Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Zákaz vývozu potravin ze země

23. 04. 2022 v 15:09Off-line tatrman  (27/-/-)
Indonézie začala podle mě vlnu zákazů...které budou následovat ostatní země. Moje předpověď. Země si budou chránit svoji soběstačnost v potravinách a zakážou vývoz do ciziny. ČR to ale neudělá a bude dál vyvážet, až jí dojdou zásoby vlastních potravin, bude je draho nakupovat zpět v cizině u překupníků. Takhle bych to viděl příští 2-3 roky.
Co myslíte vy?
23. 04. 2022 v 15:22On-line Tygr728  (30/190/90)
V jídle by sme měli být soběstační, vláda by měla dělat kroky které k soběstačnosti povedou, ne opak. Dovážet se má to co neumíme (banány) nezvládneme (vychlastáme víc vína než sme schopný z hroznů udělat) nebo chceme (třeba nějaký dobrý rumy, whiskey, zahraniční speciality apod.)
Ale vyvážet třeba dobrý hovězí nebo mlíko do německa a zptátky vzít opad pro východní lůzu? To je špatně.
V případě potřeby jako je riziko nedostatku klidně zakázat vývoz ven a zvýšit produkci. Např obilí které se vypěstuje v letošním roce je už rozprodané do zahraničí. Komu pak budeme děkovat za drahej chleba?
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 4  Nahlásit
23. 04. 2022 v 16:23Off-line BaseZax  (27/-/-)
Hele... je vidět, že tomu ani jeden z vás nerozumí. Nastudujte si nejdřív něco o mezinárodním obchodu (se zaměřením na komparativní výhody). A pak něco mluvte.

Navíc, jsme součástí Evropské unie, takže zavřít hranice nemůžeme - a to je dobře. :) Protože například produkce masa na našem území pokrývá spotřebu lidí asi jen z 50%.
Souhlasím - 9   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 04. 2022 v 16:57Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tygr728: Zbavení se povinnosti přimíchávat řepku do paliv soběstačnost zvýší, protože nebude tak výhodné řepku pěstovat, to myslím že vláda už udělala a je to narovnání pokřiveného trhu kde stát uměle snížil soběstačnost.

Stejně tak by ji ovlivnilo zrušení přílišného omezení GMO potravin. Ale tohle visí na eurosvazu.

Co problém ze soběstačností zvýší jsou jakékoliv nápady na omezení odběru plynu z Ruska. Bez plynu se nevyrobí hnojiva, bez hnojiv poklesnou výnosy na polích. Nutno říct že 14% hnojiv pocházelo z ruska a zbytek hnojiv v EU je na rusku z velké části závislý. Stejně tak je UA i RF velkými producenty potravin

Komu budeme děkovat za drahej chleba? Na můžeme si vybrat.
- Putinovy že začal válku a páchal masové vraždy (nikoliv genocidu. Netřídil to podle rasy) a válku pořád vede což prohlubuje problém.
- Skopčákům za to že chlastaj zelenou a zbavují se jaderek (s nimi by bylo víc plynu pro hnojiva)
- Našim i evropským politikům (včetně a vlastně hlavně melounům) že centrálně plánovaly a křivili trh z ideologických důvodů
- Světovým (i našim) politikům že se nesnaží konflikt na ukrajině uklidnit, ale spíš jen víc ještě víc vyhrotit a prodloužit. Nějak je totiž neslyším říkat ci putin získá tím že ukončí válku. Jediný možný zisk který je v tomhle konfliktu je pro putina územní a surovinoví když bude pokračovat s válkou. Takže pokud vyloženě neprohraje, pokud mu nenabídneme něco jiného místo kusu ukrajiny co by mu vykompenzovaly škody na rusku které mu způsobyly odvetné sankce západu, tak ve válce bude pokračovat dokud bude mít čím. Neříkám že putin je v právu, o to nejde, jde o to že očividně metoda biče nefunguje, a je třeba přihodit cukr.

A než někdo začne nadávat na globalizaci, díky globalizaci jsme ten levnej chleba doteď měli. Teď přecházíme na částečně deglobalizované ceny, které jsou nutně větší. Deglobalizovaná společnost je méně efektivní, vše je dražší a všichni jsou chudší. Chceme levnej chleba? Bez globalizace to nepůjde.
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
23. 04. 2022 v 18:21Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Jezi, já jsem sice mladý ucho, ale co čtu a slyším ze všech stran, tak leda v p***li soběstačnost. Když se někoho optám, tak slyším, že v obchodech byly poloprázdný regály a na kde co se stály fronty. Mlíko prý odpoledne nebylo a maso, to byl regulérní VIP kšeft. A na skoro všechno člověk potřeboval známosti nebo někoho podmazat.
Tak kde máš tu soběstačnost? Dík, ale k takové "soběstačnosti" se fakt vracet nechci.
Souhlasím - 7   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
23. 04. 2022 v 18:31Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Nebo mi chceš tvrdit, že když jsem si za komančů v pátek večer řekl, že chci na víkend kilo zadního hovězího, tak jsem prostě mohl jít a koupit si je? Dneska klidně můžu, a nemusím kvůli tomu stát frontu, podplácet řezníka nebo s ním být kámoš. Šlo to i tehdy?
A místo hovězího si klidně zařaď cokoliv jinýho (mléčný výrobky, pečivo, zeleninu atd atd).
23. 04. 2022 v 19:08Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jez1920FC22: Hmm... takže chceš soběstačnost s potravinami? No a co vybavení na jejich zpracování? Třeba rusové kteří mají pekárny z 90% vybavené z Evropy najednou zjistily že nemaj přístup k náhradním dílům a až dojdou skladové zásoby, tak toho moc neupečou,... K čemu ti pak je obilí?
23. 04. 2022 v 19:23Off-line tatrman  (27/-/-)
Artenekotorer:Neříkám že putin je v právu, o to nejde,

tady se budeme lišit Artene, já myslím, že o to jde v prvé řadě. Ty bys třeba vyjednával a ustupoval teroristovi v jeho požadavcích?
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 04. 2022 v 19:26Off-line tatrman  (27/-/-)
Art: Deglobalizovaná společnost je méně efektivní, vše je dražší a všichni jsou chudší. Chceme levnej chleba? Bez globalizace to nepůjde.

Ale půjde a líp než si myslíš. Především se rozšíří možnosti zaměstnání a tím se sníží chudoba a zvýší nabídka volných míst - pestřejší výběr.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 04. 2022 v 20:59On-line Tygr728  (30/190/90)
K tomu co psal Arten - no nechápu to, proč by měl být chleba levnější díky globalizaci. Já osobně jsem názoru že globalizace je ve finále jen ke škodě, proto nerozumím v čem nám zlevňuje chleba. Kvalitní, skutečně kvalitní chleba se dá blbě sehnat, jen v některých malých pekárnách.

K tomu co psal Tommen, Já jsem názoru že to je propaganda, lidé měli normálně dostatek kvalitního, fakt kvalitního jídla, na vesnicích si to často chovali sami, třeba hovězího zrovna tolik nebylo, ale celkově z nadhledu byl potrvainový dostatek pro všechny.

No a k tomu co napsala Tatra ohledně Vladimiroviče, buď tedy jsme názoru že Putin je novodobý Hitler, ale pak pojdme válčit, nebo je to jinak a v tom jsou jiné zájmy. Pak ale záleží jestli chceme aby válka na UK skončila, pokud ano, odpovězme na viz. výše, pokud ne...tak ale neříkejme že chceme mír.
23. 04. 2022 v 21:33Off-line tatrman  (27/-/-)
Tygr:Já osobně jsem názoru že globalizace je ve finále jen ke škodě, proto nerozumím v čem nám zlevňuje chleba.

Rád ti to vysvětlím, jak to myslel zastánce globalizace artenkotorer.:)
Všichni globalizátoři říkají totiž to stejné. Totiž že výroba má probíhat jen tam,kde jsou nízké náklady např na mzdy, energie, nájmy, suroviny, vodu a nevím co ještě. Čili jestliže v Indii je schopen Ind upéct chleba za osminu nákladů než český pekař,tak by se mělo péct v Indii a prodávat za draho s přirážkou v Čechách. Vydělá na tom Ind menší část a větší část překupník. To je globalizace v kostce.(chleba byl samozřejmě jen příklad/určitě by ztvrdnul/ ale dosaď si tam třeba mobil nebo pračku, PC a cokoliv jinýho z Číny.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
23. 04. 2022 v 21:37Off-line tatrman  (27/-/-)
Tygr:No a k tomu co napsala Tatra ohledně Vladimiroviče, buď tedy jsme názoru že Putin je novodobý Hitler, ale pak pojdme válčit, nebo je to jinak a v tom jsou jiné zájmy. Pak ale záleží jestli chceme aby válka na UK skončila, pokud ano, odpovězme na viz. výše, pokud ne...tak ale neříkejme že chceme mír.

tygře nerozumím tvojí otázce, mír nechce především Rusko, jinak by přece neprovádělo "speciálnuju vajenskuju operáciu" na území jiného svrchovaného státu. Alejestli sis myslel, že mír se dělá tak, že se vzdáme všeho svého území ve prospěch okupanta, tak to jo...
23. 04. 2022 v 22:24Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tygr728: Slyšel jsi někdo slovo specializace? Představit si to na globálním měřítku je obtížnější, tak ti to ukážu na menším.
Představ si že máš středověkou vesnici kde žije pár lidi. Každej z nich jede na samostatnost, každej si pěstuje potraviny a chová zvířata pro sebe, každej si ve vlastní kovárně dělá nářadí, každej si dělá svoje boty, svoje oblečení,...
Vs vesnice kde máš dedikovanýho kováře, farmáře, ševce, tkalce,... kteří se na svoji práci specializují.
Který z těch dvou modelů je efektivnější a kde tedy jsou lidi bohatší? No zřejmě v tom druhém, protože nespecializovaní jedinci nemají čas si vyrobit všechno co potřebují, zatímco ve specializované se to zvládá.

A jak se to škáluje do současnosti mezi státy? No ve velký fabrice vyrobíš víc než v malí, ale potřebuješ na to méně zrdojů a lidí. Je tedy výhodnější postavit pár megafabrik (tomu principu se říká úspory z rozsahu), než aby každý stát měl minitovárničku tak akorát pro jeho potřeby. Ty úspory jsou fakt obrovský a ty nám zajišťují nízké ceny a tím nám poskytují bohatství.
Dalším bodem jsou náklady obětovaných příležitostí kdy kvůli tomu že chceš potravinovou soběstačnost obětuješ práce s vyšší přidanou. Stát tedy vydělá míň.

A proč by měl být levnější chleba? Protože nejde jen o pekárny. Jde i o obilí, zpracování obilí, vybavení pekáren,... Je toho opravdu hodně a bez globalizace zdraží všechno.
23. 04. 2022 v 22:37Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: "tady se budeme lišit Artene, já myslím, že o to jde v prvé řadě. Ty bys třeba vyjednával a ustupoval teroristovi v jeho požadavcích?"

No v první řadě bych se podíval na náklady a to nejen finanční. Pokud je výhodnější vyjednávat tak vyjednávat. Každý den války znamená další mrtvé ukrajince a to je jeden z těch nákladů. Pokud putina doženeš do stavu že vzdáním se nemá co získat, tak logicky bude válčit do posledního rusa, či ukrajince, podle toho co dojde dřív. Protože jen jedna strana má atomovky, tak hádám že ukrajinci dojdou dřív a protože v NATO nejsou i***ti se sebevražednými sklony, tak do 3. světoví války nepůjdou a tak to putinovy projde. Získá si nějaký lehce radioakivní území a spoustu nerostných surovin. Mimochodem, rusko už prej mluví o tom že USA na ukrajině udělá false flag jadernej úder... což znamená že si chystaj půdu pro to aby jejich propaganda zvládla vysvětlit ruským občanům a občanům jejich spojenců že ty atomovky ruský nebyly.

Pro nás jsou ty náklady "jen" drahej chleba, snížení životní úrovně, zvýšené riziko nástupu k moci osob zastupující extrémistické názorové proudy,...
Takže tak nějak vidím, že pouze i***t nechce zlepšit svoje vyhlídky vyjednáváním.
24. 04. 2022 v 00:25Off-line TommenBaratheon  (20/174/74)
Tygře, ty vole... Na jakých vesnicích si co chovali? Na těch, kde jim všechno sebrali a znárodnili, a v lepším případě jim milostivě dovolili na tom jejich bývalým majetku dělat za pár šupů?
Potravinovej dostatek nebyl ani omylem. Jo, bylo možná relativně dost na to, aby lidi měli co žrát a moc nedržkovali, ale srovnej to s dneškem...
"dostatek kvalitního, fakt kvalitního jídla" - to kvalitní jídlo si v pohodě koupím i dneska, mám obrovskej výběr, v množství jaký budu chtít, bez front , úplatků nebo lezení někomu do ř**i. A v přepočtu na dnešní peníze i za míň.
Za komančů? Na většinu toho, co si dneska koupím kdykoliv se mi zachce, bych tehdy musel buď stát frontu (a to ještě bez záruky že se na mě dostane) nebo někoho podplatit aby mi to sehnal.
Mám milión důvodů proč ten z******j režim nenávidět, i když jsem ho sám nezažil. Ale rodina nezapomíná na ty svinstva, co jí ta rudá špína ve svý historii provedla. Kdo se toho zastává, ten by měl viset na krátký oprátce (jak to měli ti zlatí komunisti ve zvyku, aby to náhodou nebylo moc rychlý) nebo minimálně dřepět ve smradlavým kriminálu zrovna tak, jako ti, který tam ten bolševickej ksindl poslal.
24. 04. 2022 v 01:42Off-line Riku  (63/176/110)
Tak to já mám pech. Když si vzpomenu,že chci v pátek flákotu kvalitního hovězího z ml. bejka, tak mám smůlu. Jó flákotu z vyslovžilé krávy možná seženu. Když chci dobré maso,tak až v okr. městě.
24. 04. 2022 v 02:28Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Hmm... tak Rusko žádá kanadu aby USA rozmluvily jaderný útok na ukrajině... Naposled když jsem šel spát s podobnými zprávami tak to bylo že rusové tvrdily že nic nebude a vzbudil jsem se a na UA válka.
https://nitter.net/…040770580481#m

Hádám že USA povedou svoji provokaci Iskanderem z ruského území, od amerických vojáků v ruských uniformách co umí jen rusky a na rozkazu bude podepsán "putin"... zajímalo by mě zda potom si třeba tatrman řekne že možná s teroristy se vyjednávat mělo...nebo mávne jen rukou a bude říkat že s teroristy se nevyjednává bez ohledu na to kolik ukrajinců i následkem tohoto přístupu kvůli tomu zemře.
24. 04. 2022 v 09:32Off-line tatrman  (27/-/-)
Art:Takže tak nějak vidím, že pouze i***t nechce zlepšit svoje vyhlídky vyjednáváním.

Jen i***t se nepoučil z naší nedávné historie. Vyjednávání tady bylo už mnohokrát a nikdy se nevyplatilo. Tvůj příspěvek jakoby vypadl z huby Chamberlaina. Ano mával Mnichovskou dohodou a plácal se po rameni, jak zachránil svět před druhou světovou. Všichni víme jak to dopadlo. To samé v 68 a podpis dohody v Moskvě. Diktátorům se nesmí ustupovat. Berou to jako znak slabosti protivníka a stupňují požadavky a chtějí víc a víc.

https://www.youtube.com/watch?…
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
24. 04. 2022 v 12:05Off-line tatrman  (27/-/-)
Artene a tohle jsi už četl?

Dotazník se pak poměrně zvláštně ptá, kterou z těchto zemí či uskupení států by Ruská federace měla napadnout hned po skončení „ speciální vojenské operace kvůli denacifikaci Ukrajiny“. Většina Rusů odpověděla, že příštím cílem musí být Polsko. Pro tuto variantu je 75,5 procenta dotázaných.
Následují státy Pobaltí, pro které by bylo kolem 40 procent Rusů, a s minimálním odstupem následují země bývalé Varšavské smlouvy, včetně Česka a Slovenska.

https://cnn.iprima.cz/…utocit-90686?…
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
24. 04. 2022 v 12:38Off-line i8051  (53/184/97)
Hloupy tatrman by zase vse prerozdeloval, umele ridil a zakazoval. Takovejch tu uz bylo a vzdy to pak stalo za vylizp***l. Btw EU neni Indonezie nebo Rvanda :-)

Jo a tygriku, tobe to vysvetlim zase u piva. Kdy dame? :-)
24. 04. 2022 v 13:04Off-line tatrman  (27/-/-)
Jinak přínos globalizace se přeceňuje. Artenkotorer píše o menších cenách finálních výrobků pro konečného spotřebitele. Což ale není tak úplně pravda. Když si vezmeš příklad třeba mobilu, tak v té čínské fabrice ho fakticky smontujou levněji než třeba v české z důvodu nižších mezd číňanů, ale český spotřebitel nedostane ten produkt(mobil) zas až tak moc levněji,než kdyby se vyráběl u nás. Protože ten rozdíl v cenách shrábne ten mezi nimi - tj. obchodník. Výsledná cena tak bude +- stejná, jako by se vyráběl u nás. Rozdílje v tom, že kapitalista obchodník má v ceně větší prostor slevit v případě, že by se začal rodit místní nový konkurent -český výrobce. Tak by začal s dumpingovou cenou aby ho odstavil a ten skončil krachl, následně by cenu zase vyšrouboval na max zpátky a možná ještě o kousek výš, aby se napapal. Takhle funguje kapitalismus.

A to jsem nepsal o vlivu na nezaměstnanost, stěhování fabrik z Evropy do zemí s nízkými mzdami samozřejmě vyváží ven pracovní příležitosti a pestrost nabídky na trhu práce - je menší výběr pro uchazeče o práci.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
24. 04. 2022 v 13:24Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Nezaměstnanost v ČR je 3.4% (březen). To je 252 873, z kterých většina nechce pracovat, protože není problém práci najít. Máme tu 600k cizích občanů, půlka z toho tu je kvůli práci. Kde vezmeš ty miliony lidí navíc abys měl soběstačnost?
24. 04. 2022 v 16:37Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
Když si vezmeš příklad třeba mobilu, tak v té čínské fabrice ho fakticky smontujou levněji než třeba v české z důvodu nižších mezd číňanů, ale český spotřebitel nedostane ten produkt(mobil) zas až tak moc levněji,než kdyby se vyráběl u nás. Protože ten rozdíl v cenách shrábne ten mezi nimi - tj. obchodník.
-------------
Cozee? Rozdil shrabne obchodnik? Mozna te to prekvapi, ale nejvetsi cast ceny mobilu jde za vyrobcem, protoze do toho investoval spoustu penez a potrebuje je dostat zpet. Myslis si jako, ze si obchodnik zadava vyrobu mobilu v Cine sam, aby usetril? Obchodnik ma na tom realne pouze drobne jednotky procent :-)

A kdyz ti tak desne vadej obchodnici, ze si dovolujou neco za praci mit, tak se stan taky obchodnikem. Nebo ty snad hulis ptaky zadarmo? Porad tu meles, jak jsi dobrej a mysli ti to, tak to nebude preci problem, ne? Ale spis bude, protoze jsi jen lina ves, co by placala, kradla a prerozdelovala a sama negenerovala ani prd. Ty bys ani ten mobil s peti sroubkama nezvladnul smontovat, jak jsi levej, proto to mosi delat malej sikovnej Cinanek ... :-)
24. 04. 2022 v 17:18Off-line tatrman  (27/-/-)
Artenkotorer (34/180/84) NOVÉ
Tatrman: Nezaměstnanost v ČR je 3.4% (březen). To je 252 873, z kterých většina nechce pracovat, protože není problém práci najít. Máme tu 600k cizích občanů, půlka z toho tu je kvůli práci. Kde vezmeš ty miliony lidí navíc abys měl soběstačnost?

Ale to už je výsledek té globalizace, že se tu nastavěly jenom montovny a sklady, místo fabrik s přidanou hodnotou produkující finální výrobky. To je právě výsledek té tvojí"specializace". Vyrábějící se jen subdodavatelsky určité díly pro auta. Tu šroubek jinde zase kabely, nebo plastový výlisky. toť vše. Zisk za komplet auta se vybere v německu, u nás zůstala ta levná práce. Proto jsme chudí už 30let. Soběstačnost je základ, ČSSR uměla vyrobit vše, od špendlíku po letadlo. Žádné cestování za prací, všude nabídek dost. Ten nedostatek na trhu bylzpůsoben politickým rozhodnutím exportovat ty výrobky přednostně do Ruska za hubičku a až co zbylo šlo na domácí trh.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
24. 04. 2022 v 17:41Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
Ale to už je výsledek té globalizace, že se tu nastavěly jenom montovny a sklady, místo fabrik s přidanou hodnotou produkující finální výrobky
----------------
No ale ty montovny prave produkuji finalni vyrobky s pridanou hodnotou ... :-)

tatrman (25/-/-)
Soběstačnost je základ, ČSSR uměla vyrobit vše, od špendlíku po letadlo.
-----------------
No to je fakt, ale dokud se tu budou rodit lini a rudi tatrmani, kteri nic neumi, nebude to nikdy lepsi ... :-)
24. 04. 2022 v 17:50Off-line i8051  (53/184/97)
Ja treba vyrabim v cine a mam tak z nich montovnu. A zisk si vyberu tady. At zije globalizace ... :-)
24. 04. 2022 v 18:05Off-line tatrman  (27/-/-)
Tresko ty se zmůžeš jenom na nálepky a mínuska,na víc nemáš kapacitu. Nic nedokládáš , iba sa vybleješ a iděš ďalej...
24. 04. 2022 v 18:08Off-line tatrman  (27/-/-)
No ale ty montovny prave produkuji finalni vyrobky s pridanou hodnotou

Ale patří Němcům. česká je snad jen ta Linetka v Liberci, kterou novináři vyškrábou jinak nic.

i8051 (51/184/97)
Ja treba vyrabim v cine a mam tak z nich montovnu. A zisk si vyberu tady. At zije globalizace ...

to už jsem popsal výše... princip globálního kapitalismu...určitě výrobek neprodáváš levně,protože jsi ušetřil na čínskejch mzdách.
24. 04. 2022 v 18:25Off-line i8051  (53/184/97)
Ne, neprodavam levne, protoze prodavam vyrobky/sluzby, co nenabizi nikdo jinej, takze nema cenu bejt levnej. :-)
24. 04. 2022 v 18:30Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Já taky neprodávám levně přestože ušetřím na čínských mzdách a víš proč? Protože bych musel snížit mzdy vlastním zaměstnancům a to opravdu nechci. Mám plnou zodpovědnost za to, aby moji lidé měli v práci důstojné podmínky a s tím spojené i podmínky pro celý život takže ceny mám nastavené tak jak mám a kdo chce koupí, kdo nechce nechá být :-)
24. 04. 2022 v 19:25Off-line tatrman  (27/-/-)
Co ty můžeš v 21 prodávat? Leda tak vejce.:)
24. 04. 2022 v 19:29Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Asi toho mám víc, než ty ve 25 :-). Vedu internetový obchod prakticky s čímkoli a zboží většinou ani nevidím a taky mám kamenné obchody s elektronikou. V čem přesně by mě můj věk měl omezovat?
24. 04. 2022 v 20:06Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Montovny mají větší přidanou hodnotu než třeba zemědělství. Nechceš náhodou potravinovou soběstačnost?
"Proto jsme chudí už 30let"
ČR je na 37 místě v HDP na hlavu, má 222% světového průměr HDP na hlavu upraveno na kupní silu. ČR je bohatá země. Ne chudá.
Pro srovnání, čína je na 79 místě a má 98%
https://www.worldometers.info/…-per-capita/
24. 04. 2022 v 20:24Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Já ti nevím, ale bohatou zemi se představuji trochu jinak než zemi, kde 2/3 obyvatel žije z ruky do huby.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
24. 04. 2022 v 20:44Off-line tatrman  (27/-/-)
Jenicekhonzicek (21/170/65) NOVÉ
Já ti nevím, ale bohatou zemi se představuji trochu jinak než zemi, kde 2/3 obyvatel žije z ruky do huby.

No vidíš to, konečně realistickej pohled.
24. 04. 2022 v 20:45Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Tatrman, já mám realistický pohled tak nějak na všechno :-)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 04. 2022 v 20:50Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jenicekhonzicek: Zajímalo by mě co si představuješ pod pojmem z ruky do huby. Medián mezd byl v Q4 2021 je 34 360kč což mi nepříjde jako z ruky do huby.
24. 04. 2022 v 20:54Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Sice třetina lidí skoro nemá na nájem a na energie už vůbec ne, ale to přece není podstatné. Důležité je, že data jasně říkají, že se máme dobře. Tohle nemyslíš vážně že ne?
24. 04. 2022 v 21:14Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Bezva, už jsi ze 2/3 slevil jen na 1/3. Pokrok.
Vždycky se můžeš mít líp. Bohatství není absolutní hodnota, ale relativní. Máme se líp než drtivá většina světa a tedy jsme bohatí.
Prakticky každej kdo sem píše patří mezi 20% nejbohatších obyvatel planety, možná i 10%. A to jen díky tomu že jsme v ČR. Data jasně říkají že jsme mezi bohatými. Neříkají že nemůžeme být bohatší.
24. 04. 2022 v 21:17Off-line tatrman  (27/-/-)
Napsal to dobře, 1/3 na to nemá a druhá třetina to sice zaplatí, ale nic jí nezbyde. Obě třetiny v součtu žijí z ruky do huby.
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 04. 2022 v 21:19Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Nikam jsem neslevil. Pouze jsem napsal, že třetina nemá na nájem. Další třetina po zaplacení nájmu nemá na normální jídlo, ale jsme bohatí. Tohle je rozdíl mezi tvými daty a realitou. Bohužel...
24. 04. 2022 v 21:23Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
Napsal to dobře, 1/3 na to nemá a druhá třetina to sice zaplatí, ale nic jí nezbyde. Obě třetiny v součtu žijí z ruky do huby.
----------------
A ty patris do jaky tretiny tatrmane? ... :o)
24. 04. 2022 v 21:32Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jenicekhonzicek : Jestli chceš vědět jak vypadá země která není bohatá, doporučuji ti navštívit země který jsou pod světovím průměrem hdp na hlavu.
24. 04. 2022 v 21:38Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Do které skupiny patří jeden můj zaměstnanec, který má plat 36-38 k čistého, ale na rekonstrukci podkroví si musel vzít úvěr, protože normálně by na to nikdy nenašetřil? Teď se rozhodl i pro tepelné čerpadlo, ale víc peněz mu banka už nepůjčí. Takže tady máme člověka který má statisticky nadprůměrný příjem v bohaté zemi, ale nemůže si nic dovolit. Tohle bohatství fakt nechápu. Ale jako opravdu vůbec
24. 04. 2022 v 21:39Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
My se nechápeme. Mě opravdu nezajímá srovnání, pro mě je důležitý život tady a teď jak reálně vypadá. Ne jak vypadá v porovnání s někým jiným.
24. 04. 2022 v 21:42Off-line i8051  (53/184/97)
Jenicekhonzicek (21/170/65)
Mám plnou zodpovědnost za to, aby moji lidé měli v práci důstojné podmínky a s tím spojené i podmínky pro celý život ...
------------
A platis mu jen 36k cistyho? Je to fakt dustojny? :-)

Btw ma svuj barak a bere 36k cistyho, s manzelkou treba dohromady 60k. To vsechno za mesic projedi, ze jim nic nezbyde na rekonstrukci? Pri pujce pul mice na rekonstrukci podkrovi + TC by platil asi 15k mesicne, cili jim zbyde na projedeni jeste 45k. To je malo? :-)
24. 04. 2022 v 21:45Off-line tatrman  (27/-/-)
Artene nejhorší na tvým srovnávání je srovnávání země v centru Evropy sousedící s Německem, Rakouskem se Somálskem.
Tomu se říká manipulativní zkreslující statistika.
24. 04. 2022 v 21:49Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
Tomu se říká manipulativní zkreslující statistika.
--------------
Stejne jako je manipulativni tvoje tvrzeni, ze ve Svedsku se maj vsichni skvele a maj byty zdarma. To mozna jo, ale pro pracujici lidi. Lidi tam se nedaj porovnavat s tebou, neschopnou a linou vsi ... :-)
24. 04. 2022 v 21:50Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Ano, je. To má fixní plat kterým to samozřejmě nekončí. Pak má procenta z prodeje, ale to je dost nestálé, takže to nezahrnuji do příjmu když mu něco počítám a samozřejmě nějaké ty benefity jako služební auto které může používat pro soukromé účely, takže nepotřebuje vlastní, čtvrtletní prémie, příspěvky na narozené dítě, dovolenou, lázně, třináctý a čtrnáctý plat a můžu pokračovat. A jaké jsou podmínky průměrných zaměstnanců? Já si myslím, že u mě mají přeci jen trošku víc :-)
24. 04. 2022 v 21:52Off-line i8051  (53/184/97)
Ok, takze ma od tebe: procenta z prodeje, služební auto které může používat pro soukromé účely, takže nepotřebuje vlastní, čtvrtletní prémie, příspěvky na narozené dítě, dovolenou, lázně, třináctý a čtrnáctý plat a můžu pokračovat

... a nema na splatku uveru na rekonstukci a TC? To jako prokali s manzelkou 45k mesicne? :-)
24. 04. 2022 v 21:54Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jenicekhonzicek: "Do které skupiny patří jeden můj zaměstnanec"
Privilegovanej boháč, protože většina světa nemá přístup k bankovním službám aby mu vůbec ten uvěr daly s civilizovanými podmínkami.
Možná to bude pro tebe překvapení, ale věci jako tepelný čerpadlo je šílenej luxus. Protože žijeme v bohatý zemi tak to rozmazlení češi vnímají jako standard.

"Mě opravdu nezajímá srovnání, pro mě je důležitý život tady a teď jak reálně vypadá"
Pokud tě nezajímá relativní postavení, tak kde je mez mezi chudím a bohatým?
24. 04. 2022 v 21:56Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Se třema děckama to asi úplně jednoduchý není a má trochu problémy s minulostí. Navíc u mě je sotva půl roku a hlavně pokud se nemýlím, ptal jsem se na něco jiného.
24. 04. 2022 v 21:58Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Manipulací je vyřazovat ze statistiky takové státy které se ti nehodí do výběru. Chápu že jsi sobec kterýmu jde jen o vlastní zájem a nevadí ti že někde jinde jsou lidi fakt chudí, ale chudobu určujeme celosvětově, a nevyřazujeme účelově státy jen proto aby jsi mohl předstírat že jsi chudej a litovat se.
24. 04. 2022 v 21:59Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Artenkotorer, ono to čerpadlo není luxus, ale nutnost. A pokud si to nemůžeš dovolit z platu který by se dal definovat jako nadprůměrný, tak prostě nejsi bohatý. Vážně se zde nemíním hádat, to nemám v povaze. Máme prostě jiný názor
24. 04. 2022 v 21:59Off-line i8051  (53/184/97)
Kdyz si udela 3 deti po slozity minulosti, je to jeho svobodny rozhodnuti. Ma je delat v okamziku, kdy na ne ma. Takze tento argument neberu, to si takto zaridil sam. Zkus lepsi :-)
24. 04. 2022 v 22:01Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jenicekhonzicek: Tepelný čerpadlo je luxus. V chudobě je do kamen házet cokoliv co jsi našel a hoří to. Ptej se v chudejch zemích.
24. 04. 2022 v 22:02Off-line i8051  (53/184/97)
Tepelnym cerpadlem nezatopis, to do kamen nehazej ... :-)
24. 04. 2022 v 22:04Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Mimochodem, 1/3 lidí ani nemá přístup k pitný vodě, polovina světové populace nemá přístup k základní zdravotní péči. Ale tepelný čerpadlo prej není luxus.
24. 04. 2022 v 22:05Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
I8051: Jsou tam nějaký plasty, ty hořet budou :-)
24. 04. 2022 v 22:05Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
I8051 tak to by lidstvo dávno vymřelo kdyby se všichni řídili tvojí logikou :-)
Artenkotorer všechno tam házet nemůžeš když ti kotle na tuhý paliva zakáží a třeba u novostaveb mám pocit, že je podmínka mít náhradní zdroj energie, většinou TČ, což je tedy spíš ta nutnost než luxus, nemyslíš?
24. 04. 2022 v 22:06Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Bavíme se o našich podmínkách, tak sem furt netahej Afričany, prosím.
24. 04. 2022 v 22:07Off-line i8051  (53/184/97)
Jenicekhonzicek (21/170/65)
I8051 tak to by lidstvo dávno vymřelo kdyby se všichni řídili tvojí logikou :-)
-----------
No vidis to, a p***om je trend opacnej a premnozujeme se ... takze logikou se ridi malokdo :-)
24. 04. 2022 v 22:12Off-line Jenicekhonzicek  (22/170/65)
Logikou se řídí spousta lidí, ale naštěstí ne tou tvojí :-)
24. 04. 2022 v 22:19Off-line i8051  (53/184/97)
No kdyz se lide mnozi, tak se asi maji dobre, ne? Kdyby se nemohli uzivit, tak populace klesa. Nebo? :-)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
24. 04. 2022 v 22:19Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Jenicekhonzicek: No právě bavíme se o tom že ČR je bohatej stát. Je jasný že v bohatým státě ti může připadat tepelný čerpadlo jako standart, stejně tak platí že i uvnitř bohatého státu jsou rozdíli mezi bohatšími a chudšími. Ale nic to nemění na že to že za standard pokládáš něco co ve většině světa je nepředstavitelnej luxus, tak to znamená že jsme hold bohatá země.
Když bys žil v UAE, tak by sis stejně tak mohl stěžovat že žiješ v chudý zemi, protože si spousta lidí nemůže dovolit zlatý záchody. Proto je důležitý brát pro určení co je chudoba celosvětoví měřítko ale ne tvůj pocit co je luxus a co ne.
24. 04. 2022 v 22:23Off-line i8051  (53/184/97)
Ja mam vlastne uplny prd, ale chudej si nepripadam :-)
24. 04. 2022 v 22:36Off-line tatrman  (27/-/-)
Artenkotorer (34/180/84) NOVÉ
Tatrman: Manipulací je vyřazovat ze statistiky takové státy které se ti nehodí do výběru. Chápu že jsi sobec kterýmu jde jen o vlastní zájem a nevadí ti že někde jinde jsou lidi fakt chudí, ale chudobu určujeme celosvětově, a nevyřazujeme účelově státy jen proto aby jsi mohl předstírat že jsi chudej a litovat se.

To je stejný jako dělat statistiku znalostí na základce a vhodit do něj prváky až deváťáky a udělat z toho průměr. A pak argumentovat tím, že Tonda z prvního ročníku je na tom hůř než ty v devítce dokonce neumí ani násobilku a ty si stěžuješ na něco...Prostě děláš totál kravinu a ještě si to neuvědomuješ, to je smutný.
24. 04. 2022 v 22:59Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Vyhodit většinu chudších států než jsme mi a říct si "Jsme chudší než průměr"
Co když by jsme naopak vyhodily všechny bohatší státy než jsme mi? To by ti přišlo v pořádku? Objasni podle jakého klíče chceš vyhazovat chudší státy než jsme mi.
Nejsou evropa? Proč? Protože se jich chudoba netýká? Já bych řekl že týká. Smysl by je vyřadit mělou pouze, pokud by se jich chudoba netýkala. Ale pokud chceš být schopnej je zařadit mezi "chudé", či "bohaté", musí být zapojeny do výpočtu meze mezi chudými a bohatými.
Můžeš se zbavovat extrémních hodnot. Tedy vyhodit třeba 3 nejbohatší země a stejný počet nejchudších, ale musíš to uvést.
Dále existuje možnost omezení výběru, ale pak nemůžeš házet pojmem chudoba, ale musíš říkat chudoba v rámci xyz. Ale ono říct "jsme chudí mezi 50 nejbohatšími" se ti už nehodí do krámu.
25. 04. 2022 v 00:47Off-line i8051  (53/184/97)
Artenkotorer
Manipulací je vyřazovat ze statistiky takové státy které se ti nehodí do výběru. Chápu že jsi sobec kterýmu jde jen o vlastní zájem a nevadí ti že někde jinde jsou lidi fakt chudí, ale chudobu určujeme celosvětově, a nevyřazujeme účelově státy jen proto aby jsi mohl předstírat že jsi chudej a litovat se.

Tatrman
To je stejný jako dělat statistiku znalostí na základce a vhodit do něj prváky až deváťáky a udělat z toho průměr. A pak argumentovat tím, že Tonda z prvního ročníku je na tom hůř než ty v devítce dokonce neumí ani násobilku

------
Ty jsi vazne tak blbej nebo to uz prehravas? Horsi srovnani se totiz neda snad ani vymyslet :-)
25. 04. 2022 v 09:26Off-line tatrman  (27/-/-)
Arte ty seš vážně tak omezenej?

To ti musím vysvětlit jak blbečkovi? Spíše to zase hraješ(toho blbce)páč ti opět došly argumenty.

Tak teda pokud chceš srovnávat, tak srovnávej se srovnatelným. ČR patří do EU, tak srovnávej tam. Platy životní úroveň a dojdeš k závěru jako Jeníček, totiž že češi na rozdl od ostatních žijí z ruky do huby. Čechy a Morava patřily historicky a doslova do srdce Evropy spolu s Rakouskem a Německem byly součástí Římské říše národa německého, tak srovnávat s nimi je na místě. Myslím si že i to Bulharsko s Rumunskem je už pro nás úplně jinde, kulturně a historickým vývojem i geografickou polohou - Balkán. Takže se zaměř na společný věci a ty země pak srovnávej, ne že zamícháš hrušky a jabka aby ti to nějak vyšlo a hodilo se ti to do krámu,- tj.líp se ti prodávalo. To právě dělaj manipulátoři s datama, když chtěj prodat neúspěch za úspěch, tak tam hoděj to Somálsko a ono to nějak vyjde. Všichni normální ale ví,že pravda je jiná.
25. 04. 2022 v 10:19Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Používáš slovo chudý. Chudoba je celosvětovej pojem. Skoro každej stát v evropě je bohatej. Když máš partu boháčů tak říkat o těch méně bohatých z nich že jsou chudí je přitažený za vlasy.
To jsi tak omezenej, že když použiješ celosvětovej termín tak ti jako blbečkovi musím vysvětlovat že si ho nemůžeš přiohýbat jak se ti hodí?
ČR prostě chudej stát není. Je chudší než řada jiných států, ale to je jako když v jedný ulici bude bydlet Musk, Bezos, gates a babiš. Logicky pak by tvoji metodou říct že babiš je chudej. No není. Je chudší než sousedi, ale rozhodně není chudej.
Díky té historii je dáno, že ČR je na té "ulici miliardářů" a popravdě i na té ulici nejsme mezi chudšími, protože v HDP na obyvatele jsme 17 ze 44 ( https://en.wikipedia.org/…rope_by_GDP_(PPP)_per_capita )

Litovat se ve stylu že jsi chudej protože jsi babiš co bydlí vedle Muska, což odpovídá tomu co zde předvádíš, mi příjde jako pokrytectví.
25. 04. 2022 v 10:54Off-line i8051  (53/184/97)
Zatim nam tatrmane stale nerekl, do jake te tretiny patri. Vyber si prosim jednu z tech 3, at vime, s kym se bavime ... :-)
Souhlasím - 4   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
25. 04. 2022 v 21:06On-line Tygr728  (30/190/90)
Dáme Brzo Íčkos, navíc pomalu začíná ta sezona pivek na zahrádce, už se těším :))) Posledně sme ani žádnou politiku nestihli probrat :DDD
25. 04. 2022 v 21:08Off-line i8051  (53/184/97)
To je fakt, drbani rudeho tatrmana a hloupe jeziny nam zabralo celou pivni sichtu :-) Ja budu ale zpet v CR az po 21/05 .. tak pak jakkoli :-)
26. 04. 2022 v 14:04Off-line tatrman  (27/-/-)
Co sem říkal, moje předpověď se naplňuje, globalizace je zlo:

Důvodem je, že obilí skupují obchodníci ze zahraničí. Potravináři z Česka proto musí platit stejné a pro ně vysoké ceny. Začali proto volat po omezení vývozu obilí a zvýšení soběstačnosti České republiky u této základní suroviny.

