Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Manželství pouze pro muže a ženu zakotvené v Ústavě? Vláda svým rozhodnutím jasně ukazuje, že nepatříme „na západ“, říká Jsme fér

Vláda dnes vydala neutrální stanovisko k návrhu novely, který má v Listině základních práv a svobod zakotvit, že manželství je pouze svazek muže a ženy. Pro přijetí ústavní novely by bylo potřeba 120 hlasů poslanců a poslankyň.

Věříme proto, že v současné Sněmovně takový zbytečný útok na Ústavu neprojde. Kdyby ale prošla, znamenalo by to, že pro následné přijetí manželství pro všechny páry by bylo v budoucnu třeba ústavní zákaz zrušit, a to opět 120 hlasy. Vládě nevadí, že se situace gay a lesbických párů a rodin s dětmi u nás může výrazně zhoršit,“ varuje iniciativa Jsme fér.

Změna Ústavy nikomu nepomůže, pouze uškodí

„Co to znamená? Přijetí tohoto návrhu nikomu nepomůže, žádné existující manželství ani společnost to nestabilizuje ani neochrání, zato tím vláda vysílá jasný signál, že gay a lesbické páry a rodiny s dětmi a jejich každodenní život a problémy, které kvůli nemožnosti uzavřít manželství mají, nejsou důležitější než náboženské přesvědčení některých politiků,“ vysvětluje iniciativa, která se snaží prosadit manželství pro gaye a lesby v Česku.

Zakotvení manželství jako svazku muže a ženy v Listině by neznamenalo jen zásadní zhoršení situace gay a lesbických rodin s dětmi, ale mohlo by negativně dopadnout i na jiné rodiny, které tomuhle mustru neodpovídají.

„Třeba rodiny, v nichž nejsou rodiče (muž a žena) sezdáni nebo rodiny, kde je pouze jeden rodič,“ dodávají zástupci Jsme fér a pokračují: „Vláda svým dnešním rozhodnutím bohužel jasně ukazuje, že nepatříme na západ, jak nám tvrdila. Naprostá většina evropských zemí na západ od Česka totiž manželství pro všechny páry už má a – překvapivě – nic katastrofického se tam nestalo. Jen se gay a lesbické páry začaly brát a gay a lesbické rodiny s dětmi mají šťastnější a klidnější životy a získali stejné jistoty a právní ochranu, jaké mají všichni ostatní“.

Minulá vláda Andreje Babiše 

Pro srovnání, předchozí vláda Andreje Babiše dala v minulém období stejnému návrhu negativní stanovisko, zatímco návrhu zákona, který by umožňoval manželství pro všechny páry, dala stanovisko souhlasné – současná vláda dala na konci června stanovisko neutrální. Ale jak jsme již psali, i tak návrh zákona v minulém volebním období zůstal ležet na půdě parlamentu a nic moc se s ním nedělo.

Piráti jsou ostře proti změně Ústavy

Přestože jsou Piráti se svými čtyřmi poslanci součástí vlády, tak změnu Ústavy ostře kritizují.  

„Skupina 54 poslanců a poslankyň ze Spolu, SPD a ANO předkládá návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. Je asi všem jasné, že proto, že si to dáme do Ústavy, neubude rozvodů ani nešťastných dvojic. Přes všechny řeči o ‚ochraně rodiny‘ to má tedy jediný ideologický účel: znemožnit manželství stejnopohlavních párů, osvojení dětí mezi těmito partnery a zabránit narovnání práv. Je to cílená snaha nás ukotvit v ideovém prostoru maďarských a polských konzervativců a autoritářů,“ napsal na svůj Facebook Ivan Bartoš, předseda Pirátů, místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj.

„Poslanci zaklínající se svobodou a co nejmenšími zásahy státu do života lidí tak naopak chtějí otevřít dveře státní moci, aby určovala, čí láska je pro společnost hodnotná a přijatelná. V důvodové zprávě tvrdí, že ‚rodina a rodinný život ze své podstaty náleží do bytostně soukromé a autonomní sféry života člověka‘. Na tom se shodneme, je pak ovšem skandální přes Ústavu určovat, že jsou některé rodiny druhé kategorie. Stejně tak se shodneme, že má stát rodiny a manželství podporovat. Není mi ale tedy jasné, proč by měl ten stejný stát mnoha lidem bránit do manželství vstupovat a jejich rodiny označovat za méněcenné,“ podivuje se Bartoš nad smyslem změny Ústavy.

„Česká pirátská strana je a vždy bude proti takovým snahám zanášet nás dál na ‚Východ‘. Myslel jsem, že jsme slibovali, že budeme patřit na Západ. Minulý týden například americká sněmovna schválila návrh zákona chránící sňatky stejnopohlavních párů. Jestliže tedy chceme ‚patřit na Západ‘, tak tohle je ta cesta,“ napsal Bartoš již na konci července.

Titulní foto: © Depositphotos.com/Krakenimages.com

Onload

8 názorů ke článku

25. 08. 2022 v 10:14On-line HledamMladyPero  (58/184/70)
To jsem zvědav, jak vás Bartoš ochrání před deportací do koncentračních táborů, až to opravdu přeženete. Žiju s jedním klukem od roku 1989, ale sebeidentifikace sovem gay pro mně znamená tohle: jsem zamindrákovaný mrzák a jak známo, invalidé jsou zlí a vyžadují soucit.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 11  Nahlásit
27. 08. 2022 v 09:09Off-line Waioleta  (50/-/-)
Dinosauři cítí zánik tak ještě se chcou pojistit ale že se zhorší situace v domácnostech at´ je to ta či ona skupina to nevidí nikdo když se řekne domácí násilí to by taky měli šoupnout do ústavy a to nežijem v muslimském světě
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 08. 2022 v 09:48Off-line Primosigh  (103/-/-)
A co jste chtěli když jste si zvolili SPOLUindividua z nichž třetina jsou 100%ní pobožňáci?
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 09. 2022 v 09:50Off-line Waioleta  (50/-/-)
No tak se vrátíme do 20 století aspon´ každý uvidí jak se ve skutečnosti žilo ale za železnou oponou vítejte zpět v naší době a to ještě bud´te rádi že nemáte eura jinak většina spí pod stanem
10. 11. 2022 v 16:20Off-line Smilov  (59/185/89)
Nic proti ale mi nepatříme nikam ani na západ ani na východ jsme Česko a měli bychom být sami sebou
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
04. 01. 2023 v 15:26Off-line Mikaela  (49/176/60)
No to co se stalo poslední dobou tedy v Krkonoších tak to už bylo dost jako to snad nemysli někdo vážně to zas někdo chce pokračovat v generační válce?
08. 02. 2023 v 09:18Off-line Scalar  (29/184/94)
Mě spíš zaráží že pak přijde ta incelka ze združení pro rodinu a řekne že to je proti přírodě. Za jedno jak jseš incel a řešíš rodinu, za druhý jak proti přírodě když 95% živočišných druhů to dělá normálně. Týpka, co zůstala ve křižáckých válkách, má pak jedno z hlavních slov. (Ne že by tu bylo zmíněná, ale je první na koho si vzpomenu).
19. 03. 2023 v 07:31Off-line Mikaela  (49/176/60)
Hold je to jen o penězích a dokazovat si jak si vyskočit na toho druhého hold v porozvodové politice se jen každý topí v penězích hold mafijánské praktiky z 90 let hold i mě tihle pitomci zlegalizovali doklady a ted´ se díví jak je to možné jednoduše z legyslativy zákonů
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload

Podívej se na další – Ivan Bartoš:

Podívej se na další – Jsme fér:

Podívej se na další – Piráti:

Podívej se na další – Politika:

Podívej se na další – Starostové a nezávislí:

Podívej se na další – KDU-ČSL:

Podívej se na další – TOP 09:

Podívej se na další – SPD:

Podívej se na další – Gay manželství a registrované partnerství:

Podívej se na další – ODS:

Mohlo by tě zajímat:

Nejnovější články:

OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload