Aneb jak muži uvařiti...
Zdravím,
se nám tu rozmohlo pranýřování. Rád bych kontroval něčím všedním a denním. Podělil se o recepty, dověděl se o nových. Vše k tématu muži a kuchyně.
Bez osobních invektiv.
Vege věci, frutariánství, kachničky na sádle, maminkovské recepty. Chutné a nechutné...doporučené. Vychytávky a návody...
Gastro téma :)
se nám tu rozmohlo pranýřování. Rád bych kontroval něčím všedním a denním. Podělil se o recepty, dověděl se o nových. Vše k tématu muži a kuchyně.
Bez osobních invektiv.
Vege věci, frutariánství, kachničky na sádle, maminkovské recepty. Chutné a nechutné...doporučené. Vychytávky a návody...
Gastro téma :)
Hodíme recept na oblíbené palačinko-lívanečky
Banánové lívanečky
4 banány nakrájejte na plátky a dejte do misky. Vidličkou je "rozšťouchejte" na tužší kaši. Je důležité, abyste v ní měli co nejméně hrudek. Osobně je mixuji. Potom přidejte 4 vejce a vše důkladně promíchejte. Měla by vám vzniknout tekutá kaše. Přidejte dvě lžíce mouky, kdo chce cukr. Připravenou směs nalijte na rozpálený lívanečník či pánev a smažte po obou stranách dozlatova. Podávejte dozdobené čerstvým ovocem a zakysanou smetanou. A kdo má rád sladké, ten si může lívanečky pokapat medem nebo javorovým sirupem.
Banánové lívanečky
4 banány nakrájejte na plátky a dejte do misky. Vidličkou je "rozšťouchejte" na tužší kaši. Je důležité, abyste v ní měli co nejméně hrudek. Osobně je mixuji. Potom přidejte 4 vejce a vše důkladně promíchejte. Měla by vám vzniknout tekutá kaše. Přidejte dvě lžíce mouky, kdo chce cukr. Připravenou směs nalijte na rozpálený lívanečník či pánev a smažte po obou stranách dozlatova. Podávejte dozdobené čerstvým ovocem a zakysanou smetanou. A kdo má rád sladké, ten si může lívanečky pokapat medem nebo javorovým sirupem.
Souhlasím - 8 • Nesouhlasím
Nahlásit
THX: já vařím zálesáckou kuchyni, fakticky vařit neumím podle klasických receptů, kolega říká tomu co vyrábím "eintopf", sice nevím co to znamená ale říká to obvykle kdy mně potká v kuchyni "zas děláš ten svůj ejntopf?" : )) nedávno jsem mu sežral skoro na posezení jeho kostku sádla vepřovýho, prostě sádlo tence namazaný na krajíc chleba a lehce osolený a nastrouhal jsem na to česnek místo cibule a zapíjel mlíkem, bylo to tak dobrý že jsem se neudržel a žral a žral, sežral sem mu celý jeho sádlo co měl v lednici... návrat ke kořenům, prostý věci nejsou špatný : ) čímž neříkám, že bych si nedal pár metrů čtverečních tvých lívanečků : )
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Blbe, blbé, nebo blbě? : )) když píšu bez interpunkce a někam mi vyjde slovo ve tvaru "blbe" rači to nahradím jiným slovem aby nedošlo k nedorozumění :)
Souhlasím - 6 • Nesouhlasím
Nahlásit
No mně to napadlo, ale asi je fakt lepší v těchto případech použít jiný slovo, neboť čeština jich má nepřeberně : )
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Gliese:počki to jsem nevěděl že nejsi z mého kmene :o tak jestli nejsi čech ani slovák tak to se omlouvám že tě buzeruju za češtinu : )
Raději ne. Ještě by se ukázalo, že umíš češtinu lépe než já a to by byla ostuda. : )
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Španělský ptáček, klasický recept, maso vepřová krkovice navíc plátkový sýr, po zabalení (pořádně svázat aby nevytekl ten sýr) orestuju ze všech stran na másle s česnekem, teprve poté přidám cibuli a když zezlátne zapražím moukou. Nakonec přidám vodu a už jen vařím, pochopitelně již nezahušťuji..
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Spanelsky ptáček z vepřové krkovice??? To je dobrý vtip
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Gliese581c: budeš se divit, ale nejsem sám kdo ho dělá z vepřové krkovice...
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Z mého pohledu jednoznačně lepší výsledek ve všech směrech...no vlastně se možná i přiznám k tomu, že úplně poprvé v začátcích jsem se trošku spletl...ale stejně následné pokusy s hovězím moc nedopadly, a i srovnání s jinými autory ptáčků inklinovali k návratu k prvotnímu omylu...pochopitelně dnes už vím, že se "normálně" dělá z hovězího, proto jsem napsal klasický recept (který už i já znám) a uvedl jen v čem jsem odlišný (nikoliv já ale "můj" španělský pták)
V tom pripade bych to spíš nazýval rolkou z vepřové krkovice. Chuťové to musí byt naprosto odlišné od ptáčka. Jediná podoba je náplň.
Nezbývá nic jiného než Tě na "to" pozvat.. nicméně chuťově je to dost podobné...ty pluska tam spatřuji spíše v cekové jemnosti, chceš-li měkkosti, ale to se patrně zase dozvím, že neumím připravit hovězí tak aby nebylo tuhé, tak dopředu říkám umím, používám jej u jiných receptů...
Gliese581c: asi by bylo vhodné nám sem dát ukázku "neblbého" jídla, ať víme, co má správný muž teda jíst a ne jen k***izovat:)
Tak co rád vaříš, co je zdravé a oblíbené? Moc rád načerpám inspiraci.
Já nově začal vařit pohanku a moc si ji pochvaluji. Třeba samotné přílohy jsou taky velké téma. Hodně dělám kuskus se zeleninou.
A zas třeba velké zklamání pro mě byla holoubátka. Maso tuhé, nakonec skončili v polévce.
Tak co rád vaříš, co je zdravé a oblíbené? Moc rád načerpám inspiraci.
Já nově začal vařit pohanku a moc si ji pochvaluji. Třeba samotné přílohy jsou taky velké téma. Hodně dělám kuskus se zeleninou.
A zas třeba velké zklamání pro mě byla holoubátka. Maso tuhé, nakonec skončili v polévce.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Mně fascinuje představa že veterinář který léčí třeba aji krávy a vepře jí jejich maso, to jako žere svoje pacienty? :O já miluju bedle, houby který rostou na podzim, a opět jednoduše jen osmahnout na pánvi a solit jen trošku, ale nejlíp to chutná na sádle s trochou kmína a baštit s chlebem kterým se dá pak ta pánev vytřít a vyžrat to sádlo s houbovou příchutí : ) Někdo ty bedle obaluje jako řízek ve strouhance, ale já to mám rád prostě jen osmažený na pánvi, ale nedoporučuju ty smažený bedle na sádle dělat jako večeři, je to hodně těžký jídlo.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jo bedly taky mohu. A když máš rád houby, pak doporuči si na másle a kmínu osmahnout hlívu úsřičnou. Má velmi zajímavou a jedinečnou masovou chuť. Je velmi dobrá na imunitu, prý. Já ji osmahnu na grilovací pánvi, aby měla ty krásné vroubky a podávám s grilovaným hermelínem a thajskou sladkopálivou omáčkou :) Vše dělám najednou na jedné pánvi :) Doporučuji :)
To Filip: dovedu si představit jak to chutna i bez ochutnavky. Netvrdim, ze to je špatné, jenom to, ze to je chuťové někde úplně jinde jak ptáček z rostence. Já bych si určité vybral hovězí verzi, kdybych musel. Jinak českou kuchyni moc jejím, resp skoro vůbec.
Jak dlouho je pečeš? Já je dělal na víně 2 hodiny a nebylo to k jídlu, samo jsem je nejprve osmahl. Ale díky za tip. Zkusíme.
@THX: to může být dobrý neboť nic v čem je hermelín nemůže nebýt dobrý : ) hlívu jsem ještě nejedl, ale co k tomu jako příloha? Hermelín, hlíva a omáčka to se podává takto? Bez pečiva nebo třeba bramborové kaše kterou miluju? : )
Pečivo dávám většinou. Bagetu, či cibulový chléb. Hlavně se dá hlíva sehnat za krásný peníz v obchodě, kupuji jen volně loženou, ne tu v plastu.
Tak záleží od trouby, za dvě hodiny musí byt dávno hotovo, pokud se opravdu jedna o holoube . Starého holuba jedine do polivky.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Asi jsem měl důchodce :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Hlíva se da poměrně jednoduše taky vypěstovat doma, když je na to místo :-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
THX: cibulový chléb taky neznám, odcházím z této debaty neboť zde se sešli skuteční gurmáni a gurmeti a mé recepty na bedle zde působí trapně : ) bb
Haha, BussterX odchází dobrovolně z debaty, tak to tady ještě nebylo :-D
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ale tvůj recept na bedle je OK, dělám je stejne. V jednoduchosti je krása. Italové by ti o tom uměli vykládat hodiny a hodiny :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Když už jsme u vaření, těšil jsem se na druhé vydání Troškovy kuchařky "Nebe v hubě", no, krapet mě tato kuchařka zklamala, ne vše jídlo, o kterém se Troška zmiňuje, je skvělé, prostě Troška je natolik velký optimista, že pochválí v kuchyni zcela vše (i to, co nikdy neochutnal :-) ).
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím
Nahlásit
Pánové, jeden recept na krajně nezdravou, ale jednoduchou polévku : v hrnci rozpustíme sádlo, přisypu kmín a nechám osmažit, pak přidám přiměřeně hrubou mouku a míchám dokud není světle hnědá. Pak vše zaliju horkou vodou, přidám kostku masoxu a nechám provařit cca. 10 minut. Mezitím si z vajíček, polohrubé a hladké mouky udělam trochu hustší těstíčko na kapání, které přes cedník na halušky protlačím do polévky, podle chuti osolím a opepřím, sundám z plotny a nechám cca. 5 minut odstavené (kapání klesne ke dnu). Fakt dobré, jednoduché, rychlé a nenáročné na nádobí.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
To Gliese581c : mi chutná, nutriční hodnotu nepočítám, ale je tam mouka v zasmažce a mouka a vajíčka v kapání, takže částečně i zasytí. Navíc je to jednoduché a rychlé a jak jsem již psal, skoro žádné nádobí.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
To Gliese581c : nějaký recept od Tebe pro nás neznabohy by nebyl?
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
To Gliese581c : zrovna mám v lednici svou oblíbenou krkovici....když by se Ti zadařilo...nebo třeba ukaž nějakou svou specialitu...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Krkovice mi přijde nejlepší z grilu na rozmarynu. Nebo pomalu pečená s česnekem a citronem a cuketou. Je to je takova nezvykla kombinace, ale velmi lahodna.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
No konečně pořádné téma :-) jen postřeh k ptáčkům z vepřového- proč ne, je to přeci jen trochu jednodušší než z hovězího, i když bych tedy asi nevolil z krkovice, ale z kýty... můj oblíbený recept - do zapékací nádoby vymazané sádlem dám kysané zelí smíchané s nakrájenou slaninou a na to čtvrtky kuřete. Nechám přikryté podusit a na závěr dopeču aby se udělala pěkně křupavá kůžička :-) jednoduché a poměrně rychlé
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Zkus, tou slaninou a sádlem kuře natáhne výraznější chuť ..... ;-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
A když už mluvíte o houbách - nejlepší je masák, prostě geniální :-) jen tak na kmíně, juuuj, to jsem si teda chrochtal...
A já přidám jeden recept na kuře na citronech, když jsme u kuřat. Je to jednoduché a chuť je báječná. Čistá je asi nejlepší výraz.
5 citronů a kuře.Citrony přeleju horkou vodou a nechám v ní asi 2 minuty, aby se odstranily chemky z kůry. Rozkrojím napůl a nacpu do kuřete. Koření dle chutí a upéct.
Pozor: citrony, ale po upečení vyndat z kuřete, jinak zhořkne!
Kuře má skutečně výjimečně čistou a svěží chuť :)
5 citronů a kuře.Citrony přeleju horkou vodou a nechám v ní asi 2 minuty, aby se odstranily chemky z kůry. Rozkrojím napůl a nacpu do kuřete. Koření dle chutí a upéct.
Pozor: citrony, ale po upečení vyndat z kuřete, jinak zhořkne!
Kuře má skutečně výjimečně čistou a svěží chuť :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Super téma. Jdu si namazat chleba.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Momentálně nevařím pro druhého chlapa, vařím pro své děti. Jsem rád, když se vracejí a když jim chutná. Recepty mám, ale nedržím se jich, všechno se poddává momentální situaci. Třeba teď mám rád v jídle kopřivy, než přerostou, už je jíme na různé způsoby třetí týden, v polévce, v sekané, v kuřeti, v omeletě... A pak zelenino-ovocné saláty, ale to by asi chlap nejedl. Vnímám, že jako rodina směřujeme k vege.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Ač se to může zdát jako šlichta, tak nedejte na vzhled a prostě se do toho pusťte!
stačí vyskládat misku rohlíkama, jako když děláte žemlovku a pak už stačí jen zalejt Cocacolou a nechat nasáknout
nic lepšího ste nikdy nejedli! chápu, že to neni uplně vrcholný gastronomický umění, ale ta chuť se tomu může klidně rovnat :D
může se podávat jako snídaně, oběd, večeře, hlavní chod, desert, předkrm. prostě záleží jen na úpravě a množství
stačí vyskládat misku rohlíkama, jako když děláte žemlovku a pak už stačí jen zalejt Cocacolou a nechat nasáknout
nic lepšího ste nikdy nejedli! chápu, že to neni uplně vrcholný gastronomický umění, ale ta chuť se tomu může klidně rovnat :D
může se podávat jako snídaně, oběd, večeře, hlavní chod, desert, předkrm. prostě záleží jen na úpravě a množství
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
Zlatý bedle....
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Buttch: já tomu nerozumím. Takže jde o rohlíky máčené v cole? Napiš, že si děláš p***l! To je přeci hrozný. V životě bych to nesežral. Ke všemu nač ta příprava. To si ten rohlík rovnou mohu máčet ve sklenici, ne? Brrrrr....
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jasně že ne, to potom neni ono
to je předpojatost. jako jasně, uznávám, že to vypadá jako blití,ale je to vlastně jen Cocacola (kterou musí mít rád snad každej), která tě díky těm rohlíkům, který nemaj žádnou chuť, zasytí!
neodsuzuj to, dokud nesníš aspoň jeden :D
to je předpojatost. jako jasně, uznávám, že to vypadá jako blití,ale je to vlastně jen Cocacola (kterou musí mít rád snad každej), která tě díky těm rohlíkům, který nemaj žádnou chuť, zasytí!
neodsuzuj to, dokud nesníš aspoň jeden :D
Twl, já to z recese vyzkouším, ale jestli mě ten můj pak vyhodí, stěhuju se k tobě! :)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Kdybych si měl vybrat sex s THX nebo s Bačem tak volím Bače, kdybych si měl vybrat kdo mně bude vařit tak volím THX, člověk holt nemůže mít všechno... asi bych dal přednost žrádlu : ))
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Neměli by buzíci obzvlášť dbát na pravidlo "nesuď podle obalu"? jakože chápete, že dřív by to měl člověk zkusit, než to zavrhne (vyvrhne)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Buč: já jsem si třeba do rohlíku vydloubal ďouru jako na hotdog a tu dutinu jsem vycpal nutellou, ale žrát lžičkou colu s kouskama rohlíků rozmočených se mi zdá dost netradiční, každopádně si počkám na posudek THX až to vyzkouší ten tvůj recepis
No, já sem odkázanej vlastně na sušenky a křupky, co si koupim v krámě, takže když už si něco ukuchtim, tak je to něco na tenhle způsob a po všech těch hovadinách co jim, mi to přijde jako příjemný zpestření jídelníčku :D
jinak já si tam místo nutelly občas nacpu čokoládovou tyčinku a dam do mikrovlnky, nebo tak dam čokoládový kuličky nesquik, nebo kyselou okurku. (vidim to na další díl Láďovi kuchařky :D)
jinak já si tam místo nutelly občas nacpu čokoládovou tyčinku a dam do mikrovlnky, nebo tak dam čokoládový kuličky nesquik, nebo kyselou okurku. (vidim to na další díl Láďovi kuchařky :D)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ok, tak můj recept: vezmu gulášovou polívku v sáčku Vitana, ne "Poctivou" nebo "Svačinovou" gulášovku Vitana ale prostě jen Gulášovou. Dám ji do hrnce, zaleju vařící vodou aby se rozpustila a přecedím ji přes sítko abych z ní ofiltroval ty masové droby (kuřecí separát)... takto masuprostou polívku zahustím polohrubou moukou a dám vařit, má to konzistenci husté omáčky díky té mouce takže FURT míchat... když se začne vařit přidám fazole v tomatě z konzervy a malou konzervu žampionů (ty je dobrý si předvařit předem).... nechám vařit 10 minut, je to báječná omáčka a je dobrá s rýží nebo bramborovou kaší, solit se to moc nemusí, přidávám trošku slané česnekové pasty.... toť jeden z mých ajntopfů
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
A s timhle mě chceš trumfnout?! :D
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
No hele, doma vařím jen z čerstvých surovin. Jelikož bydlíme ve městě a můžeme je kdykoliv nakoupit za dobrou cenu a jsem za to rád. U mamky na vesnici už to zas tak dobrý není s nejrůznějšíma surovinama. Ano, máme domácí vejce a sezonní zeleninu, ale lilek tu neseženu kupříkladu. A co pamatuju, tak mamka celej život dělá hrachovku z pytlíku a nikdy mi to nevadilo. Zrovna jsem ji žral. Takže já neodsoudím ani tvůj ajntopf...něžně bych tě pohladil a vylil to do hajzlu a uvařil ti něco pořádnýho :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Thx: jenže to je fakt dobrý, jasně že je to plný konzervantů a éček ale prostě je to rychlý relativně, celkem levný na to že je to asi 6 porcí a žere to aji můj pes
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Já sem si zvyk na jídelníček chudýho studenta, takže "normální jídlo" nemůžu ani cejtit, taky už to sou čtyři roky no :D
ale v jednoduchosti je krása a v cocacole pořádná dávka energie!
ale v jednoduchosti je krása a v cocacole pořádná dávka energie!
Můj kamarád se živí brambůrkama s kečupem. To vždy umírám z toho jeho gastro porna. Vždy, když přijede mu vařím a krmím a krmím a krmím...on toho pak moc nenamluví a myslet mu dělá problémy, takže jsou to báječné návštěvy :)
Já mám holt silně vyvinutý krmící reflex :)
Já mám holt silně vyvinutý krmící reflex :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Hodím recept na bůček. To se nám tu buzny budou chytat za hlavu, ale doporučuji udělat. Je to zážitek.
Koupíte někde krásný libový bůček. Nakrájíte asi na půl centimetrové plátky a jemně rozklepejte. Osolíte, opepříte. Poté smícháte zakysanou smetanu s bílým jogurtem a pomažete bůček. Smotáte do rolky. Naskládáte natěsno, aby se rolky nerozjely, do malého pekáčku. Zbylou směsí kysanky a jogurtu přelijete. Dáte péct asi na 180 na hodinku.
Bůček pustí všechnu šťávu a ta zůstane na dně, enzymy v jogurtu maso zjemní a dají mu vynikající příchuť. Příloha cokoliv. Brambory s hráškem, šťouchané...i rýže, nebo kuskus.
Koupíte někde krásný libový bůček. Nakrájíte asi na půl centimetrové plátky a jemně rozklepejte. Osolíte, opepříte. Poté smícháte zakysanou smetanu s bílým jogurtem a pomažete bůček. Smotáte do rolky. Naskládáte natěsno, aby se rolky nerozjely, do malého pekáčku. Zbylou směsí kysanky a jogurtu přelijete. Dáte péct asi na 180 na hodinku.
Bůček pustí všechnu šťávu a ta zůstane na dně, enzymy v jogurtu maso zjemní a dají mu vynikající příchuť. Příloha cokoliv. Brambory s hráškem, šťouchané...i rýže, nebo kuskus.
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím
Nahlásit
Se ted cítím vedle některých z vas jako michelinsky sefkuchar :-D
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Gliese: spíše jako vedoucí závodní jídelny - akorát připomínkuješ recepty ale k plotně se moc nehrneš :P
THX1188 - do té zakysanky s jogurtem jsi zapomněl nastrouhaný křen - než ten bůček zavineš... to je potom žůžo dobrodrůžo :-)) a kdo nerad křen, dá si tam kopr.A kdo nerad kopr, dá si tam borůvkovej jogurt :-) .-) .-)
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ale no tak Kubo, téma zní jak muži uvař**i, ne jak ho potrestati....
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
To já jen tak. On mě nepotřebuje, aby si dobře uvařil. Je zcela soběstačný, hotové perpetum mobile :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Filipe já jednak lovím v jiných vodách, a hlavně respektuju vztah dvou lidí, taková jsem já trubka čéče : )
Bussterx: no na mně je THX taky starej, tak jsem to nemyslel, já měl na mysli že umí hezky psát (povídky a tak) a taky krásně maluje (obrazy)...
THX1188: Tím krmicím reflexem jsi mě dostal do kolen. Na bůčku jsme odstavěli, rád ho v klasické verzi peču dodnes, syn se potřebuje něčím zasytit, i když i on směřuje k vege. Tvé závitky s křenem podle hed66 rád zkusím.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Zvedavy heteraku který máš profil na gayseznamce s čisté zvědavosti, nechtěl bys nám prozradit co ti vaří tvoje manželka? (nejsi jako heterák svobodný v 39 letech předpokládám :D) hoď nějaký výživný hetero recept, jsem zvědavý gay : ))
A v neděli řízek! :) Vepřovej a hned dva :) Teď se nemohu ani hýbat :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Vepřové v mrkvi klasicky, navíc do zpěněné cibulky přidám cukr, až když zhnědne přidávám maso, po jeho osmažení mouku a sladkou papriku, podleju vodou, přidám trošku octa, příloha dnes bramborové halušky.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tak něco z jiného soudku pro ty, kdož mají rádi "utopence". Zkuste místo špekáčků či párků naložit stejným způsobem "karbanátky". Jen z kvalitního mletého udělejte menší kuličky a osmažené je stejně jako utopence proložte cibulí, přidejte feferonku a zalijte oblíbeným lákem. Nechte aspoň týden odležet...
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím
Nahlásit
BussterX : No aby to nebylo tak, že zvědavý heterák, nám chodí závidět nejenom to jídlo....mám jistou zkušenost, s tím jak některé ženy vaří, a jestli má zvědavý heterák stejnou (chleba z máslem) není se co divit , že tady mlsně okouní....
Dostal jsem nápad. Kdo mne pozve na nějaké vegetariánské bezva jídlo, zaplatím. Nerad vařím. Doporučuji vietnamskou jídelnu nahoře na Andělu nad Tescem.
Filipe: slintám a přemýšlím jestli by se ten ocet nedal nahradit trošičkou vína, sedělo by mi tam červený asi chuťově... před pradávnými lety když jsem se pokoušel vařit něco jinýho než ty moje šlichty tak jsem občas nějaký maso vínem podlíval ale už si to nepamatuju přesně co a jak
Hed66: Utopence prosím nepřipomínat. Právě jsem se vrátil z výletu s kamarádem kde jsem jednoho utopence pozřel.
Před čvrthodinou jsem se z něj posr...l. Pro sichr jsem to následně zalil dvěma panáky slivovice doufaje, že to bude do rána dobrý.
Před čvrthodinou jsem se z něj posr...l. Pro sichr jsem to následně zalil dvěma panáky slivovice doufaje, že to bude do rána dobrý.
BussterX : určitě by se nahradit ten ocet vínem dal, jen u mně doma se alkohol nenachází, bejvalá chlastala, bývalý chlastal a tak nectě společnými silami vychovali ze mně 100% abstinenta...
Možná to bylo jejich poslání, zachránit naše játra...
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Blíží se sezóna zeleniny, tak co nějaký salátek, kluci??? Rukola, trošku vinného octa a trochu parmazánu či podobného sýra a čerstvě pečenou bagetku....... mňaminka :-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Máti když žila kdysi dávala když sem byl děcko do toho salátu osmažený kostičky slaniny, jo a bylo to v octový zálivce oslazený
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
BussterX: Jo, babička to tak taky dělávala a máma to tak taky dělá.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Patrně severomoravský recept.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Zcela normálně. Mrkev, petržel, celer osmahnu do zlatova, pak osmahnu hovězí, dám do papiňáku s kořením. Pak jen smetanu a rozmixovat, dochutit, špetku muškátového oříšku.
Dnes na druhý pokus focacciu, včera jsem zabil kvasnice :( Takže znova :)
Dnes na druhý pokus focacciu, včera jsem zabil kvasnice :( Takže znova :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Výborné jsou saláty z červené čočky a mrkve, s jarní cibulkou a sladko - citronovou zálivkou, trochu chilli...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ajo, sem netušil že hledáš nějakou náhražku za manželku, ženy jsou rozebrány? : )) hele hoď recepis a nedělej dámu : ))
Sekaná v lístkovém těstě. Prostě mleté maso s převahou hovězího, hodně majoránky, teď bych do toho dal i najemno nakrájené spařené kopřivy, zavinout, utemovat, pomašlovat vajíčkem. Sekaná je šťavnatá, obal křupavý.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Já si vařím svoje, jednou to, jednou ono. Převážně těstoviny s omáčkou, nebo si udělám, na co mám chuť. Nic není nemožné :) ;)
Tak focaccia se na podruhé povedla a bude to u nás nový hit. Vlastně jde o slanou kynutou buchtu. Italové jí říkají chléb chudých. Zkusil jsem česnekovou a s olivami. Česneková je jasný vítěz, nedoporučuji před randíčkem :)
Pro buttch: Ani mi nebylo dovoleno tvůj hrůzný recept udělat. :) Takže se k tobě nestěhuju :)
Pro buttch: Ani mi nebylo dovoleno tvůj hrůzný recept udělat. :) Takže se k tobě nestěhuju :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
K tématu: http://www.vitalia.cz/…ede-vyrobit/
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Pridam svoje tri oblibene :)
Kure na zeli
=======
1x kure, 2x kysane zeli, 20 dkg slaniny, 3x cibule, sul, pepr, kmin, bobkovy list.
Pekacek vystel zelim, na neho poloz cibuli na kolecka, na cibuli dily kurete, na kure platky slaniny. Koreni dle chtuti. Nepridavej zadny tuk ani olej, podlij vodou. Pec cca 1,5h, dokud kure nebude mekke. Podavej s chlebem nebo knedlikem, opet dle chuti.
Ragu a la Betonica
===========
500 dkg mleteho masa, 2x rajcatove pyre, 3x rajce, rapikaty celer, 15dkg cerstvych hub, 2 dcl sucheho cerveneho vina, 3x vetsi mrkev, 20 dkg kurecich jater, 3x cibule, 2x cesnek, sul, pepr, kmin, bazalka, oregano, olej.
Na oleji zpen nakrajenou cibulku, pridej mlete maso a jatra. Jakmile se maso a jatra zatahnou, pridej mrkev, houby a rapikaty celer na kostky a cesnek, dus asi 10 minut. Dus na mirnem plameni a obcas michej. Pak pridej rajcatove pyre a oloupana a nakrajena rajcata, zalij vinem. Ragu var asi 30 minut, do zmeknuti mrkve a celeru. Ochut dle chuti (doma mame radeji ostejsi). Behem vareni si uvar testoviny. Ty pak neproplachuj a primo do nich pridej hotove ragu. Dobre promichej a podavej takto smichane testoviny a ragu do hlubokeho talire, nahoru muzes nastrouhat parmezan.
Hovezi hase
=======
500 dkg hoveziho masa, 5 vajec, cesnek cervena cibule, sul, pepr, petrzelka, olej.
Hovezi maso idealne predem uva***, treba ve vyvaru. Takto pripravene maso nakrajej na kostky. Na oleji zpen cibulku na kostky, pridej maso a oboje do zlatova. Na konec pridej vejce tak, aby se spojila s masem. Jsou li vejce hotova, vypni plamen a prihod nasekanou petrzelku. Dochut dle libosti. Serviruj jako hlavni chod, treba se zeleninou nebo brambory.
Kure na zeli
=======
1x kure, 2x kysane zeli, 20 dkg slaniny, 3x cibule, sul, pepr, kmin, bobkovy list.
Pekacek vystel zelim, na neho poloz cibuli na kolecka, na cibuli dily kurete, na kure platky slaniny. Koreni dle chtuti. Nepridavej zadny tuk ani olej, podlij vodou. Pec cca 1,5h, dokud kure nebude mekke. Podavej s chlebem nebo knedlikem, opet dle chuti.
Ragu a la Betonica
===========
500 dkg mleteho masa, 2x rajcatove pyre, 3x rajce, rapikaty celer, 15dkg cerstvych hub, 2 dcl sucheho cerveneho vina, 3x vetsi mrkev, 20 dkg kurecich jater, 3x cibule, 2x cesnek, sul, pepr, kmin, bazalka, oregano, olej.
Na oleji zpen nakrajenou cibulku, pridej mlete maso a jatra. Jakmile se maso a jatra zatahnou, pridej mrkev, houby a rapikaty celer na kostky a cesnek, dus asi 10 minut. Dus na mirnem plameni a obcas michej. Pak pridej rajcatove pyre a oloupana a nakrajena rajcata, zalij vinem. Ragu var asi 30 minut, do zmeknuti mrkve a celeru. Ochut dle chuti (doma mame radeji ostejsi). Behem vareni si uvar testoviny. Ty pak neproplachuj a primo do nich pridej hotove ragu. Dobre promichej a podavej takto smichane testoviny a ragu do hlubokeho talire, nahoru muzes nastrouhat parmezan.
Hovezi hase
=======
500 dkg hoveziho masa, 5 vajec, cesnek cervena cibule, sul, pepr, petrzelka, olej.
Hovezi maso idealne predem uva***, treba ve vyvaru. Takto pripravene maso nakrajej na kostky. Na oleji zpen cibulku na kostky, pridej maso a oboje do zlatova. Na konec pridej vejce tak, aby se spojila s masem. Jsou li vejce hotova, vypni plamen a prihod nasekanou petrzelku. Dochut dle libosti. Serviruj jako hlavni chod, treba se zeleninou nebo brambory.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Betonica: Díky a jistě zkusíme ragú. ( jen jsi asi myslel 500g a ne 500dkg...pět vajec na 5 kilo masa je málo :) Onlipovi za recept na sekanou v listovém, vyzkoušeno a super :) Budu dělat pravidelně a zařídíme do jídelníčku :)
A není nad jednoduchost a dobré suroviny, právě jsme pojedli skutečně rajská, opakuji rajská jablka. No, lahůdka. S tím, co je běžně na trhu k dostání se to nedá srovnat.
Žrádlu zdar, blbům zmar :)
A není nad jednoduchost a dobré suroviny, právě jsme pojedli skutečně rajská, opakuji rajská jablka. No, lahůdka. S tím, co je běžně na trhu k dostání se to nedá srovnat.
Žrádlu zdar, blbům zmar :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Žrádlu zdar, zdravím já blb :P : )) dneska jsem žral chleba se sádlem, na tom cibule nakrájená, posoleno a udělal jsem si na to ozdobnou mřížku z kečupu :P
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Proti gustu, ... :) Taky občas dáme tuhle klasiku, bez kečupu tedy :) Muž miluje škvarkovou pomazánku a škvarky dělá on sám :) Já pak pomazánku z nich :)
Já vařím zrovna, jenže jsem měl hlad a zaplácal jsem se tím kečuposádlem zatím než to dodělám, dělám svou vitanovou specialitu
Já vařil svoji oblíbenou svíčkovou, skoro klasický recept, maso jsem měl týden naložené nakrájené na plátky, osmahnu a pak vše již klasicky...
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
@THX1188: Mate recht velebnosti, 5kg masa uvar, az konecne dorazim na statni navstevu :) Btw, vsecky moje recepty jsou masovy, tak jeste pridam jeden super vege :)
C**ka na kari do 30 minut
================
tri velke hrsti c**ky (cca 300g), 1 vetsi cibule, olej, hladka mouka, 1 mrkev, sul, pepr, ocet, med, chilli, kari.
Do velkeho hrnce dej va*** c**ku (klidne nenamocenou) a na jemno nastrouhanou mrkev. Jakmile bude na zkus, pridej predem osmazenou cibulku. Dochut soli, peprem, octem, medem a chilli. V pripade potreby zahusti amerikou nebo zasmazkou. Nakonec pridej dle chuti kari, ja davam 2x cajovou lzicku, vrchovatou. Kari nech kratce prova*** a je to :) Chut by mela byt vyrazne ostro-kysela, kari v zasase neni hlavni chuti, ale bajecne podpori prave tu kyselou.
Podavej s vejcem nebo ve variante vege treba s tofu (predem upravit) a pecivem.
C**ka na kari do 30 minut
================
tri velke hrsti c**ky (cca 300g), 1 vetsi cibule, olej, hladka mouka, 1 mrkev, sul, pepr, ocet, med, chilli, kari.
Do velkeho hrnce dej va*** c**ku (klidne nenamocenou) a na jemno nastrouhanou mrkev. Jakmile bude na zkus, pridej predem osmazenou cibulku. Dochut soli, peprem, octem, medem a chilli. V pripade potreby zahusti amerikou nebo zasmazkou. Nakonec pridej dle chuti kari, ja davam 2x cajovou lzicku, vrchovatou. Kari nech kratce prova*** a je to :) Chut by mela byt vyrazne ostro-kysela, kari v zasase neni hlavni chuti, ale bajecne podpori prave tu kyselou.
Podavej s vejcem nebo ve variante vege treba s tofu (predem upravit) a pecivem.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Betonica: Dobrý recept, ukládám si, jinak budu dělat i něco z pórku a kopřiv.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Včera jsem dělal k pečenému kuřeti pohanku, tak hodím recept, bylo to moc dobré.
Pohanku propláchněte, dejte vařit na 3 minuty a 30 minut nechte dojít. Krásně natáhne všechnu vodu. 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody nebo vývaru, používám vývar. Sůl, pepř. Pak přidáte osmahnutou cibulku a houby a máte velmi chutnou a zase trochu jinou přílohu. :)
Jo a cenově je pohanka u nás asi jako kuskus, takže velmi příjemná i cenově :)
Pohanku propláchněte, dejte vařit na 3 minuty a 30 minut nechte dojít. Krásně natáhne všechnu vodu. 1 díl pohanky na 1,5 dílu vody nebo vývaru, používám vývar. Sůl, pepř. Pak přidáte osmahnutou cibulku a houby a máte velmi chutnou a zase trochu jinou přílohu. :)
Jo a cenově je pohanka u nás asi jako kuskus, takže velmi příjemná i cenově :)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Dnes jsem koupil prvni letosni cesky chrest....taky mate takovou radost z chrestove sezony? :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Radost z chřestu je veliká, zrovna dnes jsem ho dělal k obědu. Pečené žampiony s mletým masem a sýrem. Kuskus a k tomu bílý chřest - jemně osmahnutý na másle, před tím chvilku vařený. Rád z chřestu dělám i polévky...:) Chřest ve všemožných úpravách milujeme :)
Já dělal včera, s kurecimi stehny, cuketou a smetanovou omáčkou plus gnocchi....velká dobrota :-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Já v horkém počasí nedám dopustit na salát Caprese, je to rychlé, jednoduché a velmi zdravé :) jinak rád vařím těstoviny s nejrůznějšími omáčkami :)
Respektuju tvůj názor :) mně ten salát bohatě stačí k obědu nebo k večeři a jsem spokojený :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Super téma! :D Miluju vaření (spíš pečení), jednou jsem zkoušel i foodblog, ale po chvíli to omrzelo :D http://lidls.blog.cz/
Nu, možná se k tomu blogu vrátim :D Chodil by tam někdo? :P
Nu, možná se k tomu blogu vrátim :D Chodil by tam někdo? :P
Ja jsem ochutnal asi 10 chodu (degustacni porce) a nejvic mi chutnala/zaujala zmrzlina z koziho mleka se slanymi vlaskymi orechy a rybizovym prelivem. trochu zklamani bylo licko od Chateau Mcely, ale napravili si reputaci dezertem ( byla v tom bila cokolada se zelenym peprem)
pak jsem mel jeste grilovanou chobotnici, pastu s kalamary a peperoncinem, prsicko z perlicky, asi vsechny kozi syry sveta a spoustu dalsiho.
doporucuji vsem gurmanum :-)
pak jsem mel jeste grilovanou chobotnici, pastu s kalamary a peperoncinem, prsicko z perlicky, asi vsechny kozi syry sveta a spoustu dalsiho.
doporucuji vsem gurmanum :-)
Jo stejně je nejlepší, knedlík a pořádnej flák vepřového boku :D to je stejně nej. :) Chlap má bejt chlap tak proč si místo nějaký okurky nedat trošku bůčku :D
Jacku: tohle je trochu přežité už. Gurmáni v tomto vlákně prostě jen o knedlíku žít neumí. Ne, že bych je neměl rád...ale děláme je minimálně. Vaření je proces umělecký a zklidňující, je to malá alchymie plná chutí a barev a vůní...a jako student života bych si nenechal ujít i ten nejmenší i nejodpudivější kulinářský zážitek. Sním všechno kromě koprovky a výkalů, pojím hmyz, hlemýždě, exotiku....alternativu...Už jsem to psal výše, že jedním z receptů na spokojený partnerský život je moudro jednoho mého kamaráda z Brna... Prázdný pytlík a plné bříško a chválit a chválit :)
Gliese581c: závidím ti, žes tam byl. Především sýry...a perličku. A díky za krátké a mlsné info :)
Gliese581c: závidím ti, žes tam byl. Především sýry...a perličku. A díky za krátké a mlsné info :)
A přihodím do tématu zajímavou, tedy snad pro některé, změnu. A tou je tarhoňa, kterou dělám jako rizoto v různých obměnách. Cenově dostupná a zas něco jiného, kdo má plné zuby rýže.
Kdo neví, najde zde:
http://cs.wikipedia.org/…Tarho%C5%88a
Kdo neví, najde zde:
http://cs.wikipedia.org/…Tarho%C5%88a
Jak chlapovi uvař**i? Zapomenout na karciogeny,udělát táborák,napichnout buřta na klacek a postavit k němu basu piva.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Fakt nechapu potrebu uzivatelu, kteri za vrchol gastronomie povazuji opeceny burt nebo bucek s knedlikem prispivat do tohoto vlakna....
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Gliese: tak třeba já to za vrchol gastra nepovažuji, nicméně ač nezdravé, je to chutné české jídlo. Každý není na rýži a výhonkách.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Glise sorry, ale dodneška vzpomínám na krásný chvilky když jsme si v Malých karpatech s kamarádem večer smažili na sádle v kotlíku přes den nasbíraný bedle a baštili jsme k tomu chleba, a to sádlo jsme pak z kotlíku tím chlebem vytírali, leželi jsme na spacákách v lomu v lese a čuměli jsme na hvězdy a cpali se tím mastným chlebem a tuk s příchutí bedel nám tekl po prstech, nikdy na to nezapomenu a nenahradí mně to žádný rafinovaný kulinářský požitky
Colombo: nezlob! :) Myslím, že ani já a ani Gliese nežijeme o výhoncích a rýži, ale o dobrém jídle. Dobrýho vuřta u nás taky koupíš už jen u vesnickýho řezníka a nebo právě v Lidlu, kterej si hlídá procenta masa, oproti tescu, globusu a kaufu...
Ja fakt nevim co bych oznacil za svoje vrchol. kucahrske dilo.....ale co mi opravdu jde jsou dlouhe pripravy hoveziho a kralik na vsechny zpusoby....a risotta taky na vsechny zpusoby.....ted nejvic chrestove samozrejme :-)
Zrovna mám v lednici naložené maso na směsku (vepřové maso + v.játra). Tak a je to.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Vuřty v černém pivě, to je dobrota, ať nejsem pu***án. Občas je dělám.
Jednoduché: vuřty, cibule, černé pivo, chilli, vše nakrájet a nechat v troubě na 35 minut na 180. Velmi dobré české jídlo :)
Myslím, že v původním receptu byl kečup a plzeň, kečup nenávidím, tak jsem ho nahradil černým pivem pro sladkost a hořkost plzně nahradil pálivostí :)
Jednoduché: vuřty, cibule, černé pivo, chilli, vše nakrájet a nechat v troubě na 35 minut na 180. Velmi dobré české jídlo :)
Myslím, že v původním receptu byl kečup a plzeň, kečup nenávidím, tak jsem ho nahradil černým pivem pro sladkost a hořkost plzně nahradil pálivostí :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Označím tuto debatu jako závadnou a nahlásím vás adminům, tečou mně kvůli vám sliny a budu muset pěšky do města nakoupit žrádlo pročež vás nenávidím :/
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
THX1188: Neboj však neříkám, že na objevování chutí je něco špatnýho, ale každej z nás má rád něco jinýho. Já třeba například miluju zvěřinu, třeba takovej marinovanej divočák, nebo pečenej srnčí hřbet, zajíc na smetaně, domácí jitrnice, jelita a mohl bych pokračovat dál. To je zase pochoutka pro mě :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.