Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Studium medicíny a práce lékaře a štěstí

10. 05. 2020 v 13:30Off-line Anonym
Zdravím všechny, momentálně z karantény. Byl bych rád za sdílení zkušeností studentů medicíny a lékařů i postřehy a názory "obyčejných smrtelníků" :-). Je mi 17, jsem gymplák a přemýšlím co za VŠ a tak nějak si koketuju s myšlenkou býti lékařem.

Doktorem jsem chtěl být už dávno několik let, dostal jsem se tak třeba k tomu, že občas učím první pomoc a trošku si k tomu čichl. Tak rok, možná dva, zpátky jsem od této myšlenky ale upustil, protože jsem si říkal, že se mi nechce tomu "tak moc" obětovat, dělat noční, nemít sociální a osobní život a vlastně promrhat mládí na úkor kariéry, která pro mě rozhodně NEní vším. Obětovat nervy, zdraví, mládí, vztahy, svobodu jenom kvůli kariéře by mi rozhodně štěstí nepřineslo. A štěstí mám v žebříčku prio*** na prvním místě, ovšem samo o sobě se skládá z níže postavených prio*** - kariéry, vztahů, svobody, zdraví atd. a všechno to níže postavené by mělo být v harmonii, abych dosáhl štěstí :-).

Učím se dost dobře, IQ percentil mám podle MENSA nad 99 a nic mi zas takový problém nedělá, mám i nějakou sebe-disciplínu, nebojím se toho, že bych to studium nezvládl. Nechtěl bych se ale kvůli studiu vzdát spontánnosti, svobody, cestování, spánku (no dobře, občas s učením nebo prací do noci počítám, ale rozhodně bych to nechtěl mít na denním pořádku), sportu, přátel nebo lásky atd... Zase nejsem typ člověka, co by potřeboval strávit každou noc na párty nebo na učení úplně kašlal. Je to studium fakt "tak moc" náročné, že se nedělá nic jiného, než že se učí a není na nic jiného čas, nebo se to moc hrotí? Když mám nějaké předpoklady pro učení a mám v sobě kus flegmatika, kterého zase nic moc tak nenervuje a nic moc nehrotím, jak bych to mohl snášet? (Myslím si, že horší to bude mít neurotik a že asi záleží i na osobnosti každého člověka.)

Pitevny a různých "chuťovek" se rozhodně neděsím, osobně s tím nemám žádný problém.

Avšak trošku se děsím lidí. Nejsem vyloženě introvert a jsem poměrně nekonfliktní a přátelský, ale vídat nějaké konfliktní, protivné a hloupé pacienty se trošku bojím. Bojím se, že bych pak byl zahořklý časem a měl lidí plné zuby, protože většinou mi stačí málo na změnu nálady -_-. Je to zbytečný strach a dá se na to zvyknout, nebo je to fakt v práci lékaře nepříjemné? Jedna lékařka mi povídala, že dělala napřed gyndu, že ji to bavilo, ale absolutně neměla nervy na ty hormony poznamenané těhotné ženské, tak šla radši na chirurgii, kde lidi "drží hubu a neserou ji".

A tak obecně by mě hlavně zajímalo, jak je to s tím časem a svobodou, nejen medika, ale i lékaře. Mít jako hlavní a jedinou životní náplň práci rozhodně nehodlám :D. Dá se to, nebo je to fakt tak blbé, jak se říká?

Závěrem, povolání lékaře jako takové by mě dost bavilo a myslím si, že na to mám, jenom to není jediná věc, co bych od života chtěl. Děkuji za váš čas a případné rozhřešení, krásný (tý)den přeji :D.
10. 05. 2020 v 14:17Off-line LukynCalda  (22/175/70)
Proč je tento příspěvek úplně stejný jak na zpovědnici?!
10. 05. 2020 v 14:30Off-line Kuliferda  (53/173/74)
Pro někoho je štěstí to, že učiní někoho šťastným a to spousta lékařů dokáže.
Klobouk dolů před těmi, kteří to dokážou.
10. 05. 2020 v 16:55Off-line i8051  (53/184/97)
Hele, ja si myslim, ze to mas v sobe dostatecne srovnany a ze se umis rozhodnout sam a svedomite. Ze mas na prvnim miste v zivote stesti, je super, to je spravny. Ted jen prijit na to, co ti to stesti prinese. Pokud pro tebe bude povolani lekare stestim, tak jdi do toho, sice bys asi musel prekonat ty "nestastny roky studia", ale vysledek to prinese. Narocny to asi bude, ale kdyz se umis ucit a mas i motivaci, tak bys to mohl dat. No a pokud jsi introvert a stvali by te mluvici pacienti, tak jeste muzes jit na patologii, tam jsou "pacienti" zticha :-)
10. 05. 2020 v 17:32Off-line Hypatia  (31/185/72)
Až vystuduješ medicínu a budeš dělat cokoli jiného než internu (popř. chirurgii), tak budeš na tom dobře s časem a mládí Ti neuteče. Je to běh na delší dobu, ale zase uvidíš spoustu zajímavých věcí. P.S. Patologie je mimochodem nejlepší obor :D.
10. 05. 2020 v 19:59Off-line klucinek  (33/176/75)
Hele pokud tím nechceš žít, nedějel to. Být lékař je poslaní, ne povolání. Zní to sice jako blbá fráze, ale na 1000% pravdivá. Osobně jsem se taky rozhodoval mezi medicínou a elektronikou. Nakonec jsem ze strachu že bych medicínu nedal a navíc kvůli finanční situaci, šel studovat elektroniku. Baví mě chirurgie a onkologie, je to můj druhej největší koníček a dnes mě mrzí že jsem to nešel studovat. Mám pár známých v oboru medicíny. Povolání lékaře, pokud se nejedná o obvoďáka, je jeden obrovský nátlak, shon, velmi neuspořádaný životní styl plný zodpovědnosti a svědomí a psychyckýho vypětí. Musíš počítat s téměř nulovým osobním životem (mě samotnému zachránil život chirurg který musel odejít z oslavy narozenin svého syna), spoustou dlouhých směn. Ale todle vše je kompenzovaný pocitem že jsi někomu zpět daroval to nejccenější... a to život. Nejsou to moje vymyšlený slova, ale řekne ti to každej lékař který svou práci nedělá z povinnosti.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
10. 05. 2020 v 21:06Off-line Peta80  (43/187/-)
Anonyme, a jakém oboru uvažuješ, že bys dělal?

Jinak anatomie je prý náročná (je to obrovské množství dat).
10. 05. 2020 v 21:30Off-line Hypatia  (31/185/72)
Anatomie je to nejlehčí na medicíně.
10. 05. 2020 v 22:08Off-line Plysshak  (26/171/60)
Pokud máš nějaký vztah k biologii, fyzice nebo chemii, nepřemýšlel jsi taky o vědeckém oboru? To je sice náročné na studium taky, ale není to takový nápor - co třeba biochemie, astrofyzika, nanotechnologie, nebo molekulární biologie? A věda je koneckonců v současnosti cool. (Neříkám, že vědu nelze dělat z medicíny, ale spíše se očekává praxe...)
10. 05. 2020 v 22:14Off-line Kuliferda  (53/173/74)
Forenzní genetika,to je super
12. 05. 2020 v 10:26Off-line Betonica  (39/191/93)
Prijde mi uplne zbytecne ptat se cizich lidi na webu, co si mysli o tvem studiu. To musis rozhodnout ty sam.

Mam mnoho pratel lekaru, humannich i veterinarnich. A ano, roky stravili studiem, aby se dostali na fakultu, aby ji dokoncili, aby zvladli atestace, aby...

Na druhou stranu. Jeden kamarad je zubar a je spokojeny. Kamaradka je lekarkou v hospici a je spokojena. Dalsi je veterinar a je taky spokojeny. Proste si vybrali svuj obor a jsou radi, ze jsou v nem, ackoli jsou dny, kdy je toho na ne moc. Coz ale plati pro kazdy obor, nekdy je toho moc na vsechny.

Obetovat neco? Nemusis nutne neco obetovat. Studium mediciny je narocne na objem informaci, souvislosti mezi nimi a tedy i cas. Mam ale znamou, ktera studovala LF MU a k tomu od druheho rocniku chemarnu na VUT a do toho ucila na jazykovce. Ano, nechodila s nama pa*** tak casto, ale na pivo nebo vikend s nama obcas zasla. Dnes kocena pracuje pro med. firmu, ktera vyrabi kardiostimulatory, zije stridave v Cesku a ve Svycarsku a je stastna, protoze ma praci, kterou vzdycky chtela.

Takze za me: Pokud chces byt lekarem, bud jim. Ocividne vis, do ceho jdes, takze to zvladnes. Zvladli jini, neni duvod, abys to nedal.

Nocni delat nemusis ani jako lekar. Muzes pracovat ve vyzkumu, zustat na fakulte a ucit, stat se vedcem v mezinarodnim tymu, pracovat ve sve ordinaci... Moznosti maji lekari mrak, staci si jen vybrat a jit za tim, co clovek chce.
12. 05. 2020 v 23:11Off-line dimelo  (30/170/57)
Přesně tohle jsem řešil před 8 lety i já.....nakonec jsem se vydal jinou cestou a občas toho lituju, ale kdo ví,jak bych mluvil, kdybych teď byl lékař:D. Pokud nechceš, aby tě srali lidi, tak zkus třeba chemii, v laborce budeš mít klid:D
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload