Myslíte, že geneticky modifikované potraviny ovlivňují náš život?
01. 11. 2015 v 08:27 Anonym
Kukuřice, rýže, rajčata, sojové boby, bavlna, canola, cukrová řepa, losos, cukrová třtina, papája, brambory, med, banány,....
Jo, nemusíme využívat tolik půdy, abychom pěstovali určité množství potravin, jelikož jsou větší a vydrží víc. Řekl bych, že ovlivňují a celkem pozitivně. :D
Souhlasím - 8 • Nesouhlasím
Nahlásit
01. 11. 2015 v 09:26 Anonym
Nevím, co si myslí včelka, která opylovává řepku a formou medu ji přináší na náš stůl.
Jedno vím jistě, šílí, tak jako ostatní hmyz, který je nakažen a to nepodléhám názoru geneticky řízeného rozmožování.
Jedno vím jistě, šílí, tak jako ostatní hmyz, který je nakažen a to nepodléhám názoru geneticky řízeného rozmožování.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
My si pestujeme nejaky rostliny doma nebo potravini jako brambory, mrkev, okurky, cukety,tresne,svvestky, kedlubbny atd
01. 11. 2015 v 10:13 Anonym
Pršení se nevyhneš, ať už je kyselé nebo ne.
Abychom zabránili nějakému překyselení půdy z dešťů, musíme ji uměle obohacovat vápnem.
Abychom zabránili nějakému překyselení půdy z dešťů, musíme ji uměle obohacovat vápnem.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tady je to asi samý expert co? :D Každá GMO potravina musí být označena, nevím jak vy ale já žádné takové nekonzumuji, protože je v obchodech nepotkavam. To že se tím krmí zvířata, kterýma se pak cpete, je už věc jiná.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Jo? Každej tejden se minimálně jednou podívám do obchodu, ale u té kukuřice nebo rajčat jsem žádné "varování", že je to GMO nikdy neviděl.
Myslím si (ano, pouze si to myslím), že si něco nalháváš, když říkáš, že takové nejíš - potkáváš je určitě. Sehnat nemodifikovanou sóju, kukuřici nebo rajčata už se stává docela nadlidským úkolem.
Myslím si (ano, pouze si to myslím), že si něco nalháváš, když říkáš, že takové nejíš - potkáváš je určitě. Sehnat nemodifikovanou sóju, kukuřici nebo rajčata už se stává docela nadlidským úkolem.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Znáš naše zákony? Očividne ne.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
01. 11. 2015 v 12:55 Anonym
Je pro váš řízené dozrávání plodů při působení přírodního uvolňování ethylenu zdravé?
01. 11. 2015 v 13:21 Anonym
Kashttan: aby jednotlivé státy kontrolovaly nebo omezovaly trh s GMO EU zakázala.
A kterou GMO potravinu jsi nedávno potkal?
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tomu se říká argumentace. Takže ano klidně šiřte něco o tom, jak je každé rajče v obchodu GMO a každý balíček sóji taktéž, ačkoliv by stačily dvě minuty hledání na Googlu ke zjištění jak to vlastně je.
01. 11. 2015 v 13:54 Anonym
Každý obchod by měl mít tyto potraviny označeny. Dohledávání na Google je argumentace šmejdů na prezentačních akcích, které neměly být ani povoleny. Tata země dělá z lidí hňupy a při tom by je měla chránit!
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Hledáním na Googlu jsem myslel především dohledání patričných zákonů ;)
Btw to EU nás prozatím chrání.
Btw to EU nás prozatím chrání.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
01. 11. 2015 v 14:11 Anonym
Je to otázka dnešních dnů.
Omlouvám se, ale důvěryhodné linky dodám, co nejdřív.
Omlouvám se, ale důvěryhodné linky dodám, co nejdřív.
02. 11. 2015 v 15:25 Anonym
EU povinne oznacovani teprve resi, jinak GM uz konzumujeme znacne mnozstvi, akorat o tom nevime (stejne tak dobytek ve forme krmiv). nevidim duvod to jakkoli resit, protoze lidsky organismus si vuyzije ziviny a dalsi uplne bez ohledu na to, jestli pochazeji z GM nebo ne... stejne tak tvoji zachodove mise je jedno, co se v ni splachuje.... takze proc to resit.... je to to same, jako by se nejaky potrhly architekt / urbanista rozhodl: v ramci zachovani prirody prestaneme stavet, budeme zit jen z toho co priroda da nebo si vybudeujeme z prir. materialu.... takze hola, hola pojdme vsichni shanet nejake vetve, at si muzeme postavit chyse.... pokud jde o me, ja uz mam luxusni jeskyni....
takze tak
takze tak
Souhlasím • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Povinné označování už dávno funguje, takže pokud nechceš, tak to nejíš.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jednotné povinné označovaní jakože CELOEVROPSKÉ POVINNÉ JEDNOTNÉ OZNAČOVANÍ prozatím nefunguje; ano, pokud po tom v česku chceš pátrat, dopátráš se, ne už tak kdekoliv jinde
Baštíte čokoládové tyčinky? OK, jíte modifikovanou soju ani o tom nevíte...Baštíte velmi zdravé výrobky z obsahem cereálií? Tak baštíte modifikovanou kukuřici aniž by to bylo označeno někde...
ad včeličky - jeden německý zoolog zjistil, že geny, používané při modifikaci semen řepky olejné, se přenášejí do bakterií žijících ve včelách. Geneticky modifikované organismy jsou považovány za jednu z možných příčin syndromu zhroucení včelstev. A jestliže tyto geny způsobují změny ve včelách, je pravděpodobné, že mění i med, který včely produkují.
ad včeličky - jeden německý zoolog zjistil, že geny, používané při modifikaci semen řepky olejné, se přenášejí do bakterií žijících ve včelách. Geneticky modifikované organismy jsou považovány za jednu z možných příčin syndromu zhroucení včelstev. A jestliže tyto geny způsobují změny ve včelách, je pravděpodobné, že mění i med, který včely produkují.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Samozřejmě že ovlivnují a vcelku negativně.
Osobně se vědomně snažím vyhýbat všemu co obsahuje GMO potraviny, ale pokud člověk nemá vlastní zahradu, pole a dobytek nemá šanci se jí vyhnout.
-všechny krmné směsi pro drůbež a dobytek jsou z GMO sojou, kukuřicí. Takže maso,vejce a mléčné produkty z běžných velkofarem jsou všechny kontaminované.
-většina zeleniny ze supermarketů( dovoz ze Španělska třeba) je GMO
-Arašidy z USA a všechny výrobky z nich GMO
-papáje z Havaje GMO
-téměř veškerá americká (USA) produkce sojy a kukuřice GMO
-velká část bavlny je GMO tudíž většina levného oblečení je z GMO
-řepka GMO
Přínos nulový a argumenty pro jsou lživé.
-podle posledních výzkumů se stopy techto cizích genů dají najít v lidech kteří tyto potraviny pojídají a negativně ovlivnuji náš vlastní genom
-třetí generace krys krmená jen GMO potravou měla patologické změny např jim začla růst srst vevnitř v tlamě
-zbytky roundapu zůstávají v potravinách
-GMO rostliny nejen že neulehčují přírodě ,ale naopak se stříkají ještě víc než předtím osívané plodiny (jak působí roundap na zvěř netřeba řešit důkazů je dost a lidi jsou na tom stejně)
-a to neřeším ekonomické otroctví farmářů a nadvládu nad lidstvem těch co budou vlastnit toto GMO osivo až zničí všechno přirozené osivo jenž bylo schopné vlastní reprodukce.
No kdo chce si na internetu dohledá, kdo nechce toho nemá smysl přesvědčovat.
A netvrdte, že vzít gen ze škorpiona a dát ho do genomu rajčete je úplně stejné jako přirozené šlechtění.Tomu může věřit jen dnešní zdegenerovaná mládež.
Osobně se vědomně snažím vyhýbat všemu co obsahuje GMO potraviny, ale pokud člověk nemá vlastní zahradu, pole a dobytek nemá šanci se jí vyhnout.
-všechny krmné směsi pro drůbež a dobytek jsou z GMO sojou, kukuřicí. Takže maso,vejce a mléčné produkty z běžných velkofarem jsou všechny kontaminované.
-většina zeleniny ze supermarketů( dovoz ze Španělska třeba) je GMO
-Arašidy z USA a všechny výrobky z nich GMO
-papáje z Havaje GMO
-téměř veškerá americká (USA) produkce sojy a kukuřice GMO
-velká část bavlny je GMO tudíž většina levného oblečení je z GMO
-řepka GMO
Přínos nulový a argumenty pro jsou lživé.
-podle posledních výzkumů se stopy techto cizích genů dají najít v lidech kteří tyto potraviny pojídají a negativně ovlivnuji náš vlastní genom
-třetí generace krys krmená jen GMO potravou měla patologické změny např jim začla růst srst vevnitř v tlamě
-zbytky roundapu zůstávají v potravinách
-GMO rostliny nejen že neulehčují přírodě ,ale naopak se stříkají ještě víc než předtím osívané plodiny (jak působí roundap na zvěř netřeba řešit důkazů je dost a lidi jsou na tom stejně)
-a to neřeším ekonomické otroctví farmářů a nadvládu nad lidstvem těch co budou vlastnit toto GMO osivo až zničí všechno přirozené osivo jenž bylo schopné vlastní reprodukce.
No kdo chce si na internetu dohledá, kdo nechce toho nemá smysl přesvědčovat.
A netvrdte, že vzít gen ze škorpiona a dát ho do genomu rajčete je úplně stejné jako přirozené šlechtění.Tomu může věřit jen dnešní zdegenerovaná mládež.
Souhlasím • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Jo a argumentace o přemnoženém lidstvu které by se jinak neuživilo je taky lživá. Zem v pohodě uživí i víc lidí. Stačí si jen spočítat kolik tun potravin se denně vyhazuje v supermarketech , jidelnách a domácnostech. Stačí žít zodpovědně a skromně.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Provozovatelé, kteří uvádějí na trh produkt sestávající z GMO nebo je obsahující, musí zajistit, aby ve všech fázích výrobního a distribučního řetězce byla na štítku uvedena slova „Tento produkt obsahuje geneticky modifikované organismy“ nebo „Tento produkt obsahuje geneticky modifikovaný/ou/é (jméno organismu/organismů)“ Nařízení z roku 2003 ;)
Použití GM produktů rostlinného původu je výrazné především v krmivářském průmyslu, protože sója a kukuřice jsou nejdůležitějšími rostlinnými zdroji bílkovin pro zvířata. Podle Evropského sdružení výrobců krmiv (FEFAC) je 85 % vyrobených krmných směsí v EU označeno jako GM materiál. ..... je na každým řízku cedulka, že je z bejka krmeného mutantem kukuřice? : ))
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
GMO produkty nebo GMO krmiva pro zvířata jsou trochu rozdíl. Já je nejím, takže tohle mě netrápí.
Souhlasím • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Tak to je každého věc, jestli žere kuřata z Rumunska, protože byly na akci nebo si jezdí pro hovězí z pastvy, který žralo jen seno a trávu.
Prostě to označený není. :D Lidi co si kupují jídlo v obchodě, tak si určitě všimli. Dneska jsem měl plechovku fazolí a bylo tam napsáno max. tak "modifikovaný kukuřičný škrob". Žádná cedulka, nic víc tam nenapíšou, jelikož nemusí. Věci co se váží taky nejsou označený jako GMO...
Kaštan: no to nevím, třeba proto aby se rodily hranaté fazole což by zlepšilo jajich skladnost a dalo by s jich naložit stejná hmotnost do menší plechovky což by ušetřilo náklady na obaly 8)... BTW existuje GMO rýže s vyšším obsahem vitamínu A čehož je dosaženo přidáním dvou genů zelené fazole ...
05. 11. 2015 v 06:31 Anonym
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)
EFSA poskytuje vědecká stanoviska a vědeckou a technickou podporu ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv. Je nezávislým zdrojem informací o všech záležitostech v těchto oblastech a zabezpečuje komunikaci o rizicích vůči veřejnosti.
Účast v EFSA je otevřena pro země EU a země, které používají právní předpisy EU v oblasti bezpečnosti potravin.
EFSA má také za úkol:
koordinovat hodnocení rizik a identifikovat nově vznikající rizika;
poskytovat vědecká a technická stanoviska Komisi, mimo jiné i v rámci postupů pro řízení krizí;
shromažďovat a zveřejňovat vědecké a technické údaje v oblasti bezpečnosti potravin;
vytvořit systém propojených sítí organizací, které působí v oblastech bezpečnosti potravin.
Systém včasné výměny informací
Systém včasné výměny informací RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva) propojuje země EU, Komisi a EFSA. Umožňuje výměnu informací, které se týkají:
opatření přijatých s cílem omezit uvádění potraviny nebo krmiva na trh nebo prosadit jejich stažení z trhu;
kroků podniknutých s profesionálními hospodářskými subjekty, které mají regulovat používání určitých potravin;
odmítnutí dávky potravin nebo krmiv na hraničním přechodu v EU.
Pokud se vyskytne nějaké riziko týkající se potravin, musí být informace šířené v rámci systému předány veřejnosti.
Mimořádné situace
Pokud je zřejmé, že potraviny nebo krmivo pocházející ze Společenství nebo dovezené ze třetí země mohou představovat vážné riziko pro lidské zdraví, zdraví zvířat nebo životní prostředí, a pokud se nelze s tímto rizikem úspěšně vypořádat, přijme Komise neprodleně jedno nebo více z těchto opatření a:
pozastaví uvádění na trh nebo používání produktů pocházejících z EU;
pozastaví dovoz produktů pocházejících ze třetích zemí.
Pokud však Komise poté, co byla informována o existenci vážného rizika, nepřijme žádné opatření, může země EU přijmout dočasná ochranná opatření. Do deseti pracovních dnů předloží Komise tuto záležitost Stálému výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat s cílem prodloužit, změnit nebo zrušit dočasná vnitrostátní ochranná opatření.
Obecný plán řízení krizí
Pokud dojde k situaci představující přímá nebo nepřímá rizika pro lidské zdraví, kterým pravděpodobně nemohou stávající nařízení předejít, může Komise, EFSA a země EU vypracovat obecný plán řízení krizí.
http://eur-lex.europa.eu/…tent/CS/TXT/?…
http://ec.europa.eu/…index_en.htm
http://eur-lex.europa.eu/…tent/CS/TXT/?…
EFSA poskytuje vědecká stanoviska a vědeckou a technickou podporu ve všech oblastech, které mají přímý nebo nepřímý vliv na bezpečnost potravin a krmiv. Je nezávislým zdrojem informací o všech záležitostech v těchto oblastech a zabezpečuje komunikaci o rizicích vůči veřejnosti.
Účast v EFSA je otevřena pro země EU a země, které používají právní předpisy EU v oblasti bezpečnosti potravin.
EFSA má také za úkol:
koordinovat hodnocení rizik a identifikovat nově vznikající rizika;
poskytovat vědecká a technická stanoviska Komisi, mimo jiné i v rámci postupů pro řízení krizí;
shromažďovat a zveřejňovat vědecké a technické údaje v oblasti bezpečnosti potravin;
vytvořit systém propojených sítí organizací, které působí v oblastech bezpečnosti potravin.
Systém včasné výměny informací
Systém včasné výměny informací RASFF (Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva) propojuje země EU, Komisi a EFSA. Umožňuje výměnu informací, které se týkají:
opatření přijatých s cílem omezit uvádění potraviny nebo krmiva na trh nebo prosadit jejich stažení z trhu;
kroků podniknutých s profesionálními hospodářskými subjekty, které mají regulovat používání určitých potravin;
odmítnutí dávky potravin nebo krmiv na hraničním přechodu v EU.
Pokud se vyskytne nějaké riziko týkající se potravin, musí být informace šířené v rámci systému předány veřejnosti.
Mimořádné situace
Pokud je zřejmé, že potraviny nebo krmivo pocházející ze Společenství nebo dovezené ze třetí země mohou představovat vážné riziko pro lidské zdraví, zdraví zvířat nebo životní prostředí, a pokud se nelze s tímto rizikem úspěšně vypořádat, přijme Komise neprodleně jedno nebo více z těchto opatření a:
pozastaví uvádění na trh nebo používání produktů pocházejících z EU;
pozastaví dovoz produktů pocházejících ze třetích zemí.
Pokud však Komise poté, co byla informována o existenci vážného rizika, nepřijme žádné opatření, může země EU přijmout dočasná ochranná opatření. Do deseti pracovních dnů předloží Komise tuto záležitost Stálému výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat s cílem prodloužit, změnit nebo zrušit dočasná vnitrostátní ochranná opatření.
Obecný plán řízení krizí
Pokud dojde k situaci představující přímá nebo nepřímá rizika pro lidské zdraví, kterým pravděpodobně nemohou stávající nařízení předejít, může Komise, EFSA a země EU vypracovat obecný plán řízení krizí.
http://eur-lex.europa.eu/…tent/CS/TXT/?…
http://ec.europa.eu/…index_en.htm
http://eur-lex.europa.eu/…tent/CS/TXT/?…
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ent: ty ses vlastne takovej krizenec cloveka a GM kukurice, vid?!? jinak bys takovy BLABOL moh tezko napsat.... pozor!!! mame rady novou uchylku, fytofilii, chorobnou sexualni p***azlivost k rostlinam aneb mamka pouzila kukuricny klas misto dilda a vyklubal se z toho ENT...
ha ha ha ha ha
ha ha ha ha ha
Nie neovplivnujú ale proruská propaganda sa nám znaží nahovoriť že áno.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
06. 11. 2015 v 08:45 Anonym
Další nevinná oběť brainwashingu této doby.
Bože, ochraňuj tento lid a Česko!:-)
Bože, ochraňuj tento lid a Česko!:-)
Tak utekaj do Ruska tam ta uvítajú s otvorenou náručou.Všetci čo sa pchajú do Ruskej ***i sú dobrý ludia ale tý čo sa do americkej tak tý už niesu dobrý.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
06. 11. 2015 v 11:32 Anonym
Aj tí, čo sa pchajú Amerike do zadku sú svojím spôsobom dobrí:-)
Dsiv: rychlejší dospívání není způsobené GMO, ale přítomností pohlavních hormonů (z antikoncepce) v odpadních vodách -> neodbourávají se a dostávají se potravním řetězcem zpět do člověka (vrchol potravní pyramidy = kumulace toxinů)
řízek z prasete krmený mutantní sójou :D diabetici si píchají GM inzulín, chudáci, snad se taky nemodifikují.
http://uroda.cz/…odrudy-soji/ njn, dvě slibné odrůdy sóji vyšlechtěné klasickým způsobem - necílenou mutagenezí (ideálně krátkovlným elektromagnetickým zářením, které štípe DNA na náhodných místech) a následným výběrem životaschopných jedinců. Kolik mutací bez fenotypového projevu (kvůli novému alergenu ta kytka nezčervená) v nich vzniklo?
Genetická modifikace je pouze způsob. Není špatná. Špatnej je ten RoundUp, kde toxičtější je prej ten surfaktant, ne ten herbicid samotnej, kterej (pokud odhlédneme od zdraví ekosystému) může přetrvávat a mi ho můžeme dlabat. Přesně o tom píše ent: má argumenty proti-Monsanto, ne proti-GMO. Špatná je politika osivářské firmy, která modifikuje, aby zvedla prodeje svých chemických produktů. Co je špatného na inzulínu nebo zlaté rýži??? Špatný může být genový inženýr, pokud to nainženýruje špatně. Od toho jsou tady zákony, které se řeší a vyvíjejí od roku 1975.
The first human manipulation of genes occurred during the domestication of plants and animals through artificial selection.
JenHalucinace: omg. Modifikovaný kukuřičný škrob není genetická modifikace :DDDD http://www.viviente.cz/…vane-skroby/
Lukas96: taky se mi nelíbí politka Monsanta, ale žádnej gen z chobotnice tam neni :) rezistence na RoundUp vzniká i samovolně.
Imho je víc nebezpečí z mazlení se s kočkou, od který chytnete toxoplazmózu, než z pojídání GMO. Ale neni to jednoduchej problém a je dobře, že se o něm mluví. Jen tý hysterie je až moc a hlavně častokrát zcestná o.O
řízek z prasete krmený mutantní sójou :D diabetici si píchají GM inzulín, chudáci, snad se taky nemodifikují.
http://uroda.cz/…odrudy-soji/ njn, dvě slibné odrůdy sóji vyšlechtěné klasickým způsobem - necílenou mutagenezí (ideálně krátkovlným elektromagnetickým zářením, které štípe DNA na náhodných místech) a následným výběrem životaschopných jedinců. Kolik mutací bez fenotypového projevu (kvůli novému alergenu ta kytka nezčervená) v nich vzniklo?
Genetická modifikace je pouze způsob. Není špatná. Špatnej je ten RoundUp, kde toxičtější je prej ten surfaktant, ne ten herbicid samotnej, kterej (pokud odhlédneme od zdraví ekosystému) může přetrvávat a mi ho můžeme dlabat. Přesně o tom píše ent: má argumenty proti-Monsanto, ne proti-GMO. Špatná je politika osivářské firmy, která modifikuje, aby zvedla prodeje svých chemických produktů. Co je špatného na inzulínu nebo zlaté rýži??? Špatný může být genový inženýr, pokud to nainženýruje špatně. Od toho jsou tady zákony, které se řeší a vyvíjejí od roku 1975.
The first human manipulation of genes occurred during the domestication of plants and animals through artificial selection.
JenHalucinace: omg. Modifikovaný kukuřičný škrob není genetická modifikace :DDDD http://www.viviente.cz/…vane-skroby/
Lukas96: taky se mi nelíbí politka Monsanta, ale žádnej gen z chobotnice tam neni :) rezistence na RoundUp vzniká i samovolně.
Imho je víc nebezpečí z mazlení se s kočkou, od který chytnete toxoplazmózu, než z pojídání GMO. Ale neni to jednoduchej problém a je dobře, že se o něm mluví. Jen tý hysterie je až moc a hlavně častokrát zcestná o.O
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
http://www.nobelprize.org/…8/press.html
tato Nobelova cena byla udělena za objev fluorescenčního proteinu, který se geneticky namodifikuje k nějakému jinému a lze pak ve fluorescenčním mikroskopu pozorovat, kde ten protein je, jak se hejbe, jestli s něčím fúzuje a tak. Naprosto rutinní práce po celém světe napříč studiem lidí, octomilek, potkanů, huseníčku, danií, kukuřice, bakterií......
Pár let uplynulo - dnešní využívané fluorescentní proteiny: http://nic.ucsf.edu/…iki/doku.php?…
Až dostanete rakovinu nebo jinou chorobu, zeptejte se, zda k tomu léku přispěly genetické modifikace o.O
PS připomínám nejběžnější a nejpoužívanější GM - inzulín (kterej se nejí, rovnou se píchá do krve ;)
"V současné době se dává přednost biosyntetické přípravě tak, že do DNA bakterie Escherichia coli nebo kvasinky Saccharomyces cerevisiae se vpraví lidský gen z krátkého ramene 11. chromozomu pro výrobu lidského inzulinu. Poté se z těchto bakterií (či kvasinek) izoluje čistý humánní inzulin." a co ty bakteriální či virový vektory, díky kterým byl do e coli či kvasinky vnesen??? O.O
The first genetically engineered, synthetic "human" ins***n was produced using E. coli in 1978 by Arthur Riggs and Keiichi Itakura at the Beckman Research Institute of the City of Hope in collaboration with Herbert Boyer at Genentech.[65][66]
http://www.fiercepharma.com/…s-drugs-2013?…
7. Human ins***n and devices
$1.936 billion
tato Nobelova cena byla udělena za objev fluorescenčního proteinu, který se geneticky namodifikuje k nějakému jinému a lze pak ve fluorescenčním mikroskopu pozorovat, kde ten protein je, jak se hejbe, jestli s něčím fúzuje a tak. Naprosto rutinní práce po celém světe napříč studiem lidí, octomilek, potkanů, huseníčku, danií, kukuřice, bakterií......
Pár let uplynulo - dnešní využívané fluorescentní proteiny: http://nic.ucsf.edu/…iki/doku.php?…
Až dostanete rakovinu nebo jinou chorobu, zeptejte se, zda k tomu léku přispěly genetické modifikace o.O
PS připomínám nejběžnější a nejpoužívanější GM - inzulín (kterej se nejí, rovnou se píchá do krve ;)
"V současné době se dává přednost biosyntetické přípravě tak, že do DNA bakterie Escherichia coli nebo kvasinky Saccharomyces cerevisiae se vpraví lidský gen z krátkého ramene 11. chromozomu pro výrobu lidského inzulinu. Poté se z těchto bakterií (či kvasinek) izoluje čistý humánní inzulin." a co ty bakteriální či virový vektory, díky kterým byl do e coli či kvasinky vnesen??? O.O
The first genetically engineered, synthetic "human" ins***n was produced using E. coli in 1978 by Arthur Riggs and Keiichi Itakura at the Beckman Research Institute of the City of Hope in collaboration with Herbert Boyer at Genentech.[65][66]
http://www.fiercepharma.com/…s-drugs-2013?…
7. Human ins***n and devices
$1.936 billion
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Milý anonyme, náš život ovlivňuje úplně vše kolem nás !
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
http://www.veronica.cz/?… "Není navíc vyloučeno, že malé množství hormonů proniká i do zdrojů pitné vody. Pokud se čistírenské kaly využijí jako hnojivo v zemědělství, mohou se dostat do potravního řetězce – a kruh se uzavírá."
Případně steroidní hormony... http://www.novinky.cz/…nu-prsu.html
http://www.pediatrie-motol.cz/…ne-dospivani
Případně steroidní hormony... http://www.novinky.cz/…nu-prsu.html
http://www.pediatrie-motol.cz/…ne-dospivani
Pozitivní GM zprávy: vědcové objevili gen, který v arašidech způsobuje u lidí alergickou reakci. počítá se, že za 2-3 roky budou k dispozici arašídy bez tohoto genu, tudíž neškodlivé pro alergiky. výzkum proběhl na zadání aerolinek, které kvůli nebezpečí záchvatu musely přestat nabízet cestujícím buráky za letu....
tak tomu říkám GM pokrok
tak tomu říkám GM pokrok
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tak si říkám proč byl v arašidech gen způsobující alergii u lidí.... to jistě nebyla zásadní vlastnost toho genu, určitě má nějakou funkci, je nositelem nějaké genetické informace která hraje nějakou roli v životě buráka 8) co když odstraněním tohoto genu buráci ztratí svou krotkost a probudí se v nich agresivita, narostou jim svaly a vzbouří se na plantážích, napochodují do měst a ovládnou planetu? :/
No nevim no, spíš taková senzace zahýbající trhama s biotechnologiema... ty alergeny, třeba vicilin, jsou zásobní proteiny toho semena... by mě zajímalo, jak to odstraní xD
ANO, PŘIZNÁVÁM, DOPUSTIL JSEM SE MYŠLENKOVÉ ZKRATKY, vědci našli gen, který je v arašidech nezbytný k produkci určitého PROTEINU, KTERÝ ZPŮSOBUJE ALERGII.... ale při průměrném IQ uživatelů tady bylo to zjednodušení asi spíš na místě....
honzak: prostě odstřihnou část genetické informace a jeden velmi konkrétní protein nebudou arašídy produkovat, je to fakt o pár genech a třeba jednom jediném proteinu....
honzak: prostě odstřihnou část genetické informace a jeden velmi konkrétní protein nebudou arašídy produkovat, je to fakt o pár genech a třeba jednom jediném proteinu....
Já tomu rozumim :) Ale zásobní protein je protein, který se štípe v okamžiku klíčení semena. Otázkou je, co zbyde z buráku, když zrušíš gen pro zásobní protein. Kdyby byl jedinej, tak to semeno je o čtvrtinu menší a pravděpodobně nezvládne vyrůst. Naštěstí tam je vícero proteinů (ano, a vícero jich je alergeních :D). Ale nějak to dají. Už je i patent na enzymatické non-gm ošetření...
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.