GENDERová identita

18. 11. 2021 v 12:55
Anonym

Genderová identita označuje vlastní identifikaci člověka k maskulinitě, feminitě, různé kombinaci obou nebo k žádnému z uvedených genderů. Standardně v západních společnostech udává, do jaké míry se jedinec cítí být mužem, ženou či nebinární.
Očekávání spojená s pohlavní rolí se předávají verbálně i neverbálně. Muži mají být fyzicky silnější a agresivnější. To se pojí s pojmem genderová socializace, která je založena na učení genderových rolí prostřednictvím sociálních faktorů, jimiž jsou například škola, média či rodina. Gender tedy vyjadřuje myšlenku, že pokud jde o sociální chování, lidé se jako muži a ženy nerodí, ale musí se – přinejmenším do značné míry – naučit jako muži a ženy jednat.
Docela by mě zajímaly vaše názory, je to celkem aktuální problém. Ukazuje se, že kupříkladu mužů, kteří se cítí být feminní, je mnohem víc. Možná každý z nás ze svého okolí známe alespoň jednu takovou osobu...
Není to jen snaha se odlišit? U některých umělců mám dojem, že se chtějí spíš zviditelnit, a proto vznikají názory a pochyby, jestli to není jen manýra...?
Měli bychom tuto otázku řešit stejně jako před lety homosexualitu? Snažit se o větší pochopení a toleranci? Je to vůbec něco přirozeného? Není to jen věc získaná výchovou a nemožnosti se přirozeně adaptovat do společnosti svým archetypem muž/žena?
Očekávání spojená s pohlavní rolí se předávají verbálně i neverbálně. Muži mají být fyzicky silnější a agresivnější. To se pojí s pojmem genderová socializace, která je založena na učení genderových rolí prostřednictvím sociálních faktorů, jimiž jsou například škola, média či rodina. Gender tedy vyjadřuje myšlenku, že pokud jde o sociální chování, lidé se jako muži a ženy nerodí, ale musí se – přinejmenším do značné míry – naučit jako muži a ženy jednat.
Docela by mě zajímaly vaše názory, je to celkem aktuální problém. Ukazuje se, že kupříkladu mužů, kteří se cítí být feminní, je mnohem víc. Možná každý z nás ze svého okolí známe alespoň jednu takovou osobu...
Není to jen snaha se odlišit? U některých umělců mám dojem, že se chtějí spíš zviditelnit, a proto vznikají názory a pochyby, jestli to není jen manýra...?
Měli bychom tuto otázku řešit stejně jako před lety homosexualitu? Snažit se o větší pochopení a toleranci? Je to vůbec něco přirozeného? Není to jen věc získaná výchovou a nemožnosti se přirozeně adaptovat do společnosti svým archetypem muž/žena?

Uznávám, že je to poměrně zajímavá myšlenka. Naše chování je velmi závislé na společnosti, ve které žijeme. Bohužel této myšlence nejsou otevření lidé, pro které je tohle společenské nastavení skálopevné.
Souhlasím - 8 • Nesouhlasím - 4
Nahlásit

Feminních mužů bude čím dál více protože naše "západní" civilizace degeneruje, ale klídek, už tu máme nachystané v záloze opravdové muže kteří naši mužskou roli převezmou :D https://1gr.cz/…antsonad.jpg
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Najednou tu bude tolik černých penisů, až se z toho někteří jedinci, milující exotiku, zblázní :)))
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Calhounův experiment, behavioral sink.
Souhlasím • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Měli bychom se navzájem respektovat.
Souhlasím - 5 • Nesouhlasím - 5
Nahlásit

Kuwa treska co jsem zas řek? :D treska mně se líbí zženštilí chlapci a klidně by jich mohlo bejt víc, za mě ano :D ale je to jeden s příznaků popsaných při zániku říše římské a to se nedá přehlížet, proudí nám sem na "západ" opravdoví CHLAPI který bez mrknutí oka podříznou ovci stejně jako sestřelenýho pilota z USA a my nežerem maso a stavíme pod dálnicí přechody pro žaby... no tyvoe.. :D chápeš jo? :D
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím - 3
Nahlásit

Makrelo,trochu přemýšlej když něco čteš,co ti na jeho příspěvku nebylo jasné ? :)
Souhlasím • Nesouhlasím - 2
Nahlásit

Já tohle asi nebudu nikdy schopen pochopit...určitá tolerance ano, ale porozumění a podpora asi ne...nevím nemohu to pochopit, tak se do toho radši plést nebudu...jen žij a nech žít
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit

Byla celá staletí, kdy ze záhadných důvodů tenhle "aktuální problém" neexistoval. Pak začlo jít všechno do sraček...
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit

Šak za pár desítek let zas nebude existovat, eště postavíme pár mešit v bruselu a je hotovo :D
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit

18. 11. 2021 v 23:36
Anonym

Ta problematika tu byla vždycky. Jen je dnes vnímána intenzivněji jako společenský problém. Docela dost se o tom v poslední době mluví.
Souhlasím - 2 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

Asi byla, na druhou stranu vnímaná s jinou intenzitou, proto jsem zde zmiňoval onen experiment. Na druhou stranu si nejde nevšimnout mužnějších holek... Stálýho ovšem není nic, proč by rozložení sexuality mělo být výjimkou ...
Souhlasím - 1 • Nesouhlasím
Nahlásit

Už někoho tady napadlo, že v minulých stoletích nechlastali chlapi ve vodě ženský hormony? :D
"Podle údajů z gynekologických ordinací užívala v roce 2011 hormonální antikoncepci více než polovina českých žen v plodném věku od 15 do 49 let.
Účinná látka etinylestradiol (typ estrogenu) se z hormonální antikoncepce skrz moč a odpadní vody dostává do vodních toků a postupně i do zdrojů pitné vody. Kvůli stále vyššímu počtu žen, které užívají hormonální antikoncepci se dá očekávat, že obsah těchto látek se bude dál zvyšovat a kvalita vody zhoršovat. Tyto hormony působí na živočichy jako endokrinní disruptory - tedy látky, měnící hormonální nastavení organismů různých živočišných druhů. Jde především o ženský hormon estrogen, ať už přírodní nebo umělý.
Kvůli němu se už někteří rybí samci mění v hermafrodity a totéž se objevuje u ledních medvědů a dalších živočišných druhů. Určité náznaky existují už i u lidí - celkově se rodí méně chlapců než dřív, a když dospějí, ještě ke všemu mají stále častěji problémy s plodností a početím. Zamezením příjmu hormonů z pitné vody by mohli mít mladé páry vyšší šanci na zplození potomka."
"Podle údajů z gynekologických ordinací užívala v roce 2011 hormonální antikoncepci více než polovina českých žen v plodném věku od 15 do 49 let.
Účinná látka etinylestradiol (typ estrogenu) se z hormonální antikoncepce skrz moč a odpadní vody dostává do vodních toků a postupně i do zdrojů pitné vody. Kvůli stále vyššímu počtu žen, které užívají hormonální antikoncepci se dá očekávat, že obsah těchto látek se bude dál zvyšovat a kvalita vody zhoršovat. Tyto hormony působí na živočichy jako endokrinní disruptory - tedy látky, měnící hormonální nastavení organismů různých živočišných druhů. Jde především o ženský hormon estrogen, ať už přírodní nebo umělý.
Kvůli němu se už někteří rybí samci mění v hermafrodity a totéž se objevuje u ledních medvědů a dalších živočišných druhů. Určité náznaky existují už i u lidí - celkově se rodí méně chlapců než dřív, a když dospějí, ještě ke všemu mají stále častěji problémy s plodností a početím. Zamezením příjmu hormonů z pitné vody by mohli mít mladé páry vyšší šanci na zplození potomka."
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím
Nahlásit

Ono těch vlivů bude povícero, ženský hormony ale nebudou převažující, projevujou se max. v povrchových, recyklovaných vodách, což u nás není rozhodně 100% spotřeby, zdaleka, k***a z daleka:)
Sám bych sázel na ty hlodavce...
Sám bych sázel na ty hlodavce...
Nahlásit

Tvl anonyme, zasukej si a neres nesmysly :-)
Souhlasím - 3 • Nesouhlasím - 4
Nahlásit

Celé tohle genderové dilema pouze umocňuje genderové stereotypy.
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím - 1
Nahlásit

Jsem GAY, tedy kluk na kluky. V duchu toho co se teď v souvislosti s genderovou a sexuální identitou děje, jsem tedy k uzoufání nudný :D
Nahlásit

To my bisexove nudni nejsme ... :-)
Souhlasím - 4 • Nesouhlasím - 2
Nahlásit

Fakt mě ted napadlo, jestli ta nebina***a je možná fakt, třeba už odmala mě bavily klučičí i holčičí hračky, podobně i oblečení...né jenom jedno...ale spíš bych podle někoho vypadal jak holka než se tak vyloženě cejtil. Přeoperovat bych teda nechtěl...vadily by mi ty airbagy :-)))
A ani mě to neuráží, když se někdo splete, pokud teda neřekne "mamka" když neplánuju bejt fotřík... táta to měl dost dlouho taky a je hetero :-))) ...a nebral by nikdy třeba něco s tím kotvičníkem ani v pozdějším věku, může bejt po tom zas člověk moc chlupatej a tak zase moc "mužnej "extrém .../po nafměrným testosteronu/ ...
A ani mě to neuráží, když se někdo splete, pokud teda neřekne "mamka" když neplánuju bejt fotřík... táta to měl dost dlouho taky a je hetero :-))) ...a nebral by nikdy třeba něco s tím kotvičníkem ani v pozdějším věku, může bejt po tom zas člověk moc chlupatej a tak zase moc "mužnej "extrém .../po nafměrným testosteronu/ ...
Nahlásit

Možná je to fakt, ale u jednoho promile, není to převažující chování.
Nahlásit
Přihlas se a napiš svůj názor. Nemáš svůj účet? Zaregistruj se.