Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jak ušetřit tisíce korun za nákup letenek, koncertu nebo Spotify? Plaťte kartou, která má nejvýhodnější kurzy

Ušetřit můžete vždycky, když platba bude v cizí měně. Letenky, vstupenky na koncert, vyhlídka z newyorského Empire State Building, ubytování, pronájem auta, pravidelná platba za Spotify Premium, jízda Boltem, Uberem nebo objednání jídla přes Wolt.

Prostě jakákoliv on-line platba přes internet, nebo třeba v zahraniční restauraci na platebním terminálu. Jen platba musí být v EUR, USD, PLN či jiné cizí měně

V těchto a dalších případech totiž můžete ušetřit na převodu měny až několik procent. Abyste ušetřili co nejvíce, klidně i tisíce korun, tak musíte platit debetní (platební) kartou od banky, která má výhodné směnné kurzy.

Foto: © Depositphotos.com/aremafoto

Jak je možné, že ušetříte?

Nyní pravděpodobně máte bankovní účet v české měně (CZK) a k němu platební kartu Mastercard/VISA. A chcete si koupit třeba vstupenky za 100 EUR.

Banka musí nejprve měnu převést, protože měna vašeho bankovního účtu je odlišná od měny, ve které budete platit. Banka tomu říká „prodej“, protože pro vás nakupujete cizí měnu a následně vám ji prodává.

Převod se řídí kurzovním lístkem banky, od které máte bankovní účet. Na webových stránkách svojí banky si proto v kurzovním lístku najděte měnu EUR a u ní „devizy“ (tj. bezhotovostní transakce) a „prodej“.

Ukážeme si to na příkladu devizového kurzovního lístku ke dni 13. 4. 2023 největší české banky Česká spořitelna. 1 EUR prodávala za 23,954 Kč. Za nákup vstupenek vám proto bude z vašeho bankovního účtu k danému datu zúčtování strženo 2 395,40 Kč (100 EUR × 23,954 Kč).

Banky ale mají odlišné kurzy, čehož můžete využít a ušetřit.

Která banka nabízí nejvýhodnější kurzovní lístek?

Každá banka má svůj vlastní kurzovní lístek, který je pro klienty různě (ne)výhodný. Mezi jednotlivými bankami může být rozdíl i několik jednotek procent z placené částky, což při větším nákupu rozhodně pocítíte.

Server Měšec.cz za nás porovnal výhodnost kurzovních lístků českých bank u měn EUR a PLN. Ze srovnání jednoznačně vyplývá, že pokud netoužíte po kartách Revolut, Curve či Wise a zůstanete věrni klasickým bankám, tak jasným vítězem nejvýhodnějšího směnného kurzu je mBanka s debetní kartou mKarta Svět ve variantě Mastercard a VISA.

Mezi nejlepšími se ještě objevila Hello banka s kreditní kartou. V tuto chvíli ji už ale můžete ignorovat, protože banka přestala nabízet svoje produkty.

Kolik ušetříte při zaplacení „mKartou Svět“ od mBank?

Vraťme se k našemu příkladu. Pokud zaplatíte mKartou Svět Mastercard stejnou částku 100 EUR, z účtu vám bude strženo 2 350,17 Kč (100 EUR × 23,5017 Kč). U mKarty Svět VISA zaplatíte 2 362,62 Kč (100 EUR × 23,6262 Kč).

mBanka u obou nabízených „mKaret Svět“ Mastercard a VISA nabízí mírně odlišné kurzy, které se navíc mění, takže někdy je výhodnější Mastercard, jindy VISA. V obou případech ale kurzy patří mezi nejlepší.

Takže jak můžete vidět v tomto případě, oproti kartě České spořitelny ušetříte téměř 50 korun. Za ně si před koncertem můžete koupit třeba něco k pití.

Obě mKarty Svět mají vlastní směnné kurzy, které naleznete na speciální stránce banky. Neřídí se totiž standardním kurzovním lístek mBanky. 

mBanka měnila trh už před šestnácti lety

Polská banka mBank vstoupila na český trh na konci roku 2007. Rozhýbala stojaté vody českého bankovního trhu a i díky ní začaly klesat bankovní poplatky. Dlouhé roky neměla směnné kurzy nijak výhodné. V únoru 2019 se ale rozhodla změnit strategii a představila debetní kartu mKarta Svět. Karta je nabízena zdarma k bezplatnému bankovnímu účtu mKonto.

Titulní foto: mbank.cz

Onload

6 názorů ke článku

16. 04. 2023 v 16:16Off-line Toy  (100/178/70)
Může se hodit, ale není všechno zlato co se třpytí. Určitě se nedá mluvit o "ušetřených tisících". Nevěřím žádné no name bance, kam si reálně nemůžu zajít na pobočku. Zvlášť pokud je zahraniční. Velký problém nastává třeba u supportu, pokud jej někde v zahraničí nutně potřebuji (blokace karty s podporou operátora, řešení online problémů). Z dlouhodobého hlediska taková banka nenabídne žádnou jinou službu (pojištění na cesty, výhodnější úvěry atd...)
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
16. 04. 2023 v 17:55On-line I8051  (53/184/97)
Hezka reklama na nejhorsi banku ever ... :-)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
17. 04. 2023 v 16:48Off-line Mikaela  (49/176/60)
Tady počítáme každou korunu a tam vám mohou srazit jedině vaz. Dobrá rada co se mě v zahraničí vždy oplatila byl keš když se dívám na tu hrůzu tak hold někdo si to sletl z Foryntem už nikdy Mad´arsko to raděj dám přednost Slovensku nebo Rakousku
17. 04. 2023 v 17:44Off-line Power  (23/180/65)
Rakousko určitě ne, hloupý národ který zavádí likvidační pokuty a zákazy vycházení z domu pro každého, kdo nemá očkování proti chřipečce-19.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
25. 04. 2023 v 20:14Off-line Nicki  (24/176/-)
Pánové já vám tedy nechci narušovat vaši šťavnatou debatu, ale co konkrétně se vám nelíbí na mBank? Mám ji téměř deset let a za celou dobu jsem neměl jediný problém. Vše, co potřebuji, za mě vyřeší, pobočky v Česku má, můžu vybírat z jakéhokoli bankomatu na světě bez poplatku, za vedení účtu neplatím nic, internetové bankovnictví i mobilní aplikace fungují moc dobře, a když jsem řešil problém v USA, trpělivě se mnou po telefonu všechno vyřešili. A ty kurzy opravdu jsou výhodnější, než u kterékoli jiné banky. Pokud máte nějaký důvod, sem s ním, já se rád poučím, jen mě to překvapuje, protože osobně jsem velmi spokojen.
30. 04. 2023 v 15:42Off-line Mikaela  (49/176/60)
No až tu bude euro a ceny budou na považenou tak to je v zahraniči tak si každý rozmyslí kam vpychne poslední cent
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload