Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Svadba

05. 02. 2015 v 22:52Off-line Anonym
Ahojte, sme dvaja chalani zo Slovenska a chceme sa zobrat. V Cechach sa to vraj neda jeden vzdy musi byt Cech. neviete nam poradit kde by sme sa mohli vziat?
06. 02. 2015 v 07:32Off-line ruyiz625  (35/193/100)
Škopková: Řeknu si svatba - svatební košile. No, co slyším - "d", píšu "t", troubo!
Souhlasím - 8   •  Nesouhlasím - 5  Nahlásit
06. 02. 2015 v 10:49Off-line paul86  (103/-/-)
V ČR nemohou dvě osoby stejného pohlaví uzavřít manželství jako takové, ale jen tzv. registrované partnerství. Ovšem minimálně jeden z budoucích partnerů musí být občan ČR způsobilý k právním úkonům.
Podle zákona se způsobilost osob uzavřít manželství řídí legislativou státu, jehož jsou občany (tzv. lex patriae), zatímco podoba a forma takového manželství legislativou místa, kde se manželství uzavírá (lex fori).

Jenže k tomu, aby takové manželství mělo právní účinky i v SR, bude nutné uznání slovenských úřadů. K tomu, aby slovenské úřady manželství považovaly za právoplatné, by bylo nejspíš třeba se obrátit na soud - kvůli určení, zda manželství vůbec existuje. "Normální" manželství by nejspíš neměly úřady problém uznat, ale v tomhle případě nevím, nevím...

Jsem sice advokátní koncipient, ale slovenské právo jsem nestudoval ani se o ně nikdy nějak detailně nezajímal. Nicméně vzhledem k tomu, že je z velké části postaveno na stejných základech jako české, si nemyslím, že by tam byl zásadní rozpor. Bohužel žádného slovenského "kolegu" neznám, tak bych pro jistotu doporučil se informovat v advokátní kanceláři na Slovensku.

Ale když to, aspoň pro představu, vezmu z pohledu českého práva, tak o neexistenci manželství může soud rozhodnout i bez návrhu některého z partnerů. Jako důvod neplatnosti manželství sice není výslovně uveden případ stejného pohlaví, ale Zákon o rodině jasně definuje manželství jako "trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem". Z toho vyplývá, že český soud by gay manželství uzavřené v zahraničí neuznal jako právoplatné a v souladu s legislativou ČR. Definice manželství je ve slovenském Zákoně o rodině v podstatě stejná, tzn. svazek muže a ženy.
Sice si moc nedokážu představit, jak by se soud popasoval např. s případným dědictvím, ale to už je jiné téma.

Laicky řečeno, vzít se můžete, např. v Holandsku, ale právní váhu v SR to bude mít stejnou, jako by vás oddal výčepní v hospodě - takže žádnou.
Souhlasím - 6   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
06. 02. 2015 v 13:05Off-line nero  (29/-/-)
Ruyiz625: Najskôr si zisti, čo je spisovné na Slovensku. Po česky je to "svatba" po slovensky "svadba." Troubo!
06. 02. 2015 v 14:29Off-line colombo  (103/192/90)
Je také otázkou, zda se chtějí "vzít" jaksi pouze ze symboliky nebo z praktických důvodů. Jak píše paul, pokud by to nemělo mít i "právní sílu", je to dle mého názoru k ničemu. To se opravdu pak můžete nechat "oddat" v některém místním hostinci výčepním.
06. 02. 2015 v 20:03Off-line esthetique  (41/-/-)
Paul86: jde o to, jak s tím holandským sňatkem naloží.... u nás v Irsku to třeba dvě lesby, co se vzaly v Kanadě, vzaly k soudu a logicky uspěly, tuším proti finančáku (odečty na manželku). ale anglosaské právo je precedentní, na SK nevím, aby se nemuseli soudit s každým úřadem, co jim něco odepře, zvlášť....
07. 02. 2015 v 07:42Off-line paul86  (103/-/-)
Esthetique: Naloží s ním tak, že ho neuznají jako platné na území SR.
Vrtalo mi to hlavou, a i v rámci sebevzdělávání (sice se chci zaměřit spíš na trestní právo, ale člověk nikdy neví) jsem se spojil s bývalým spolužákem z fakulty (Slovák, který sice studoval právo v ČR, ale má narozdíl ode mně kontakty ve slovenských advokátních kancelářich a určité znalosti v této oblasti) a ten mi potvrdil to, co jsem si zatím jen myslel - slovenská jurisdikce neuznává manželství ani registrované partnerství občanů SR uzavřené v zahraničí, a to ani částečně. Čili soudit se o to by bylo zbytečná ztráta času a peněz.

Pokud by se vzali v zahraničí a žili v ČR, tak u nás by jim byl přiznán veřejnoprávní statut registrovaných partnerů. Ale ne automaticky, museli by požádat na matričním úřadě o zápis registrovaného partnerství do matriky (manželství ne, protože to by ze zákona nebylo možné).

Jinak k původnímu dotazu ještě toto: Většina států vyžaduje, aby alespoň jeden z budoucích manželů/parnetů byl občanem dané země. V Evropě umožňují sňatky, příp. registrované partnerství cizích občanů jen Belgie, Dánsko, Nizozemsko a Španělsko (bez ohledu na pohlaví).

Jenže jak už jsem psal - Slovákům je oddací list ze zahraničí u nich k ničemu. Maximálně tak zarámovat a pověsit nad postel...
07. 02. 2015 v 07:48Off-line onlip  (61/180/84)
Anonym (Robo a Miso): Kluci, hlavně dnes běžte k referendu.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload