Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Jaká je lepší: Žlutá nebo bílá moč. A proč to tak máme?

02. 11. 2014 v 08:22Off-line Anonym
Jaká je lepší: Žlutá nebo bílá moč. A proč to tak máme?
02. 11. 2014 v 08:29Off-line katarak03  (27/180/77)
Světle slámová až jantarová nebo medová barva moči

světlejší odstíny žluté ukazuje, že jste pravděpodobně dobře hydratovaní, ale pokud barva ztmavovat, může to být znamení, že je třeba doplnit více tekutin.

Hnědá jako tmavé pivo

Pokud jste si všimli hnědé odstíny v moči, mohlo by to být jen známkou toho, že jste dehydratovaní. Nicméne, v tomto případě je dobré navštívit s tímto problémem lékaře, protože hnědá moč může být takové náznakem problémů s játry. Pokud jsou játra nemocná, může dojít k tomu, že se nezpracovávají některé žlučové soli. Tyto soli by měly být zpracovány a vyloučeny stolicí, ale tím, že jsou játra nemocná dochází k tomu, že se tyto soli pobývají v krvi a následně v moči, což způsobuje hnědou barvu moči. Vyšetření v tomto případě je velmi rychlé, stačí navštívit svého lékaře.

Růžová až načervenalá barva moči

Červený odstín v záchodové míse může naznačovat závažný zdravotní problém. V urologii je tento problém tím nejzávažnějším je to doslova výstražné znamení. Červená barva může někdy pocházet z jídla, které jste snědli, ale i dalších látek, které jste požili, červená barva může být způsobeno krví, která se dostala do moči. Pokud si všimnete růžový nebe červený odstín vaší moči, dokonce už jen jednou, měli byste vyhledat odbornou pomoc. Je zde totiž obrovský seznam podmínek, jak nezhoubných a zhoubných, které mohou způsobovat, že se krev dostala do moči. Může to naznačovat onemocnění ledvina, infekce močových cest, ledvinové kameny a kameny v močovém měchýři, nebo více závažné problémy, jako je rakovina ledvin, močového měchýře a prostaty. Jakmile lékař analyzuje vzorek moči, bude rychle schopen určit, zda růžový nebe červený odstín je způsobeno krví, nebe něčím jiným, přičemž může pokračovat v příslušných krocích.



Modrá nebe zelená barva moči

Většinu lidí by se při pohledu do záchodové mísy zřejmě pořádně podiví, kdyby měla jejich moč modré nebo zelené zbarvení. Takové zbarvení je velmi vzácné, ale není vyloučeno. Za následek může mít tento jev některé z málo známých onemocnění, včetně porfyrií – zděděný stav enzymu, přičemž modrá nebo zelená moč, by neměla být prvním příznakem onemocnění v takových případech.

Někdy mohou mít lidé podivné barvy moči, například po jídle barvených potravin. Záleží na tom, jak dobře jsou barviva absorbován střevem, a jak snadno, respektive těžko si s nimi dokáže poradit ledviny. Existuje mnoho barviv, potravin a látek, které nejsou dostatečně absorbovány a občas se s nimi tělo vypořádá tak, že je vyloučí snadno prostřednictvím moči ven z gastrointestinálního traktu. To je důvodů, proč i výkaly často obsahují různé barvy. Když se vyloučí do moči mohou samozřejmě zpusobí změnu barvy, přičemž určitou roli může hrát i nějaký genetický faktor v tom, jak přesně se to stane. Mnoha lidí se to však netýká, protože tělo je schopno dostatečně se vypořádat s potravinami a barvivami v nich.

Ať žije google
19. 05. 2020 v 12:26Off-line BussterX  (103/130/150)
Pán je zřejmě gurmán... :D
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload