Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Považujete vysokoškolské vzdělání za důležité?

24. 07. 2019 v 14:29Off-line Amunak  (26/-/-)
Nelimitoval bych toto vlákno jednou konkrétní otázkou, ta diskuze se stejně většinou začne ubírat vlastním směrem.

Považujete vysokoškolské vzdělání za důležité? Studujete/vystudovali jste nějakou vysokou školu? Pro jaký obor jste se rozhodli a proč? Nastane brzy apokalypsa, protože mladí lidé studují humanitní obory? Nebo patříte mezi zaryté zastánce toho, že jediná pořádná a poctivá práce je ta rukama?
24. 07. 2019 v 14:35Off-line Lukino_Luk  (35/180/75)
Jo, nastane apokalypsa v podobě přijímání migrantů v domnění, že oni tu těma rukama pracovat budou. Migrace je nevyhnutelná a Okamurovci s tím houby zmůžou. :-P
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
24. 07. 2019 v 14:44Off-line Lolitak69  (22/171/62)
Vysokoškolské vzdělání by měli mít především ti, kteří ho naplno využijí v oboru, ve kterém pracují. Ale přijde mi, že v této době už ho mají někteří spíše na okrasu nebo si řekli “pracovat se mi ještě tolik nechce, tak si aspoň udělám tu vejšku”.
24. 07. 2019 v 15:28Off-line strainer  (40/183/76)
Potřeba titulu je hodně variabilní. Jsou obory, jako je třeba medicína, kde je titul nezbytný. Taky záleží na zaměstnavateli, jaké si stanoví podmínky. V mém oboru bych neměl bez titulu šanci třeba ve státní správě, ale tam stejně nechci, tak mi to nevadí.

Já jsem byl na ČVUT FEL, ale nakonec jsem toho nechal a nastoupil jsem do pracovního procesu. Teď dělám programátora a titul k tomu nepotřebuju. Důležitější jsou podle mě zkušenosti, odborné certifikace a školení.
24. 07. 2019 v 15:38Off-line i8051  (53/184/97)
Považujete vysokoškolské vzdělání za důležité?
*** jojo, aspon te nauci neco delat, ucit se a ne jen prochlastat mladi, taky ziskas kamose a nejakou socialni interakci, vetsi, nez na nizsich stupnich :-)

Studujete/vystudovali jste nějakou vysokou školu? Pro jaký obor jste se rozhodli a proč?
*** CVUT FEL, protoze to je mul konicek

Nastane brzy apokalypsa, protože mladí lidé studují humanitní obory?
*** ano, to ocekavam, najit zamestnance s oborem ruznym od ekonomky nebo nejaky humarny je prakticky nemozny. Ona te skola ale jen tak spis vede, zbytek je na tom, co se naucis sam

Nebo patříte mezi zaryté zastánce toho, že jediná pořádná a poctivá práce je ta rukama?
*** ano, rukama nebo technickym mozkem vydelas nejvic a praci si najdes do par dnu
24. 07. 2019 v 15:39Off-line Betonica  (39/191/93)
... je luxus, ktery si clovek ma doprat proto, aby si rozsiril obzory. - Takto bych dokoncil tebou nacatou vetu.

Myslim ale, ze neni potreba zbytecne vi*** stokrat probrane. Na vysokou skolu jde ten, kdo na ni jit chce. Skoly se lisi urovni, obory a programy naplni. Na tom neni nic podivneho. Vubec bych se nepoustel do humanitnich vs. jinych oboru, potreba jsou vsechny obory umerne tomu, jak spolecnost poznava dalsi a dalsi jevy kolem sebe a uvnitr sebe. Jiste jsou obory zadanejsi a mene zadane.

Mne osobne vysoka skola naucila myslet vlastni hlavou, k***icky pristupovat k informacim, tridit je, posuzovat miru jejich relevance - coz je zejmena v soucasnem svete dulezita dovednost. Krom tohoto mi skola dala odborny zaklad, ktery denne pouzivam v praci, jakkoli by se mohlo zdat, ze muj obor neni primo propojeny s mym povolanim. Vida, paralelu jsem nasel a tezim z prednasek a cviceni (jiste ne ze vsech).

Vysoka skola by dle meho mela studenty ucit samostatnosti mysleni, rozvijet jejich zajem o dany obor, prinest jim maximum novych informaci a pohledu. Skola, nejen vysoka, by rovnez mela studenty motivovat k poznani a poznavani, prekonavani vlastnich limitu a nasledne k dokonceni zapocate prace. I toto se totiz velmi hodi v pracovnim, ale i soukromem, zivote. Osobne nechapu skoly, ktere rozdavaji 15 kreditu za zapocet, ktery je navic podminen jen dochazkou... Takovou skolu bych si nevybral, trebaze mi diplom da temer za nic.
24. 07. 2019 v 15:40Off-line igy  (38/173/81)
Lolitak: “pracovat se mi ještě tolik nechce, tak si aspoň udělám tu vejšku”
Vidíš to, a podle Jistě pane premiére, se postupně povinná školní docházka prodlužuje proto, aby se udrželi mladí déle mimo pracovní trh a byl menší problém s nezaměstnaností. :D

Jinak já zkusil dvě vejšky a i když na gymnáziu jsem exceloval, na vejšce mě to nebavilo a radši jsem šel pracovat. V IT to je stejně spíš o zkušenostech a připadných certifikátech než o škole a diplomu.
Co se humanitních oborů týče, problém v tom nevidím. To je na zodpovědnosti každého, jestli po té škole pak najde uplatnění. Apokalypsa by nastala, i kdyby hodně lidí studovalo techniku a přeplnili by tak pracovní místa v tomto oboru.
24. 07. 2019 v 16:17Off-line misanek007  (24/-/-)
Ja mam rad, kdyz nemusim svuj volny cas obetovat tomu, ze bych musel byt pod tlakem, abych veci zvladal, takze za me, mimo hodnoceni toho, jestli je vysokoskolske vzdelani dulezite nebo ne, je vlastne skola celkem silny omezeni osobni svobody, coz mi vadilo vzdycky a sice prace omezeni svobody je taky, ale jen po urcitou dobu dne. Ja si na ten rezim nemohl zvyknout, mit neco pod kontrolou, mit vlastne sebe pod kontrolou, nedokazal jsem byt v klidu, tak jsem toho radsi nechal a sel pracovat.
A jestli to je dobre rozhodnuti? CO NA TOM SEJDE. Stejne me nebude bavit nic, tak je mi jedno, jestli budu prodavat akvarijni ryby nebo delat ZÁSLUŽNĚJŠÍ, ZE SPOLEČENSKÉHO HLEDISKA DŮLEŽITĚJŠÍ PRACI. Prdim na to.
24. 07. 2019 v 16:22Off-line misanek007  (24/-/-)
A uprimne, pevne dany pracovni rezim, kdy urcitou dobu venuji praci a urcitou dobu tomu, co chci, je pro me mnohem snesitelnejsi nez zdanliva volnost vysokoskolskeho studia, kde si cely cas organizujes sam, hodne veci stoji na tobe samotnem a to neni pro me. Vysokoskolsky chaos. Odmítám tam šaškovat.
24. 07. 2019 v 16:25Off-line misanek007  (24/-/-)
P***om jako pri prijimacich zkouskach jsem nemel spatny zaklad, dokonce mi poslali dopis ŽE JSTE MEZI 5% NEJUSPESNEJSICH UCHAZECU NA PŘF UK za dany rok a nabidka jestli nechci nejake nepovinne uceni ke studiu navic . NO TO JSEM FAKT NECHTEL. Sbohem
24. 07. 2019 v 16:28Off-line misanek007  (24/-/-)
Takze jinymi slovy, vecem se naucit dokazu, zodpovednost pro delani veci poradne mam, i***t nejsem, ale uz vubec nejsem nekdo, kdo by poslusne a rad chodil do nejake instituce, kde jsou lidi, kde se uplne citim, ze nepatrim a kde vim, ze se treba neco dovim, ale nevim, kam by to cely melo jako smerovat. Neumim vynalozit velkou snahu do neceho, cemu neverim a v cem nic moc dal nevidim. TO SI RAČI KOUPIM NĚCO NA SEBE.
24. 07. 2019 v 22:16Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
"Vysokoškolské vzdělání by měli mít především ti, kteří ho naplno využijí v oboru, ve kterém pracují."

Ne. Vzdělání je hodnota sama o sobě a čím více vzdělaných lidí budeme mít, tím lépe (viz Betonica). S prací to nemá nic společného.

"Co se humanitních oborů týče, problém v tom nevidím. To je na zodpovědnosti každého, jestli po té škole pak najde uplatnění."

Absolventi humanitních a sociálněvědních oborů patří k těm, kteří mají s nezaměstnaností nejmenší problémy. Jsou totiž obvykle velmi flexibilní. Nejhůře jsou na tom lidé s úzkou technickou specializací (pokud v oboru není práce, tak mají problém) a pokud si vybavuju dobře statistiky, tak absolventi zemědělských oborů. V každé práci se stejně musíte spoustu věcí naučit bez ohledu na to, jaké máte vzdělání.

"Pro jaký obor jste se rozhodli a proč?"

Mezinárodní te***oriální studia na FSV UK, protože přesně odpovídala tomu, co mě zajímá. Samozřejmě nevím, jak to tam funguje teď, protože už jsem pár let po studiích, ale získal jsem díky nim mimo jiné skvělý přehled o reáliích regionu (i protože samozřejmou součástí byly zahraniční pobyty – já jsem byl pryč pokaždé na jiné univerzitě celkem 3 semestry), který mě zajímá (středovýchodní Evropa/postsovětský prostor) a donutilo mě to se pořádně naučit cizí jazyky, na kterých se tam hodně bazírovalo (aktivně umím na velmi slušné úrovni 4, pátý na konverzační úrovni a minimálně jeden další pasivně = čtení a rozumím mluvenému slovu, ale sám nemluvím).
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 07. 2019 v 22:33Off-line miloslav9  (31/171/60)
Myslím, že je doba kedy niektoré špecializované robotnícke povolania môže byť lepšie platené ako práca niekde v kancelárii.
Z tohoto uhľa pohľadu by vysoká škola až tak veľký význam nemala.
24. 07. 2019 v 23:47Off-line Kreosanlike  (102/230/150)
Většina vysokoškoláků v mém věku, co jsem poznal, byli namyšlený šmejdi. VŠ vzdělání už není moc potřeba, firmy vybíraj podle znalostí a ty si umí ověřit. Zkoušel jsem zemědělku a byla to šílenost to tempo a arogance vyučujících.
A co se týče práce, uznávám takovou, kde je na konci hmatatelný výsledek nebo radost. Přepracování prázdného papíru na potištěný, datlování dat a opruzování lidí pro mě není hodnotná práce.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
25. 07. 2019 v 05:52Off-line honzik83  (41/185/82)
Řekl bych to takhle: Vysokoškolský titul před nebo za jménem ještě nezaručuje přirozenou inteligenci člověka. Jinak si myslím, že každý by měl dělat to co ho baví a zajímá.
25. 07. 2019 v 07:10Off-line sneaker  (35/185/90)
Vzdělání považuju za důležité :)
25. 07. 2019 v 08:51Off-line Mychajlo90  (34/185/70)
"Myslím, že je doba kedy niektoré špecializované robotnícke povolania môže byť lepšie platené ako práca niekde v kancelárii. Z tohoto uhľa pohľadu by vysoká škola až tak veľký význam nemala."

Jenže vtip je v tom, že i vysokoškolák se může poměrně snadno rekvalifikovat na řemeslníka, ale obráceně to dost dobře nejde. V dnešním světě je naprosto zásadní právě ta flexibilita.
25. 07. 2019 v 11:49Off-line Plysshak  (26/171/60)
Jak tady tak čtu, tak evidentně vejška dle mnoha uživatelů smysl nemá.... To ale raději neříkejte doktorům :D jinak je mnoho oborů, kde si bez titulu ani neškrtneš (přírodní vědy, medicína apod...) - just sayin'.
25. 07. 2019 v 16:41Off-line misanek007  (24/-/-)
Třeba nechci škrtat.
25. 07. 2019 v 17:54Off-line Freki  (30/180/75)
Randím len s chalanmi s vysokou školou
25. 07. 2019 v 17:57Off-line BussterX  (103/130/150)
Esteve tady na horách jsou 3 p***le lidí jejichž nejvyšší kvalifikace je opravář zemědělských strojů a jsou milionáři páč mají ekologické farmy a ekochovy ekokrav a dělají ekosýry z ekomlíka ekoovcí a pražáci cálujou jak o život :D
25. 07. 2019 v 18:53Off-line Bahutom  (35/173/60)
Osobně vnímám přínos studia VŠ v tom, že si člověk vytvoří spoustu kontaktů. Může se účastnit zahraničních stáží což je výhoda jako kráva. Tyto možnosti kromě studentů nemá moc lidí. Další věc je ta, že na VŠ se naučíte přemýšlet nad věcmi jiným způsobem bez ohledu na to jestli diplom získáte nebo ne a bez ohledu na to, jaký obor studujete. Za mě ano, jděte studovat i kdyby Vaše studium mělo trvat pouze týden.
25. 07. 2019 v 22:00Off-line misanek007  (24/-/-)
Ja porusil slib, ktery jsem dal na ŽEZLO KARLA IV.
25. 07. 2019 v 22:25Off-line BussterX  (103/130/150)
Pro opravdu chytrý lidi je vysoká škola nutná... protože bez vysokoškolskýho vzdělání pravděpodobně budou pracovat na nižší pozici a nad sebou budou mít hlupáka s diplomem... a hlupák nemá rád podřízené kteří jsou chytřejší než on... :D
25. 07. 2019 v 22:37Off-line kloudik  (38/182/80)
Já sem si vybral elektrikařinu a věnuju se bytovým rozvodům. občas dělám i průmyslovku nebo trafačky, ale bouchání kangem do zdi je mi jaksi přirozenější a vůbec nemám pocit, že bych byl něco míň než študovanej člověk. Dělám rukama, ale zapřísahlej komunista přesvědčenej o tom, že všichni musí od nevidím do nevidím potit krev rozhodně nejsem. Vážím si teda poctivé práce, ale nesejde mi na tom co to zrovna je. Uklízečka odvede dobrou práci když po ní nezůstane ani smitko, chirurg zas, když pacienta nerozřeže na kousky, ale vyřízne jen nádor a pacientovi o pár let prodlouží život. Doktor kerej do mě bude cpát roky antibiotika a pak se teprv zjistí že to byla vlastně rakovina a na účinnou léčbu už je pozdě má podle mě menší hodnotu než uklízeč na stavbě stejně jako neschopnej úředník kerej nedokáže vystavit ani třeba obyčejný povolení na shození stromu. Dělej co chceš, ale dělej to pořádně a zodpovědně.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload