Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Změna příjmení

02. 05. 2019 v 16:53Off-line Anonym
Ahoj je tu někdo kdo už si měnil jméno nebo příjmení?
potřeboval bych radu a pokecat i o tom:)
napiš sem a já se ti ozvu:)
02. 05. 2019 v 17:40Off-line vasek698  (25/-/-)
Podle Cimrmana by si měl každý nechat své rodné příjmení. Chápal sice, že když se někdo jmenuje Václav Jebavý a chce být básníkem symbolistou.... jde to pochopit. Ani tak ale nechápal, co mu vadilo na jménu Václav. :D
Souhlasím - 3   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
02. 05. 2019 v 20:05Off-line paul86  (103/-/-)
Tak jméno ani příjmení jsem si ještě neměnil, ale pokud jde o radu, jak na to, tu ti klidně dát můžu.
Zajdeš si jednoduše na příslušný matriční úřad (podle místa tvého trvalého bydliště) a podáš si písemnou žádost o změnu příjmení. Tu musíš odůvodnit, protože od důvodu změny příjmení se totiž odvíjí správní poplatek (0, 100 nebo 1000 Kč). Úplně bez zdůvodnění (resp. jenom že prostě chceš) to nejde, nějaký důvod uvést musíš. Ale pokud to bude něco aspoň trochu smysluplného, tak úřad v zásadě nemá důvod ti nevyhovět (notabene když za to dostane zaplaceno). Samozřejmě je předpoklad, že jsi plnoletý, protože u nezletilého by to bylo trochu složitější.
Zvaž ale, jestli je to opravdu nutné a stojí ti to za to - bude to obnášet výměnu všech tvých dokladů a nahlášení změny bankám, pojišťovnám a veškerým institucím, které tě vedou ve své evidenci. A samozřejmě musím dodat, že tvoje "původní" identita tím nezmizí, pro úřady bude stále zpětně dohledatelná.
02. 05. 2019 v 21:23Off-line Sailing  (44/188/95)
Tak o změně nic nevím, ale není problém si dát druhé křestní jméno. Skočíš si na pověřenou obec v místě bydliště, tam si dáš žádost, vyplníš v kolonce druhé křestní jméno, odevzdáš starý rodný list, oni to pošlou na matriku, přijde ti nový rodný list, tam bude poznámka: Zde zapsaný užíval do 10.6.2019 jedno jméno Pavel. Uděláš si nové doklady a je to.
02. 05. 2019 v 21:39Off-line Anonym
Já jsem rom a chci si změnit příjmení na jiné (mám romský příjmení) a nerad jsem spojován s lidma kteří mají stejné příjmení a často když jdu na pohovor či volám do práce zda by mě vzali a řeknu jim příjmení tak hned že už někoho mají... a taky se mi to příjmení nelíbí.. Nechci žít s něčím co mi tak trochu vadí..Nevím zda by tohle stačilo k vyplnění důvodu nic víc mě nenapadá.. Není tu někdo kdo by měl nějaký ještě jiný nápad ?
12. 05. 2019 v 00:16Off-line esthetique  (41/-/-)
Ano,zmenil jem si prijmeni, ikdyz jen jemne. pokud neco potrebujes vedet, ptej se
12. 05. 2019 v 07:45Off-line Sailing  (44/188/95)
Anonyme, je to Demeter nebo Lakatoš? Hele, to že ti řeknou, že už někoho mají na základě tvého příjmení ještě neznamená, že pozměně se to dít nebude. Jen ti to řeknou po osobním setkání. Nevím jak si tmavý, znám Romy co jsou fakt tmavý a znám kluky Romy co mají normálně bílou pleť, jen tmavý vlasy a oči. Znám i blonďatého Roma (matka Češka), znám zas kluka co má krásně modré oči a v kombinaci se snědou pletí a černými vlasy je naprosto úžasný :) To jsem ale odbočil :D
Pokud se budeš ženit, tak můžeš přijmout příjmení po manželce. Musel bys ale Češku, ono se jmenovat Lakatoš a vzít si Demeterovou, to je jak z deště pod okap :) Podotýkám, že tady v mém regionu jsou smíšené vztahy a svazky běžné, často potkávám Roma s bílou přítelkyní nebo bílého kluka s romskou přítelkyní :)
12. 05. 2019 v 10:17Off-line ozvien  (73/-/-)
Rodiče byli sudetští němci a moje původní jméno bylo Wilhelm Peschke a změna byla na Vilém Pešek. Docela by mne bavilo se zase přejmenovat na původní německé jméno.
12. 05. 2019 v 10:51Off-line Sailing  (44/188/95)
Ozvien, tak v tomto případě se myslím, že by nemusel být problém se vrátit k původní podobě. Já mám taky německé příjmení psané česky, ale u nás došlo podle zápisů v matrice k počeštění už v 19. století, můj předek přišel do ryze českého regionu, takže to farář psal česky.
12. 05. 2019 v 12:58Off-line ozvien  (73/-/-)
Sailing problém je v tom, že já souhlasím s vyhnáním němců v roce 1945. Potom vždycky budu něco méně němec jako jsou endéráci. Němci mezi sebe nikoho nepustí.
12. 05. 2019 v 13:31Off-line Betonica  (39/191/93)
Resil to muj partner. Napis.

Jinak plati, ze prijmeni (ale i jmeno) lze na zadost obcana menit na mistne prislusne matrice (v pripade mest magistraty, v pripade obci spadove mestske urady). Tam je potreba zajit na odbor matriky a pozadat o formular. Prijmeni lze zmenit ze zakonnych duvodu (napriklad zamena osoby v rodine - typicky kdyz ma otec a syn stejne jmeno a prijmeni, kvuli prijmeni hanlivemu a tak podobne). Zakon umoznuje taky zmenu z jinych duvodu, kterej je treba popsat. Partner uvedl, ze si chce vzit prijmeni moje. Tehdy mi na overeni, ze s tim souhlasim, volala pracovnice matriky a doptavala se, jestli o tomto vim a jestli souhlasim.Spolu se zadosti odevzdas i rodny list. Nasleduje asi mesic cekani na vyhotoveni rozhodnuti. Jakmile toto prevezmes, nabyva pravni moci a od toho dne jsi nositelem noveho prijmeni. Matrika ti soucasne vyda rodny list novy, ve kterem uz budes mit nove prijmeni. POZOR! Zmena prijmeni touto cestou znamena, ze mas toto prijmeni tak, jako bys ho mel od zacatku. Tedy kdyz budes nekdy vyplnovat formular a bude tam kolonka "rodne prijmeni" ci neco podobneho, pises jen svoje nove prijmeni. ¨
Pak musis na tentyz urad (nebo vyssi) na oddelni osobnich dokladu pozadat o novou obcanku. Je treba s sebou prinest stavajici obcanku a to rozhodnuti. Po vystaveni nove obcanky te ceka zmena uplne vseho. Partner menil i matu***ni vysvedceni. Je dobre obeznamit vsechny strany, vcetne zdravotni pojistovny, socialni spravy (obe by mely informaci dostat, ale jistota je jistota), pojistovny, banky, operatory, dodavatele energii, zamestnavatele/skolu...

Zmena prijmeni je behem na dlouho trat, hlavne uredne. Partner ma moje asi tri roky a tvrdi, ze se s nim citi jako od narozeni, jako by nikdy nemel jine.

Kdyby te zajimalo vic, treba na ktery urad ve tvem pripade jit, klidne mi napis.

Jo! Prijmeni, ktere chces, musi byt existujici, nehanlive, muzske nebo neutralni, nesmi byt takove, aby mohlo dojit k zamene tve osoby s nekym z primych pribuznych... Je tam par omezeni.

Uplne stejne se postupuje pri zmene krestniho jmena. Tentyz urad, tentyz proces. Lze si taky nechat zapsat druhe jmeno. Opet na tomtez urade a se stejnym naslednym postupem. Zmena prijmeni stoji spravni poplatek 1000, taktez zmena jmena. Volba druheho jmena je zdarma.

Pro predstavu jak vypada formular na uradu centralniho obvodu Ostravy: https://moap.ostrava.cz/…ebo-prijmeni
12. 05. 2019 v 13:45Off-line Betonica  (39/191/93)
P.S. Asi to bude znit jako malichernost, ale zmenu prijmeni bych velmi dobre uvazil. Jednak proto, ze prijmeni je soucasti tvoji identity. Jestli se ted jmenujes treba Roman Lakatos, vybirej prijmeni takove, kterej bude sedet nejen k tobe jako ke cloveku, ale ktere ti bude dobre znit i ke tvemu jmenu. Roman Vyborny mi treba moc k sobe nepasuje. Roman Novy, Roman Stoklasa...
Pocitej taky s tim, ze jestli chces zmenu prijmeni z duvodu preruseni vazeb na rodinu, muze to prinest potize i tam. Otcove se ne vzdy dobre smiruji s tim, ze jejich syn ma po letech jine prijmeni.

Vsechno to dobre zvaz, protoze ackoli lze prijmeni zmenit i znovu (treba na puvodni), byl bys za hlupaka, ktery nevi, co chce.

Podle toho, jak jsi popsal svoje duvody, bych se nebal je uvest primo. Matrikarky nemaji duvod nevyhovet rozumne zadosti. Rekni pravdu s tim, ze chces nove prijmeni proto, ze se se starym necitis byt tim, kym byt chces. Proti tomu nelze nic namitat a nelze to nijak zkoumat.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload