manželstvím pro všechny souhlasí, výsledky se výrazně neliší napříč sociodemografickými ani socioekonomickými skupinami. Výsledky za skupiny obyvatel dle pohlaví, věku, vzdělání, příjmu, nebo třeba velikosti místa bydliště ukazují, že s ním vždy souhlasí alespoň mírná nadpoloviční většina,” vysvětluje analytik Vít Pavliš z agentury NMS Market Research.

Vyšší míru podpory manželství pro všechny můžeme sledovat u žen a mladých lidí do 34 let. Celkem ho podporuje 65 % Čechů a Češek.

55 % Čechů a Češek podporuje společné osvojení dětí gay a lesbickými páry

Výzkum se zabýval i tématem možnosti společného osvojení dětí – např. z ústavů či dítě partnera či partnerky, gay a lesbickými páry. „Podle současného zákona totiž může osvojit dítě pouze jeden z páru, avšak dohromady osvojit dítě nemohou,“ vysvětluje Jsme fér. Podporu by si tento krok získal u 55 % dotázaných. „I zde vidíme vyšší podporu mezi ženami a mladšími Čechy,“ dodává organizace.

Západní svět umožňuje rovné sňatky

„Manželství pro všechny už uzákonilo celkem třicet států po celém světě – silně katolické země jako Španělsko a Irsko, od roku 2019 také Rakousko, Tchaj-wan a naposledy například Ekvádor. Celkem tak na světě žije více jak miliarda lidí v zemích, kde si lidé mohou vzít toho, koho milují,“ říká právnička iniciativy Jsme fér Lucia Zachariášová.

„Kromě ekonomického přínosu v těchto zemích také dochází ke snížení počtu sebevražd mladých gayů a leseb. Nikde na světě pak nedošlo k naplnění žádné z obav spojovaných s přijetím manželství pro všechny. Jeho podpora v těchto zemích po přijetí naopak začala stoupat, například ve Francii za pět let od přijetí o téměř 20 % na současných zhruba 73 %,“ doplňuje Zachariášová.

Průzkum 2020: 76 % Čechů by nevadilo, kdyby měli za souseda gaye nebo lesbu

Vědci: Po uzákonění gay sňatků v USA klesl počet sebevražd teenagerů. Každý rok tím zachrání 130 000 životů

Titulní foto: © Depositphotos.com/mangostock, zdroj: jsmefer.cz

Onload

2 názory ke článku

09. 08. 2022 v 20:45Off-line Kady  (25/-/-)
tady mužeme byt asi radi i za těch 65%, když tu někteří uvazli ještě v době na začatku komunismu a mají pocit že patříme i po x letech pod putina
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
10. 08. 2022 v 12:18Off-line Kady  (25/-/-)
počítaš tam i bisexualy ? :D
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload