Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Budu nosit rovnátka - co mě čeká a na co se připravit? Máte nějaké tipy, jak si jejich nošení zjednodušit?

27. 08. 2019 v 10:56Off-line Anonym
Ahoj kluci, je tu někdo, kdo nosí nebo nosil fixní rovnátka? Měl bych pár dotazů. Vím, že na internetu je mnoho článků, ale rád bych upřednostnil osobní zkušenosti. Minulý měsíc jsem byl na konzultaci u ortodontisty, který doporučil srovnání zubů. Příští týden mi budou nasazovat fixní rovnátka. A já tak mám pár dotazů:
Na co se mám připravit? Jak nasazování cca probíhá? Bolí to? Máte nějaké tipy a triky? Je nějaké omezení v jídle? Jsou nějaká rizika? Doktor se zmínil, že si budu moci vybrat barvu takových těch malých gumiček, jakou barvu doporučujete, aby rovnátka byla co nejméně nápadná? Budu mít ta obyčejná kovová, za ta průhledná se mi nechtělo připlácet několik tisíc korun. Díky za odpovědi :)
27. 08. 2019 v 11:14Off-line Yusen  (21/194/64)
Já měl před asi 5 lety. Už si nepamatuju jak to nasazování probíhá, ale nijak to nebolí, jenom tě ze začátku budou tak 2-3 dny bolet zuby že se sotva najíš. To stejný při výměně gumiček (tak 1 den tě to bude bolet). Omezení žádný nejsou kromě žvýkaček... myslím. Barva?? Za mě černá, nejde moc vidět na rozdíl od jakékoliv jiné barvy. Snad jsem ti pomohl :)
27. 08. 2019 v 11:20Off-line Anonym
No o tom, že rovnátka po nasazení bolí jsem slyšel od několika lidí, ale někteří mi naopak tvrdili, že to vůbec nebolí a že je to v poho, tak nevím. Co se týče barvy, přemýšlel nad průhlednou/čirou, nicméně mám obavy, že zežloutnou, je to jen guma. Naopak mi nejschůdnější připadne šedá, protože by splynula s barvou kovu a tolik by nevyčnívala.
27. 08. 2019 v 11:42Off-line Darker  (26/191/81)
Měl jsem rovnátka asi 7 let, záleží co máš se zubama, když budeš chtít to nějak probrat klidně napiš
27. 08. 2019 v 12:11Off-line Yusen  (21/194/64)
Šedá je taky dobrá ale úplně nesplyne s tím kovem (to žádná). Jinak jak píše Darker, záleží co s nimi máš a každý to může snášet jinak.
27. 08. 2019 v 12:38Off-line Anonym
Měli by mi upravovat hluboký skus. Po skousnutí mi totiž vrchní přední zuby překrývají celou část spodních předních zubů. Dle léčebného plánu navrženého doktorem bych je měl mít něco kolem dvou let. Dva roky bývá dokonce i průměrná doba nošení rovnátek. Do této doby ale není započítaná doba stabilizace, kdy se po sejmutí fixních rovnátek prý nosí ještě snímatelná rovnátka na spaní, aby se zuby nezačaly vracet do původní polohy, to už mi je ale jedno, v tuto chvíli nebudu na veřejnosti vypadat jak k***t.
Co se týče barvy, myslím si, že šedá či stříbrná by byla rozhodně lepší, než nějaká křiklavá zelená, modrá, žlutá atp. Černá barva je dle mě moc tmavá a o to nápadnější.
27. 08. 2019 v 14:03Off-line Anonym
@viktorbah, děkuji za konstruktivní odpověď. Co se týče omezení jídla, na to už jsem byl upozorněn, že si budu muset jablka, mrkev a další tvrdá jídla krájet, protože by se mohly zámky ulámat. To ale není žádná hrůza, toto jsou věci, co prakticky denně nejím. Co se týče té barvy, tak nějak jsem vycházel z toho, že stříbrná splyne s kovovými rámečky a nebude tolik vidět :) Přemýšlel jsem nad průhlednými rovnátky, ale tam byl docela velký příplatek. Ta kovová mi pojišťovna standardně částečně proplatí :)
27. 08. 2019 v 16:25Off-line Slowpoke  (24/191/70)
Jak už tu psalo x lidí přede mnou, nasazování nebolí. Spíš je to takový otravný. Hlavně to, že pořádně nesmíš hýbat pusou a do toho ti z ní odsávaj sliny takovou tou hadičkou, takže tam máš sucho jak na poušti. :D A trvalo to trochu dýl, než jsem osobně očekával, jak se musí u každýho zámečku chvilku čekat, než zaschne lepidlo.
Jinak mi přijde, že na barvě gumiček nezáleží. Asi to je spíš o vkusu. Já měl jak světle modrý, tak třeba i oranžový a nevadilo mi ani jedno. A co se týče jídla, já si v životě nic tvrdšího nemusel krájet a rovnátka to přežily. :D Každopádně po nasazování (a utahování, ale to pak víc bolí obvykle jen cca dva dny) si fakt k jídlu nakup na tejden třeba jen nějaký jogurty, pudinky, a tak. Možná jsem přecitlivělej, ale po nasazování jsem fakt asi tejden nic jinýho jíst nemohl. A taky je možný, že ti po tom nasazování natečou dásně. Nevim, jestli se to teda děje všem, ale mně natekly.
27. 08. 2019 v 17:28Off-line weds  (42/-/-)
Rovne zuby budem mat, o chvilu do rakvy ma budu ukladat
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload