Zprávy
Aby sis mohl přečíst zprávy, tak se musíš nejprve přihlásit :)
Onload
 
PŘIHLÁŠENÍ

Nemáš ještě svůj účet?

ZAREGISTRUJ SE ZDARMA
Registrace je snadná, rychlá a zdarma!
Onload

Systém sociálního kreditu v Číně

28. 01. 2021 v 17:46Off-line Sliderin  (29/170/70)
"V roce 2014 čínská vláda oznámila zavedení národního kreditního systému, který byl kompletně spuštěn v září 2020. Lidé včetně zástupců firem jsou v něm hodnoceni na základě svého ekonomického a společenského chování. K***ici poukazují na jeho zneužitelnost, podle Číny je cílem větší důvěryhodnost lidí a ekonomických subjektů.



Kredit se upravuje na základě:

* dodržování legislativy (snížení v případě dopravních přestupků, jízdy na černo nebo kouření na zakázaných místech)

* ekonomického chování (úprava podle struktury nákupů a řádného placení účtů a daní)

* sociálního chování (úprava v závislosti od kreditu lidí, s nimiž občan komunikuje)

* způsobu využívání digitálních technologií (hraní počítačových her, čas strávený na sociálních sítích, sdílení nevhodného obsahu nebo šíření fake news).



Podle dostupných informací dosažené „skóre“ ovlivní míru sociálního zabezpečení daného obyvatele – dostupnost a podmínky úvěrů, hypoték či kreditních karet, kvalitu ubytování a turistických služeb, dostupnost jednotlivých způsobů dopravy nebo rychlost internetového připojení. Dále bude rozhodovat například o přístupu k lepšímu vzdělání nebo zaměstnání (manažerské pozice v státních podnicích nebo velkých bankách). Nízký kredit pak může způsobit i úplné zamezení přístupu lidí k některým službám - například podle zprávy úřadů ČLR ze začátku roku 2019 byl na základě sociálního kreditu 17, 5 milionům lidí zakázán nákup letenek a 5, 5 milionům nákup jízdenek na vlak, a to po dobu až jednoho roku.

Důvěryhodný byznys může obdržet různé odměny jako například zjednodušení administrativních procesů, optimalizace frekvence monitorování, větší příležitosti ve fiskální a projektové podpoře a nižší bankovní poplatky. Podobná pravidla se aplikují na nepoctivý byznys, který bude potrestán v různých úrovních podle závažnosti prohřešků. Navíc kreditní záznamy společnosti dopadnou i na osobní kreditní záznamy jednotlivců pracujících na pozicích seniorního managementu jako například zákonného zástupce, ředitele a finančně odpovědné osoby.

Podle mnoha k***iků představuje systém velké nebezpečí z hlediska svobody jednotlivce a společně s obrovským počtem bezpečnostních kamer v zemi (celkem 170 milionů, z nichž mnoho díky moderním softwarovým nástrojům dokáže účinně rozpoznávat obličeje, přičemž v horizontu tří let je plánováno přidání dalších 400 milionů kamer) vytvoří komplexní a mimořádně sofistikovaný systém masového dohledu s politickým přesahem. Pro vládnoucí komunistickou stranu je sociální kredit projektem sociálního inženýrství, jehož cílem je vytvořit poslušného, normalizovaného občana. K***izováno je však používání nových technologií a práce s daty (big data) bez etických zábran. Stigmatizace občana může být opakovaný trest za již potrestaný přestupek či zločin a tím se stává velmi nebezpečnou. Podle některých názorů může dojít ke zneužívání systému, postupnému rozvrstvení společnosti do několika úrovní a případnému rozvoji korupce. Dalším důsledkem může být zvyšování sociální izolace nízce hodnocených občanů v důsledku omezování kontaktů na sociálních sítích ze strany uživatelů s lepším kreditem (preventivně v zájmu vyhnutí se snížení vlastního hodnocení), případně i osobního kontaktu kvůli prakticky všudypřítomnému kamerovému systému." https://www.navratdoreality.cz/…e-12595.html
28. 01. 2021 v 17:49Off-line Sliderin  (29/170/70)
POZOR ať nedostanete pokutu 1 kredit za porušení slovního morálního statusu. Buďte dobří :)
28. 01. 2021 v 18:14Off-line 0-.-0  (34/175/66)
Orwell hadra
28. 01. 2021 v 19:06Off-line Sliderin  (29/170/70)
Ukazujou obličeje neposlušných občanů např. v kinech na obřích obrazovkách, s popisem jejich neposlušnosti a adresou :D Na černý listině je už 23mil. lidí :D
28. 01. 2021 v 19:47Off-line VegWan  (23/194/82)
28. 01. 2021 v 20:06Off-line Tarferi  (30/-/-)
Já bych ty kredity zavedl i zde, aby třeba určitá témata v poradně byla přístupná jen lidem s určitým skóre, což by zaručovalo nižší míru degradace určitých místních témat. Segragace obecně podobně smýšlejících lidí by nebyla na škodu.
28. 01. 2021 v 22:00Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Co některé body znamenají:
Sociální chování - Pokud budeš mluvit proti straně, pokud budeš bojovat za lidská práva,... všichni se ti budou vyhýbat, nebudeš mít žádné přátele, rodina se tě bude stranit. Bude ti snížen sociální kredit na minimum, budeš kompletně izolován, protože nikdo v tvém okolí nebude chtít mít snížený sociální kredit.

způsobu využívání digitálních technologií - používání služeb jako je TOR pro přístup k zahraničnímu zpravodajství sníží sociální kredit,...

Mimochodem, zavedení podobného systému u nás není nereálné. Jen se to musí správně podat a dobře dávkovat a popravdě pomalu se to děje, ne úmyslně, není žádný mastermind, jen se v rámci dobrých úmyslů "páchá dobro", tady se zvýší dohled všech občanů kvůli dětskému pornu, támhle kvůli praní špinavých peněz. Pro jistotu se omezí i platby v hotovosti aby banky věděli pokud možno o každé koruně, jaký je aktuální limit? 100 000? Či se řekne že někdo "okrádá stát" když se vyhýbá daním a zavede se EET a kontrolní hlášení. Samozřejmě nezapomínejme na detaily jako seznam příjmů všech osob, seznam vlastníků nemovitostí, historii léčby u doktora (lékařské tajemství prakticky neexistuje, na jeho prolomení totiž stačí když soudce kývne), historie léků které jsme braly jsou už pěkně online (samořejmě z důvodu ochrany), advokátní tajemství? No naštěstí neprošla ta pirátská šílenost že by ho mohl prolomit i českej finančák, ale finančák jiných zemí z EU ho prolomí bez problému...
28. 01. 2021 v 22:04Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
A když máme celí tenhle sledovací aparát, jakou máme jistotu že za třeba 10 let se k moci nedostane někdo kdo by ho chtěl zneužít ve smyslu sociálního kreditu? KDyž se to správně podá, lidi i zatleskají. A totalita prakticky tu už bude.
28. 01. 2021 v 22:12Off-line Tarferi  (30/-/-)
Možnosti toho "zneužití" nejsou zas tak rozsáhlé. Hovoříme tady o opravdu velkých datech, nad kterými není jednoduché bezcílně operovat a hledat nějaké vzory, případně odvozovat skutečnosti. Zneužitím, jak to v moderním světě už je, je prodávání osobních informací, cílená reklama a jine masivně transparentní záležitosti, na které jsme si zvykli. Zneužitím kreditového systému mimo výdělku a nějakého obohacení by podle mě nedosáhl ničeho zásadnějšího, než kdyby takový systém nebyl.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 2  Nahlásit
28. 01. 2021 v 22:12Off-line Tarferi  (30/-/-)
Pokud máte nějaký příklad jiného typu zneužití, můžeme mě doplnit :).
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 01. 2021 v 22:20Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tarferi: Kompletní potlačení svobody bez možnosti sebeobrany ti příjde málo?
28. 01. 2021 v 22:37Off-line Tarferi  (30/-/-)
@Artenkotorer: ke kompletnímu potlačení svobody potřebuješ armádu, nikoliv systém hodnocení občanů.
Souhlasím - 1   •  Nesouhlasím - 1  Nahlásit
28. 01. 2021 v 23:16Off-line Tarferi  (30/-/-)
Zeptám se tedy jinak; čeho chceš dosáhnout systémem hodnocení občanů, čehož bys bez toho systému nedosáhl?
28. 01. 2021 v 23:20Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Potlačení nejen odporu aktivního (to zvládneš i tou armádou), ale udělat tabu - něco nemyslitelného i z myšlenky se vládě postavit.
28. 01. 2021 v 23:22Off-line Tarferi  (30/-/-)
@Artenkotorer: Myslím, že potlačit myšlení odporu a tabuizovat odpor vůči vládě se severní koreji podařilo i bez nějakého pokročilého systému.
28. 01. 2021 v 23:27Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Ok, položím otázku pro změnu já. Pokud máš systém který směřuje pomalu krok za krokem k totálnímu dohledu nad populací a víme že takhle ten systém může být zneužit, a popravdě co může být zneužito to i zneužito bude, je správné říct "To nevadí, protože ono to jde udělat i jinak, tak ať tu ten totální dohled je."?
28. 01. 2021 v 23:43Off-line Tarferi  (30/-/-)
Dle mého názoru tady takový systém už je, jen neodpovídá té futuristické představě z minulého tisíciletí. Mám na mysli jednak chytré telefony a počítače (s uzavřeným kódem všech komponent). Doby, kdy se na bedně pc rozsvítila kontrolka čtení disku a my věděli, proč svítí, jsou už dávno pryč. Teď si zařízení žijí svým vlastním životem a my většinou ani nemůžeme vědět, co přesně v určitou dobu dělají. Tím neříkám, že jsme sledování, ale že nám nevadí (resp. nevíme), co ta technologie všechno dělá. Osobní data jsou prodávána kvůli cílené reklamě, ale opět se nejedná o útok na jednotlivce, jak si někteří mohou myslet. Všechno dělá nějaký automat, který pracuje s neúplným pravděpodobnostním modelem, jehož výstupy většinou korelují s nějakým aspektem z našeho života (pokud něco koupíme na alze, tak je možné, že se nám budou podsouvat reklamy na to, co jsme koupili, nebo něco podobného). Další formou zneužití, která mě napadá, je možnost někoho vysledovat. Opět se nejedná o útok na jednotlivce (nikdo není tak zajímavý, aby byl bezcílně sledován), pokud není důvod (např. operátoři mohou na základě nařízení soudu někoho najít podle gps/gsm). Data jsou po určitou dobu, danou zákonem, skladována, a potom (prvděpodobně, protože se jedná o neudržitelné množství dat) mazána. Představa, že mě bude někdo v reálném čase sledovat je pro mě více lichotivá, nežli znepokojující. Další forma dohledu - kriminální minulost (máme), finanční status (v jisté formě máme), sociální skóre (máme, je ale k dispozici obchodníkům, operátorům a bankám) a komunitní aktivita (máme, např. z crawlingu facebooku, twitteru, instagramu a jiných sociálních sítí).

Podle mě není důvod do sledování investovat ještě více prostředků, než je aktuálně investováno, protože by to nepřineslo žádné další relevantní informace a aktuální stav je dostatečně transparentní, že o něm "každý něco tuší", ale ne natolik, aby "s tím chtěl někdo nějak bojovat" (protože by to zároveň snížilo kvalitu jeho každodenního života a nic nového nepřineslo), což už je nějaký pomyslný cíl.
29. 01. 2021 v 00:08Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
A mimochodem, to že nemáme přístup ke zdrojákům firmware neznamená že není nezávysle ověřován. Bezpečnostní analitici se jim věnují celkem dost. disasm je poněkud silný nástroj. Doporučuji se někdy podívat co z firmware jsou schopni všechno vytáhnou při reverzním inženýrství. Jistě být to FOSS je lepší,...
29. 01. 2021 v 00:17Off-line Tarferi  (30/-/-)
Z intelu nevytáneš nic :D. Pokud vím, tak se stále spekuluje o tom, jestli tam není nějaká zákeřnost.
29. 01. 2021 v 00:34Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
Tarferi: Vytáhneš, ta. zákeřnost se jmenuje managment engine, umožňující kompletní vzdálené ovládnutí počítače a je to to o čem jsem psal. Pár společností celkem dost na intel kvůli němu tlačí a byl nalezen způsob jak ho vyřadit. Pak tam je zpousta bezpečnostních chyb, ale ty nejsou úmyslný.
29. 01. 2021 v 00:53Off-line 0-.-0  (34/175/66)
Samozřejmě pokud využíváme výrobek/software a technologii nějakého výrobce, tak můžeme jen věřit tomu, že dodrží co je ustanoveno v podmínkách. Ale doopravdy to může být úplně jinak a pak už jen záleží na nezávislé kontrole. Proto je teď velké halo kolem Huawei a dalších čínských značkách. Protože drtivá většina chipů se dělá v Asii a Západ de facto jen kontroluje jestli to funguje. Ano, chip může být navržený nějakým inžnýrem ze Západu, ale pokuď tam soudruzi našroubujou nějakou novou techniku/metodu/proces/nevím jak to nazvat a Západ to nebude znát, tak na to jednoduše nepřijde a data vesele proudí
29. 01. 2021 v 01:06Off-line Artenkotorer  (36/180/84)
0-.-0: No, letmí pohled na seznam FAB nám říká že jich hodně továren je v Japonsku, Thaiwanu a Jižní Koreji, takže zatím celkem přátelské a demokratické země. Moc bych asii negeneralizoval. Ne každej s šikmíma očima je totalitář. Zatím.
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.
Onload
Načítám...
 
OnloadOnload
Copyright 2011–2024 NaKluky.cz, všechna práva vyhrazena, ISSN 1805-0506
Onload