Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Asperger ve vztahu

12. 02. 2015 v 13:06Off-line Anonym
Ahoj. Dřív mi byl diagnostikována verze Aspergerova syndromu. Ale naučil jsem se jej kompenzovat. Bral jsem to jako výhru. Vzepření se osudu. Všem představám, které jsem měl splňovat. Neměl bych být schopen navázat vztahy. Neměl bych být schopen cítit vyšší emoce. Auto***y mi to vždy tvrdily. Je mi skoro třicet.

Sám jsem se považoval za stroj. Moji mysl jsem vnímal jako složitý program, který kombinuje, vypočítává. Prochází paměťové struktury a třídí informace. Z toho vybere pravděpodobně správnou reakci na aktuální situaci. Strojově analyzuje výsledek a zařadí si ho do databáze jako novou zkušenost. Je to chladný kalkul. Zkušenostmi zbavený naivity. Celé to běží někde na pozadí naprosto automaticky odjakživa. Obdoba intuice. Systém včasného varování.

Moje dřívější vztahy byly většinou spíš sexuálního rázu, kde jsem druhým byl věrný. Dřív jsem byl dlouho asexuální, než jsem náhodou objevil, co se dá cítit při sexu. Nízký pud mi přinášel jistotu, že se konečně dočkám očekávané reakce. A taky se mi líp navazovalo přátelství. Těžko se to popisuje.

Bohužel jsem nepředpokládal, že se u mě dostaví schopnost prožívat vyšší emoce. Poprvé se mi povedlo do nich spadnout náhodou. Myslím si, že pomohlo jeho jezero nezdravé lásky. A zpětně i šlo o jeho manipulaci. Některé typy se vám dostanou do hlavy skrz důvěru.Takže jsem vnímal, jak se cítí nemilován. Najednou se to objevilo i u mě. A zamiloval jsem se do něj. Nezdravě. Jenže tenhle typ se chtěl jen nabažit akutní zamilovanosti. A bude se asi stále motat v kruhu.

Druhý emočně založený vztah vypadal o hodně stabilněji a zdravěji. Zase jsem se dost naučil. Ale tam nám to pokazily jiné okolnosti. Někdy jen můžete pozorovat beznaděj. Bohužel jsem u druhých našel model, kdy třetí osoba v cizím vztahu vytvoří virtuální zástupný problém. Na který samozřejmě nabízí řešení. Ale můj bývalý kluk tomu odolával. Měl mě hodně rád. A já jeho. Cítil jsem to. Nám se to však rozpadlo kvůli něčemu neřešitelnému. Nebylo v naší moci to jakkoliv ovlivnit.

Problém je, že neúspěšné vztahy mi dělají v systému bordel. Celý mechanismus se pak soustředí tam, kde by neměl. Je to jakoby si správce sítě v mé hlavě pouštěl celý den telenovely a romantické filmy. Druhým také nahání strach, pokud se předemnou něco snaží skrýt. A já na to příjdu tak nějak ze vzduchu. I když bych to vědět neměl. Tahle má vlastnost je pochopitelně považována za nežádoucí. A nevěřili byste jak se s tím žije ve světě normů.

Celá situace mě sama dovedla k myšlence emocionálně založené vztahy už nemít. Přesunout do zakázané zóny. Trezoru na dvacet tisíc západů. City fuj. Příběh stroje, který se naučil city prožívat. Aby si nakonec prožil, jak na ně nikdy dlouhodobě nedosáhne. Mimochodem stroje, který ani neví, jestli je fakt teplej.

Vlastně od vás nic nečekám. Potřeboval jsem se vypsat. Věci si ujasnit i pro sebe. Tenhle svět pro mě zdá se není. Už se nevydržím před ním skrývat. Vysiluje to. Dostávám se k bilanční křižovatce. Já, někdy mám chuť to vzdát už jen z kalkulu. Stydím se za to, zahodit všechnu snahu. Ale pak mám zase chuť neustále poznávat. Snad se dostaví i tentokrát. Měla by.
12. 02. 2015 v 15:46Off-line galileolevi  (51/187/82)
Ty ses vypsal, já si pěkně početl.
Tak ti držím palce, abys měl co možná nejvíc chutí poznávat. :)
12. 02. 2015 v 20:21Off-line onlip  (60/180/84)
Anonym (nežádoucí kluk): Asperger se dodnes, pokud vím, diagnostikuje, ale jen jako syndrom, i jen možný soubor příznaků, předpokládaných projevů. Diagnóza tě k ničemu nezavazuje. U autismu už jsou formulace opatrnější, mluví se o poruchách autistického spektra. Z mého pohledu má povahu spektra téměř vše, co se týká odchylek od normy, kterou zmiňuješ. Předpokládám, že ji máš pro sebe definovanou, ale myslím, že solidní psychiatr nebo psycholog už dnes s její definicí pracuje velmi obezřetně. Auto***y... najdi si, co o auto***ách své doby píšu někde jinde. Měl jsem možná štěstí, že za mého dětství nejspíš neexistovaly pedagogicko-psychologické poradny, řešili jsme sami za pochodu, co kdo je a co z toho plyne. Že si něco zakazuješ nebo přikazuješ, to je pochopitelné, to není vybočení z normy.
Nehledám pro sebe diagnózy, nejsem hypochondr, jen jsem se v sobě potřeboval vyznat - a bez speciálních vyšetření jsem pochopil, že znaky obou diagnóz, o kterých se zmiňuji, v sobě nesu. Vím, jaké komplikace to do života vnáší. Ale nezabránilo mi to prožít ho s mnoha emocemi a přijímat to všechno jako přínos, možnost pohledů z mnoha zorných úhlů.
Nejsi nežádoucí kluk. Rád budu citovat galileolevi a jeho "Tak ti držím palce, abys měl co možná nejvíc chutí poznávat. :)". Už jen to, co jsi dokázal napsat, a to, že jeho vzkazu porozumíš, ti říká, že žádná diagnóza není předurčující.
12. 02. 2015 v 20:27Off-line cenobite  (39/183/68)
Ahoj,
Vím, že tady nečekáš žádnou radu, překvapilo by mě, kdybys alespoň názory tady četl, protože z textu, který jsi napsal se dá „vycítit“, že se sám v sobě vyznáš nejlépe a nepotřebuješ rady ostatních. To je výjimečný dar. Kdybys náhodou četl to, co tady píši tak se mi ozvi, rád bych se o tobě dozvěděl více :o)
12. 02. 2015 v 22:12Off-line dmk  (26/180/79)
Zvláštní
lidé s aspergerem mě vždycky strašně přitahovali (ne přímo v romantickém slova smyslu)
a když to čtu, štve mě, že seš anonym, že ti nemůžu napsat, i když vlastně nevím co bych psal, jaký by to mělo význam si psát s někým kdo nechce emocionální vztah(a o dalšího kamaráda, se kterým se prakticky vůbec nevidím moc nestojím).
Ale děsně se mi líbí ten styl myšlení, co tu prezentuješ, byť tam jde do jisté míry(můžu se plést) vidět, že to upravuješ aby ses něčemu připodobnil (něco jako tendence Abeda z Community napodobovat postavy z filmů/seriálů) ale o to víc se mi to líbí.
A i ta depresivita co z toho čiší je tak podmanivá...
12. 02. 2015 v 22:46Off-line esthetique  (40/-/-)
Počkej až začne ještě válka s ruskem, se z toho posereš ha ha ha ha
13. 02. 2015 v 12:38Off-line Anonym
Hmm. Mocnosti současné i bývalé. Jako týpek, co má na sobě jen kabát s kapsami beze dna. A jen tak ukazuje náhodným kolemjdoucím jeho raketu. Třeba na párty, na které jej ani nezvali. Někoho hned šokuje a vyděsí jeho raketa. A jiný se začne jen tak zajímat, co jej k takovému chování vede. Ve světě je možné skoro vše. Jistota jen jedna. Pomíjivost. Tečka.
13. 02. 2015 v 23:56Off-line Sabbath  (34/-/-)
Jako asperger bych rekl, ze to moc prozivas
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload