Zrosolovatělý alkehol, napalm a jiné pochutiny
Heuréka (https://cs.wikipedia.org/wiki/Heuréka), slivovica zraje v sudech - https://www.ekonadobi.com/…a-slivovici/?…
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Slivovica se zakopavala ve skle pod strom :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Asi jak kde a jak kdy... něco se mi matně vybavuje z knížky pro děcka Poklady a zbojníci, že tam měli na valašsku pálenku v soudcích (teda v malých sudech, ne že by ju nalívali do pracovníků justice)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jo, někde to mohli schovávat v soudcích,ale spíš aby to někdo nenašel, než kvůli zrání :))
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Možná, nebo kvůli přepravě, sud se asi líp dopravuje na žebřińáku než bedna flašek
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
100 let stará slivovica ve skle - https://www.irozhlas.cz/node/5945201
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Vlčnovské muzeum pálení je super , doporučuji navštívit :))
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Pod strom se slivka ve skleneny lahvi zakopava proto, aby se pak dala k nejakymu vyroci vykopat (decko, svatba, pohreb) a vypit. Pro zrani to fakt neni hosi :-)
Zde mate i jasne napsano, ze tam prakticky nezraje a ti, kteri si "mysli", ze zraje, tak dodnes nebyli schopni rict proc a ani to poznat :-)
http://martinkrupicka.cz/…at-slivovici
Btw Jezino, k tomu, jaks psal, ze se slivovice zakopava nalezato do 60cm hloubky uvedu zde neco z literatury:
"Láhve musí být uloženy hrdlem vzhůru, v naprosté tmě, v prostoru, kde se teplota příliš nemění. Zakopání lahví je sice dobrý nápad, ale musí být v nezámrzné hloubce, nejlépe 1,5 – 2m. . Že se zakopaná slivovice táhne po létech uložení jako med, je naprostý nesmysl." .. a to pisou Moravaci .. ty z Tabora o tom ale jiste vis mnohem vic ... :-)
Navic, ze by nekdo zakopaval sud se slivovici 60 cm pod zem, o tom nevi nic ani Google :-) Sudy s vypalenym alkoholem se davaji spise vice k teplu, ma to lepsi efekt "propojeni", ackoli se cast vypari (andelska dan). Proto je i tenhle whisky/burbon drahej :-)
Zde mate i jasne napsano, ze tam prakticky nezraje a ti, kteri si "mysli", ze zraje, tak dodnes nebyli schopni rict proc a ani to poznat :-)
http://martinkrupicka.cz/…at-slivovici
Btw Jezino, k tomu, jaks psal, ze se slivovice zakopava nalezato do 60cm hloubky uvedu zde neco z literatury:
"Láhve musí být uloženy hrdlem vzhůru, v naprosté tmě, v prostoru, kde se teplota příliš nemění. Zakopání lahví je sice dobrý nápad, ale musí být v nezámrzné hloubce, nejlépe 1,5 – 2m. . Že se zakopaná slivovice táhne po létech uložení jako med, je naprostý nesmysl." .. a to pisou Moravaci .. ty z Tabora o tom ale jiste vis mnohem vic ... :-)
Navic, ze by nekdo zakopaval sud se slivovici 60 cm pod zem, o tom nevi nic ani Google :-) Sudy s vypalenym alkoholem se davaji spise vice k teplu, ma to lepsi efekt "propojeni", ackoli se cast vypari (andelska dan). Proto je i tenhle whisky/burbon drahej :-)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Google taky neví všechno,co se dělalo na Moravě, :)))
Že se našli zbytky zakopaných soudku je prostě fakt
Že se našli zbytky zakopaných soudku je prostě fakt
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
V rodině je tradice nebo jak to nazvat, že když se narodí někomu dítě, tak se flaška nějakého moku zakope. A na jeho 18 se vykope a vypije.
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Tak to ušetříš pár flašek, pokud nejseš bisex... 8)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Bisexuál? Ti pít nesmí?
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
By mě zajímalo kerej dement mu tam dal to plusko a za co... asi za věk 15 :D
bisexové pít smí a navíc asi budou mít děti a proto pokud mají v rodině tradice zakopaných flašek budou mít výdaje za flašky zakopané pod stromem za každé své narozené dítě a neušetří, buzna asi dítě mít nebude a proto ušetří za flašky které nemusí zakopat... nějaké nejasnosti? kuwa TOTO bude jednou volit u voleb...
bisexové pít smí a navíc asi budou mít děti a proto pokud mají v rodině tradice zakopaných flašek budou mít výdaje za flašky zakopané pod stromem za každé své narozené dítě a neušetří, buzna asi dítě mít nebude a proto ušetří za flašky které nemusí zakopat... nějaké nejasnosti? kuwa TOTO bude jednou volit u voleb...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
A když tu flašku vypiju hned, ušetřím 18 let života :)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Holt má obludka dlouhé vedení :))
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit
Tak to abys začal trénovat, pohledný člověku...3 roky jsou krátká doba...a hlavně aby ses neztrapnil;-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jez1920FC22 (57/196/-) NOVÉ
Je vidět, že ičkoň rád překrucuje.
Napsal jsem : Myslíš, že zakopávaj sudy do země?
------------------
Kecaaas, napsal jsi, ze se zakopavaj flasky slivovice do zeme a to VODOROVNE a 60 cm pod zem a to z duvodu starnuti. P***om se davaj SVISLE a alespon metr a pul a je to spise spolecenskej obrad. Zadny sudy se slivkou se do zeme nedavaj, ty sa maximalne davaj do sklepa, nicmene pak uz to po letech neni slivovice. Tvl uz nepis, kdyz chlastas, to je pak desny ... :o)
"Jez1920FC22 (57/196/-)
Slivovice musí zrát naležeto ve tmě při určité teplotě. Což je cca 60cm pod zemí ( v přírodních podmínkách). Zeptej se Moraváků. Myslíš, že zakopávaj sudy do země? Je to tradice a ta se dědí."
Je vidět, že ičkoň rád překrucuje.
Napsal jsem : Myslíš, že zakopávaj sudy do země?
------------------
Kecaaas, napsal jsi, ze se zakopavaj flasky slivovice do zeme a to VODOROVNE a 60 cm pod zem a to z duvodu starnuti. P***om se davaj SVISLE a alespon metr a pul a je to spise spolecenskej obrad. Zadny sudy se slivkou se do zeme nedavaj, ty sa maximalne davaj do sklepa, nicmene pak uz to po letech neni slivovice. Tvl uz nepis, kdyz chlastas, to je pak desny ... :o)
"Jez1920FC22 (57/196/-)
Slivovice musí zrát naležeto ve tmě při určité teplotě. Což je cca 60cm pod zemí ( v přírodních podmínkách). Zeptej se Moraváků. Myslíš, že zakopávaj sudy do země? Je to tradice a ta se dědí."
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Zase je Jez mimo, nebo proč ku říká kocourku?
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
I8051 ale zraje, ale zraje.... stejně jako každá pálenka zraje a poznat to je....
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ve flasce nikdy nic poradnyho neuzralo. Maximalne to nabralo trosku vody :-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Nenabralo to žádnou vodu, pouzedojde k rozkladu určitýho množství etanolu na jiný látky, a pálenka zraje. Dochází ke změně v řetězcích aromatických esterů. Lze to jednoduše dokázat zráním na iridiovvým zářiči, s kolegou jsme sto v laborce zkoušeli. Spektrák hovoří jasně.... co minuta to odpovídalo jednomu roku stárnutí do věku cca 25 let...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tak pokud ji dozravas iridiovym zaricem, tak to je neco jinyho :-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Není, spektrák seděl.... ionizující záření pouze urychluje proces.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Íčkoni, ale oni mají pravdu, i destiláty zrajou, nejlíp to zatím asi napsal klucinek (až teda na ten rozklad ethanolu - ten už se nemá moc na co rozkládat, může teda interagovat s těmi ostatními organickými sloučeninami...)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Ve skle nic neuzraje, pres to u me vlak nejede. Co ma zrat, patri do sudu :-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Tak třeba víno běžně zraje v lahvích... :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Když je skleněná flaša vodorovně a má nějakej dekl, třeba korkovej špunt nebo plechový víčko nebo co se tam dává, tak ten alkehol nějak reaguje s tím deklem ne? hlavně s korkem asi? jo nebo ne? nemůže slivovica měnit barvu od špuntu? co?
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jé já vám musím něco najít, znám vinný malovaný sklep v Šatově, doporučuju nívštěvu páč je to památka světovýho významu a já do tý vesnice kdysi jezdil, ale vevnitř jsem nikdy nebyl páč alkehol je fujki :D
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jezz zbytek methanolu neutíká, jelikož bod varu methanolu je necelých 65°C, ano částeně je těkavý, ale hlavně o co jde je odvětrání nežádoucích složek jako jsou těkavé zbytky přiboudlin, těkavé zbytky předkapu, acetony atd. atd. Navíc KAŽDÁ pálenka obsahuje něco mezi 1 až 3% methanolu, nakonec methanol dodává samotné pálence určitou formu sametovosti. Ethanol je chutí drsný. A přidávání hrozinekdělajíjen ti co to zk***ili...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Ke slivovici si berou chuťově výrazný potraviny jen šílenci.... když se pálí a koštuje tak jen čistou vodu na vypláchnutí huby...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Bože dej ať nikdy nebudu muset ve svých 50 letech řešit chlast na internetu s úplně cizíma lidma.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Odkdy je dobrá pálenka po který neoslepneš, po žádný neoslepneš i idyby byla sebehůř vypálená, jelikož v předkapu je asi 10% methanolu.... víc z kvasu nedostaneš...
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Pohlednice vpoho, můžeš to tady s náma řešit ve svých patnácti...
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Zůstanu u kofoly, fanty a minerální vody. (◕ᴗ◕✿)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Před minutouOn-line Jez1920FC22 (57/196/-)
Čím míň, tím líp.
Souhlasím • Nesouhlasím - 1 Nahlásit
xxx
zas jako vocamcaď pocamcaď, musí to mít občanku... (dělám si p***l, vím o čem mluvíš, ale ono se to tak nabízelo... :D:D:D)
Čím míň, tím líp.
Souhlasím • Nesouhlasím - 1 Nahlásit
xxx
zas jako vocamcaď pocamcaď, musí to mít občanku... (dělám si p***l, vím o čem mluvíš, ale ono se to tak nabízelo... :D:D:D)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Já měl maximálně pěnu z tátovy desítky. Já si věřím. Alkohol je jed do jehož spárů se nechci nikdy dostat (ʘᴗʘ✿)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Pivo je taky obarvené a hnusné. Kdyby sladké bylo, ale i ta pěna je hořká.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Treska mně to ale žíly netrhá :P
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Jezosaurus-Rex má nějakou divnou náladu.
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Ty levné splašky? Si piš, že jo. Na to nemusím být odborník.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
Já jsem se jednou nechal nalákat na karamelového quinesse který vypadal jak kofola a chutnalo to hůř než normální pivo za tu astronomickou cenu za 2 dcl piva ve skumavce :(
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Tolik které kofeinu je nezdravé.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
No ty vole, to je narez ...
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím
Nahlásit
Džezi, ještě jednou se tě ptám, jestli opravdu neuvažuješ, že bys na čas přestal přispívat do diskuzí? to je taková směsice trapnosti, hlouposti a nevzdělanosti, že se stydím i za tebe. ;-)
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím
Nahlásit
Já mám Jeze docela v oblibě, ale teda co některé věci znamenají, to je moc i na mě.
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit
No správně je to "čistota je půl zdraví, řekla babička a kopla howno pod postel" ... je to docela starý, jez to akorát poupravil :D a používá se to celkem často
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Pro ty dva pitomce, co mi dali mínuska k tomu, že víno zraje v lahvích, třeba toto:
https://mojelahve.cz/…i-estery-128
https://www.vinovnici.cz/…je-skladovat
nebo taky Gúúgl...
https://mojelahve.cz/…i-estery-128
https://www.vinovnici.cz/…je-skladovat
nebo taky Gúúgl...
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Buřte, já to znám trošku jinak:
"Budeme uklízet", řekla babička a kopla hovno pod postel.
Jinak pro zájemce:
https://pajak.estranky.cz/…e-verzi.html
nebo preferujete-li audio verzi (doporučuju!):
https://www.youtube.com/watch?…
:)
"Budeme uklízet", řekla babička a kopla hovno pod postel.
Jinak pro zájemce:
https://pajak.estranky.cz/…e-verzi.html
nebo preferujete-li audio verzi (doporučuju!):
https://www.youtube.com/watch?…
:)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Buřtíku tak k tvojemu dotazu o reakci chlastu a korku: ano za pár let slivovica smrdí stuchlinou, ale jen když používáš levný lisovaný špunty.
Rozinka v chlastu má i jiný a častější důvod. Ti co prodávají do Prahy 30 let starou slůvku mi určitě dají za pravdu. Takže postup výroby samohonky: do 100 l vody dáme 30 kg cukru, kilo kvasnic, necháme cca 3-4 týdny prokvasit, vypálíme, přidáme pár kostek cukru, par rozinek, necháme chvilku uležet a expedujeme do Prahy za 800 Kč/litr. A proč ta rozinka? Protože stará slivovica má (ale není to pravidlo) zlatavý nádech který tomu dodá ona rozinka. A stejně nechápu, co na tom kdo vidí. Pil sem slivku starou i 40 let a jako nic moc. Nejlepší je tak po dvou letech pak ztrácí aroma. Není zač :)
Rozinka v chlastu má i jiný a častější důvod. Ti co prodávají do Prahy 30 let starou slůvku mi určitě dají za pravdu. Takže postup výroby samohonky: do 100 l vody dáme 30 kg cukru, kilo kvasnic, necháme cca 3-4 týdny prokvasit, vypálíme, přidáme pár kostek cukru, par rozinek, necháme chvilku uležet a expedujeme do Prahy za 800 Kč/litr. A proč ta rozinka? Protože stará slivovica má (ale není to pravidlo) zlatavý nádech který tomu dodá ona rozinka. A stejně nechápu, co na tom kdo vidí. Pil sem slivku starou i 40 let a jako nic moc. Nejlepší je tak po dvou letech pak ztrácí aroma. Není zač :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Na tu babičku si pamatuju :D "To se nesluší a praštil babičku cihlou do hlavy".
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Twl kloudiku, já myslel, že slivovice se dělá ze švestek, nějak ti v tom receptu chybí. :)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
Nemas svestky, dej tam cukr ... ;-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit
Slivovica podle Ládi Hrušky;-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit
To je spis podle Babicy ... :-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Njn...Babicovy blivajzy;-)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Péťo šak píšu samohonka a z té se teprve vyrobí slivovica pro Pražáky :)
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit
Láďu hrušku do toho netahejte, ten teď vyrábí recept na vakcínu proti kovidu 8)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Samozřejmě je žádoucí kapka tresti na osmradění tu sem nezmínil :)
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.