Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Dobrá zpráva: Iniciativa Jsme fér bude spolupracovat na koncepci rodinné politiky

Iniciativa Jsme fér byla oslovena Ministerstvem práce a sociálních věcí v souvislosti s přípravou nové Koncepce rodinné politiky, která by měla být připravena a schválena do konce roku 2022. Koncepce rodinné politiky je zásadní strategický materiál v oblasti rodinné politiky v České republice.

Aktuální platná koncepce rodinné politiky byla schválena usnesením vlády České republiky ze dne 18. září 2017, č. 654. Na základě tohoto usnesení je Ministerstvu práce a sociálních věcí mj. uložena povinnost připravit každých pět let aktualizovanou koncepci. Iniciativa Jsme fér byla oslovena spolu s dalšími organizacemi vzhledem k předchozí dobré spolupráci, či zkušenostem v oblasti, která pokrývá téma rodinné politiky.

Inciativa výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí přijala a zveřejnila odpověď, ve které zmiňuje svoje obavy: 

Děkujeme za oslovení k účasti v pracovní skupině k přípravě nové koncepce rodinné politiky. V první řadě bych ráda uvedla, že oceňujeme, že jste nás jako iniciativu, která se zabývá tématem rodin gayů a leseb s dětmi a jejich nerovným postavením v naší společnosti, oslovili k účasti na tvorbě tohoto důležitého vládního dokumentu.

Zcela se shodujeme s tím, co je uvedeno ve stávající Koncepci rodinné politiky, a totiž, že „klíčovým principem rodinné politiky je vytvářet rodinám takové prostředí, ve kterém mohou svobodně naplňovat svá rozhodnutí a přesvědčení týkající se rodinných hodnot, způsobů péče a cílů rodinného i osobního života. Jedná se tedy o zajištění svobodné volby při respektování ústavních hodnot a z nich vycházejících zákonů.“

Rodiny dvou matek nebo dvou otců, jichž dnes v České republice fungují tisíce, v tomto kontextu stále zažívají deficit v mnoha oblastech života. A to dopadá především na děti, které jsou v těchto rodinách vychovávány. Pokud tedy budeme mít v rámci pracovní skupiny možnost tento neblahý stav alespoň částečně napravit a přizpůsobit rodinnou politiku státu také (ale samozřejmě nejenom) těmto rodinám, bude to jistě velký posun kupředu.

Proto bych Vás ráda informovala, že naše iniciativa (respektive spolek Prague Pride z.s., který ji organizačně zajišťuje) výzvu k účasti v poradní skupině přijímá. Primární zástupkyní bude Adéla Horáková (adela.horakova@zamanzelstvi.cz). Případně ji zastoupí jiná osoba, podle časového rozvržení setkání skupiny.

Jak jsem uvedla výše, za zásadní považujeme, aby nově připravovaná koncepce rodinné politiky podporovala všechny funkční rodiny a nezapomínala na rodiny gayů a leseb. To vše při vědomí podpory všech rodin, které u nás vytvářejí prostředí pro péči o své členy a členky a také pro výchovu dětí. Podmínkou k tomu však je i to, aby dialog, který bude (doufáme) s externími organizacemi podílejícími se na pracovní skupině veden, směřoval ke konkrétním cílům. Není naší ambicí poskytovat doporučení, která pak nenajdou vyznění a odraz v nově vzniklém dokumentu. Tím samozřejmě nemáme na mysli to, aby všechna naše doporučení byla automaticky zapracována. Jde nám ale o to, aby byla nová koncepce rodinné politiky připravována s tím vědomím, že rodiny jsou dnes v České republice různé, ale každá si zaslouží podporu a ochranu pro naplňování rozhodnutí a přesvědčení týkající se rodinných hodnot, způsobů péče a cílů rodinného i osobního života.

V té souvislosti nás velmi znepokojuje fakt, na který jsme upozorňovali již v minulosti, a to že součástí pracovní skupiny k přípravě nové koncepce rodinné politiky jsou také organizace, které nepodporují všechny fungující rodiny, ale selektivně vybírají ty, které jsou podle nich „správné“. Jde především o organizaci s názvem Aliance pro rodinu. Ta aktivně přispívá ke stigmatizaci homoparentálních rodin, brání zlepšení jejich právního postavení a zrovnoprávnění a nezakládá přitom své postoje na vědeckých poznatcích. Jsme toho názoru, že pokud je cílem současné vlády a připravované koncepce podporovat všechny funkční rodiny bez rozdílu v jejich rozmanitých podobách, je účast Aliance pro rodinu na přípravě této koncepce v rozporu s tímto cílem. Jsme přesvědčeni o tom, že případná podpora pouze některých „správných“ rodin v konečném důsledku vylučuje, symbolicky, ale i fakticky, mnoho jiných fungujících rodin, které by ale měly být do koncepce rodinné politiky zahrnuty. Domníváme se totiž, že Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo pracovat na zlepšení života všech občanů a občanek České republiky. Včetně stejnopohlavních párů a dětí, které vychovávají.

Ještě jednou děkujeme za přizvání do pracovní skupiny a věříme v konstruktivní přístup, který můžeme z naší strany plně přislíbit.

S pozdravem

Lucia Zachariášová
(právnička iniciativy Jsme fér)

Titulní foto: © Depositphotos.com/Levranii

Onload

1 názor ke článku

11. 08. 2022 v 15:49Off-line Waioleta  (50/-/-)
Je to sice hezké ale je dobré jít tam z hroší kůži protože pak bych musela předejít na plan B i když netvrdím že se my vše podaří a jako kontraverzní osůbka bych musela taky kličkovat protože tu už opravdu končí legrace
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Jsme fér:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – Adopce dětí homosexuály:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload