Jaké sítko na louhování čaje je vhodné a jaké bylinky lze sušit z přírody?
Opět netradiční otázka, ale třeba tu někdo je schopný. Nevíte, či je lepší plastové sítko na louhování čaje nebo kovové? Bylo mi řečeno, že kovové nějakým způsobem zabíjí věci v čaji, bohužel jsem se po tom dále nepídil, takže to možná byla jen poplašná zpráva. U plastu zase očekávám, že není vhodné naň lít vroucí vodu (ač tomu tak vždy není - vroucí voda). Chtěl bych si tyhle bylinky vychutnat a jít na to co nejvíce gurmánsky a šetrně, klidně si připlatím, pokud jsou nějaké alternativy. Teď mě ještě napadlo keramické sítko, to nemusí být naprd, ne? Přece jen, hrníčky jsou taktéž keramické, ha! Tak jsem si možná odpověděl sám, ale za názor budu rád :).
Jo a co pijete za čaje, pokud tu někdo taký je? Já si suším třezalku, heřmánek, šípek a lípu, rád bych se přiučil dalším možnostem!
Jo a co pijete za čaje, pokud tu někdo taký je? Já si suším třezalku, heřmánek, šípek a lípu, rád bych se přiučil dalším možnostem!
Jo a ujíždí tu někdo v matéčku? :) To by mě taky dost zajímalo!
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Sítko už mě nezajímá, je tu někdo, kdo si suší bylinky? :-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Když jsem dělal v jedné kavárně, směs se dávala do bavlněných pytlíčků, takže bych volil toto
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Co se týče čajítka, ušij si sáček z přírodního bavlněného plátna, to bude myslím, nejrozumější, a pokud jde o byliny, můžeš začít na jaře kopřivou (chutnal jsem, dá se pít ale není nic moc, jo a netrhej jí na veřejným prostranství, nikdy nevíš, kerej pes na ní čůral), šípek (děsně dobrej), heřmánek (po zalitní horkou vodou z modrá, pak zezelná a nakonec ztmavne trochu do hněda), máta (čerstvá, ne sušená, vynikající). Pokud jde o čaj ujíždím na černým (místo kafe) a matcha.
Lze koupit konvičku se skleněným filtrem. To používám já. Třezalka je v čaji k prdu. Hypericin je spíše rozpustný v méně polárních rozpouštědlech. Tedy je lepší udělat tinkturu. Já piji zelený čaj, bazalku posvátnou, mátu, kopřivu, přesličku a sezóně různé bylinkové směsi. Pozor na třezalku pokud bereš nějaké léky.
Není vhodný brát jí dlouhodobě, podobný účinky má tinktura z šišáku bajkalského. Nejlépe střídat a nebrat žádnou bylinu dlouhodobě. Sušit můžeš v podstatě vše. Doporučuji pořad kouzelné bylinky od ČT1
Já o třezalce četl plno, neboj :) (tohle se mi zalíbilo https://www.bonami.cz/…e-verona-1-l?…)
Máta.
Z čaju mám rád japonské zelené, Genmaichu nebo Senchu. Pak jsou super ind**ké, Darjeelingy nebo ***amy. Taky je dobrý Masala, ale z toho mi je někdy na blití, takže moc ho nepiju. Z Číny asi Pu-erhy nebo bílé čaje. Taky není k zahození Lapsang Souchong nebo Touareg.
V IKEA mají nějakou směs máty, kakaa, šípku a lékořice a ta je hrozně dobrá s mlékem.
Z ochucených nemám favo***y.
Maté mi moc nejede, nemá takovou rozmanitost jako pravý čaj.
Z čaju mám rád japonské zelené, Genmaichu nebo Senchu. Pak jsou super ind**ké, Darjeelingy nebo ***amy. Taky je dobrý Masala, ale z toho mi je někdy na blití, takže moc ho nepiju. Z Číny asi Pu-erhy nebo bílé čaje. Taky není k zahození Lapsang Souchong nebo Touareg.
V IKEA mají nějakou směs máty, kakaa, šípku a lékořice a ta je hrozně dobrá s mlékem.
Z ochucených nemám favo***y.
Maté mi moc nejede, nemá takovou rozmanitost jako pravý čaj.
Tomáši, ty nemáš nasušené babské ucho? Trestuhodná nedbalost.
Jinak suším podběl,petrklíč,černý bez,lipový květ.
Jinak suším podběl,petrklíč,černý bez,lipový květ.
"kovové nějakým způsobem zabíjí věci v čaji" :D :D :D
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Co se luhovani týká, tak to nechavam v kastrolu pod pokličkou cca 10 minut. Používám matu, meduňku, bezinkovej i lipovej květ, kotvičnik, hluchavku, diviznu a vlastně všechno. Jen dávej pozor na účinky. V případě nemoci třeba nesmíš kombinovat bylinky na uvolnění hlenu a proti kašli současné atd atd což je asi jasný, ale jen tak pro sichr. Za zmínku stojí i "pečenej čaj" tzn třeba ostružiny, rybíz, josta nebo jakýkoli kombinace rozsračkuješ, přidáš cukr, ochutíš skořicí nebo co tě zrovna napadne, dáš do menších sklinek a zavaříš.pak stačí jen dát do hrnku sklinku této sračky a zalít horkou vodou. Jo a některý věci jako třeba Lípa vyžadují vodu vařící aby se uvolnily veškerý ty bordely :)
Lumux kov celkově likviduje i některý vitamíny atd akorát sou to jen desetiny procenta tohle zvelučují jen firmy který vyrábí nebo prodávají keramický blbosti ale bohaté stačí ovoce, zeleninu a všechno krájet na větší kusy, uchovávat ve tmě a zbytečně tepelně neupravovat. Největší nepřátelé pro vitamíny sou světlo, kyslík, a vysoká teplota :)
Jéé, konečně normální vlákno.
Jak už psali přede mnou, nejlepší je asi bavlna nebo sklo, nejhorší asi plastové sítko (obzvlášť když to bude nízkokvalitní plast). Ono si stačí vygúúglit, kolik mikroplastů uvolňují plastové sáčky na čaj (https://www.google.com/search?… ), sítko se sypaným čajem na tom sice bude líp, ale stejně...
Jak už psali přede mnou, nejlepší je asi bavlna nebo sklo, nejhorší asi plastové sítko (obzvlášť když to bude nízkokvalitní plast). Ono si stačí vygúúglit, kolik mikroplastů uvolňují plastové sáčky na čaj (https://www.google.com/search?… ), sítko se sypaným čajem na tom sice bude líp, ale stejně...
Kvalitní potravinářský nerez je netečný na čaj,chemii i potraviny. Poznáž ho,že vezmeš magnet a kov namagnetuje,cili se nepřichytí.
Riku, jde o to, že kov může (trochu) ničit některé vitamíny, ale jak psal kloudik, výrobci keramických nožů to SILNĚ nafukují. :)
https://www.lidovky.cz/…_ln_veda_ape
https://www.lidovky.cz/…_ln_veda_ape
Silverx většina čajů je léčivých i když tohle Teda nejsou čaje ale spíš vývary z bylinek nicméně účinky sou znát :)
On je to rozdíl. Různý kůry a kořínky je potřeba táhnout 30 minut při plném varu. Už je to takový vývar.
Riku prosímtě nemel. Některý byliny vyžadují var aby se uvolnily silice nebo jak se temu nadává. Většinou sice stačí jen horká voda, ale ne vždycky
Kůra a kořínky jsou tvrdší pletivo. Vyžadují agresivnější podmínky. Musíš rozbít buňky, aby se vylil obsah jejich vakuol. U listů je to snadné. Tam to jde pouhou osmózou.
Né všechny látky jsou termolabilní. Většinou nechceš z kůry dostávat látky termolabilní látky typu vitamínu C nebo enzymů. Proto můžeš vařit. Listy se většinou nevaří, protože obsahují tyhle cenné látky.
Já většinou zemitou chuť kořenů nesnáším, tak si odvary nedělám. Raději mám tinktury. Dám si 30 kapek a spláchnu trochou vody. A nemusím pít 250 ml a víc odvaru.
Zemitou chuť taky nemusím ale naštěstí sou i nadzemní části který maj obdobný účinky i když třeba ořechový skořápky taky nejsou nic extra a nahradit se nedají nebo dají, ale ořechy sou zadarmo :D
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Kdybysem pil čaje nějak jakože hobby, tak bysem stoprocentně nepoužíval kovový lžičky ani sítka ani nic... čaj se dá dát do plátěnýho nebo papírovýho pytlíku a vylouhovat to v proculánovým hrncu a míchat dřevěnou nebo porcelánovou tyčinkou... nedělaj to takhle nějak mistři čajovýho obřadu někde v asii?
P.S.: čajem myslím čaj... téééé.... ne vyvařenou kůru z buku, že...
P.S.: čajem myslím čaj... téééé.... ne vyvařenou kůru z buku, že...
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.