„Popíšu, co se stane, když budeme nadále liberální: Budou sem jezdit obchodníci z Blízkého východu či Afriky a skupovat obilí. My budeme muset vysoké ceny přenést do cen našich výrobků. A pak se může stát, že rohlík bude stát pět, sedm, deset korun a chleba sto,“ řík

Česká republika si tedy musí říct, jestli chce jít tímto stylem a říkat: Budu volná, otevřená, ale holt tady budou drahé potraviny. Anebo do toho zasáhne a řekne: Ne, musím obyvatele zabezpečit. Je to o sociálním smíru, aby ani sociálně nejslabší vrstvy netrpěly hlady,“ dodal.

https://www.newstream.cz/…t-jsou-proti?…
26. 04. 2022 v 14:18Off-line BussterX  (103/130/150)
Globalizace je fajn a pokud se něco neposere tak by tady jednou mohl být na planetě jeden obrovský superstát bez hranic s jedinou centrální federální vládou, pak bude lidstvo připravené kolonizovat vesmír což je poslání lidstva, místo handrkování se o jakési umělé národní hranice... -_-
26. 04. 2022 v 15:01Off-line tatrman  (27/-/-)
ČR vyprodukuje 160% svojí osobní spotřeby pšenice. By mě zajmalo,kolik % teď ještě má, když už prodává budoucí úrodu do cizinyv rámci té tvé globalizace.
BTW dnes vejce v kaufu 10ks za 42kč...no nekup to. Ono i ty slepičky zobou pšenici... a cena vyhnaná šejky nahoru se promítne do všeho nejen do ceny chleba. Jenže s tím rozdílem, že šejkové cenu ropy nestáhnou dolů, ale platy u nás neporostou jako ropa a potraviny ,chystají zmražení, je jasné kdo to vše ve výsledku zaplatí. Ta tvoje globalizace nás akorát zařízne.
Stát by si měl chránit to málo, co ještě má. nemáme ropu, plyn, tak elektřinu cenově zastropovat pro domácí odběratele. Totéž základní potraviny.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 04. 2022 v 15:02Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: "Budu volná, otevřená, ale holt tady budou drahé potraviny"
Hmm, kolik by asi stály potraviny bez globalizace? Palivo jen z ČR, hnojiva jen z ČR, potraviny jen z ČR,...
To by byly panečku ceny. Při současné populaci by se chleba stal luxusním zbožím...
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 04. 2022 v 15:25Off-line tatrman  (27/-/-)
Artene vysoké ceny potravin způsobuje právě ta tvoje globalizace. Je to importovaná inflace, ne domácí.
ostatně i v dalších oblastech, se globalizace ukázala jako slepá ulička - viz nedávno lichvaření s čínskejma náhubkama. Být odkázán na cizího dodavatele se nutně časem vymstí.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
26. 04. 2022 v 15:51Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Třeba v těžbě ropy a plynu? :-D Typická slepá ulička globalizace. Měly by jsme začít víc těžit tyto komodity... Protože bez nich nemůžeme být potravinově soběstační.
26. 04. 2022 v 15:56Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Mimochodem, problém s respirátorama nebyl v globalizaci, ale v tom že téměř z tejdne na tejden celosvětově vyskočila poptávka. Problém tedy nebyl v tom kde produkční kapacity byly, ale v tom že najednou byly potřeba výrazně větší množství.
26. 04. 2022 v 16:38Off-line BussterX  (103/130/150)
Zde na rouškách z číny bylo právě dobře vidět, že jedině rozvinutá komunistická země dokáže direktivním nařízením to, co svobodný trh neumí, čínské pracovně-převýchovné koncentrační tábory začaly přes noc chrlit roušky šité ujgury a jejich dětmi a svět byl zachráněn, děkujme proto čínské KSČ za bratrskou pomoc 8)
26. 04. 2022 v 16:57Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
BussterX: No... čína je komunistická snad jedině podle názvu. Reálně si takhle nějak představuji asi tak ten fašismus... z wiki:
"Fašismus je označením typu politické ideologie, jejímiž typickými rysy jsou zejména auto***ativní a vůdcovský princip, vypjatý nacionalismus, militarismus, sociální darwinismus, kult modernity, mládí a síly jakož i silná ekonomická role státu chápaného korporativisticky, v němž soukromé vlastnictví musí sloužit kolektivnímu prospěchu"
:-)
26. 04. 2022 v 17:02Off-line BussterX  (103/130/150)
Arten nebuď drzý na soudruhy nebo tě budem muset denacifikovat zepředu zezadu -_-
26. 04. 2022 v 17:18Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
BussterX: Hmm... nevím co považuji za horší urážku... jestli fašisti, nebo komouši :-)

Vzhledem k tomu jak často na netu narážím na lidi co by rádi genocidu rusů, tak denacifikace ČR by se asi hodila... jen nevím jestli ji máme napsat do pořadníku před, nebo za rusko :-D
26. 04. 2022 v 19:20Off-line tatrman  (27/-/-)
Artene ropu a plyn se snažit nahradit, když ji nemáš. bioplynky, elektřina, tepelná čerpadla, syntetika. Německo mělo taky nedostatek ropy za druhé světové a přesto válčilo s celou Evropou a výroba jela naplno. prostě hledali náhradu a našli.
26. 04. 2022 v 22:25Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: ... nemám skoro ani slov. Proč se používá ropa a zemní plyn? Protože jsou levný, pokud vůbec budeš mít možnost to nahradit (což u plynu je problematické, protože ho potřebuješ mimo jiné na právě vyrovnávání předešlé snahy nahradit uhlí za nestabilní zdroje), bude to buď dražší, nebo to už trh nahrazuje sám od sebe.

Deglobalizované německo za hitlera, domácí benzín od IG Farben 19 feniků
Globalizovaný svět: 5 feniků
To jsi si nevybral zrovna šťastný příklad :-)
27. 04. 2022 v 10:13Off-line tatrman  (27/-/-)
Artene
srovnáváš ceny ropy před 100lety s cenami dnes. Nevidíš tam rozdíl. Tvůj problém se srovnáváním čehokoliv. Hrušky jabka.

Dnešní vyšroubovaná cena nahrává hledání alternativ a nejen to, nebereš v potaz potenciál vydírání, státy to dneska berou jako hlavní politickou a vojenskou zbraň a zneužívají toho. Proto je lepší mít svobodu za víc peněz, než být být něčím vazalem a otrokem a smět říkat jenom to, co si myslí a umane cizí země. Je to otázka svrchovanosti.
27. 04. 2022 v 11:23Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Když argumentuješ hitlerem, já nemůžu protiargumentovat dobovými fakty? Proč? Proč ty můžeš ukázat na hitlera a říct že on to dokázal a já nemůžu říct "Ano, ale zaplatil za to cenu 4* dražšího benzínu"?

Když jsou alternativy levnější, trh se na ně logicky přesune sám, netřeba nic řešit. To jsem už psal. Není důvod tedy abys tu šířil svoji neschopnost dosáhnout základního přehledu v oblasti ekonomie a nejspíš i energetiky.

Ok, pokud chceš argumentovat použitím závislosti na mezinárodním obchodu jako ekonomické zbraně, pak se znovu dostáváme k jednoduché otázce, o kolik jsi ochoten snížit svoji životní úroveň výměnou za zbavení se oné závislosti? Hitler, kterého jsi uvedl jako příklad úspěšné deglobalizace tu cenu skoro čtyřnásobku ceny paliva ochoten zaplatit byl. Ty místo toho nasazuješ pásku na oči, poskakuješ kolem jako trotl a vykřikuješ "globalizace špatná" a tváříš se že deglobalizace má jen výhody, což je blud.
27. 04. 2022 v 11:45Off-line tatrman  (27/-/-)
Art:Ty místo toho nasazuješ pásku na oči, poskakuješ kolem jako trotl a vykřikuješ "globalizace špatná" a tváříš se že deglobalizace má jen výhody, což je blud.

Totéž můžu napsat já o tobě, vyzdvihuješ tady a skáčeš ke stropu z podle tebe domnělých "výhod" globalizace a před negativníma dopadama sis nasadil černou pásku přes oči a ty nevidíš, přitom je vidí a poznal i slepej docela nedávno a dnes posledních min 5 let docela radikálně. Tys neviděl jak vlády lízaly paty Číňanům jenom aby poslaly letadlo s blbýma rouškama?

A ano, já bych raději platil za benzín více, než abych byl nesvobodným otrokem Ruska nebo kohokoliv jinýho,kdo si přivlastnil surovinové zdroje Země. Nemůžeš všechno přepočítávat jenom na peníze. Jde i o lidskoprávní principy, ty bys možná za ropu prodal i babičku, kdyby si to Rusko přálo.
27. 04. 2022 v 12:26Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Já tu nepopírám že globalizace má nevýhody, to mi podstrkáváš. pouze argumentuji že z mého pohledu výhody převýší nevýhodami.

"lízaly paty Číňanům jenom aby poslaly letadlo s blbýma rouškama", problém byl s kapacitami produkce, ne s tím že by se tu roušky a respirátory nevyráběly. ČR v tomhle ohledu je na nanotechnologické světové špičce a roušky i repirátory se vyráběli i vyrábí. To má podle tebe mít ČR kapacity na výrobu dostatek roušek a respirátorů pro všechny? Nebo jak? Hamáček tuším přišel s obhajobou ve smyslu že obvolávat malí český výrobce nezvládne, tak zavolal do jedný čínský fabriky. To stejný by se muselo udělat tak jako tak, protože i zcela soběstačná ČR by nedokázala reagovat na tak prudký růst poptávky.

"já bych raději platil za benzín více", bezva... a teď kam se všude ten benzín a plyn propíše. Plyn hnojiva -> zdražení potravin, plyn energie -> zdražení všeho, ropa -> logistika (paliva), plasty , použití jako vstupní suroviny pro kde co -> zdražení zas všeho.
Takže ptám se, jsi ochoten přijmout, třeba aby chleba stál 100 až 200kč?
Říkáš že já bych prodal i vlastní babičku... no já jsem schopen ten chleba třeba i za 200kč koupit, ale jaksi si uvědomuji že ne každý je programátor s moji mzdou. Je dolních 20% občanů ČR schopno unést tohle zdražení?
27. 04. 2022 v 12:34Off-line i8051  (53/184/97)
Ja uz chapu, ze tatrman nikoho nema a mit nebude. S takovou otravnou blbkou se neda vydrzet :-)
Souhlasím - 5   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
27. 04. 2022 v 12:56Off-line tatrman  (27/-/-)
Art: podstrkávám?
OK. Tak mi popiš ty nevýhody teda: Nikdy jsi onich nepsal. Jen jsi vychvaloval ten globál fašismus.
27. 04. 2022 v 13:02Off-line tatrman  (27/-/-)
Je dolních 20% občanů ČR schopno unést tohle zdražení?

Není proto je důležitá kompenzace od státu. a základní potraviny pro obyvatele dotovat cenu. tak aby nebyl hlad. Trh to neumí a výjimečnou situaci ještě ztěžuje - spekulace a navýšení cen,lichva.
Jenže my jsme už třetí rok ve válce.
27. 04. 2022 v 13:12Off-line tatrman  (27/-/-)
I8051

a ty seš prej pedofil. Sem čet v diskusi.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
27. 04. 2022 v 13:18Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Nevýhodou globalizace je vyšší stupeň závislosti na zbytku světa. To jsem nerozporoval.
27. 04. 2022 v 13:29Off-line tatrman  (27/-/-)
Artenkotorer (34/180/84)
Nevýhodou globalizace je vyšší stupeň závislosti na zbytku světa. To jsem nerozporoval.


a právě závislost vede k vydírání cizí zemí a k nesvobodě.Jedině soběstačnost je cesta. A na nikoho nespoléhat.
27. 04. 2022 v 13:31Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Vysoké ceny jsopu způsobeny nedostatkem. Dotacemi jen přesuneš zdroje z jiného odvětví a znamená to pokles životní úrovně a přesun onoho nedostatku. Třeba do zdravotnictví, průmyslu,...
Tedy pokud ten nedostatek vůbec lze kompenzovat zdroji z jiných odvětví, které nemusí být kompatibilní.
27. 04. 2022 v 13:35Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Ok, co všechno jsi ochoten obětovat ze svého luxusu? Zdroje - lidské, surovinové, i samotné zboží si totiž na rozdíl od peněz vytisknout nemůžeš.
27. 04. 2022 v 13:44Off-line tatrman  (27/-/-)
Pokles nastane tak jako tak, když je válka. S tím nic nenaděláš, akorát že volný trh udělá v době války ještě větší škody na zdraví a životech obyvatel, než když situaci řešíš operativně zastropováním cen a kompenzacemi.
Uvědom si, že teď nežijeme v normální době, když státy zneužívají svého postavení na trhu k válečným cílům.
27. 04. 2022 v 14:30Off-line Fazan  (62/-/-)
Tatrman (25/-/-)
Indonézie začala podle mě vlnu zákazů...které budou následovat ostatní země. Moje předpověď. Země si budou chránit svoji soběstačnost v potravinách a zakážou vývoz do ciziny. ČR to ale neudělá a bude dál vyvážet, až jí dojdou zásoby vlastních potravin, bude je draho nakupovat zpět v cizině u překupníků. Takhle bych to viděl příští 2-3 roky.
Co myslíte vy?

Je logické, že když je Česko zemí námezních dělníků a podniky jsou v rukou zahraničních majitelů, že jim bude jedno, jak se nám bude žít, budou vyvážet a prodávat vše na čem vzdělají, proto k nám přeci přišli.
No a my si můžeme snad jen zanotovat tu naši starou písničku..... teď když máme co jsme chtěli, do rachoty zvesela...... :D
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
27. 04. 2022 v 15:02Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Ty se chceš zbavit globalizace trvale a se všemi, včetně třeba čína, tchajwan..., nebo jen po dobu této krize a jen s ruskem?
Pokud dočasně a s ruskem, pak argument s poklesem válkou víceméně lze brát aspoň trochu jako validní. Pokud trvale, tak válka způsobí krátkodobí pokles, ovšem ty lobuješ za trvalou chudobu.

Volný trh neudělá škody. Ty dělá ten nedostatek, nikoliv trh. Trh pouze alokuje zdroje a i ve válce zvládne udělat lepší rozhodnutí než centrální plánovač, který z neznalosti závislostí někde pravděpodobně udělá botu. Ono, parta mocí opilých úředníčků na ministerstvu se nedokáže rovnat kolektivnímu vědomí lidstva kterým je trh.

No rusko udělalo obrovskou snahu se deglobalizovat, protože dokud jsou globalizovaní je pro ně válka nepřijatelná. Rusko se snažilo deglobalizovat 8 let. Ani dneska si bez západních součástek nedokáží vyrábět moderní armádní techniku, takže globalizace úspěšně pomáhá západu zneužívat svého postavení k omezení dozbrojování ruska a zároveň se ve velkým využívá k dozbrojování ukrajiny. Takže ono "státy zneužívají svého postavení na trhu k válečným cílům." hraje na obě strany a dost i proti rusku.
27. 04. 2022 v 16:17Off-line tatrman  (27/-/-)
Artenkotorer (34/180/84) NOVÉ
Tatrman: Ty se chceš zbavit globalizace trvale a se všemi, včetně třeba čína, tchajwan..., nebo jen po dobu této krize a jen s ruskem?
Pokud dočasně a s ruskem, pak argument s poklesem válkou víceméně lze brát aspoň trochu jako validní. Pokud trvale, tak válka způsobí krátkodobí pokles, ovšem ty lobuješ za trvalou chudobu.

Nevím jestli jsi postřehl, co jsem psal asi už dvakrát. Psal jsem jasně, že jsme ve válce už 3 roky. Z toho ti snad jasně vyplynulo, že nejde jen o Rusko. Jako nechat veškerou výrobu včetně té nezbytné pro chod státu na trhu potažmo Číně, je krátkozraký a vymstí se. A navíc to jde i proti samotným elementárním základům řízení rizik v ekonomice, což je diverzifikace rizik. Je s podivem, že na toto ty vyspělý ekonomiky vůbec neberou a nebraly ohled. Dnes pohár přetekl a došlo na lámání chleba. Pokud jde o mě, tak já jsem pro mix, tzn. ve státních rukách ponechat nepostradatelné složky ekonomiky - rafinerie, doly, lesy, vodu, elektřina, z výrob - potravinářskou vybranou, zdravotnická -léky a materiál v případě pandemií a celý zbrojní průmysl samozřejmě. Já třeba nechápu, proč je Budvar ponechán státní(ale daří se mu!), ale třeba ČeZ zčásti privatizovali nebo prodali veškerou vodu a vodovody Francouzům,to mi hlava nebere. Samozřejmě, že cena po privatizaci okamžitě vylítla nahoru několikanásobně a už se nikdy nevrátila dolů.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
27. 04. 2022 v 18:09Off-line tatrman  (27/-/-)
Art: Trh pouze alokuje zdroje a i ve válce zvládne udělat lepší rozhodnutí než centrální plánovač, který z neznalosti závislostí někde pravděpodobně udělá botu.

To že botu dělají právě kapitalisti, už dokázaly všechny finanční krize, který tu byly. Nedávno Lehman Brothers, nebo přesouvání výrob do Ruska, Číny atd.řekni mi co dneska má Škodovka ze závodu v Rusku? a spolu s ní spousta západních firem, co tam investovaly miliardy dolarů na fabriky. Kulový.. tady vidíš jaký boty dělaj kapitalisti -soukromníci.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 3  Nahlásit
28. 04. 2022 v 00:20Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman:
Ok, tak jsme ve válce 3 roky dle tebe. Dejme tomu že by jsme měly dimenzovanou produkci na naše potřeby před covidem. Jak by se situace lišila od globalizované společnosti? Když najednou potřeba roušek vzrostla v úrovni řádů...

Na situaci s riziky se díváš hloupě naivním pohledem. Pokud náklady na výrobu zde > rizika + náklady na logistiku a výrobu v číně, pak je i z pohledu řízení rizik správné vyrábět v číně. Logicky problém tedy je v tom proč je tu ta výroba tak drahá. Někdy jsou důvodu i dostupnost zdrojů. Ale v EU naprosto vždy hrají roli socialisti a jejich centrální plánování ekonomiky pomocí regulací.
Pokud uměle zvyšuje náklady na místní výrobu ad absurdum, tak co se divíš že všechno zdrhá do číny?

Já nepsal že kapitalisti chyby nedělají. Já psal že trh alokuje zdroje lépe než centrální plánovač. Jeden kapitalista je také centrální plánovač. 20 vzájemně si konkurujících kapitalistů a milion zákazníků jsou trh. Ten subjekt trhu který chybuje se buď poučí, nebo zkrachuje a na jeho místo třeba nenastoupí nikdo, nebo klidně 20 dalších firem. Podle potřeb trhu.

Bezva, našel si budvar kterej i relativně funguje. Ve státě alkoholiků kupodivu není problém provozovat pivovar a neprodělat kalhoty.
Ale když se podíváš jinam, třeba pošta, dráhy,...

Na to aby byl stát soběstačnej i jen v tomhle, tak ČR prostě nemá populaci ani surovinové zdroje: rafinerie, doly, lesy, vodu, elektřina, z výrob - potravinářskou vybranou, zdravotnická -léky a materiál v případě pandemií a celý zbrojní průmysl
28. 04. 2022 v 02:05Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
I8051, a ty seš prej pedofil. Sem čet v diskusi.
-------------
No .. a proto mam 43 letyho kluka, vid? Ale pri tve blbosti ti to stejne nedojde ... :-)
28. 04. 2022 v 11:22On-line francjosef  (67/169/72)
Tygr728 keci v kleci. Ani za Komančů jsme nebyly v potravinách soběstačný. Například obilí . I když jsme byli v něm soběstačný tak jsme za hubičku vyvezli rusakum a pak od nich draze kupovali. A uran jsme těžili jen pro Rusko jim jsme ho odevzdají opět skoro za nic a hodně dráze koupili palivo do elektráren.
A naše soběstačnost souvisí i s prázdnými obchody. Kdy nebylo běžné jít si koupit co bych chtěl. A to se týkalo i potravin. Některé zboží se scházeli přes známé, nebo dávali úplatky .
Souhlasím - 2   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 04. 2022 v 12:37Off-line tatrman  (27/-/-)
Arte: tak ČR prostě nemá populaci ani surovinové zdroje: rafinerie, doly, lesy, vodu, elektřina, z výrob - potravinářskou vybranou, zdravotnická -léky a materiál v případě pandemií a celý zbrojní průmysl

ČR nemá populaci?? A kdo tam teda v těch soukromejch fabrikách v ČR asi tak dělá?
28. 04. 2022 v 13:31Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tatrman: Nemá populaci na všechno. Celej zásobovací žetězec i jen zbrojní průmyslu by ti vyrostl nad velikost dostupné pracovní síly v čr. I jen ten blbej javelin pokud bys chtěl být sobjestačnej by ti vyrostl na ohromnej počet lidí.

Doby kdy hi-end u zbraní bylo pár obrobenejch kusů oceli s kouskem dřeva jsou dávno pryč. Teď potřebuješ krom těch oceláren a výroby střelnýho prachu i výrobu polovodičů, k nim jejich zásobovací řetězce, trhaviny a propellanty... A to píšu jen o samotné výrobě a ne vývoji.
28. 04. 2022 v 13:33Off-line i8051  (53/184/97)
Tatrman (25/-/-)
ČR nemá populaci?? A kdo tam teda v těch soukromejch fabrikách v ČR asi tak dělá?
---------
Slovaci, Ukrajinci, Madari a Rumuni ... protoze ty, Cech, jsi linej a levej :o)
28. 04. 2022 v 14:51Off-line IIIIII  (33/-/-)
https://www.youtube.com/watch?…

Petr Fiala ještě z doby, kdy mluvil za sebe. Dobře tam mluví. Hájí tam národní zájmy a vystupuje proti EU. A ta otočka o 180° u něj má důvod v tom, že ho globalisti přeplatili a toto info mám od jednoho bývalého poslance ODS. To video je krátké, jen přes dvě minuty. Ale ukazuje na moc peněz. Když tě začne platit druhá strana, začneš zpívat její píseň... (Tedy pokud pro tebe čest nic neznamená...)
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
28. 04. 2022 v 16:06Off-line Fazan  (62/-/-)
I8051"
Tatrman (25/-/-)
ČR nemá populaci?? A kdo tam teda v těch soukromejch fabrikách v ČR asi tak dělá?
---------
Slovaci, Ukrajinci, Madari a Rumuni ... protoze ty, Cech, jsi linej a levej :o)

Pokud chceš být objektivní, tak by jsi měl napsat, že Ti, co něco uměli v Česku dávno nejsou, prostě už se nerodí pracanti, nikdo je k tomu ani nevede, všichni dobří odešli směrem na západ a to i z ostatních postkom. zemí. Proto u nás dělají Ukrajinci, Slováci atd. Vydělají si u nás více, jako doma.
Blíží se doba, kdy nejen že nebudou lidé na základní profese, ale nebudou ve všech odvětvích o politicích už ani nemluvě.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload