Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Říká se, že člověk je tvořen vodou. To ale není pravda

21. 03. 2014 v 21:00Off-line Anonym
Říká se, že člověk je tvořen vodou. To ale není pravda. Člověk je oheň. Prudký, divoký, živý. Ale i ten jednou zmizí a z lucerny života se stane pouhá hromádka popela a prachu, který rozfouká vítr. Po člověku nezbude nic. Nic, co by si lidé připomínali. Nic, co by zanechalo stopu. Lidé se bojí zapomnění. Namlouváme si, jak jsme jedineční, ale přitom jsme jen prchavá lucerna, pochybné světlo, které na krátkou dobu vydává slabé světlo do tmy. Někdy je to až moc krátká doba.
Ještě před tím, než se plamínek duše stihne pořádně rozhořet, tak je utlačován, umírňován a hašen řadou faktorů, které si říkají společnost. Lidská společnost, ta která klade všem na vědomí, že život je krátký na to, aby byl promarněn, moc krátký na starosti a příliš krátký na žití jej sama hubí a ničí.
Smrt je jako sfouknout svíčku. Rychlé, prosté. Lidé si nevšímají problémů ostatních, žijí ve své vlastní idealizované nevědomosti. Začínají si všímat druhého, až když jeho svíčka zhasíná a nezbude v jeho nitru několik málo konstelací, které vytvořily poslední jiskřičky života, naděje a smrti.
Láska tam nepatří. Je to až moc honosný pocit, moc hrdý a pyšný na to, aby se stýkal se smrtí. Není pro každého. Stejně jako spravedlnost a štěstí. Tohle jsou požitky života jen pro vyvolené. Zbytek má pouze naději.
Naděje. To je jediný smysl života. Co je to vlastně naděje? Je to utěšování, že jednou snad možná bude líp. Ale v nitru víme, že nebude. A plamínek dál dohořívá.
Kdo že jsem, abych mohl psát takové věci? Jen směs prachu a popela.
21. 03. 2014 v 21:08Off-line ThomPrag  (45/180/76)
Teda bravo, celkem dobře napsaný text, který se dá číst a je mu rozumět. Evidentně za ním stojí inteligentní člověk. Dobré k zamyšlení, jen by to chtělo vyvážit podobně, ovšem optimisticky laděným textem ;-)
21. 03. 2014 v 21:13Off-line igni  (36/192/130)
Akorat nechapu, proc je tam napsano pomoc. s tim pomoci nejde, my co podobne myslime se s takovym myslenim musime srovnat a naucit zit ;)
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
21. 03. 2014 v 21:18Off-line Anonym
Už pár týdnů mě trápí syndrom vyhoření a už nevím, co mám dělat
21. 03. 2014 v 21:23Off-line ThomPrag  (45/180/76)
To dneska postihuje dost lidí, takže určitě nejsi sám. Myslím, že to pomáhá řešit psycholog. Na netu nejsou vhodné rady?
21. 03. 2014 v 21:29Off-line THX1188  (40/183/90)
Prodělal jsem syndrom vyhoření....bylo to na mašli...pomohla změna a to totální, zaměstnání, odstěhování se pryč, jinam...žádné prášky, ani psycholog nedokázal pomoci...až změna všeho, včetně myšlení a postojů...a muž mého života.....
21. 03. 2014 v 21:33Off-line ThomPrag  (45/180/76)
THX1188: Jo, to zní rozumně...totální změna všeho.
21. 03. 2014 v 22:00Off-line Ligerisek  (36/172/62)
Taky to znám, přišel sem tak o práci a na zápěstí mám slušivou jizvu - ale všechno špatný je pro něco dobrý, 1 den na psychyně, kdy do mě eště necpali prášky sem dostal 1 nápad, jak začít realizovat svoje sny, i když další roky se to všechno rodilo v bolestech. když chce člověk začít žít, tak se musí života vzdát a být mu jedno, jestli žije, nebo ne...
22. 03. 2014 v 08:30Off-line Betonica  (39/191/93)
Nesouhlasím s biologickým závěrem článku, člověk je tvořen z valné většiny vodou.

A nesouhlasím ani s filosofickým rozměrem, jakkoli je zajímavý.
Člověk se nenarodí proto, aby za pár dekád umřel bez užitku. Člověk má poměrně dost času měnit svět kolem sebe. Jiná věc je, jestli si to člověk uvědomuje, nebo jestli se nechá unášet na vlně průměrných názorů, které v českých zemích bývají zpravidla negativně pesismistické s přídechem stěžovatelství. V tomto případě by Tvůj postoj platil beze zbytku - marnost nad marnost.

Je težké najít sama sebe, těžší najít v sobě odvahu nejít s davem a nejtežší je pak nenechat si na vlastní cestě zfouknout vnitřní světlo davy závidivců, nepřejivců a pokrytců!

Kéž by nás světlonošů bylo mnohem, mnohem víc!
22. 03. 2014 v 12:34Off-line klucinek  (33/176/75)
Někteří jsou tvořeni z velké části alkoholem...

PS: jinak na tydle kecy já nejsem, člověk je ze 70 - 75% voda a pár sraček..
22. 03. 2014 v 13:12Off-line fogacer  (55/172/61)
Betonica i klucinek : souhlas.
Ale stav kterému se říká "vyhoření", asi existuje.Aspoň podle toho co jsem četl a i co mi lékař říkal. Je to prostě jistá depka. Ač depkama netrpím, byla to souhra tolika negativních faktorů najednou , že unést to bylo nad mé síly. Ale naštěstí snad jediný tak silný depresivní zážitek co si pamatuji. Je to paradox, že i člověk jež vše miluje a ve všem vidí dobro (tedy skoro ve všem, nejsem naivka), se může zlomit a rezignovat. Neviděl jsem pozitiva ani negativa, prostě nic. Naštěstí jsem si po čase uvědomil, že žít se musí a tak se vše vrátilo do starých optimistických kolejí. Ovšem zažít znovu bych to nechtěl.

Jinak ten dotaz jsem při prvním čtení bral spíše jako jisté tazatelovo literární dílko.
Jen dodatek: Betonica: Tys opravdu světlonošem, se vším co k tomu patří a za to dík.
22. 03. 2014 v 13:13Off-line harpli  (39/175/75)
Když bereš člověka jako fyzicky, tak doopravdy je tvořený z větší části vodou. Ale duševně to bude oheň. Protože žádný tvor nepoškozuje tak přírodu i sebe jako člověk. Proto je to oheň, který pohlcuje vše kolem sebe.
22. 03. 2014 v 13:16Off-line klucinek  (33/176/75)
Duševně to je k***tizmius, sebestřednost, doměnka neporazitelnosti a doměnka nadvlády nad vším, to je to co spaluje všechno kolem sebe...a lidstvose tomu ještě diví..
22. 03. 2014 v 13:30Off-line fogacer  (55/172/61)
Harpli: mít v duši oheň pohltil by člověk sám sebe. Touha ničit přírodu a vše živé, je spíše dána oním pitomým názorem, že člověk je "pánem tvorstva" a tudíž má právo o něm rozhodovat. naštěstí ne všichni mají tak negativní vztah k přírodě a ekologii. Mám rádši lidi co alespoň neničí přírodu a třídí doma odpad, než ty co hlásají potřebu přírodu bránit, ale jezdí v autech s vysokou koncentrací plynů a olova a jinak sami fyzicky ani nedokážou zasadit ani malý keřík či třídit odpad.
22. 03. 2014 v 13:40Off-line patik.bi  (27/167/56)
Myslím, že tomu týpkovi moc nepomáháte, podle toho co tu čtu
22. 03. 2014 v 14:04Off-line klucinek  (33/176/75)
Ogacer ono zase na druhou stranu když třeba mluvíš o tom olovu, tak od doby kdy se začal používat bezolovnatý cín na pájení desek plošných spojů ve spotřebičích, od doby kdy se začaly vyrábět komponenty Pb free neuvěřitelně stoupla poruchovost přístrojů. A co udělá každý? Dá si to opravit, jak najivní myšlenka. Každý de a koupí si nový výrobek plný plastů, takže ono ne vždy znamená rádo by ekologický přístup opravdovou úlevu pro přírodní systém...to samý jsou elektromobily, já jsem proti tomu. Auto s katalyzátorem vyprodukuje mnohem míň humusu než elektromobil, i přes to že katalyzátor je plný těžkých kovů (ovšem ty se recyklují)...osobně odpad netřídím a to z jednoduchého důvodu, když jsem třídil a pak jsem viděl že přijel jeden kukáč a všechno to navalil do jednoho auta jednou lochnou tak sem se na vysral..já jsem za to že než přísně odpad třídit by bylo mnohem efektivnější nebalit do igelitů, ale do papíru. Nebalit do PET, ale balit do skla. Proč by měly být na obchodech miliony igelitek když by každý moh mít plátěnou tašku atd...další je smýšlení třeba nás v čr. Nedávno jsme likvidovali jednu výrobnu tištěných spojů (cca 15tun kuprextitu - sklolaminát navrstvený mědí), tak jsem sháněli jak to zničit, tady to vemou rozšrotujou a zahrnou pdo zem. V německu? Tam elektrolyticky sundají měď, zbylej sklotextit rozemelou a použijou při dalších technologických procesech a vytěžená měď je též použitelná. Stejně jako získávání zlata a stříbra z elektroniky. Zde si to odůvodní že to je moc nákladný proces. To mě štve. Proč třeba nemáme moderní spalovny, kde pálení odpadu probíhá při obrovských teplotách a poměrná většina chemie je spálena, to co se nedá se váže na filtry, roztoky..jinde to jde..
22. 03. 2014 v 14:25Off-line fogacer  (55/172/61)
No to olovo bylo myšleno spíše tím, že je tu dost aut staršího data výroby,nebo jiné zplodiny. Jinak u nás naštěstí auta jezdí zvlášt pro e-odpad. Ale s těmi igelitkama souhlasím i s tím cos psal o likvidaci části továrny u nás a jak to v německu. Ale paradoxem zase je, že němci vozí odpad sem do krušnohoří, takže... Ale je fakt, že to jak se likviduje zemina od těžkých kovů a jedů jež jsou v zemi a vůbec je u nás paradoxně jen doslova zaorávaná. Jinak ač se plasty užívají skoro už u všeho tak i ten se mozí pak zlikvidovat a to je zase další navýšení ploch skládek. Ono se to sice recykluje po čase ale trvá to. Ale to je tady všude se vším. Ale naštěstí je i u nás dost míst jež si udržují čistý přírodní ráz. Ale zase se najdou lidi jež tam vjedou autem ač je tam zákaz a nebo se kácí dřevo... takže jako vždy, ti co se "vezou" nemají strach z postihu a tak si tu dělají ze všeho Eldorádo. :-(
22. 03. 2014 v 15:01Off-line klucinek  (33/176/75)
Předem se omlouvám že jsem Ti zprznil nick. Ono těch aut bych řek že už není zdaleka tolik, kolik procent aut nemá dnes katalyzátor. Navíc olovo de splodiách dnes již v podstatě není, jelikož se nemá kde vzít, máme bezolovnatý benzín (ve kterém jedovaté olovo nahradily ještě jedovatější chemikálie). A hlavně paliva jsou velice nekvalitní což zvyšuje nějen objem splodin (každý víc šlápne na plyn) ale i jejch charakter, nekvalitně spálené palivo obsahuje větší podíl pevných složek a jiných humusů. Ano je pravda že sem němci vozí odpad, bohužel. Ale ne proto že by ho neuměli zlikvidovat (což u nás neumí, ale ne kvůli nedostupnosti technologií), ale protože jsme prostě popelnice evropy. Co se týče dekontaminace zeminy od těžkých kovů, promývání zemin chelatotvornými roztoky je vysoce nákladná procedůra, takže proto je pro ně lepší zeminu odvýst a zahrabat (bohužel), prohnání zeminy spalovnou při odstraňování chemie z ní stojí cca 5 - 12kč za kubík, takže opět to jsou obrovské prachy, takže opět to vyjde levněji zahrabat. Tímto tento způsobe "řešení problému" nehájím, ba naopak, ale bohužel dnes se nekouká na výsledek, ale na to kolik to bude stát. Recyklace plastů je další otázkou, některé druhy plastů jako je PP, PE, PET je možné přímo pálit a výsledkem procesu hoření je pouze oxid uhličitý a voda. Horší je to s PVC, DBF atd. Ale já radši než pouze díly recykluji celá zařízení, proč vyhazovat televizi, když v ní vyměním součástku za 50kč a jede dál. Další pravdou je prasečina lidí a jak jsi zmiňoval černé skládky, ale..třeba u nás zrušili sběrný dvůr uprostřed města a odsunuli ho za město, takže lidi co chodili s vozíkama, popřípadě něco přinesli v rukách to teď mají o pět kilometrů dál, opět vše pro lidi...a pak ať se nedivěj když to zůstává ležet na chodníku, nebo u popelnic...
22. 03. 2014 v 15:22Off-line fogacer  (55/172/61)
Klicinek naopak! Pobavil jsi mne, je to trochu podobné slovu "ogar" a jinak sám dělám tolik konin díky rukám, že si říkám jak se jiní baví.neřeším to.

Jinak zcela souhlasím s tebou. To, že jsme popelnicí Evropy je smutný fakt. jako u všeho je důvodem cena a i česká nátura. Nadáváme na nekvalitní potraviny či věci a stejně je kupujeme ve velkém. Ale je fakt, že ne každý si může kupovat kvalitní věci. zvláště když u potravin je to složité. Nikdo nečte co obsahují natož odkud to je, mnozí ani datum spotřeby. Takže ano jsme popelnicí evropy a sami k tomu pomáháme. Jinak i u nás jsou snad dvě pracoviště kde se např. elektroodpad třídí rozebráním a oddělení použitelných kovů od ostatního. Často to dělají lidé se sníženou pracovní schopností (OZP apod.). A ač to mnozí neví je to těžká práce. Mám kamaráda co se práce nebojí a říkal mi jak se to u nás dělá. Je to fyzicky dost náročné a špinavé, takže mnozí utíkají od toho. Na druhou stranu je tu dost podnikatelů co to dělají jen díky dotacím jež jim nejen pokryjí ztráty ale ještě z toho žijí dobře a na ekologii kašlou. i to jsme my.
22. 03. 2014 v 17:36Off-line klucinek  (33/176/75)
A co mě nejvíce mrzí že nejen tímto způsobem nakládáme s odpadem, ale jako s odpadem nakládáme i se sebou navzájem. Kdo už ztratí výkon, nebo je zastaralý "model", nebo nějakým způsobem postižený tak ho prostě vyhodíme na jakousi pomyslnou skládku. Bohužel nikdo si ještě dostatečně neuvědomuje (až na pár vyjímek) že každý tým, ať je to chirurgický, zásahový, opravárenský, nebo jaký koli jiný se musí skládat ze svalů (těch mladých a fyzicky výkonných) a z mozku (těch starších a zkušených) a je to čím dál víc horší. Myslím že bychom si měli více uvědomovat že, jak já řikám každej máme jednu díru do p***le, komínem proletíme všichni stejně a zbyde z ná to samý, sračka na posyp chodníku...a systém po nás ať přijde potopa nebude fungovat dlouho...
27. 07. 2022 v 09:30On-line francjosef  (67/169/72)
Žádná doba nemá lehká, ale v každé chvíli jsou i pozitiva.
Jen mě připadá, že dnes se stalo skoro moderní mít psichologa. V životě jsem zažil dost, byl jsem i na dně ,během 4 měsíců mě zemřeli dva blízký lidé a od partnera sem dostal kopačky . V okolí jsem znal rodiny co během roku prožili ještě víc tragédii, ale neuzavřeli se do sebe. Já to řešil pozitivním myšlením. Řekl bych že se ze všeho a hlavně z maličkostí dělá konec světa
27. 07. 2022 v 09:32On-line francjosef  (67/169/72)
Jsem 3 r. Penzista a prožívám nejlepší roky života . Mám čas na koníčky a těším se jak se dožijí 125 l.
27. 07. 2022 v 11:33On-line Richard33  (44/185/80)
Takže když clověka vysušíme, tak se nic nestane? Ani co do objemu, ani co do hmotnosti? :-)
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload