Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

11 zásadních důvodů, proč by mělo být uzákoněno manželství pro gaye a lesby

Známé osobnosti, umělci i rodiny, kterých se problematika manželství pro gaye a lesby přímo dotýká, řekli ve videu na konci článku jedenáct důvodů, proč by mělo být uzákoněno manželství pro stejnopohlavní páry.

  1. „Při vstupu do registrovaného partnerství podle zákona nejsou třeba svědci. Přitom svědci hrají velice důležitou roli. Již od antického Říma chrání manžele před zlými silami,“ říkají herci Jan Cina a Petr Vančura.
  2. „Manželé získávají manželstvím příbuzné, jako například švagry a švagrové, jejichž vztah zákon uznává. To ale neplatí pro registrované partnerství,“ účastnice soutěže MasterChef Česko 2020 a zpěvačka Chili Ta Thuy.
  3. „Při uzavření sňatku si snoubenci také mohou určit, jaké společné příjmení budou používat. Ale při registrovaném partnerství o něj musí dodatečně žádat po registraci bez záruky schválení této změny,“ herci a zpěváci Michaela a Roman Tomešovi.
  4. „U registrovaného partnerství, na rozdíl od manželství, vám v nemocnici nebude sdělen stav registrovaného partnera, protože nejste považováni za rodinného příslušníka,“ říká imitátor a herec Petr Jablonský.
  5. „V manželství si může partner normálně osvojit dítě druhého partnera (například z předchozího vztahu). U registrovaného partnerství to bohužel není možné,“ říká herečka Lucie Benešová.
  6. „Manželský pár může společně z dětského domova adoptovat dítě, zatímco registrovaní partneři nikoli,“ říká herec a dabér Daniel Krejčík.
  7. „V manželství mohou oba partneři vystupovat jako rodiče při komunikaci se školními zařízeními, ale také s lékaři nebo na úřadech. V registrovaném partnerství má toto informační a rozhodovací právo pouze jeden rodič, druhý, sociální rodič…,“ říkají Kodešovi.
  8. „Druhý, sociální rodič, se musí spoléhat na benevolenci takového zařízení, případně se odkazovat na plnou moc. To může být komplikace při vyzvedávání dětí ze školy, v bance, pojišťovně, při zjišťování jeho zdravotního stavu,“ říkají Hronovi.
  9. „Pokud by jeden z registrovaných partnerů zemřel, druhý nemá právo na dítě zesnulého, takže dítě by s největší pravděpodobností bylo svěřeno do ústavní péče,“ říká herečka Martha Issová.
  10. „Po rozvodu heterosexuálního páru, má zákonný rodič, který se stará o dítě, právo na alimenty. Po rozchodu partnerství homosexuálního tento nárok nemá, také se nemůže stát, že zákonný rodič dítěte zůstává finančně na všechno sám. A to není fér,“ říká herečka Simona Babčáková.
  11. „Manželství představuje základní kámen rodinného práva, zatímco registrované partnerství je pouze administrativním úkonem,“ říkají Terezie Vránová a Adéla Líbalová.

5 důvodů, proč se registrované partnerství nerovná manželství

Titulní foto: © Depositphotos.com/Ruslan117

Onload

4 názory ke článku

27. 08. 2022 v 09:29Off-line Waioleta  (50/-/-)
Nevím jestli sousedka má už fiksované ceny za elektriku na tož i za věc kterou bojuje ale dost jsem si všimla a zaposlouchal do debaty dvou dam tedy věková katgorie 32- a věková kategorije 50+ tedy nic ve zlém ale něžijem už ve stranícké době i když nikdo jak vidět stále neví o naší době a to v nepřekrouceném světle ale na druhou stranu i Putin tohle zařídil protože je nás málo co umí zareagovat a tedy jeho pohrůžkám se dokážu jen zasmát
07. 12. 2022 v 13:08Off-line Roztomilka  (27/170/52)
ano melo by bit uzakoneno ale omezene a to je: adoptovat dite by melo byt az po peti letech manzelstvi protoze pedofilie a hodne lidi to muze zneuzivat a vztah dost dlouho nevydrzi. A dedictvi by melo byt az po desiti letech manzelstvi protoze vztah tak dost dlouho nemusi vydrzet a hlavne kvuli zneuziti dedictvi v manzelstvi
28. 03. 2023 v 14:56Off-line Kvakos  (20/178/60)
12. NEMĚLO
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
01. 06. 2023 v 13:40Off-line PaulBrian  (51/180/72)
To nie sú dôvody, ale stanovy. Dôvod je napríklad aby dvaja ľudia rovnakého pohlavia boli šťastní alebo aby mohli v živote sa oprieť jeden o druhého a pomáhať si, aby spoločne mohli vychovávať deti aby v prípade choroby sa mohli navzájom opatrovať
a vybaviť jeden druhému opatrovatelstvo, hospodáriť na spoločnom majetku apod.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload