Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jaké sítko na louhování čaje je vhodné a jaké bylinky lze sušit z přírody?

02. 01. 2020 v 19:18Off-line VegWan  (23/194/82)
Opět netradiční otázka, ale třeba tu někdo je schopný. Nevíte, či je lepší plastové sítko na louhování čaje nebo kovové? Bylo mi řečeno, že kovové nějakým způsobem zabíjí věci v čaji, bohužel jsem se po tom dále nepídil, takže to možná byla jen poplašná zpráva. U plastu zase očekávám, že není vhodné naň lít vroucí vodu (ač tomu tak vždy není - vroucí voda). Chtěl bych si tyhle bylinky vychutnat a jít na to co nejvíce gurmánsky a šetrně, klidně si připlatím, pokud jsou nějaké alternativy. Teď mě ještě napadlo keramické sítko, to nemusí být naprd, ne? Přece jen, hrníčky jsou taktéž keramické, ha! Tak jsem si možná odpověděl sám, ale za názor budu rád :).

Jo a co pijete za čaje, pokud tu někdo taký je? Já si suším třezalku, heřmánek, šípek a lípu, rád bych se přiučil dalším možnostem!
02. 01. 2020 v 19:21Off-line VegWan  (23/194/82)
Jo a ujíždí tu někdo v matéčku? :) To by mě taky dost zajímalo!
02. 01. 2020 v 19:28Off-line VegWan  (23/194/82)
Sítko už mě nezajímá, je tu někdo, kdo si suší bylinky? :-)
02. 01. 2020 v 19:34Off-line Mr.No  (26/185/70)
Když jsem dělal v jedné kavárně, směs se dávala do bavlněných pytlíčků, takže bych volil toto
02. 01. 2020 v 19:48Off-line shiroReloded  (30/178/85)
Co se týče čajítka, ušij si sáček z přírodního bavlněného plátna, to bude myslím, nejrozumější, a pokud jde o byliny, můžeš začít na jaře kopřivou (chutnal jsem, dá se pít ale není nic moc, jo a netrhej jí na veřejným prostranství, nikdy nevíš, kerej pes na ní čůral), šípek (děsně dobrej), heřmánek (po zalitní horkou vodou z modrá, pak zezelná a nakonec ztmavne trochu do hněda), máta (čerstvá, ne sušená, vynikající). Pokud jde o čaj ujíždím na černým (místo kafe) a matcha.
02. 01. 2020 v 20:05Off-line tutti66  (30/183/-)
Lze koupit konvičku se skleněným filtrem. To používám já. Třezalka je v čaji k prdu. Hypericin je spíše rozpustný v méně polárních rozpouštědlech. Tedy je lepší udělat tinkturu. Já piji zelený čaj, bazalku posvátnou, mátu, kopřivu, přesličku a sezóně různé bylinkové směsi. Pozor na třezalku pokud bereš nějaké léky.
02. 01. 2020 v 20:14Off-line VegWan  (23/194/82)
Díky! Já třezalku i kapu, mám jí jinak ve směsi čajové :)
02. 01. 2020 v 20:17Off-line tutti66  (30/183/-)
Není vhodný brát jí dlouhodobě, podobný účinky má tinktura z šišáku bajkalského. Nejlépe střídat a nebrat žádnou bylinu dlouhodobě. Sušit můžeš v podstatě vše. Doporučuji pořad kouzelné bylinky od ČT1
02. 01. 2020 v 20:18Off-line VegWan  (23/194/82)
Já o třezalce četl plno, neboj :) (tohle se mi zalíbilo https://www.bonami.cz/…e-verona-1-l?…)
02. 01. 2020 v 20:18Off-line VegWan  (23/194/82)
Na pořad se mrknu, dík!
02. 01. 2020 v 21:14Off-line Invictus  (23/182/100)
Máta.

Z čaju mám rád japonské zelené, Genmaichu nebo Senchu. Pak jsou super ind**ké, Darjeelingy nebo ***amy. Taky je dobrý Masala, ale z toho mi je někdy na blití, takže moc ho nepiju. Z Číny asi Pu-erhy nebo bílé čaje. Taky není k zahození Lapsang Souchong nebo Touareg.

V IKEA mají nějakou směs máty, kakaa, šípku a lékořice a ta je hrozně dobrá s mlékem.

Z ochucených nemám favo***y.

Maté mi moc nejede, nemá takovou rozmanitost jako pravý čaj.
02. 01. 2020 v 21:15Off-line Riku  (63/176/110)
Tomáši, ty nemáš nasušené babské ucho? Trestuhodná nedbalost.
Jinak suším podběl,petrklíč,černý bez,lipový květ.
02. 01. 2020 v 21:59Off-line lumux  (27/183/88)
"kovové nějakým způsobem zabíjí věci v čaji" :D :D :D
02. 01. 2020 v 22:12Off-line kloudik  (38/182/80)
Co se luhovani týká, tak to nechavam v kastrolu pod pokličkou cca 10 minut. Používám matu, meduňku, bezinkovej i lipovej květ, kotvičnik, hluchavku, diviznu a vlastně všechno. Jen dávej pozor na účinky. V případě nemoci třeba nesmíš kombinovat bylinky na uvolnění hlenu a proti kašli současné atd atd což je asi jasný, ale jen tak pro sichr. Za zmínku stojí i "pečenej čaj" tzn třeba ostružiny, rybíz, josta nebo jakýkoli kombinace rozsračkuješ, přidáš cukr, ochutíš skořicí nebo co tě zrovna napadne, dáš do menších sklinek a zavaříš.pak stačí jen dát do hrnku sklinku této sračky a zalít horkou vodou. Jo a některý věci jako třeba Lípa vyžadují vodu vařící aby se uvolnily veškerý ty bordely :)
02. 01. 2020 v 22:21Off-line kloudik  (38/182/80)
Lumux kov celkově likviduje i některý vitamíny atd akorát sou to jen desetiny procenta tohle zvelučují jen firmy který vyrábí nebo prodávají keramický blbosti ale bohaté stačí ovoce, zeleninu a všechno krájet na větší kusy, uchovávat ve tmě a zbytečně tepelně neupravovat. Největší nepřátelé pro vitamíny sou světlo, kyslík, a vysoká teplota :)
02. 01. 2020 v 23:16Off-line Peta80  (43/187/-)
Jéé, konečně normální vlákno.

Jak už psali přede mnou, nejlepší je asi bavlna nebo sklo, nejhorší asi plastové sítko (obzvlášť když to bude nízkokvalitní plast). Ono si stačí vygúúglit, kolik mikroplastů uvolňují plastové sáčky na čaj (https://www.google.com/search?… ), sítko se sypaným čajem na tom sice bude líp, ale stejně...
02. 01. 2020 v 23:16Off-line Riku  (63/176/110)
Kvalitní potravinářský nerez je netečný na čaj,chemii i potraviny. Poznáž ho,že vezmeš magnet a kov namagnetuje,cili se nepřichytí.
02. 01. 2020 v 23:23Off-line Peta80  (43/187/-)
Riku, jde o to, že kov může (trochu) ničit některé vitamíny, ale jak psal kloudik, výrobci keramických nožů to SILNĚ nafukují. :)

https://www.lidovky.cz/…_ln_veda_ape
02. 01. 2020 v 23:29Off-line Riku  (63/176/110)
Vyrobci keramických nožů jsou doufám za zenitem,nabrousit tento nůž je docela fuška.
03. 01. 2020 v 00:26Off-line kloudik  (38/182/80)
Silverx většina čajů je léčivých i když tohle Teda nejsou čaje ale spíš vývary z bylinek nicméně účinky sou znát :)
03. 01. 2020 v 00:33Off-line tutti66  (30/183/-)
Výluh je čaj. Vývar je vývar.
03. 01. 2020 v 00:40Off-line kloudik  (38/182/80)
No dobře no :D
03. 01. 2020 v 00:41Off-line tutti66  (30/183/-)
On je to rozdíl. Různý kůry a kořínky je potřeba táhnout 30 minut při plném varu. Už je to takový vývar.
03. 01. 2020 v 00:44Off-line Riku  (63/176/110)
Plný var je 100°C a to je šparně.
03. 01. 2020 v 00:46Off-line tutti66  (30/183/-)
Ne když vaříš kořínky a kůru. Jinak z nich nedostaneš účinné látky. A vím co je plný var.
03. 01. 2020 v 00:52Off-line Riku  (63/176/110)
Pardon,už jsem si to našel.
03. 01. 2020 v 00:54Off-line kloudik  (38/182/80)
Riku prosímtě nemel. Některý byliny vyžadují var aby se uvolnily silice nebo jak se temu nadává. Většinou sice stačí jen horká voda, ale ne vždycky
03. 01. 2020 v 00:54Off-line kloudik  (38/182/80)
Super
03. 01. 2020 v 00:55Off-line tutti66  (30/183/-)
Kůra a kořínky jsou tvrdší pletivo. Vyžadují agresivnější podmínky. Musíš rozbít buňky, aby se vylil obsah jejich vakuol. U listů je to snadné. Tam to jde pouhou osmózou.
03. 01. 2020 v 00:59Off-line tutti66  (30/183/-)
Né všechny látky jsou termolabilní. Většinou nechceš z kůry dostávat látky termolabilní látky typu vitamínu C nebo enzymů. Proto můžeš vařit. Listy se většinou nevaří, protože obsahují tyhle cenné látky.
03. 01. 2020 v 01:05Off-line Riku  (63/176/110)
Tutti,nevím sice co meleš,ale budu ti věřit.:-)))))
03. 01. 2020 v 01:07Off-line Riku  (63/176/110)
A teď jsi mé přesvědčil. Děkuji.
03. 01. 2020 v 01:16Off-line tutti66  (30/183/-)
Já většinou zemitou chuť kořenů nesnáším, tak si odvary nedělám. Raději mám tinktury. Dám si 30 kapek a spláchnu trochou vody. A nemusím pít 250 ml a víc odvaru.
03. 01. 2020 v 01:25Off-line kloudik  (38/182/80)
Zemitou chuť taky nemusím ale naštěstí sou i nadzemní části který maj obdobný účinky i když třeba ořechový skořápky taky nejsou nic extra a nahradit se nedají nebo dají, ale ořechy sou zadarmo :D
03. 01. 2020 v 04:30Off-line kloudik  (38/182/80)
Co zas meleš?
03. 01. 2020 v 08:40Off-line VegWan  (23/194/82)
Díky!
03. 01. 2020 v 17:23On-line BussterX  (103/130/150)
Kdybysem pil čaje nějak jakože hobby, tak bysem stoprocentně nepoužíval kovový lžičky ani sítka ani nic... čaj se dá dát do plátěnýho nebo papírovýho pytlíku a vylouhovat to v proculánovým hrncu a míchat dřevěnou nebo porcelánovou tyčinkou... nedělaj to takhle nějak mistři čajovýho obřadu někde v asii?
P.S.: čajem myslím čaj... téééé.... ne vyvařenou kůru z buku, že...
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload