Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Cookovy ostrovy zrušily zákony proti homosexualitě

V pátek 14. dubna přijal parlament na Cookových ostrovech zákon rušící dosavadní legislativu proti „smilstvu mezi muži“. LGBT+ lidem v jižním Tichomoří tak pomalu začíná svítat na lepší časy. Informoval o tom server Pinknews.

Zákon, který nebyl nikdy aktivně prosazován, trestal toho, kdo se dopustí aktu hrubé obscénnosti s mužem, až desetiletým vězením. Novela tamního trestního zákoníku garantující gayům beztrestnost se stane účinnou 1. června letošního roku. V důvodové zprávě mimo jiné také stojí, že přijetí zákona předcházela poptávka z řad místního obyvatelstva, u něhož je v posledních dobou znát rostoucí akceptace sexuálních menšin.

Nový trestní zákoník navíc počítá i s větší ochranou obětí znásilnění a jiných sexuálně motivovaných trestných činů.

„Je to historický okamžik, kdy moje strana dodržela svůj závazek skoncovat jednou provždy s diskriminací LGBTIQ+ komunity, a řídit se zásadami vyplývajícími z naší ústavy, tedy respekt k základním lidským právům a svobodám,“ uvedl zdejší premiér Mark Brown na svém twitterovém účtu.

Cookovy ostrovy jsou svrchovaným souostrovním státem volně přidruženým k Novému Zélandu, který odpovídá za jejich obranu a zahraniční politiku. V roce 1888 zde byl vyhlášen britský protektorát, který byl pak o 12 let později v roce 1900 oficiálně anektován. Od roku 1901 se sice jedná o novozélandskou dependenci, ale de facto místní obyvatelé, ač oficiálně občané Nového Zélandu, disponují vysokou mírou autonomie.

Své zákony a politiku, vyjma obrany a zahraničí a částečně i ekonomiky, si vytvářejí nezávisle na Wellingtonu. To mimo jiné znamená, že zde dosud nebyly uzákoněny homosexuální sňatky, které Nový Zéland uzákonil v roce 2013. Novela místního zákona o manželství z roku 2000 je přímo zakazuje.

Homosexualita zůstává stále trestná v 66 zemích světa, z nichž v 11 hrozí dokonce i trest smrti. Jedním z posledních států, který své anti-LGBT+ zákony zrušil, byl v prosinci Barbados, jehož soudy shledaly zákony proti aktu hrubé obscénnosti (Gross Indency Act) neústavními.

Titulní foto: © Depositphotos.com/PicterArt

Autor článku je gay aktivista, jenž se věnuje zkoumání právního a politického postavení LGBT komunity nejen u nás, ale i v celém světě.
Onload

3 názory ke článku

25. 04. 2023 v 16:30Off-line Mikaela  (49/176/60)
Neni na škodu ukázat že naše komunyta může žít s ostatními tedy nedat znát že se nějak od ostatních lišíme i když vlastně já spln´uju jejich legyslativu stejně jako tu naši a patřičnou dokumentaci mám takže i mé netralní jméno má specifický význam ale sou tam i pravidla které je dodržet což mě nedělá problém hold su podnikavý člověk který se umí přispusobyt a nedat tak najevo kdo vlastně sem .Mé soukromí je prostě mé a dotoho nikomu nic neni
05. 05. 2023 v 22:50Off-line GRI  (51/-/-)
Ahoj co děláš
07. 05. 2023 v 21:11Off-line ZbynekCasper  (39/175/80)
no a co jako
Přihlas se a okomentuj článek. Ještě nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
Onload
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload