Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Vlastně mi to nikdy nechybělo

31. 10. 2018 v 12:22Off-line Anonym
V poslední době se tady pořád řeší peníze, majetek a moc. Někdo píše, že má hrozně bohatý rodiče a spolužáci ho nemají rádi. Někdo jiný píše, že sám si vydělá spoustu peněz, ale pak po něm jdou zlatokopové a na majetek vysazený lidi. Jiný zase říkají, že žijí vedle lidí, kteří peníze mají, a proto jim velmi závidí. Můj příspěvek je o tom, že miliardář nejsem já ani moje rodina - a nikdy mi to nevadilo.

Vyrůstal jsem společně s jedním klukem, který je dnes můj nejlepší kamarád. I tehdy byl. Známe se odmalička, protože naši rodiče spolu chodili na vysokou školu - naši tátové byli na univerzitě nejlepší kamarádi, znají se třicet let, oba si vzali spolužačky a těch třicet let jsou taková skupinka čtyř lidí, kterou těžko něco rozdělí. Teď k tématu.

Když mně a Patrikovi byly dva roky, chodili jsme s našimi maminkami společně na hřiště. Hráli jsme si na písku, hádali se s ostatníma dětma, kdo bude na houpačkách, protože tam byly jenom tři a tak podobně. Naše rodiny na tom byly vlastně stejně - tátové byli dokonce kolegové, pracovali jako analytici v meteorologickém ústavu. Moje mamka byla vedoucí kanceláře ředitele banky (plat má normální i když její šéf bere miliony), Patrikova mamka učila na vysoké škole - jako jediná zůstala po promoci na fakultě, udělala PhD. a začala učit. Tím chci říct, že jsme byli dva kluci ze stejných rodin, které spolu byly hodně spojené, všichni jsme spolu super vycházeli. Když jeli moji rodiče pryč, ani je nenapadlo dát mě třeba k babičce, automaticky jsem šel k Patrikovi. Když jeli pryč jeho rodiče, taky je nenapadlo ho vézt k babičce, prostě ho dali k nám a všichni jsme měli radost.

Vedle toho kluka jsem vyrůstal prakticky od narození až do dospělosti. Chodili jsme spolu na základku, dostali jsme se na stejnej gympl a teď jsme spolu i oba na matfyzu. Nerozlučná dvojka. Samozřejmě nějaký bouřky za těch 20 let byly, ale všechno se vždycky urovnalo a mám pocit, že nás to ještě posílilo. Proč to ale píšu je, že za těch dvacet let se samozřejmě staly nějaké změny.

Když nám bylo asi tak 8, pamatuju si, že naši tátové hodně řešili něco v práci. Až později jsem zjistil, že Patrikův táta přišel s nápadem, jak lépe programovat předpovědní algo***my matematických modelů, aby byly předpovědi přesnější. Tehdy řešili, jestli odejít z práce, nechat si know-how patentovat a rozjet na tom vlastní byznys. Patrikův táta do toho nakonec šel, můj do toho nešel - věděli, že bude méně času na rodinu, že se nebude dařit hned od začátku a můj táta není takový střelec, aby pohodlnou práci za relativně dobré peníze obětovat pro riskantní projekt, který mohl zkrachovat.

Teď po patnácti letech od toho rozhodnutí je z Patrikova táty miliardář, protože se mu brzo začalo hodně dařit, licence si kupujou obrovský firmy, díky jeho algo***mům se časem přišlo i na to jak lépe předpovídat např. vzniky hurikánů a podobně, jeho firma pracuje pro vlády na celém světě. Takže se dvou rodin, co byly úplně stejné, jsou najednou dvě rodiny, z nichž naše je ta "normální" a Patrikova je miliardářská. Z naší čtvrti se přestěhovali do obrovskýho domu na okraji města, už nemají škodovku ale dvě audiny a bentley, nejezdí v létě do Itálie a v zimě do Schladmingu a víc nic, ale jeho táta pořád pracuje. A když má někdy čas, jedou třeba do Austrálie, do Thajska, na Floridu a tak.

Ale změnilo to nějak Patrika? Změnilo to jeho vztah k ostatním, k životu, ke mně a tak? Vůbec ne. Pořád chodíme občas po škole přežrat se fastfoodu. Nevozí si do školy zadek v Bentley, jezdíme spolu z Muzea metrem a pak chodíme pěšky. Už nejezdíme úplně z domova protože oni bydlí přece jenom o dost jinde. Ve škole si děláme pořád tu stejnou srandu, pořád jsme celkem oblíbení a z něj se nikdy nestal nafrněný šamponek, co se všude vytahuje iphonem xs max nebo hodinkama za dva míče. Jo, zrovna tyhle dvě věci má. Ale pod nos to nikomu necpe. Tím chci říct, že změnou prošlo jenom jeho jakoby pozadí a prostředí, ve kterém je - je to pořád ten stejný kluk, jenom nemá "normální" telefon jako já ale iphone za čtyřicítku, nemá pohodlnej sackpack na věci do školy jako já ale dostal k narozeninám tašku od vuittona tak jí nosí, ale fakt je v pohodě. Já jedinej vím, že je pořád stejnej a že se tím nikdy nenechal ovlivnit. Jeho rodiče vlastně taky ne - když jedeme někm společně, nikdy se neprezentovali jako ti, co radši zaplatí pětihvězdičkovej hotel i nám aby nemuseli být v horším, naopak rádi jedou do stejného co my a jsou s tím v pohodě. Sice už nejedeme na hory dvě oktávky za sebou ale jedeme oktávka a za ní bentayga, ale jedeme. A to je podle mě to hezký že nezapomněli na vazby z minulosti a že ten nádherný vztah dvou rodin pořád trvá. I když má Patrikův táta o dost víc práce a třeba se nechodí už tak často společně na bowling, do kina a tak jako dřív a Patrikova máma taky má víc práce protože nikdy nepřestala učit, dnes už je prof RNDr. a má toho hodně, ale i tak se najde čas kdy se obě rodiny sejdou a já vždycky cítím, že všechno je stejný jako dřív.

Právě proto jsem nikdy netoužil po tom, aby mí rodiče taky tak zbohatli nebo aby ze mě byl jednou člověk co rejžuje miliardy. Netoužil, protože vidím, že takové majetky nejsou potřeba k tomu, aby člověk mohl zůstat sám sebou, aby se dokázal stále chovat stejně a aby mohl být šťastný. Oba, já i Patrik, jsme byli šťastní tehdy a jsme i teď. Ptal jsem se ho na to několikrát hlavně v době, kdy to pro něj bylo všechno "nové", že postupně neměli oktávku ale bavorák, pak audinu, pak druhou, teď Bentley, že se přestěhovali z bytu do většího bytu a pak is nechali postavil ten obří dům a tak. Sám říkal, že to vnímá, ale že to přece nemění to, kým on je a jaký je. A to je podle mě správně.

Majetek asi nemá být něco, po čem lidi primárně touží. Možná že jenom odráží míru zájmu třetích stran o naši práci, která je finančně vyjádřena na smlouvách s těmi třetími stranami a poté podle určité konzumní funkce přenesena na nás v závislosti na tom, jak moc si dopřáváme a co všechno s vydělanými penězi děláme.
31. 10. 2018 v 12:46Off-line igni  (36/192/130)
Pohadka dobra :D Ale taky napisu neco k nastolenemu tematu:
Mam kamarada, co nema sice miliardy, ale je z majetnejsi rodiny. Jeho tata vydelal hodne podnikanim, kdyz kamaradovi bylo cca 10. Je to vlastne fajn kluk, ma obycejne obliceni, v hospode pije nejobycejnejsi alkohol, nad nikym se nepovysuje a tak. Kdyz sel na vysokou, vyfasoval od taty par micu, aby se udrzoval a nemusel pracovat. A auto, aby mohl dojizdet do Brna. Poznal se docela s fajn holkou. S jedinackem, z rodiny soudkyne/advokatky a top managera. Jeho p***elkyne je taky fajn, obycejna holka, nad nikym se nepovysuje, nepoznal by to clovek.
Ale precejen to s nimi neco udelalo. Oba jsou to dnes ultralevicaci, kteri jsou pro tvrde progresivni zdaneni prijmu. Pro pijimani uprchliku a klidne zavedeni novych dani, aby bylo uprchliky z ceho zivit. Jsou to lide, kteri nechapou, k cemu potrebuje nekdo vic jak 30k cisteho. Protoze tak jednou za 2-3 roky dostanou od rodicu nove auto (sice neco obycejnejsiho, ale porad auto treba za 500-700k), pred rokem dostali byt, co jim koupil tatinek kamarada. A ze strany ty holky muzou cekat velky dedictvi po rodicich, krasny velky byt na Brevnove, kousek od Hradu, penize a tak. Oni nepotrebuji vydelavat moc penez, vsechno dostanou totiz bokem. A jsou kvuli tomu uplne vytrzeni z reality, i kdyz se jinak chovaji naprosto normalne. Teprve az kdyz se clovek zacne bavit o penezich a politice tak zjisti, co to s nima udelalo :)
31. 10. 2018 v 14:14On-line i8051  (53/184/97)
Btw predpovednich modelu jsou spousty, ale existuji prakticky 3 velky firmy (svedska, norska, francouzska), od kterych berou data ostatni meteospolecnosti a pouze delaji jinou formu prezentace a drobny prepocty. Tak kterou z tech 3 zahranicnich firem jeho tatka zalozil? :-)

Btw jsi psal, ze pred 15ti lety zacal jeho tatka delat byznys v dobe, kdyz jste byli na zakladce ve treti tride a ted teda po 15ti letech (tobe je teda 23) je z nej miliardar a vy chodite furt do skoly. To jsi tolikrat propadnul? Protoze ve 23 uz se konci vejska (jak pises matfyz) a mezi studenty se zadni samponi ani mobily neresi, to spada do obdobi prumky/gymplu. Neco ti tam nesedi. Navic Bentley je dost smucka, to si miliadrari neporizujou, leda tak na jezdeni pro brambory do Globusu. Mam spousty kamosu s prachama, ale tohle auto by si nikdy nekoupili uz jen proto, ze je hnusny. Ale jak se to Bentley omila uz asi ve tretim slohove vydatnym "dotazu", budes zrejme vsechny psat ty. Kdyz uz tema usne, zalozis podobny se stejnym slohem a stejnym obsahem a honis si nad odpovedma :-)
31. 10. 2018 v 14:48Off-line igni  (36/192/130)
I8051: Skola se dneska konci (magistr/inzenyr) vetsinou mezi 24-26 lety (zalezi na oboru a jak si nastoupil na zakladku). 23 ve velmi vyjimecnem pripade, a to mas jeste tesne pred 24 narozeninama (teda pokud nejsi genialni a nepreskakujes).
A s autem, no kdyz miliardar, tak jedine Rollse s ridicem :D
31. 10. 2018 v 15:00Off-line Anonym
Vaše pochcaná závist nikoho nezajímá :) my jsme teď ve třeťáku a auto je každého věc, mně se třeba bentley taky nelíbí ale jim asi jo... Navíc znám spoustu bohatých lidí, kteří Bentley mají. A prodává se daleko víc než Rolls, přitom není levnější (základní verze GTV8 ano, ale povšimněte si, že těch moc není), takže lidem se asi líbí a někdo kdo jenom závidí na týhle stránce lidem jako je patrikův táta je v otázce poptávky po luxusních autech naprosto irelevantní :-)
31. 10. 2018 v 15:44Off-line paul86  (103/-/-)
To, že se někomu nelíbí něčí auto, ještě neznamená, že mu je závidí. Nikdy jsem dost dobře nepochopil, proč někteří lidi automaticky považují k***iku nebo nesouhlas za závist.
A pokud jde o miliardy... No, já osobně jsem pár opravdu bohatých lidí poznal celkem dost (ať už soukromě, nebo pracovně) a nevyměnil bych si to s nimi ani na pikosek***u.
31. 10. 2018 v 16:06Off-line igni  (36/192/130)
Anonym: Ale, co do toho hned tahas zavist :D Kazdemu se libi neco jineho. Ano, rollsu se moc neprodava, je to proto, ze Rolls je predevsim limuzina, kterou se necha nekdo vozit. Treba jako Maibach. Zatimco Bentley je delany pro rizeni jako takove. Jsou to jina auta. A plno lidi, co ma Bentley to ma proste protoze je to Bentley, i kdyz jizdne, vybavou ci luxussem si s nim nezadaji vrcholova auta jinych znacek (treba Mercedes, BMW (ze ktereho ma beztak v podstate celou techniku) nebo treba Lexus.
A rozhodne jim nezavidim auto, tak maximalne ty penize. Ale na to mam jinou uvahu.
Kdyz uz ma nekdo ty miliardy, tak proc jeste makaji? Proc proste neprodaji firmu, prachy nestrci do fondu, nebo nenakoupi nemovitosti a proste uz si jen neuzivaji ty penize, ktere vystaci jejich rodine po nekolik dalsich generaci? Je to nejaky mamon, nebo snad nejaky bud ziskat co nejvic moci? Ja byt v te pozici, firmu prodam (nebo dam do spravy profikum) a neresim uz.
31. 10. 2018 v 16:13Off-line paul86  (103/-/-)
Igni: jeden z důvodů, proč ti lidi pořád pracují, je i ten, že bez nějaké smysluplné činnosti by dočista zp******těli a bůhví, jak by dopadli. Navíc jsou to většinou lidi, kteří mají nějaký ten byznys v krvi, věnovali tomu celý život a nedokážou jen tak od něj odejít a někde zbůhdarma ležet. Je to prostě jejich "srdcová záležitost".
Jasně, může to být i prachsprostá hrabivost, ale to bude jen malá část z nich.
31. 10. 2018 v 16:31Off-line igni  (36/192/130)
Paul86: k zabaveni se nemusi delat. A kdyz uz pracujes, tak rozhodne nemusis pracovat tolik, ze nemas poradne cas ani na rodinu, jak tady psal. Chces delat, super. Tak muzes v takovehle chvili delat klidne 6 hodin denne, nebo od utery do ctvrtka, to je uz jedno. ale problem je, ze ti lide jsou porad v praci, i kdyz firma funguje, i kdyz vydelava a roste. porad tam jsou, i kdyz uz moc nemusi. to je to zarazejici :)
31. 10. 2018 v 16:35Off-line paul86  (103/-/-)
Ono ti to může připadat nesmyslné (asi oprávněně), ale ti lidi to prostě tak mají, resp. to takto nevnímají. To je zkrátka jejich styl života, který "normální" lidi nepochopí.
Oni prostě po všech těch letech nedokážou přejít do levelu "ode dneška na všechno seru a budu si jen užívat".
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
31. 10. 2018 v 17:12On-line i8051  (53/184/97)
Mily anonyme, me (a ostatne asi vsem) je uplne u p***le, co ma patrikuv tata za karu uz jen proto, ze smyslenyho tatu smyslenyho patrika stejne znat nemuzeme a tak ani smyslenou karu zavidet nemuzeme, i kdybysme chteli :-) Navic tobe neni ani co zavidet, leda tvoji zavist :-)

A co se aut tyce, me treba zajima auto vevnitr a ne zvenku, protoze v nem z 99% sedim a nechodim kolem nej, kupuju si ho totiz pro sebe a ne pro cumily z okoli, tudiz i proto rikam, ze bently ani heverem :-)
31. 10. 2018 v 18:39Off-line paul86  (103/-/-)
I8051: já bych to viděl na Fabii z Áček na leasing, která o prázdninách vyrazí směr Chorvatsko. Samozřejmě až potom, co se ve fabrice vyškemrá dovolená a nafasují stravenky, aby bylo ty konzervy a paštiky za co koupit. A pochopitelně nezapomenout zkoordinovat termín odjezdu s termínem, ve kterém bude v Kauflandu Gambáč v akci. To aby ty lahváče nezabíraly dlouho místo pro zlevněné mlíko a táta je nevychlastal na proprděné pohovce u fotbalu ještě před odjezdem.
31. 10. 2018 v 19:04Off-line Rover  (37/189/73)
Igni - mám stejný politický názory jako oni a s finančním zázemím to nemá nic společnýho. To je b*****t to spojovat.
31. 10. 2018 v 19:14Off-line rosju  (53/170/78)
Ultralevicaci stejně jako ultrapravicaci jsou naivní hloupí lidé.
31. 10. 2018 v 19:29Off-line Rover  (37/189/73)
Hele mě třeba nějaká forma solida***y nepřijde levičácká, ale prostě normálně lidská a přirozená. Je mi fakt líto, že to tak někdo nevidí, je to totiž hrozně sobecký.
31. 10. 2018 v 19:36Off-line rosju  (53/170/78)
V míře konání je právě u ultra ten největší problém
31. 10. 2018 v 19:48Off-line Rover  (37/189/73)
To, co popisuje igni výše mi nepřijde ultralevičácký. Ultralevíčáctví je komunismus (skutečný) případně anarchismus a ne lidskost a sociální cítění.
31. 10. 2018 v 20:00Off-line rosju  (53/170/78)
Bacha na podobné vzorce jako anonym :nesouhlas s mým nazorem=pochcana závist ,
nesouhlas s vítáním uprchlíků =sobeckost atd... Je to opravdu zjednodušené vidění
31. 10. 2018 v 20:02Off-line Rover  (37/189/73)
Jejda, tady přece nejde o "vítání uprchlíků", ale o normální alespoň symbolickou pomoc lidem v nesnázi. ALe chápu, že tohle téma je dost toxický a asi není vhodný jím to tady zaplňovat.
31. 10. 2018 v 20:04Off-line rosju  (53/170/78)
Hlavně tady nezaplnuj prostor tím, že ultra stačí symbolická pomoc, to opravdu nemůžeš myslet vážně
31. 10. 2018 v 20:06On-line i8051  (53/184/97)
Rovere - uprchlicka vlna neni nahodny proud "lidi v nesnazi", ale dukladne propracovany plan. Sami tito lide by se nesebrali a nejeli do Evropy/Ameriky v takovem poctu, jako se to deje. Vubec netusili, kde to je a co je tam ceka. Muselo jim ta "motivace" odnekud prijit. Jen zjistit, kdo za tim stoji :-) A symbolicka pomoc? To radeji zadna :-)
31. 10. 2018 v 20:14Off-line rosju  (53/170/78)
Rozhodně ti, komu tato migrační vlna naplňuje kapsu mají zájem o to aby lidi z Afriky s vidinou zlatých zítřku a pecenych holubů bezpracne padajicich do huby měli zájem vyrazit na cestu a utrácet své prachy za svým snem právě těmto rádoby lidumilum.
31. 10. 2018 v 20:35On-line i8051  (53/184/97)
Rosju, to nikoli, tohle je politicka hra, prevadeci ji pouze vyuzili a spolecne se vezou :-)
31. 10. 2018 v 20:42Off-line rosju  (53/170/78)
Politická hra to sice je, jenže užitek s toho organizátoři mají takže ne že nikoli ale určitě :)
31. 10. 2018 v 20:49Off-line SexyUndies  (23/-/-)
Nevím co mají teď všichni lidé s tím že bohatí lidé musí být nafoukaní a namyšlení a že se vlastně hrozně změní.
01. 11. 2018 v 11:04Off-line igni  (36/192/130)
Rover: Ve chvili, kdy si zamichal anarchismus do levice si projevil svoji absolutni neznalost pojmu. Anarchismus je forma ultraliberalismu, naproti silne statni zrizeni je konzervativni. Komunismus je naprikla konzervativni levice, zatimco treba anarchokapitalismus je ultraliberalni pravice. Problem levice obecne je ten, ze aby si uridila svoje vize, tak potrebuje silny stat, ktery bude silou vymahat dane a prerozdelovat je.
Co se tyce jejich nazoru, je to spojeno se skolami, ktere studovali, ale treba nazor na progresivni zdaneni a to, ze nikdo nepotrebuje vic nez nejakou sumu je u nich dan ciste tim, ze vsechno dostavaji od rodicu a ty mensi penize jim na udrzovani staci. A nechapou, ze narozdil od nich nekdo chce treba naset*** na byt ze sveho, ktery stoji treba 6 milionu. :)
Ono se obecne dobre zije z min penez a lip se rozdava z ciziho, kdyz vlastne vsechno mas.
01. 11. 2018 v 19:39Off-line Rover  (37/189/73)
S tím anarchismem máš pravdu. Mě to šrovalo v hlavě, když jsem to psal, že určitě píšu blbost a někdo mě na tom nachytá, ale nějak jsem neměl dostatečnou mozkovou kapacitu to řešit :D Pardon.
Jinak já chtěl jen naznačit, že ty otázky kolem progresivního zdanění nebo nepodmíněnýho příjmu nebo já nevím, co měli tví kamarádi na mysl, nemusí být spojený s jejich finančním zázemím. Tyhle věci podporuju ačkoliv ho nemám a nikdy mít na 90 procent nebudu.
01. 11. 2018 v 22:22Off-line Betonica  (39/191/93)
Slusna story. Ve Chvilce pro Tebe po ni urcite skoci.

Jinak penize jsou na nic, kdyz je clovek nema s kym utratit. Ze zkusenosti taky vim, ze lidi, co maji opravdu hodne penez, jsou velmi nenapadni. Na prvni pohled by nikdo nerekl, ze jsou za vodou. Souvisi to dost s jinym pravidlem. A sice, ze rozumny clovek nepotrebuje byt slyset a videt. Rozumny clovek se zaradi podle sebe tak, aby mu vsechno vyhovovalo. Bez kriku, bez komedii.
01. 11. 2018 v 23:13Off-line Anonym
Tento příspěvek byl smazán redakcí, protože porušoval Podmínky serveru. Je zakázáno používat vulgarismy, urážet ostatní uživatele a významně se odchylovat od tématu diskuze.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload