Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Proč vláda podporuje dlužníky na úkor ostatních/zodpovědných?

29. 03. 2020 v 13:08Off-line Anonym
„Hypotéky, spotřebitelské úvěry, firemní úvěry se prostě zmrazí. Je to hrubé opatření, ale jsme pro, aby se udělalo, “ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok v České televizi.
Není to nefér vůči těm, kteří se chovají zodpovědně a žádné půjčky si nevzali?
Takhle ty nafouklé ceny nemovitostí dolů nepůjdou a s nimi ani nájmy.
29. 03. 2020 v 13:18On-line Lukrecius.01  (51/172/78)
Podle tebe je např. úvěr na zajištění vlastního bydlení nezodpovědnost? To jsi dobrý píčsz.
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
29. 03. 2020 v 13:23On-line rosju  (53/170/78)
Ano,anonymní k***t nedá pokoj.ani v neděli :))
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 13:23Off-line Betonica  (39/191/93)
Je. Je to krajne unfair.

Na druhou stranu. Vzij se do role statu. Nebo lepe, do vudce statu. Treba v Cesku nas zije cca 10,5 mio, z toho polovina, nejmene, nejaky uver ma. Bavime se jen o fyzickych osobach ted. Ruzne, jak pises, hypoteky, spotrebaky, kreditky a tak dale. A ty jako stat(nik) jednoduse nemuzes nechat miliony lidi padnout do dluhove pasti, trebaze to neni fair vuci tem, kteri dluhy nemaji. Kdybys nechal byt jeden milion lidi padnout do exekuci, vyrazne bys tim zpomalil uz tak zpomalenou ekonomiku. Ty lidi by najednou nemeli za co utracet, musel bys jim vyplacet socialni davky a dalsi penize. Mnohem jednodussi je, a asi i levnejsi, nechat jim jejich penize a docasne jim ulevit tim, ze jim u zavazky posunes splatnost, pripadne jich cast smazes.

Totez plati analogicky u firem, jen tam k tomu jeste pridej rovinu zamestnanosti. Firmy bezne jedou v cash flow na nulu. To znamena, ze penize, co vydelaji, nepusti dal, ale investuji nebo vyplati majitelum. Nikdo neche, aby penize lezely ladem a netocily se. Proto firmy hospodari blizko nule, tj. zaplati vydaje (vcetne lidi) a co zbude z prijmu (obratu), skonci bud u majitelu (akcionaru) nebo za hranicema u matek. Provoz se bezne financuje uvery, tj. vyhodnejsi je si penize pujcit za malickej urok nez je mit nasporeny.

Je to bohuzel tak, ze cela ekonomika jede na spotrebu, na obrat, na rostouci HDP a tak. I petilety dite pochopi, ze to nejde do nekonecna, ze se jednou musi tenhle mechanismus zad***, protoze hospoda*** stylem, ze co vydelam, hned utratim a jeste si vezmu uver na provoz, nedava smysl. Deje se to tak ale, protoze kazdej pocita s tim, ze se mu prijmy budou zvedat a bude tak moci pristi mesic, rok pocitat s vyssim obratem (ziskem po zdaneni a nakladech).

No a ted se ukazuje i tem nejodvaznejsim, ze staci jedna pomerne nevyznamna nemoc a vsechno tohle spekulovani na vykon se zastavuje, najednou chybi ten priliv penez od spotrebitelu (lidi neutraci, firmy nepoptavaji a tak dale). Naopak. Spotrebitele jsou opatrni, vyckavaji s vetsimi vydaji, tj. drzi penize. Coz zas zpusobuje pokles hodnot firem, protoze i investori se boji, aby neprisli o penize. Sleduj akcie, jak leti dolu. A sleduj, jak zas leti nahoru, kdyz vlady oznamuji, ze do ekonomiky nalijou bambiliardy hotovosti. Kde ji asi tak vezmou? Kde? Natisknou ji. Jednoduse vydaji dluhopisy, tj. zadluzi stat, prodaji je ve***elum s aktualne ne prilis vyhodnym urocenim a doufaji, ze to ozivi zajem vsech utracet.

Cely je to postaveny na hlavu. Davno se neridime zdravym rozumem. Kdepak. Ridime se produkci a spotrebou. A cim vic, tim lip, protoze na tom stoji soucasna politika vsech statu.

Ceny nemovitosti dolu pujdou jen pomalu a jen o malicko, protoze plati totez, co plati o investicich a hotovosti. Majitele dobre vedi, ze ted je lepsi podrzet hodnoty do doby, nez jejich cena prestane kolisat. Nemovitosti se nekazi, takze pokud nekdo nebude v situaci, ze by musel resit existencni potize, neproda. Naproti tomu najmy zlevnuji uz ted. Je to dusledek zastaveni se kratkodobych pronajmu. Majitele maji najednou hromadu bytu, ktery musi platit a pro ktery neni odbyt. Zvoli tak radeji najem na rok nebo dva, ackoli na tom tolik nevydelaji.
29. 03. 2020 v 13:30Off-line Betonica  (39/191/93)
@Vjaceslav: Nerekl bych, ze je malo bytu. Cechu neni o moc vic, nez jich bylo pred dvaceti lety. Je tedy nasnade se ptat, jak je mozne, ze resime "malo bytu", ackoli je nas priblizne stale stejne? Jestli to neni spis tim, ze mnoho bytu, ktere staly uz davno, jsou prazdne, pripadne neslouzi bydleni... Souhlasim, ze celej proces povoleni, stavby a kolaudace je tragedie, ale nesvadel bych na to vsechno. Osobne bych zarizl spekulace s byty, udelal to tak, jak to ma Skandinavie. Mej bytu kolik chces, ale za prvni neplatis statu nic, za druhy malicko, za kazdy dalsi uz ted stat podoji jak kravu! A plati to i pravnicky osoby, takze Cesi, co by to chteli obejit ucelove zalozenym eserockem, podojime taky.
29. 03. 2020 v 13:40Off-line Anonym
Betonico
ty nájmy neklesají a klesat nebudou, asi jsi popsal výjimečnou situaci v Praze, kde vlivem zavření hranic odpadlo koryto pro Arnbn ždímače. To ale neplatí pro zbytek republiky, tam z ciziny nikdo bydlet nejezdí.
Takže vláda tímhle nefér opatřením defacto zakonzervovala vysoké ceny nájmů a nemovitostí do budoucna. A trvám na tom, že je to kurevsky nefér vůči těm, kteří si tu hypotéku nevzali z obavy, že nebudou mít práci a bydlí v nekřesťanských nájmech. A to nebude málo lidí. Zase tímto opatřením vláda podpořila bohaté a ty s vyššími příjmy, kteří na hypotéky dosáhli.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
29. 03. 2020 v 13:43Off-line Anonym
Jediná šance jak mohla ta dlouhodobá nemovitostní bublina splasknout je nechat ty hypotékaře padnout a s nimi i cenu bytů a nájmů na polovinu. Trh by se vyčistil od spekulantů a bydlet by mohl každý.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 14:40Off-line Betonica  (39/191/93)
@Anonym (ekonom): Spravne ses podival, ze ziju v Praze, proto jsi se oprel do Prahy. Nicmene jsem tu jen kratce a bedlive sleduji vyvoj i jinde, napriklad v Ostrave. A ver nebo ne, i tam je, tedy byla, velka poptavka po air bnb, v Brne totez. Mluvime tedy o vsech mestech a mistech, ve kterych takove byty jsou. A to rozhodne neplati jen pro Prahu, byt ta bude asi nejvice zadana.
Jinak souhlasim, ze odpusteni/posunuti splatnosti uveru neni dobra cesta pro ty, kteri uvery nemaji. Na druhou stranu, jak jsem psal, hromada lidi se zauverovala na hranice svych moznosti (na cemz nesou svuj dil i banky, ze takove uvery poskytly). Pokud budou omezeni trvat dlouho a banky prestanou chtit byt hodne, objevi se skokove vic lidi, kteri budou v pasti se splacenim, protoze na splatky nebudou mit penize, protoze je nebudou mit kde vydelat. Takze z toho vychazi, ze ted je lepsi, ackoli s tim moc nesouhlasim, sanovat ty, kteri uvery maji a zacinaji mit problemy se splacenim, nez mit potom hordy lidi v exekucich, kterym stejne budeme muset penize nejak dat. Bud jako socialni davky, nebo insolvenci, ve ktere jim odpustime velkou cast zavazku, nebo jakkoli jinak. Jednoduchou matematikou jsem si spocital, ze vychazime-li z premisy, ze tato omezeni budou v radu tydnu, maximalne nizsich mesicu, usetrime na soucasne politice posunuti/odpusteni splatnosti, abychom pozdeji mohli z tech samych lidi dal brat dane a ostatni odvody, banky splatky a cely system se postupne zacne vracet k normalnu (ktery povazuji za zvraceny tak ci tak).

Nechat padnout spekulanty... Zajimava socialisticka myslenka. Skoro jak kdyby byl majetek a penize necim spatnym. Ma-li nekdo moznosti, at si koupi, co chce. Na druhou stranu bych z pozice statu nektere komodity reguloval, treba bydleni, viz vyse priklad se Skandinavii.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 14:56Off-line BussterX  (103/130/150)
Cizí majetek je špatnej a měl by se znárodnit, můj majetek je nedotknutelnej a sám mám málo a mělo by se mi přidat.. nějaké dotazy? -_-
29. 03. 2020 v 15:55On-line Richard33  (44/185/80)
Nefér by to bylo, kdyby se "něco odpustilo". Což se neděje. Za mě je mě to tak nějak jedno. Co případně ušetřím pošlu jako mimořádnou splátku (minimálně na ČMSS, kterou mám už skoro zaplacenou).
29. 03. 2020 v 16:06Off-line AliFox  (21/178/62)
Vzít si hypotéku skutečně žádnou nezodpovědnost neznačí.
29. 03. 2020 v 16:15On-line Richard33  (44/185/80)
AliFox: A žít v nájmu je odpovědné? Člověk platí a platí a nic nemá :) V některých oblastech se nájem dost blíží velikosti splátky hypotéky. Takže co je na tom nezodpovědné?
29. 03. 2020 v 16:46Off-line Anonym
Richard33 (40/185/86) NOVÉ
AliFox: A žít v nájmu je odpovědné? Člověk platí a platí a nic nemá :) V některých oblastech se nájem dost blíží velikosti splátky hypotéky.

Nájmy jsou vysoké právě kvůli rozdávaným hypotékám, tím roste poptávka a nabídka z toho těží vysokou cenou. A právě proto jak jsem psal. Žádné odpustky hypotékařům, nechat je padnout , jejich byty prodat za polovinu a hned by bylo dost bytů na trhu nabídka by byla vyšší než poptávka a cena by šla hodně dolů. Tohle neustálé zvýhodňování dlužníků na úkor ostatních je do nebe volající.
29. 03. 2020 v 16:51Off-line Anonym
Betonica:Nechat padnout spekulanty... Zajimava socialisticka myslenka.

Sicialistická? To myslíš vážně? Socialismus je právě co dělají vlády, sanace bank a dlužníků. Svobodný trh by se vyčistil sám a vypadá rozhodně jinak. To co dělají vlády ty balíčky podpory bank a hypoték, to je socialismus a vytváření bublin na trhu, pokřivení nabídky a poptávky, nafouknutí ceny.
Takže socialismus asi zastáváš ty, když se této zvrhlé politiky a protěžování jedné skupiny nad druhou, zastáváš.
29. 03. 2020 v 16:55Off-line igy  (38/173/81)
Kontext, pokud nesledujete pravidelně zprávy:
Schillerová navrhne zrušit daň z nabytí nemovitosti a ztrátu v rozpočtu vyrovná tím, že zruší daňové odpočty na hypotéce.

Což logicky pomůže těm, kteří si kupují nemovitosti za hotové a přitíží těm, kteří si je kupují na hypotéky. Nejspíš příprava, aby bohatí včetně agrofertu a politiků mohli výhodněji skupovat nemovitosti zlevněné krizí a v některých případech i uvolněné krachujícími podniky.
Placený anonym se nejspíš snaží očernit hypotéky, aby vám tento tah vlády tolik nevadil či ho dokonce někteří vítali.
Doporučuji tedy klasické pravidlo "Nekrmte trolla."
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 16:57Off-line Anonym
Betonico
jak k tomu přijde člověk, který celý život dře a šetří, nikdy si nevzal žádnou půjčku. Žije jako prase v chlívku. Utrácí jen za nejnutnější věci k přežití. Nikdy nebyl na dovolené, žádné auta iphony.atd..
Bude za to náležitě potrestán?
A jiný utrácí celý život, nabere si půjčky kde jen může, nesplácí je. Kupuje si drahý žrádlo a chlast, jezdí v leasovaných mercedesech, utrácí za d***y..atd. A takovému stát přispěchá na pomoc až přijde korona a nasype mu do krmítka?
Já tomuhle světu nerozumím.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
29. 03. 2020 v 16:59Off-line Anonym
Igy ty děláš hypotéky že?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 17:01Off-line poklad  (29/177/69)
Proč by to bylo nefér? Vláda těm lidem nic nedává, ty peníze budou muset splatit tak jako tak...
Jen je to logické opatření jelikož řada lidí přišla o práci (ne svojí vinou, ale vinou vlády)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
29. 03. 2020 v 17:02Off-line Anonym
Poklade když si bereš hypotéku musíš nést riziko ty a banka, že nebudeš schopen v budoucnu splácet, nikoliv ostatní daňoví poplatníci za tebe.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
29. 03. 2020 v 18:17Off-line fifotronic  (33/188/92)
To je jen jedna strana problemu. Druhy problem je inflace, ktera ted rychle poroste. Takze zodpovedni lide, kteri maji nasporenou rezervu o svoje nasporene prostredky prichazeji a dluznici nebo ti, kteri se potaci nezodpovedne od vyplaty k vyplate jsou na tom ve vysledku jen lip..

A i kdyz vas vyhodi z prace, tak pokud mate nejakou rezervu na uctu, nemate narok na socialni podpory, ale pokud jste zadluzeny alkoholik s peti detma, tak jeste dostanete stedry prispevek..
29. 03. 2020 v 18:34Off-line Anonym
Fifotronik: Takze zodpovedni lide, kteri maji nasporenou rezervu o svoje nasporene prostredky prichazeji a dluznici nebo ti, kteri se potaci nezodpovedne od vyplaty k vyplate jsou na tom ve vysledku jen lip..

Přesně tak. Proto tomu na tomto světě nerozumím.
29. 03. 2020 v 18:44Off-line BussterX  (103/130/150)
Abys dostal hypotéku na barák tak musíš mít naspořeno... něco zaplatíš ty, zbytek je úvěr... a pak 20 - 30 let splácíš, možná to budou splácet eště tvoje děcka... neplatíš ale někomu cizímu nájem... nemíchej laskavě dohromady lidi co si berou jeden úvěr za druhým aby zaplatili svoje dluhy z minula nebo aby jeli na drahou dovolenou s lidima co se zadlužili aby bydleli ve svým a zodpovědně řeší otázku bydlení pro sebe a svoje potomky... dík
29. 03. 2020 v 19:07Off-line Anonym
Budu to míchat, protože je to úplně jedno. Navíc vláda rozdává plošně a nikoho nerozlišuje. Půjčky jsou zlo. Navíc pokud by si ta hloupá tupá masa ty půjčky nebrala, tak by musela vláda vymyslet něco pro lidi, např. výstavbu státních bytů a nepakovaly by se na tom lichváři a banky a tisíce překupníků.
29. 03. 2020 v 19:37On-line Richard33  (44/185/80)
Anonym (ekonom): Tak si šetři (i když běžný úrok plus daň z příjmů z úroku) nepokryje inflaci. Hodně štěstí :)
29. 03. 2020 v 19:58Off-line Anonym
Tak si šetři (i když běžný úrok plus daň z příjmů z úroku) nepokryje inflaci. Hodně štěstí :)
a přesně takhle se vysmívají poctivým ti, kteří si napůjčovali miliony už celá desetiletí. Všechno jenom vzduch nafouknutá bublina dluhů.
29. 03. 2020 v 22:20Off-line EitherOr  (28/194/73)
Osobně si myslím, že k tomuto kroku přistupuje vláda pozdě, například v Maďarsku zavedl Viktor Orbán dluhové moratorium hned poté, co Maďarsko přistoupilo k mimořádným opatřením.

Většina dlužníků by za normálních podmínek byla schopna splácet. Pokud by vláda nechala upadnout velké množství firem i jednotlivců do insolvence, pouze by to vyvolalo lavinový efekt.

Máš pravdu, že současná situace bude výhodná pro dlužníky, ale z jiného důvodu. Aby bankám nedošla likvidita, bude muset centrální banka přistoupit ke kvantitativnímu uvolňování. To v důsledku lidem znehodnotí úspory, naopak dlužníci budou své dluhy splácet devalvovanými penězi. Taktéž ceny nemovtostí vzrostou, což bude přínosem pro lidi, kteří v současnosti spláci hypotéku. Nicméně mnoho lepších řešení v situaci, kdy ekonomiku limituje nedostatečná nabídka peněz, se nenabízí.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload