Partnerství a povědomí o novém typu sňatku

17. 02. 2025 v 11:07
Anonym

Ahoj, přijde mi trochu divné, že se neustále bojuje za práva LGBT, ale že loňský rok vznikl nový zákon o "partnerství", který staví sňatek stejnopohlavních párů na úroveň manželství, stejná práva i povinnosti jako v manželství ( vyjma adopce, která možná není a osvojení, které ale možné je, jen trochu složitěji, oproti manželství). Přitom mi přijde, že skoro nikdo neví, že od 1.1.2025 je možné uzavřít tento nový svazek. Proč se o tom nemluví jako o úspěchu? Proč nutně požadují ti "bojovníci" slovo manželství? Nemůžeme se spokojit s takovým pokrokem alespoň na chvíli? Registrované partnerství stálo za prd, budiž, ale proč se alespoň na čas nespokojit s partnerstvím, které je právně jako manželství, až na vyjímky výše. Jde nám o práva nebo o názvosloví?
PS: partnerství už nemá na matrice svou vlastní knihu, ale je zapsáno do knihy společně s manželstvím ;-)
PS: partnerství už nemá na matrice svou vlastní knihu, ale je zapsáno do knihy společně s manželstvím ;-)

Protože o tohle nikdo nestál, celá diskuse kolem toho byla extrémně nedůstojná a pokud se nestane zázrak, tak se skutečná rovnoprávnost odkládá o mnoho let. V roce 2010 by to bylo ok, ale dneska už jsme někde jinde. Na západ od nás je to roky naprostý standard (jedinou výjimkou je Itálie) a jasná většina společnosti je pro, takže to odráží i smutnou realitu české politické reprezentace, která je kvůli svému složení (extrémně nadreprezentovaní muži nad 50 let) i v mnoha dalších věcech mimo realitu společnosti. Nově přijaté partnerství má pořád tři zásadní problémy:
1) chybějící práva k dětem
2) vzájemná kompatibilita se zeměmi, kde manželství pro všechny funguje (jaký tam bude mít člověk v partnerství status nebo naopak manžel odtamtud u nás)
3) jiný název v dokumentech pořád nutí člověka v určitých situacích k tomu, aby se nuceně outoval a nemá nad tím kontrolu
2) vzájemná kompatibilita se zeměmi, kde manželství pro všechny funguje (jaký tam bude mít člověk v partnerství status nebo naopak manžel odtamtud u nás)
3) jiný název v dokumentech pořád nutí člověka v určitých situacích k tomu, aby se nuceně outoval a nemá nad tím kontrolu
Souhlasím - 7 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit

Tak je to klasika, jako kdyz si dite u maminky za ohromnyho halooo vyrve hracku, pak si s ni chvilku hraje a ted uz ho nezajima. To samy aktivisti. Je to vyrizeny, takze uz je to nebavi. Nicmene brzo si najdou dalsi tema, aby byli videt ... :-)
Jinak k tomu, co psal kolega vyse:
**** zapomnels na chybejici povinnosti, tech je mnohem vice
**** no, to je vazne silenej problem, fakt ze jo :-)
**** jakoze kdyz budu mit v dokladu "manzelka" je to lepsi nez "partner" a nemusim se kvuli tomu outovat? Vazne? Vyautovani neni problem papiru, ale svyho pristupu k zivotu. Vyautovat se muzu jen ja sam, papir s libovolnym nadpisem to za me neudela :-)
Jinak k tomu, co psal kolega vyse:
**** zapomnels na chybejici povinnosti, tech je mnohem vice
**** no, to je vazne silenej problem, fakt ze jo :-)
**** jakoze kdyz budu mit v dokladu "manzelka" je to lepsi nez "partner" a nemusim se kvuli tomu outovat? Vazne? Vyautovani neni problem papiru, ale svyho pristupu k zivotu. Vyautovat se muzu jen ja sam, papir s libovolnym nadpisem to za me neudela :-)
Souhlasím - 7 • Nesouhlasím - 4
Nahlásit

Akorát že vůbec. O manželství stojí naprostá většina LGBTQ lidí a v roce 2025 by to měla být úplná samozřejmost. Fakt nestojím o to, aby mi někdo po 13 letech vztahu určoval, jestli si (ne)můžu vzít přítele.
1) tohle ani nemá smysl komentovat, to je jak vytržené z projevů všemožných homofobů. Jde samozřejmě primárně o dobro dítěte, které už tak jako tak vychovávají stejnopohlavní páry a nemá stejné právní postavení (typicky např. pokud jde o výživné nebo komplikace v případě úmrtí)
2) možná to pro někoho může být překvapivé, ale v roce 2025, kdy jsme přes 30 let v EU, v rámci které se můžeme volně stěhovat, studovat a pracovat v jiné zemi, spousta z nás žije i jinde než v ČR, má za partnera cizince nebo funguje mezi dvěma zeměmi. Pro nás mezinárodní uznání manželství na úrovni EU opravdu téma je
3) právě že vůbec. Třeba libovolný úřad teď z toho, že máš v papírech napsané "partner" (nebo kdokoliv, kdo požaduje uvedení rodinného stavu) pozná, že jsi gay, takže nemáš kontrolu nad tím kde a komu se outuješ. Dokud nebudeme mít manželství, tak se to nezmění
1) tohle ani nemá smysl komentovat, to je jak vytržené z projevů všemožných homofobů. Jde samozřejmě primárně o dobro dítěte, které už tak jako tak vychovávají stejnopohlavní páry a nemá stejné právní postavení (typicky např. pokud jde o výživné nebo komplikace v případě úmrtí)
2) možná to pro někoho může být překvapivé, ale v roce 2025, kdy jsme přes 30 let v EU, v rámci které se můžeme volně stěhovat, studovat a pracovat v jiné zemi, spousta z nás žije i jinde než v ČR, má za partnera cizince nebo funguje mezi dvěma zeměmi. Pro nás mezinárodní uznání manželství na úrovni EU opravdu téma je
3) právě že vůbec. Třeba libovolný úřad teď z toho, že máš v papírech napsané "partner" (nebo kdokoliv, kdo požaduje uvedení rodinného stavu) pozná, že jsi gay, takže nemáš kontrolu nad tím kde a komu se outuješ. Dokud nebudeme mít manželství, tak se to nezmění
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

Svyho partnera si vzit muzes, uz k tomu jsou noty a nic vam nebrani. Souvislost uplny samozrejmosti manzelstvi s cislem 2025 neni naprosto zadna.
Argument "komplikace v pripade umrti partnera v pripade spolecne vychovy ditete" bych moc nevytahoval, to se nekdy uz stalo? Mozna tak 2x, cili uplne marginalni vec, ktera lze dale resit. Neni to vec, ktera se deje denne a tyka se vetsiny. Prece nebudes sobeckej a uprednostnovat zrovna tohle pred dulezitejsima vecma, ne? :-)
To samy ruznostatni dvojice, uplny minumum, mino***a v mino***e. Jsou dulezitejsi veci. Tohle se casem doresi nejakou novelou. Ze ten pesek vysel zrovna na vas, ok, neda se nic delat. Soryjako, zivot neni fer ... :-)
Ok, jak jsem psal, kdyz budu mit v papirech napsano "partner", pozna urad, ze jsem gay. A kdyz tam budu mit "manzelka", tak to jakoze nepozna? Divna logika. A navic urad to jiz stejne vi, protoze vas oddava. Nicmene pokud chces bejt s p***elem papirove sezdanej, tak mi prijde obecne vhodny bejt vyoutovanej a mit na zivot koule. Sam preci pises, ze je rok 2025, neni stredovek a vetsina lidi je pro LGBT, ne? Nebo i svatba bude ve sklepe? A pokud vy jste spolu 13 let a okoli to nevi, je to fakt divny. My jsme spolu 9 a vedi to vsichni kolem od prvniho okamziku. Dokonce i na urade to o nas vedi a to p***om zadny svatby nebyly :-)
Nicmene me je fuk, jestli je to partnerstvi nebo manzelstvi, nebo se to jmenuje jakkoli. O tom vztah neni. Pokud je ale pro nektery vztah platnej az na zaklade papiru, tak ok, proste ne kazdej je normalni a nekteri si holt musej pridelavat starosti :-)
Argument "komplikace v pripade umrti partnera v pripade spolecne vychovy ditete" bych moc nevytahoval, to se nekdy uz stalo? Mozna tak 2x, cili uplne marginalni vec, ktera lze dale resit. Neni to vec, ktera se deje denne a tyka se vetsiny. Prece nebudes sobeckej a uprednostnovat zrovna tohle pred dulezitejsima vecma, ne? :-)
To samy ruznostatni dvojice, uplny minumum, mino***a v mino***e. Jsou dulezitejsi veci. Tohle se casem doresi nejakou novelou. Ze ten pesek vysel zrovna na vas, ok, neda se nic delat. Soryjako, zivot neni fer ... :-)
Ok, jak jsem psal, kdyz budu mit v papirech napsano "partner", pozna urad, ze jsem gay. A kdyz tam budu mit "manzelka", tak to jakoze nepozna? Divna logika. A navic urad to jiz stejne vi, protoze vas oddava. Nicmene pokud chces bejt s p***elem papirove sezdanej, tak mi prijde obecne vhodny bejt vyoutovanej a mit na zivot koule. Sam preci pises, ze je rok 2025, neni stredovek a vetsina lidi je pro LGBT, ne? Nebo i svatba bude ve sklepe? A pokud vy jste spolu 13 let a okoli to nevi, je to fakt divny. My jsme spolu 9 a vedi to vsichni kolem od prvniho okamziku. Dokonce i na urade to o nas vedi a to p***om zadny svatby nebyly :-)
Nicmene me je fuk, jestli je to partnerstvi nebo manzelstvi, nebo se to jmenuje jakkoli. O tom vztah neni. Pokud je ale pro nektery vztah platnej az na zaklade papiru, tak ok, proste ne kazdej je normalni a nekteri si holt musej pridelavat starosti :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Jen technická Mychajlo: když jako chlap budeš mít v papírech o protějšku uvedeno manžel, vyautuješ se stejně, jako když by tam byl partner...
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit

K bodu 2: pokud spousta z vás má za partnera cizince a můžeš žít a pracovat v jiné zemi tak co tu ještě děláš?
Proč máš pořád problém se outovat?
Já jsem si nevšiml, že by docházelo k policejní brutalitě na občanech ČR jež jsou LGBT abcdefgh+#%.
Nebo si snad myslíš, že to na berňáku napaří větší daně, nebo na stavebním úřadě zamítnou stavební povolení…
Nebo Babiš s Schilerovou zakleknou na vaši firmu.
Čeho se pořád bojíš ve 30ti letech?
Proč máš pořád problém se outovat?
Já jsem si nevšiml, že by docházelo k policejní brutalitě na občanech ČR jež jsou LGBT abcdefgh+#%.
Nebo si snad myslíš, že to na berňáku napaří větší daně, nebo na stavebním úřadě zamítnou stavební povolení…
Nebo Babiš s Schilerovou zakleknou na vaši firmu.
Čeho se pořád bojíš ve 30ti letech?
Nahlásit

Ještě dodatek: nevím jak to je v ČR
Ale u nás v práci na personálním musíš udat krizový kontakt v případě: nehody, úrazu úmrtí…atd.
Osoba:
Vztah k osobě:
Kontakt:
Bez ohledu na stav manželství nebo partnerství/ svobodný těžko napíšeš:
Igor Pushkin
osoba blízka
07
Ale u nás v práci na personálním musíš udat krizový kontakt v případě: nehody, úrazu úmrtí…atd.
Osoba:
Vztah k osobě:
Kontakt:
Bez ohledu na stav manželství nebo partnerství/ svobodný těžko napíšeš:
Igor Pushkin
osoba blízka
07
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

Ehm... mno.... na světě je přes jednu a půl miliardy lidí, která žije ve státéch umožňujících uzavření sňatku stejnopohlavním párům... jedna a půl miliardy... takže evidentně je to světový trend... a ateistické česko to neumožňuje.... :D jako za mně by to bejt nemuselo, to stejnopohlavní manželství, ale když jeden a půl miliardy lidí žije v zemích, kde to jde, zajímá mě, proč u nás, kde je věřících míň než buzerantů to nejde.... btw československo bylo jedna z prvních zemí na světě, která dala volební právo ženám, v roce 1920, ve šýcarsku to právo ženy dostaly až někdy v 60 letech... jaktože kdysi jsme byli na špičce zemí prosazujících rovnoprávnost a teď jsme konzervativní sráči? :D btw v evropě jsou homosexuální sňatky možné v 16 zemích... jak říkám, za mně je to manželství, tedy trvání na tom názvu zbytečnost, důležité je, že partnerství dává defakto (skoro) stejná práva jako manželství, ale ptám se, proč to nejde u nás kde jsme všichni nevěřící když to jde v zemích kde je daleko víc věřících v boha než u nás? btw ultrakonzervativní slovensko se svým pokryteckým teplým prezidentem o kterým to všichni ví a tolerují ho páč to tutlá a prosazuje konzervativní hodnoty (!), to je taky přírodní úkaz :D
Nahlásit

Český národ i kdyby posraně bylo, tak nikdy nebude spokojený s tím co je. I kdyby to mělo stejný název manželství, tak se najde vždy nějaký blb, co bude hulakat že chce svatbu v kostele a bude napadat církev.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

O tom asi bylo napsáno hodně Bustterx
Snad je to tím podhoubím v politice a “verějno právní TV”. :D
1. Nejvíce vždy mluví ti co nemají co říct k danému tématu.
2. Zato olympiáda kdo bude mluvit co nejdéle v poslanecké sněmovně frčí jako národní sport.
3. Spousta lidí se chce vermomocí vyjádřit k jakémukoliv “Nadpisu” ale obsah si už nepřečte.
Snad je to tím podhoubím v politice a “verějno právní TV”. :D
1. Nejvíce vždy mluví ti co nemají co říct k danému tématu.
2. Zato olympiáda kdo bude mluvit co nejdéle v poslanecké sněmovně frčí jako národní sport.
3. Spousta lidí se chce vermomocí vyjádřit k jakémukoliv “Nadpisu” ale obsah si už nepřečte.
Nahlásit

Naštěstí si můžeš vzít partnera a říkat mu klidně manžel. Na to jejich právní slovíčkaření jim seru, momentálně je to lepší než nic. Chvátat než nás zakážou xD
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

17. 02. 2025 v 13:55
Anonym

ThomasTodd Přesně tak. Momentálně nám to dává práva, která jsme s partnerem chtěli. A jak si říkáme po obřadu může být každému ukradené :-D
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

Noo, tak kazdemu to muze byt ukradene i pred obradem. Joa bacha, dava vam to i povinnosti ... :-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

To mi připomnělo že jsem kdysi četl krásný článek který pojednával...tuším že o pozitivních a negativních právech?....nebo si pletu názvosloví, teď nevím.
K tématu se vyjadřovat nemusím, akorát bych opakoval zmíněné výše. :-)
K tématu se vyjadřovat nemusím, akorát bych opakoval zmíněné výše. :-)

Jak si poté budou říkat po rozvodu? … Jelikož jedno jak druhé bohužel patří k sobě ;-)
Nahlásit

Tak behem rozvodu se jedne strane rika pane navrhovateli, to jako vim presne, prosim ... :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit

V těchto vodách jsem se nebrouzdal tak jsem nevěděl :D
Nahlásit

Kdyby mně někdo čistě teoreticky navrhoval sex, tak mu můžu řikat taky pane navrhovateli, ne? :D
Nahlásit

A darčeky nosí Ježiško...
Nahlásit

Pche, furt někdo mě votravuje se sexem :P např. v roce 2019 jsem měl dokonce až jednu nabídku :P
Nahlásit

V případě "rozvodu" by mi říkali obžalovaný povstaňte. :-)
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.