Darování krve - gay

18. 03. 2022 v 08:46
Anonym

Ahoj, chce se vámi podělit o mou zkušenost. Byl jsem pravidelný dárce krve. Nicméně v posledním roce jsem udělal svůj comming out, kdy jsem si definitivně uvědomil, že jsem gay. Provozuji aktivně sex, ale vždy bezpečně, s kondomem. Při posledním darování krve mě nicméně vyřadili z důvodu sexu s muži. Ptal jsem se lékařky, že nerozumím vyřazení z dárcovství, když provozuji pouze bezpečný sex, sdělila mi, že jsme riziková skupina. Současně jsem se jí ptal, že pokud bych měl sex jen se ženami, a to nechráněný bez kondomu, tak darovat mohu, řekla mi, že v podstatě ano, jelikož v dotazníku se neptají na nechráněný sex se ženami. To mě upřímně zarazilo, takže dle konzultace s lékařkou jsou HETERÁCI imunní proti nakáze HIV/Syfilis, jelikož HIV/Syfilis se můžou nakazit pouze gayové, takže asi tak :-) Otázku nějaké diskriminace jsem už neměl sílu řešit.

Hiv/Sifilisis a vše ostatní mohou chytit všichni.Nevím,co paní doktorka Ti za volovinu říkala!!
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Taky to nechápu. Holku můžeš píchat do p***le a můžeš být dárce, ale jak píchneš kluka tak ahoj.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit

Ahoj, máš pravdu aj ty, ale aj lekárka. Som tiež lekár najmä s pracovnými skúsenosťami s gaymi a moja skúsenosť a štatistika nepustí - celkovo správanie gayov je rizikové a nie je to porovnateľné s heterosexuálmi. Štatisticky sú napríklad zo 100 mužov 6 gayovia. Z tých 6 gayov sa minimálne až 3 správajú sexuálne rizikovo. Keby to bolo porovnateľné, tak z tých 94 heterosexuálov by bolo zvýšené riziko infekcie HIV minimálne 50 % (u gayov je tu tuším okolo 60 %, každý rok to nejako kolíše okolo tohto percenta). Iste, raz asi príde čas, kedy sa to bude musieť prehodnotiť, ale zatiaľ tomu dáta nepomáhajú. Ja mám takisto veľmi negatívne skúsenosti so správaním homosexuálov a je jedno, či ide o sexuálne alebo iné správanie, či ide o single alebo zadaných. No a samozrejme - tiež štatistika - gay komunita je relatívne malá, čiže v nej skôr natrafíš na HIV+ gaya, ako heterosexuál vo veľkej komunite narazí na HIV+ heterosexuála. Mohli by sme debatovať o tom, ako znížiť túto rizikovosť v správaní gayov, ale nemyslím si, že by sa to stretlo s verejným pochopením. Keď počujem, že HIV+ muž hľadá niekoho na sex bez ochrany len kvôli tomu, že aktuálne je v krvi na nule, tak sa mi rozum 5-krát zastaví. A dokonca tiež práve kvôli vyhnutiu sa pocitu stigmatizácie niekedy aj zataja, že sú HIV+, lebo sú liečení. Práve že ja si skôr myslím, že LGBT komunita začína chcieť mať "imunitu" na všetko a teda ona si najviac vydobýva práva robiť si čo chce, kedy chce a ako chce, no sebavýchova sa týka tak homosexuála, ako aj heterosexuála a iná sexualita nie je ospravedlnením za svoje nevhodné až amorálne správanie.
A myslím si, že je super, že si svoju sexuálnu aktivitu v dotazníku priznal, lebo mnohí by práve z pocitu diskriminácie klamali... Akurát ti to lekárka mala vysvetliť, pretože podala vysvetlenie typu: "Slnko je žlté, ale mne kázali hovoriť, že je modré." Proste na základe svojich skúseností potvrdzujem, že to má svoje opodstatnenie práve kvôli malej veľkosti gay komunity a nikde nemôžeme operovať stopercentnou spoľahlivosťou kondómov, ak už raz spávam s človekom, o sexuálnej histórii ktorého nič neviem alebo mu ju minimálne nemôžem veriť.
A myslím si, že je super, že si svoju sexuálnu aktivitu v dotazníku priznal, lebo mnohí by práve z pocitu diskriminácie klamali... Akurát ti to lekárka mala vysvetliť, pretože podala vysvetlenie typu: "Slnko je žlté, ale mne kázali hovoriť, že je modré." Proste na základe svojich skúseností potvrdzujem, že to má svoje opodstatnenie práve kvôli malej veľkosti gay komunity a nikde nemôžeme operovať stopercentnou spoľahlivosťou kondómov, ak už raz spávam s človekom, o sexuálnej histórii ktorého nič neviem alebo mu ju minimálne nemôžem veriť.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

18. 03. 2022 v 12:41
Anonym

Díky za komentář. Nicméně jsem o této mé zkušenosti hovořil s mým kamarádem, který je sice jen praktický lékař. Říkal mi, že gayové jsou sice hodnocení jako riziková skupina, ale je to dáno tím, že je u nás vyšší podíl HIV pozitivní. Ten vyšší podíl HIV pozitivních je dán tím, že se více testujeme. Není to dáno pouze nějakou promiskuitou, jelikož heteráci mají taky velice často promiskuitní chování (znám takových chlapů hodně z mé práce, kdy na nějaké party vždy uloví nějakou buchtu na sex). Heteráci se testují mnohém méně než gayové, jelikož si přenos nějaké nemoci ani nepřipustí. A taky nemám v hlavě nasrané, pokud vím, že mě čeká "jednorázový úlet" tak jsem si dobře vědom možných rizikových praktik. Takže kondom je u mě naprostý základ a potom má další zásadu, že nikdy nekouřím penisy, max. se nechám uspokojit. Občas mi stačí i pouhé mazlení. Takže si říkám, kdo je ve větším riziku? Já, který provozuje bezpečný sex nebo heterák, který se vůbec nijak nechrání???
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit

Mam za to, ze se stejne vsechny vzorky testuji, takze se ohanet vyssi rizikovosti v kontextu HIV, je asi mimo misu :-)

Jejich smůla, je super, že někdo myslí na ostatní, a nemá fobii z jehel- /závidím/ a pak tohle...:-((
Nahlásit

18. 03. 2022 v 13:58
Anonym

Byl jsem dárce krve 8 let, a když mě vyřadili, tak jsem si připadal jako největší špína. Když jsem někdy viděl ty individua, které chodí darovat krev, tak jsem nechápal, kdo vše může darovat. Takže, když mě označila za rizikového člověka, tak mě to šíleně vytočilo a zklamalo. Ale kdybych za rok od vyřazení přišel se se zaregistrovat do jiného krevního centra a uvedl, že nespím s muži, tak je zase vše ok. To mi přijde velice úsměvné. Jsem člověk, který se chrání, jedná narovinu. Ale evidentně, kdybych v dotazníku zapřel sex s muži, tak mohu darovat krev dál. A upřímně si myslím, ne vždy dárci vyplňují dotazník pravdivě, nebo když se jich v dotazníku neptají na nechráněný sex se ženou, tak taky v pohodě projdou. Takže upřímnost a poctivost se ve zdravotnictví nenosí.

Dával jsem krev od r 1977 celkem 58x , pak po ruce 1980 když se začalo víc mluvit o AIDS tak v dotazníku byla i kolanka zda jsi gay. A někdy kolem r. 2010 se změnil zda paří dárce do rizikové skupiny. Tam již byli všichni co se chovají rizikově - střídají partnerky.
Já jsem nikdy nestřídal a provozoval jsem bezpečný sex tak jsem tu kolonku vždy zakrouzkoval že ne za krev jsem daroval
Tak pokud anonym se nechoval rizikově tak nemusel uvádět svou orientaci. Tedy pokud nestřídal kluky jak na běžícím pásu
Já jsem nikdy nestřídal a provozoval jsem bezpečný sex tak jsem tu kolonku vždy zakrouzkoval že ne za krev jsem daroval
Tak pokud anonym se nechoval rizikově tak nemusel uvádět svou orientaci. Tedy pokud nestřídal kluky jak na běžícím pásu
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.