Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

První bydlení - platby vody, elektřiny a plynu

12. 06. 2019 v 15:10Off-line Anonym
Čau,
Potřeboval bych poradit - budu se poprvé stěhovat a chci pár rad.
Našel jsem dům rozděleny na 2 byty k pronájmu.
S čím si moc nevím rady - je to nájem bez energii.
S kým a jak mám řešit připojení vody a elektriky? Internet asi chapu
Potřeboval bych si spočítat, kolik budu opravdu platit.
Budu bydlet sám a je to větší vesnice.
Btw. Nějak jsem vždy myslel, že to řeší pronajímatel a platíte zálohu.
12. 06. 2019 v 15:40Off-line i8051  (53/184/97)
Pronajimatel to urcite nebude resit, protoze nevezme na sebe pripadne dluhy najemnika za energie. Proto si tohle sjednavas sam a pak i za tebou pujde exekutor. A kam zajit to zaridit? No predpokladam, ze do kancelare vodaren a distribuci energie, jak snadne :-)
14. 06. 2019 v 18:40Off-line Betonica  (39/191/93)
Ja jsem vzdycky mel najem majiteli (ve smlouve presne castka). Ten se skladal z cisteho najmu + poplatky za uklid domu, osvetleni spolecnych prostor a tak dale. Nekdy jsem mel soucasti poplatku majiteli i zalohy na vodu a teplo. Elektriku a plyn jsem ale vzdycky mel extra. Smlouvy s dodavateli, platby pres SIPO (zaridis si na poste). Vyhodou bylo, ze vyuctovani slo rovnou mne, takze jsem presne vedel, kolik jsme prosvitili a protopili. Kdyz byla voda a teplo placeno majiteli, predlozil mi jednou rocne fakturu a bud vratil preplatek, nebo chtel zaplatit nedoplatek.

Je dobre toto jasne napsat do najemni smlouvy, co je soucasti najmu a co uz ne. Idealne rozepsat celkovou sumu za najem na polozky a pridat vetu, ze naklady budou majitelem vyuctovany proti skutecne spotrebe. Smlouvy na energie si uzavri dle mista spotreby, predpokladany spotrebe a preferenci. Ja mam roky RWE/Innogy a nikdy me nenapadlo kvuli elektrice na sviceni a praci a plynu na vareni menit dodavatele. Je ale fakt, ze kdyz clovek plynem/elektrikou topi a ohriva vodu, muze mu zmena dodavatele hodne uset***.
14. 06. 2019 v 22:39Off-line Betonica  (39/191/93)
@akutol: Kocicko moje, ja jsem kolem sociologie v Brne akorat tak chodil na pivo... :))
15. 06. 2019 v 08:39Off-line knabo  (47/-/-)
Jednoduše: až budeš přebírat byt, podepíšete zároveň papíry o přepisu elektriky na tebe a zároveň tam uvedete číslo a stav elektroměru. S tím papírem zajdeš na kancelář příslušného dodavatele a uzavřete novou smlouvu. Dál budeš elektriku platit napřímo dodavateli.
U vody to možná bude trochu složitější, protože například PVK nechtějí uzavírat smlouvy s nájemci, ale jen s majiteli nemovitostí. V tom případě si jen při převzetí bytu zapíšete stav vodoměru a až pronajímatel dostane příští rok vyúčtování spotřeby, vypočtete si poměrnou část, kterou bys měl platit ty.
15. 06. 2019 v 09:14Off-line Betonica  (39/191/93)
@akutol: Vidis, kdybys byl mym panem, tak bys ji nebyl, pac bych te shodil ze sedla. Ale i tak jsem tu tvou kalkulacku zkusil. A hle ho! Kde udelali soudruzi energoregulacni chybu? Muj soucasny dovatatel tam vubec neni! Ze by taky chodili kolem brnenske sociologie? :)) Hele. Ber to tak, ze jsem si spocital i bez kalkulacky, ze s nasi spotrebou energii se mi nevyplati nic menit. Uspora v radu stokorun pro me neni dost zajimava na to, abych ji venoval jakykoli cas.
16. 06. 2019 v 10:29Off-line llib  (42/196/95)
Zajímavé, v době kdy tam Zlatuška dělal rektora, měla MUNI kolik? 20000 studentů? Krom toho samozřejmě VUTBR, MENDELU, a další i v Brně + další města, ale nebylo kam jít studovat?
Mimochodem zrovna Zlatuška měl dost podstatný podíl na vytvoření nové fakulty. A mimochodem, ve stupních hodnocení mezinárodně se ze škol v ČR MUNI umisťuje mezi těmi nejlepšími(opět, z ČR), takže fakt nerozumím.
16. 06. 2019 v 23:25Off-line llib  (42/196/95)
Zaprvé, FIMU byla zamýšlena teoretičtěji, v Brně je i FIT VUTBR, Mendelu má taky katedru informatiky, atd.
Zadruhé, článek na který odkazujete nepopisuje konkrétní případ, odkaz na konkrétní případ už je pouze v archivu, a diskuze k němu ani tam. Takovéto odkazy dávat není úplně šťastné, krom toho o Zlatuškovi se tam nepíše vůbec nic.
Zatřetí netuším co myslíte tím "zneužil". Mimochodem jen Z MUNI se v politice angažovali přinejmenším dva, kromě Zlatušky i současný předseda ODS. Nic problematického na tom nevidím.
Začtvrté, když se vrátíme k onomu případu, srovnává tam mimo jiné Brandejsovu publikaci. Tato byla řadu let jedním z materiálů k přednáškám, a i kdyby nebyla, fakt bych to nesrovnával s inzercí v signatuře. Na druhou stranu bych asi taky neblokoval kvůli číslu a komerčnímu mailu v signatuře a přinejmenším bych nejdřív varoval, ale popravdě vytahovat takto obskurní případ jako důkaz něčeho mi přijde na hlavu.
Popravdě, ambice FIMU byli takové, že řadový programátor nebo správce úplně není to kam by studenti měli po absolvování směřovat. A zároveň očekávání bylo a je že krom studia se studenti rozvíjejí sami.
Já tam strávil několik let, ovšem titul jsem si neodnesl. Školu z toho neviním, a čas tam strávený rozhodně za ztrátu nepovažuju. Uplatnění si jak absolventi tak neabsolventi najdou, kamarádi (kteří vesměs dostudovali úspěšně) si v komerční sféře rozhodně vedou dobře.
18. 06. 2019 v 08:17Off-line voda_a_sex  (40/182/-)
Vy dvaja už ste riadne mimo mísu :D :D

K TÉME:

Zákon naukladá ani mať spísanú zmluvu. Ty máš zmluvu papierovo?
18. 06. 2019 v 13:15Off-line voda_a_sex  (40/182/-)
Akutol: https://www.dtest.cz/…emni-smlouve
to je iba jeden paragraf co si našiel, potom su dalsie...

ja som na vybavenie energii potreboval este vyplnit papiere priamo od dodavatelov energii (zapisuju sa tam napr. stavy meradiel), musel som im doniest aj najomnu zmluvu

je dobre si zapisat stavy meradiel vody, plynu, elektriky, tepla

a ked je dom rozdeleny na 2 byty tak ci ma kazdy byt vlastne meradla, pretoze ako potom zistis, kolko si spotreboval.
19. 06. 2019 v 08:54Off-line voda_a_sex  (40/182/-)
DTest je bulvár? inak ked som riešil prenájom tak som ta to narazil na viacerých právnych poradniach na nete. Hľadať kde presne to je určite nebudem...
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload